Gurka Bladfläckar: Vad Ska Jag Göra Om Ljusa Och Torra Fläckar Visas På Gurkblad? Varför Visas Spotting? Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Gurka Bladfläckar: Vad Ska Jag Göra Om Ljusa Och Torra Fläckar Visas På Gurkblad? Varför Visas Spotting? Behandling

Video: Gurka Bladfläckar: Vad Ska Jag Göra Om Ljusa Och Torra Fläckar Visas På Gurkblad? Varför Visas Spotting? Behandling
Video: Hur jag frösår gurka till att beskära gurka enligt paraplymetoden för en ökad skörd - del 1. 2024, April
Gurka Bladfläckar: Vad Ska Jag Göra Om Ljusa Och Torra Fläckar Visas På Gurkblad? Varför Visas Spotting? Behandling
Gurka Bladfläckar: Vad Ska Jag Göra Om Ljusa Och Torra Fläckar Visas På Gurkblad? Varför Visas Spotting? Behandling
Anonim

Gurkor - en av de mest populära grönsaksgrödorna som odlas av varje sommarboende. Det händer att fläckar visas på bladen. Vi kommer att berätta om orsakerna till en sådan sjukdom och kampåtgärder i vår artikel.

Brist på mikronäringsämnen

Om bladplattorna på gurkplantor är täckta med bruna fläckar, som är förknippade med deformation och torkning av bladen, kan detta indikera brist på användbara spårämnen. För aktiv tillväxt och utveckling i de tidiga stadierna av växtsäsongen behöver gurkor mycket kväve, det påskyndar ämnesomsättningen i vävnader och stimulerar aktiv tillväxt av grön massa. Då kommer fosfor, kalium och magnesium fram. De bidrar till korrekt bildning och snabb mognad av frukter.

Bild
Bild

Med brist på kalium skiljer sig utseendet på gurkplantor praktiskt taget inte från det vanliga tillståndet … Endast bladplattornas spetsar indikerar problemet, de får en något märkbar brun nyans och börjar krypa ihop. Magnesiumbrist manifesterar sig mer uppenbart - röda fläckar sprids över hela bladets yta i riktning från mitten och rör sig längs venerna. Så snart du märker att växten saknar mineraler, var noga med att applicera specialiserad utfodring.

Viktig! Användbara ämnen från jorden kan dra ut skadedjur och ogräs. Se därför till att det inte finns några parasiter innan du kompenserar för brister i mikronäringsämnen. Annars kommer alla ansträngningar att gå till spillo.

Bild
Bild

Sjukdomar och deras behandling

Bildandet av fläckar på bladen kan vara ett tecken på svampinfektioner

  • Dunig mögel - när den påverkas av denna svamp börjar den övre delen av bladen bli gula och blir täckta med rödaktiga fläckar i form av en oregelbunden kvadrat. En vitaktig blomning syns på bladets baksida. I avsaknad av behandling blir skotten tunnare, tappar tonen, äggstockarna faller och fruktbildningen avbryts.
  • Copperhead - mer känd som antraknos, denna parasit utvecklas på alla gröna delar av växten. De första symptomen på sjukdomen är gula fläckar på bladplattornas baksida. De skadade områdena är ganska stora, upp till 3-4 cm i diameter. Snart börjar de exfoliera och smula, så bladet ser ut att vara perforerat.
  • Cladosporium - orsaken till denna sjukdom påverkar vanligtvis växthusväxter. I de tidiga stadierna av infektionen visas prickiga fläckar av en gulaktig nyans på bladen. När sjukdomen fortskrider ökar de i storlek och smälter samman till stora fläckar.
  • Alternaria - när denna sjukdom uppträder, visas torra, något konvexa fläckar på den nedre delen av bladen. Växthusväxter är också mer benägna att stöta på denna sjukdom.
Bild
Bild

Virus, som gurkamosaik, är farligare - denna sjukdom leder till förstörelse av kloroplaster. Det första tecknet på infektion är prickfläckar över hela bladplattans område. De ökar gradvis i storlek och förvandlas till fläckar.

Tyvärr botas inte virusfläckar. När de första symptomen på sjukdomen uppträder måste buskarna kasseras, även om äggstockarna har bildats på dem. Annars kommer sjukdomen snabbt att spridas till angränsande växter, och i sådana fall behöver du inte vänta på en bra skörd.

Bild
Bild

Biologiska produkter är ofarliga, de ackumuleras inte i frukter och sönderdelas mycket snabbt. Effektiva åtgärder mot svampsporer inkluderar:

  • "Alirin";
  • "Gamair";
  • "Gaupsin";
  • Trikodermin;
  • Fitolavin;
  • Fitosporin.

För att uppnå maximalt resultat är det nödvändigt att börja spruta och behandla jorden omedelbart efter att de allra första fläckarna uppträder, även små. Man bör dock komma ihåg att biologiska medel endast fungerar i torrt, varmt väder. Därför måste behandlingen utföras minst 2-3 gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med ett massivt nederlag kanske biologiska produkter inte hanterar sjukdomen … I det här fallet är det bättre att ge kemikalier företräde:

  • 1% bordeauxvätska;
  • kopparsulfat;
  • "Ditan";
  • Ridomil;
  • Oxyhom;
  • "HOM";
  • Fundazol.

Det är väldigt enkelt att använda dem - späd enligt tillverkarens instruktioner och bearbeta buskarna med en trädgårdsbädd.

Bild
Bild

Älskare av folkmedicin kan självständigt förbereda svampdödande infusioner

  • Med läsk … 40 g soda löses i 5 liter vatten och 15 ml grön tvål eller vanlig flytande tvål tillsätts. Alla komponenter blandas noggrant tills de är släta. Denna lösning används för att spraya bladen 4 gånger med en frekvens på 7-9 dagar. Det är nödvändigt att bearbeta inte bara buskarna själva, utan också jorden.
  • Med serum . Lös upp 30 g tvålmedel i 1 liter mjölkvassle och tillsätt 30 droppar jod. Blanda till slutlig upplösning och spraya var 10-14 dagar under hela växtsäsongen - från att plantera plantor i öppen mark till slutet av frukten.
  • Med aska … 1 kg askpulver hälls med uppvärmt vatten och lämnas för infusion i en vecka. Därefter filtreras det, 30 ml flytande tvål tillsätts och bearbetning utförs. Sprutning med en sådan komposition kan göras med vilken regelbundenhet som helst; erfarna trädgårdsmästare gör detta var 3-5: e dag.
  • Med senap … 2 msk. l. senapspulver omrörs i varmt vatten och kyls. Därefter hälls det i en sprayflaska och gurkasängarna bearbetas.
  • Med vitlök . 50 g hackad vitlök hälls i 2 liter kallt vatten, insisteras i ungefär en dag, filtreras och sprutas omedelbart med plantor. Det är inte nödvändigt att späda ut infusionen med vatten.

Om du hittar sjuka växter är det absolut nödvändigt att behålla sin immunitet efter behandlingen. För detta används tillväxtstimulerande medel "Epin" eller "Ecoberin".

Bild
Bild
Bild
Bild

Solbränna

Ogynnsamma yttre faktorer kan också leda till färgning av gurkbuskar . Deformering av plåtar orsakas ofta av brännande solljus. Daggdroppar på bladet reflekterar dem, vilket resulterar i brända fläckar.

För att rätta till situationen är det tillräckligt att bara skugga piskorna, och problemet kommer att lösas av sig själv.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Utseendet på fläckar på gurkblad är inte en anledning att vara upprörd och sörja över den förlorade grödan. Detta är bara en signal för att starta kampen. Om du vidtar åtgärder i tid kan du spara de flesta frukterna. Ändå är alla sjukdomar lättare att förebygga än att bota. Därför är det mycket viktigt att följa förebyggande åtgärder.

  • Undvik förtjockning av planteringar. Infektioner sprids mycket snabbare på platser där löv saknar utrymme och ljus.
  • Vatten endast med varmt vatten. Kallt vatten, särskilt efter långa varma timmar, är stressande för växten. Dessutom kan det provocera svampens aktivitet.
  • Håll dig till en växtföljd. Orsakssubstansen för de flesta sjukdomar och skadedjur finns kvar i marken i flera år. Därför är det möjligt att returnera gurkor till den tidigare trädgården först efter 3-4 år.
  • Ta bort växtskräp. De orsakande smittämnena är mycket förtjusta i viloläge i fallna löv och oklara fransar. Det är bäst att samla topparna och skicka dem till kompost och täcka sängarna med klippt mulch.
  • Öka växternas immunitet tillåter regelbunden sprutning med "Fitosporin" eller mjölkvassle. En liknande effekt kan uppnås genom att hälla askbuljong över en gurklapp.
  • Använd planteringsmaterial av hög kvalitet. Var noga med att blötlägga fröna i en blek kaliumpermanganatlösning innan du sår.
  • Ventilera regelbundet när du odlar gurkor i ett växthus. Svampen är mycket förtjust i hög luftfuktighet, värme och stillastående luft. Därför är det nödvändigt att säkerställa luftutbyte i växthus.
  • För att undvika ljus, gula, grå eller bruna fläckar på bladen och inte oroa dig för den förlorade grödan, ge företräde åt sorter som är resistenta mot temperaturförändringar och sjukdomar. Välj soliga, väl upplysta områden för odling av gurkor och undvik drag så mycket som möjligt.

Kom ihåg att växten kräver konstant utfodring med användbara ämnen - det är lämpligt att kombinera organiska och mineraliska komplexa föreningar.

Rekommenderad: