Hur Man Vattnar Blomman "kvinnlig Lycka"? Vattna Spathiphyllum På Vintern. Hur Ofta Ska Du Vattna? Spraya Med Bärnstenssyra

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Vattnar Blomman "kvinnlig Lycka"? Vattna Spathiphyllum På Vintern. Hur Ofta Ska Du Vattna? Spraya Med Bärnstenssyra

Video: Hur Man Vattnar Blomman
Video: Petflaskan i plantan kan starta en brand – så vattnar du växterna säkert - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Hur Man Vattnar Blomman "kvinnlig Lycka"? Vattna Spathiphyllum På Vintern. Hur Ofta Ska Du Vattna? Spraya Med Bärnstenssyra
Hur Man Vattnar Blomman "kvinnlig Lycka"? Vattna Spathiphyllum På Vintern. Hur Ofta Ska Du Vattna? Spraya Med Bärnstenssyra
Anonim

Spathiphyllum måste omhändertas på ett visst sätt och känna till vattnets särdrag. Om du tillhandahåller alla dessa nyanser av vård, kommer den hela tiden att blomma och glädja dig med sitt friska glänsande lövverk. Det speciella med denna blomma är att den inte har en vilande period. Så på vintern och sommaren måste "kvinnors lycka" lika noggrant omhändertas och vattnas.

Bild
Bild

Hur ofta ska du vattna?

Det viktigaste är att observera två viktigaste och förutsättningar för en sund tillväxt av spathiphyllum: en viss frekvens av vattning och snabb sprutning. Under naturliga förhållanden växer spathiphyllum i skuggan under träd och närmare vattendrag. Därför är det lätt att dra slutsatsen att för den här blommans hälsosamma tillväxt är det nödvändigt att skapa förhållanden som är så nära naturliga som möjligt. Det betyder att hög luftfuktighet året runt är mycket viktigt. Detta kräver att spathiphyllum sprayas minst en gång i veckan under hela året.

I vissa lägenheter, där luften är särskilt torr, kan du förvara växten i en bricka med småsten och vatten, eller installera en luftfuktare bredvid . Det är nödvändigt att spruta blomman aktivt på vintern, när värmebatterier fungerar för fullt i våra lägenheter.

Var försiktig, sprutning under blomningen ska vara skonsam, utan att vatten kommer in i själva spathiphyllum blomställningen.

Bild
Bild

Bara en sak kan sägas säkert om vattnets frekvens - minst en gång i veckan på vintern, eller ännu bättre två gånger, är det absolut nödvändigt att grundligt kasta "kvinnlig lycka". På sommaren kan vattningsfrekvensen vara upp till 1 gång på 3 dagar. Naturligtvis är det viktigt att följa dessa rekommendationer, men överdriv inte för att inte översvämma blomman. Vänta tills jordens översta lager är torrt.

Hur ofta man ska vattna spathiphyllum är en ganska individuell fråga . I varje fall kommer förutsättningarna att vara olika. Alla erfarna blomsterodlare hävdar att du kan och bör titta noga på vilken växt som helst och anpassa dig till vattning. Hur man bestämmer att det redan är dags att vattna blomman, vi kommer att berätta lite nedan.

Bild
Bild

Beroende på årstider

I sommarvärmen är det nödvändigt att återfukta spathiphyllum mer intensivt och rikligare. Under instabila temperaturer (vår och höst) är det bäst att förlita sig på det aktuella vädret och justera markfuktigheten i krukan beroende på väderförhållandena. På vintern minskar fuktens intensitet.

Det är viktigt att veta att på vintern blir vården av spathiphyllum i princip mer problematisk och kräver särskild uppmärksamhet. På vintern finns det verkligen en risk att överflödet blommar.

Detta kan hända om växten står på en kall fönsterbräda, medan rötterna svalnar och blir mindre känsliga för fukt. Som ett resultat kommer de att absorbera mindre och kan till och med ruttna. Och naturligtvis kommer ett sådant smärtsamt tillstånd hos blomman omedelbart att påverka dess utseende.

Bild
Bild

På vintern krävs vattning av spathiphyllum endast när matjorden torkar . Det är inte svårt att kontrollera detta, bara köra fingret till djupet av en falang i jorden. Om du känner att det inte finns fukt är det dags att vattna. På sommaren, i värmen, sprayar vi ofta blomman med en fuktkräm och vattnar den naturligtvis mycket djärvare, mer intensivt och rikligare.

Hur man bevattnar en blomma?

Spathiphyllum bör sprutas oftare, han älskar det. Till exempel på sommaren kan din frekventa närvaro vid en blomma med en sprayflaska behövas. 2-3 gånger om dagen är perfekt. Och vattenkvaliteten är viktig för "kvinnlig lycka". Det ska vara mjukt, filtrerat eller sedimenterat i 2-3 dagar, vissa häller till och med mineralvatten utan gas. Det är bäst om vattnet är något varmare än rumstemperatur.

Det är lämpligt att bevattna blomman med något slags gödningsmedel en gång i månaden . Till exempel kan du spraya den med ravsyra. Blomman känns bra av detta preparat. Dess tillväxt aktiveras och bladen blir regelbundna ovala, vackra och färgrika, släta och glänsande i konsistensen. Det är bra att använda bärnstensyra från början av våren till juli med en frekvens av 2 gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det behövs lägger även trädgårdsmästare till Epin eller Zirkon i bevattningsvattnet. För att inte skada blomman är det bättre att begränsa matningen mellan november och februari.

Vid blomning behöver växten inte heller gödningsmedel, det är bättre att lägga till dem omedelbart efter, liksom under perioder med maximal aktiv tillväxt, det vill säga från mars till början av september.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningsmetoder och regler

Reglerna för vattning av spathiphyllum reduceras till en viktig sak - du måste vattna denna blomma efter behov. I detta fall bör jorden i krukan förbli något fuktig. Om "kvinnors lycka" saknar fukt kan du märka lite hängande löv. Om spathiphyllum tyvärr "sänkte öronen", är det dags att vattna det. Det är också användbart för denna växt att torka av bladen med en våt svamp, helst varje dag och en gång i månaden skicka dem till badrummet för en varm dusch.

För dem som nyligen utvecklat spathiphyllum är rotvattning det bästa sättet att vattna det . På liknande sätt är det lättare att kontrollera mängden fukt som kommer in i växten. Man tror att om det har gått cirka 7 minuter efter vattning och lite fukt har dykt upp i krukans botten, betyder det att vattningen var ganska riklig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattningen måste göras korrekt: försiktigt, jämnt och i en cirkel för att inte skapa gropar och exponera växtens rotsystem. För vattning hemma är en liten vattenkanna med en ganska smal lång pip och små hål i slutet bäst lämpad.

Om du måste lämna spathiphyllum ensam länge, bör du ta hand om jordens fuktning i rätt tid . Det händer att det inte finns något sätt att lämna din blomma till en ansvarig granne eller kunniga människor. I det här fallet hjälper köpet av ett speciellt bevattningssystem för jorden. Ett enklare och billigare sätt är att rikligt vattna och placera blomkrukan i en djup kastrull med vatten.

Bild
Bild

Möjliga fel och deras konsekvenser

Spathiphyllum har, precis som alla andra blommor, ett eget statuslarmsystem. Om något går fel kan du alltid åtminstone grovt avgöra orsaken genom att titta på plantans löv. Naturligtvis finns det ganska många anledningar till att må dåligt i”kvinnlig lycka”. Utgående från parasiter, felaktig placering, otillräcklig vattentemperatur och luftfuktighet, slutar med fel intensitet av vattning. Felaktig vattning kommer definitivt att visa ett av dessa problem.

Spetsarna eller kanterna på bladen torkas . Det betyder att spathiphyllum saknar vatten eller luftfuktighet. Det händer också att vattnet är för hårt. Försök att gradvis öka mängden vatten medan du vattnar och spraya växten oftare. Och kom ihåg att använda mjukt vatten när du gör detta. En annan rekommendation för att öka fukten runt växten är att täcka krukan med fuktig mossa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen blir svarta, bruna fläckar visas på dem . Detta är ett säkert tecken på att blommans rotsystem är översvämmat eller att växten är frusen. Om du tog hand om att kyla och drag inte kom till spathiphyllum, är saken definitivt i färd med att ruttna i rötterna. Det är nödvändigt att omedelbart stoppa den befintliga vattningstakten och spara anläggningen. När du häller spathiphyllum är det mycket önskvärt att transplantera det i en ny jord för att ge tillräckligt med ljus. Första gången efter transplantation, mata med "Epin" och "Zircon", ökar dessa läkemedel immuniteten och främjar den aktiva utvecklingen av rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tappade eller "liggande" löv . Spathiphyllum saknar vatten, så riklig vattning eller en bra dusch kommer att räcka. Förresten, om växten blommar måste duschen vattnas mycket, mycket noggrant för att inte blöta själva blomman.

Bild
Bild

Råd om vård

För att spathiphyllum ska växa och blomma bra behöver den lite täthet i krukan. Därför rekommenderas det att köpa en smalare och högre kruka för denna blomma. Botten av krukan läggs bäst med småsten eller expanderad lera, detta hjälper till att ta bort överflödig fukt och sparar rötterna från att ruttna. Dessutom är en plastkanna mer lämplig för spathiphyllum, eftersom fukt avdunstar från keramik snabbare.

Bäst av allt känns "kvinnlig lycka" i en fuktskrävande och näringsrik jord, inte komprimerad och "med luft".

Bild
Bild

Det är användbart att lossa jorden i krukan efter riklig vattning, men först efter att fukten har absorberats helt i jorden och till och med torkar ut lite . Du kan också se till att jorden är så lämplig som möjligt för att behålla fukt. För att göra detta, lägg till en sådan användbar substans som vermikulit i grytan. Dess proportioner till marken kan vara olika och till och med nå 50%. Vermikulit gör att jorden kan luftas bättre och behåller fukt, skyddar också rötterna mot förrädiska temperaturförändringar, minskar jordens surhet och förhindrar saltning.

Och slutligen minns vi ännu en gång: spathiphyllum ska under inga omständigheter hällas med vatten, eftersom det är kontraindicerat att hålla det i torr jord under lång tid. Ingen kan lära sig att vattna korrekt direkt, så var bara uppmärksam på blomman. Spathiphyllum själv kommer att visa dig med sitt utseende, hur det känns och vad det saknar.

Rekommenderad: