Fläckar På Bladen På Ett äppelträd (12 Foton): Röda Och Bruna, Svarta Och Bruna Mörka Prickar. Behandling Av Sjukdomar Under Hösten Och Under En Annan Period

Innehållsförteckning:

Video: Fläckar På Bladen På Ett äppelträd (12 Foton): Röda Och Bruna, Svarta Och Bruna Mörka Prickar. Behandling Av Sjukdomar Under Hösten Och Under En Annan Period

Video: Fläckar På Bladen På Ett äppelträd (12 Foton): Röda Och Bruna, Svarta Och Bruna Mörka Prickar. Behandling Av Sjukdomar Under Hösten Och Under En Annan Period
Video: Kjell Åström - former, prickar och fläckar 2024, April
Fläckar På Bladen På Ett äppelträd (12 Foton): Röda Och Bruna, Svarta Och Bruna Mörka Prickar. Behandling Av Sjukdomar Under Hösten Och Under En Annan Period
Fläckar På Bladen På Ett äppelträd (12 Foton): Röda Och Bruna, Svarta Och Bruna Mörka Prickar. Behandling Av Sjukdomar Under Hösten Och Under En Annan Period
Anonim

På äppelblad kan du ofta se fläckar i olika nyanser. Som regel indikerar de att trädet är sjukt, och det måste behandlas akut. Annars finns det en enorm risk att stå kvar utan grödor. Vi kommer att berätta om vilka sjukdomar som kan orsaka fläckar och hur man behandlar dem, i den här artikeln.

Bild
Bild

De främsta orsakerna till utseendet

Sårskorpa

Denna sjukdom anses vara en av de farligaste för äppelträd . Det är av svampursprung och är mycket aktivt mot trädet. Sjukdomen sprider sig särskilt snabbt vid låga temperaturer och hög luftfuktighet. Det faktum att trädet är sjukt av skabb bevisas av förekomsten av små fläckar, prickar och sår på lövverket. Med tiden börjar fläckarna bli bruna i mitten och spricker sedan, vilket lätt kan förorena växten med röta.

Ju mer sjukdomen fortskrider, desto svagare blir äppelträdet: hon börjar kasta lövverk och frukter, som också är täckta med fläckar. Om äpplen finns kvar på grenen förlorar de sin smak och visuella attraktion. Det är möjligt att behandla denna sjukdom med hjälp av biologiska produkter . Du bör dock inte glömma behandling i förebyggande syfte, vilket hjälper till att förhindra uppkomsten av sjukdomen.

Bild
Bild

Rost

En annan svampsjukdom, vars närvaro bevisas av många röda, mörkröda, orange fläckar på lövverket, med svarta prickar inuti … Ofta överförs sjukdomen till trädet från enbär. Samtidigt inträffar initialt sprickbildning av barken, bruna tillväxter och slem bildas i sprickorna, och efter det börjar sjukdomen fälla ut äppellövverk.

Du kan behandla denna sjukdom . För att göra detta måste du bli av med de drabbade områdena i trädet, inklusive lövverk, grenar eller frukter. Observera att det inte är värt att lämna de delar där det finns fläckar som inte är stora i storlek . Efter att de drabbade delarna har tagits bort är det nödvändigt att behandla träet med kemiska medel.

Bild
Bild

Mjöldagg

En sjukdom som ett träd infekterar genom svampsporer . Som regel manifesterar det sig under den senaste vårmånaden. Serös plack, som bildas på unga lövverk och blomställningar, vittnar om förekomsten av sjukdomen under denna period. Äggstocken bildas inte i de drabbade knopparna, och det sjuka lövverket börjar krypa ihop och dö av. Om sjukdomen uppträdde under bildandet av äpplen, visas ett nät av korkvävnad på dem.

För att bli av med sjukdomen är det nödvändigt att eliminera alla drabbade områden och behandla skärplatserna med fungicidmedel.

Bild
Bild

Brun fläck

Det andra namnet på denna svampsjukdom är marsoniasis . Det förekommer oftast på de träd vars rötter får för lite uppmärksamhet. Denna sjukdom påverkar aktivt blomställningarna, varför äppelträdet därefter inte producerar ett stort antal frukter. Förekomsten av sjukdomen i växten indikeras av ojämna fläckar av en gulaktig nyans. De kan ha en brun "kant", eller de kan klara sig utan den.

Med utvecklingen av sjukdomen börjar lövverk och unga skott bli gula, torra och falla av, vilket förhindrar utvecklingen av äppelträdet. För att bli av med sjukdomen måste trädet besprutas med fungicida preparat och antibiotika.

Bild
Bild

Bakteriell brännskada

Denna sjukdom blir mer aktiv på våren, när grenarna och knopparna blir bruna . Med utvecklingen av sjukdomen börjar unga skott bli svarta och torra, svarta fläckar bildas på lövverket - vävnadsnekros uppstår. Trädets sjuka bark börjar svälla, sår uppträder, vars gränser har en lila nyans. En sur doft kommer vanligtvis från de drabbade områdena. Vidare börjar såren torka, mörkna och falla av. Slem kommer att synas på snittet av den drabbade barken.

Bild
Bild

Fruktröta

Det andra namnet på denna farliga svampsjukdom är monilios . Om en växt blir sjuk av denna sjukdom, brinner dess fruktgrenar, blommor med äggstockar och skott, varefter de börjar torka. Under lång tid fortsätter de att hålla sig till trädet utan att falla. Samtidigt kan frukterna på äppelträdet ruttna. Vanligtvis sprids denna sjukdom av vind och sporer och utvecklas aktivt i kalla och våta källor.

Bild
Bild

Kloros

Kloros är mindre vanligt . Med det störs processen med klorofyllbildning i bladen, de får en ljusgrön eller gulaktig nyans. Dessutom slutar näringsämnen att flöda normalt till skotten, vilket inte på bästa sätt påverkar deras utveckling.

Oftast uppstår kloros på grund av mekanisk skada på barken och frostpåverkan på vintern. Den sjuka barken börjar sedan dö av eller bli täckt med sprickor, där skadliga svampar lätt kan tränga in och orsaka rot- eller stamröta.

Bild
Bild

Mekanisk skada

Oftast är det mekaniska skador som blir huvudorsaken till trädinfektion. Sådan skada kan uppstå under olika omständigheter: under storm, skörd av frukt, under transport.

Under alla omständigheter måste skadan desinficeras, annars kan växten drabbas.

Bild
Bild

Behandlingsöversikt

Om trädet inte behandlas är risken stor att förlora grödan och själva växten kan dö. Detta måste göras omgående, efter att ha märkt de första symptomen, för att inte starta sjukdomen. För att bekämpa fläckar på äppelträdets löv rekommenderas att använda följande produkter: "Phytomycin", "Raek" och Bordeaux -vätska. Det är de som har visat sig bäst i praktiken.

  • " Fytomycin " Är ett biologiskt medel som fungerar som en analog av ett naturligt antibiotikum och verkar en halv dag efter behandlingen. Det förstör inte mikrofloran på jorden där äppelträdet växer och har ingen negativ effekt på varmblodiga djur. Det rekommenderas särskilt att använda detta läkemedel för monilios eller bakteriella brännskador.
  • " Rayok " - det här är ett annat botemedel som aktivt kan bekämpa svampar, det rekommenderas ofta att använda det mot skabb eller mjöldagg. Läkemedlet absorberas snabbt, vilket inträffar inom 2 timmar efter behandlingen, ger en långvarig effekt, medan regnet inte är rädd för det.
  • Bordeaux vätska - Det är en av de mest populära lösningarna för sjukdomskontroll, vare sig det är skorv, fruktrutt eller andra fläckar. Det är ganska enkelt att använda läkemedlet: det behöver bara spädas med vatten. Fördelen med detta botemedel är att det inte orsakar brännskador i trädet. De börjar använda den tidigt på våren och under växtsäsongen.

Observera att när du bearbetar trä med något av dessa verktyg måste du följa säkerhetsåtgärder: försumma inte andningsskydd och skyddskläder. Annars finns det risk för hälsorisk.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Efterlevnad av förebyggande åtgärder hjälper till att förhindra förekomst av sjukdomar eller bli av med dem i tid … Så efter att ha skördat frukterna närmare hösten måste alla gamla löv samlas och brännas. Detta förklaras av det faktum att skadliga svampsporer kan finnas kvar på sådant lövverk. Dessutom kan skadedjur också gömma sig under den. Var mycket uppmärksam på valet av plantor för plantering: de måste vara släta, utan synliga skador. Bekämpa skadliga insekter. De är ofta bärare av infektionssjukdomar. Dessutom hämmar skadedjur ofta utvecklingen av ett träd, matas på dess juicer och andra användbara ämnen.

Desinficera dina trädgårdsredskap regelbundet … Annars finns det risk för att infektionen överförs från det drabbade trädet till ett friskt. Vid låga temperaturer är det lämpligt att värma äppelträdet. För att göra detta kan du göra brasa bredvid trädet.

Glöm inte förebyggande trädbehandlingar. Detta hjälper till att förhindra att sjukdom uppstår.

Rekommenderad: