Dieffenbachia Spotted (18 Bilder): är Det Giftigt? Ta Hand Om Henne Hemma. Reproduktionsmetoder. Vad Ska Jag Göra Om Bruna Fläckar Visas På Bladen?

Innehållsförteckning:

Video: Dieffenbachia Spotted (18 Bilder): är Det Giftigt? Ta Hand Om Henne Hemma. Reproduktionsmetoder. Vad Ska Jag Göra Om Bruna Fläckar Visas På Bladen?

Video: Dieffenbachia Spotted (18 Bilder): är Det Giftigt? Ta Hand Om Henne Hemma. Reproduktionsmetoder. Vad Ska Jag Göra Om Bruna Fläckar Visas På Bladen?
Video: How To Propagate A Dumb Cane & Care Tips | Dieffenbachia Houseplant 2024, Maj
Dieffenbachia Spotted (18 Bilder): är Det Giftigt? Ta Hand Om Henne Hemma. Reproduktionsmetoder. Vad Ska Jag Göra Om Bruna Fläckar Visas På Bladen?
Dieffenbachia Spotted (18 Bilder): är Det Giftigt? Ta Hand Om Henne Hemma. Reproduktionsmetoder. Vad Ska Jag Göra Om Bruna Fläckar Visas På Bladen?
Anonim

Dieffenbachia spotted är en av de växter som ofta kan hittas i lägenheter, kontor, olika institutioner, och ibland finns ganska höga exemplar. Populariteten av denna växt tyder på att dess egenskaper och enkel skötsel av den tillåter även inte särskilt erfarna blomodlare att behålla dieffenbachia och de som inte är redo att ägna för mycket tid åt att ta hand om växten.

Beskrivning och funktioner

Trots att det finns många sorter av denna växt i naturen, hemma hålls flera arter, bland vilka den vanligaste är dieffenbachia -prickig . Dess blad är långsträckta, ljusgröna med mörkare fläckar av samma färg, men en annan nyans. Därför kan du på ljusa blad ofta observera mönster som liknar fläckar och ränder. I ett vuxet träd är bladen stora, de nedre bleknar med tiden och de måste tas bort, så en del av stammen förblir bar. Vanligtvis når växten en meters höjd eller lite mer.

Bild
Bild

Det är svårt att hitta blommande dieffenbachia hemma, men beskrivningen av denna växt indikerar det i naturen producerar den små blomställningar, där orangebär sedan dyker upp.

Växtens egenskaper indikerar att dieffenbachia av alla sorter är giftig. Det kan vara skadligt om stjälksaften kommer på ett öppet sår eller en hud i händerna. Det rekommenderas inte att odla dieffenbachia om det finns djur hemma som inte är likgiltiga för bladen, du kan definitivt inte äta dem.

Det är värt att vidta försiktighetsåtgärder om det finns små barn i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar och sköter?

Dieffenbachia kommer att glädjas med sitt vackra lövverk i många år om du ger den ordentlig vård hemma.

Den framgångsrika utvecklingen av en växt börjar med korrekt plantering efter att den har hämtats från affären. Marken måste beredas så att alla nödvändiga komponenter finns i den: mossa, kol, sand, lövjord.

Det är viktigt att hitta en balans när du väljer belysning. Dieffenbachias direkt solljus kommer inte att vara användbart, men bristen på ljus kommer att beröva dess lövverk av ljus attraktivitet . Därför måste du välja en plats där det kommer att vara ganska ljust, men solens strålar kommer att spridas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har en positiv inställning till frekvent vattning, och det är bättre att inte vänta tills det översta lagret blir helt torrt, annars kan bladen vissna. Kranvatten är för hårt för dieffenbachia, du måste först försvara det för en dag.

Växten älskar fukt Därför kan sprutning utföras minst varje dag, med undantag för vinterdagar, då antalet måste minskas, liksom antalet vattningar . Övervattning kan orsaka bruna fläckar på bladen.

Växtmat kan köpas i en trädgårdsbutik, och de som är avsedda för inomhusväxter är lämpliga. Många paket har till och med namn, bland vilka du hittar Dieffenbachia.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten växer i storlek med tiden, och det ögonblick kommer när den behöver byta ut krukan. Den nya behållaren köps lite rymligare än den förra. Växten måste transplanteras för att den ska utvecklas . Först i vuxen ålder, efter fem år, är det möjligt att inte störa växten i minst tre år, plantera om efter behov, när rötterna verkligen blir trånga i krukan och de dyker upp i dräneringshålen.

Vid transplantation i en ny kruka placera avloppet , småsten och sand är lämpliga för detta ändamål. Växten i sig själv är väl vattnad, avlägsnas sedan försiktigt från krukan tillsammans med jorden på rötterna och försöker störa rötterna till ett minimum. Därefter läggs de i en beredd behållare och kompletteras med beredd jord. En gång om året kommer det att vara fördelaktigt för växten att ändra det översta lagret av jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och kampen mot dem

Om växten sköts ordentligt är det troligtvis inga skadedjur och sjukdomar som är rädda för det. Men om hans immunitet försvagas kan olika problem uppstå . Om misstänkta fläckar dyker upp på bladen: torr eller våt, brun eller gul, betyder det att den påverkas av antraknos, fusarium. I sådana fall, bli av med sjuka löv. Behandla dieffenbachia med en fungicid.

För att rädda växten måste den transplanteras i färsk jord och bli av med den gamla eftersom den är infekterad . För att göra detta tas växten ur potten, den infekterade jorden avlägsnas mycket noggrant från rötterna. Om det finns ruttna områden skärs de av. Och sedan placeras växten snyggt i en ny kruka, strös med jord ovanpå och lätt tampas.

Om skadedjur som skalinsekter, spindelmider, mjölkfisk har satt sig i växten, behandlas den med tvålvatten och insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning och reproduktion

Dieffenbachia behöver inte frekvent beskärning, med undantag för gulnade eller torkade löv. Men det händer ofta att de nedre bladen dör av och lämnar en bar stam, som inte ser särskilt vacker ut. I det här fallet försöker blomsterodlare att uppdatera det. Och för detta ändamål skärs trädstammen så mycket som behövs. Du kan klippa av nästan allt och lämna en stubbe. Och då kommer växten att få ett andra liv, vilket ger nya skott. Dieffenbachia prickig växer snabbt. Och inom några månader efter trimning kommer det att se attraktivt ut. Stammen skärs med en vass kniv eller beskärningssax, den måste först torkas med alkohol. Skärets plats ströks med kol.

Det är mycket viktigt att vidta försiktighetsåtgärder vid beskärning. Droppar juice kan komma på händer eller ansikte och orsaka allergier . därför alla procedurer bör utföras med handskar och skydda ansiktet . Vissa använder en skyddsmask och skyddsglasögon för detta ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att föröka dieffenbachia använder de sticklingsmetoden . Den avskurna delen av huvudstammen kan delas upp i flera fragment, men det är absolut nödvändigt att knoppar finns på varje, varifrån skott sedan bildas. Sticklingar placeras i sedimenterat vatten vid rumstemperatur och observeras när rötterna dyker upp. Därefter kan de planteras i marken med beaktande av alla planteringsregler, inklusive rätt jordval.

Vanligtvis rotar små dieffenbachia mycket bra och ger nya blad. Sticklingar kan rotas utan vatten. För att göra detta placeras de i beredd jord, täckt med ett transparent lock ovanpå, att inte glömma att regelbundet lufta (i en timme eller två om dagen) och vatten , det är bättre att göra detta genom att spraya för att inte översvämma växten. När de första skotten dyker upp kan locket i form av en keps tas bort och växten kan tas om hand som vanligt - vattning, fuktning, utfodring.

Toppförökning ger också snabba resultat. Vanligtvis skärs det om de nedre bladen har fallit av eller växten dör. Sedan skärs den övre delen av och placeras i en behållare med vatten, vilket är önskvärt att byta varje dag. Så snart rötterna bildas transplanteras dieffenbachia i marken och fortsätter att vårdas som vanligt.

Rekommenderad: