Kackerlackor I Lägenheten (32 Bilder): Vad är De Mest Rädda För Och Var Kommer De Ifrån? Hur Reproducerar De Sig? Översikt över Arter. Hur Tar Man Bort Dem Med Malört Och Andra Med

Innehållsförteckning:

Video: Kackerlackor I Lägenheten (32 Bilder): Vad är De Mest Rädda För Och Var Kommer De Ifrån? Hur Reproducerar De Sig? Översikt över Arter. Hur Tar Man Bort Dem Med Malört Och Andra Med

Video: Kackerlackor I Lägenheten (32 Bilder): Vad är De Mest Rädda För Och Var Kommer De Ifrån? Hur Reproducerar De Sig? Översikt över Arter. Hur Tar Man Bort Dem Med Malört Och Andra Med
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Kackerlackor I Lägenheten (32 Bilder): Vad är De Mest Rädda För Och Var Kommer De Ifrån? Hur Reproducerar De Sig? Översikt över Arter. Hur Tar Man Bort Dem Med Malört Och Andra Med
Kackerlackor I Lägenheten (32 Bilder): Vad är De Mest Rädda För Och Var Kommer De Ifrån? Hur Reproducerar De Sig? Översikt över Arter. Hur Tar Man Bort Dem Med Malört Och Andra Med
Anonim

Få människor kommer att tycka om kackerlackor i huset. Dessa insekter orsakar enormt obehag - de orsakar obehagliga känslor, bär patogena mikrober och förökar sig samtidigt med en enorm hastighet. Därför måste kampen mot dem startas så snabbt som möjligt. Och för att välja ett effektivt sätt att ta bort dessa små skadedjur måste du veta vad de är rädda för.

Bild
Bild

Beskrivning och typer

Utseendet på kackerlackor i lägenheter är inte bara obehagligt, utan också farligt. Liksom andra parasiter som livnär sig på matavfall är medlemmar av kackerlackfamiljen ofta bärare av patogena mikroorganismer. Enligt statistik från Världshälsoorganisationen är dessa insekter på andra plats efter flugor när det gäller risken att drabbas av sådana allvarliga patologier som:

  • tuberkulos;
  • helminthiasis;
  • difteri;
  • salmonellos;
  • hepatit.

Dessutom fäller alla longhornbaggar och komponenterna i deras fällning blir en av de vanliga orsakerna till allvarliga allergiska reaktioner.

Bild
Bild

Dessa skadedjur förstör maten . Och i sig är deras närvaro i hemmet redan orsaken till allvarligt psykiskt obehag. Skadedjur kan vara olika, på vårt lands territorium finns det främst röda och svarta sorter.

Ingefära arterna är kända som Prusaks . De bor vanligtvis i stadslägenheter. Storleken på en mogen individ är 10-17 mm, färgen varierar från ljusröd till mörkbrun. Dessa insekter lever i sex månader, under vilken tid de passerar genom 6 molts. Varje hona lägger 250-350 ägg i sitt liv, och för detta behöver hon bara para sig en gång.

Bild
Bild

Svarta kackerlackor är mer anpassade för att leva i sin naturliga miljö. Oftast bor de i privata hus - de finns i håligheterna på väggarna och i underjorden . Inom stadsgränserna är de vanligtvis koncentrerade i avloppssystemet, liksom i stormavlopp, underjordiska golv och halvkällare, och med ankomsten av höstfrost flyttar de till lägenheter.

Hanar hos dessa individer växer upp till 25 mm, honor - upp till 32 mm . De har en röd färg, nyanser kan vara från mörkbrun till nästan svart. I vardagsrum rör de sig uteslutande på horisontella ytor.

Både de och andra sorter av mustaschade inkräktare förstör mat och blir bärare av allvarliga infektioner.

Bild
Bild

Var kommer de ifrån?

Kackerlackor är termofila varelser. De är övervägande nattliga och kan inte leva utan vatten . Om du vid de första tecknen på att dessa insekter ser ut i huset inte etsar dem, kan snart en riktig koloni av preussar bosätta sig i ditt hem. Mustaschen kommer att tränga igenom ventilationshål och rör, börja sprida sig till grannar och snabbt gripa nya territorier - i det här fallet blir det ganska svårt att bli av med dem för alltid.

Det är anmärkningsvärt att en vuxen Prusak kan leva även utan huvud, i det här fallet dricker och andas kackerlackorna genom buken Därför kan den mekaniska metoden för att hantera preussarna inte garantera en fullständig eliminering av problemet.

Bild
Bild

För att ta bort skivan för alltid bör du ta reda på var dessa obehagliga insekter kom ifrån i huset. Endast genom att eliminera källan till deras migration kan du förhindra att de återkommer i din lägenhet genom att skapa en skyddande barriär och vidta förebyggande åtgärder.

Vanligtvis skapar människor själva i sitt hem en bekväm miljö och alla förutsättningar för att bo i dessa parasiter. Kackerlackor börjar där det finns värme, vatten och matförsörjning.

Tillgång till fukt . Longhorns klarar sig utan fukt under lång tid, men den fullständiga frånvaron av vatten kan döda dem på några dagar. För att bli fulla behöver de bara en liten droppe nära handfatet i badrummet eller kondens på väggar och fönster. Och även om du skär av alla vattenkällor och torkar torra vertikala och horisontella ytor, så hittar preussarna i vattnet i blomkrukor.

Bild
Bild

Mat . Lägenhetens kackerlackor matar på absolut allt. De äter inte bara färsk mat, ruttet avfall, brödsmulor, mat som finns kvar i papperskorgen och på köksbänkskivan går in i fodret. Smutsiga rätter lockar kackerlackor - de blir en jättebehållare för maten. Samtidigt släpper varje kackerlacka feromoner, som gör att dess släktingar kan bestämma källan till maten.

Bild
Bild

Miljö . I det mänskliga hemmet är temperaturen lämplig för utveckling av parasiter. Dessutom finns det i alla lägen alltid avskilda platser där insekter kan gömma sig, lägga ägg och reproducera sina avkommor.

Bild
Bild

Att veta var preussarna kommer ifrån kommer att göra det lättare att bli av med dem. Därför, när ett problem uppstår för ägarna till bostadslokaler, uppstår den uppenbara frågan, var kom mustascherna till lägenheten.

Det finns flera huvudriktningar

  • Från grannlägenheter . Vissa individer kommer in i lägenheter genom ventilationskanaler, sprickor i väggarna och soprännor. Om du märker en massiv migration - troligen utför grannarna kemiska trakasserier. I en sådan situation lämnar insekter aktivt de infekterade platserna och letar efter ett nytt hem för sig själva.
  • Från affären . Det är ingen hemlighet att kackerlackor lever i många butiker. I matlager för dem, en verklig vidsträcka - ett överflöd av mat och frånvaron av någon form av kamp med dem. Skadedjuret kan finnas i alla paket med inköp, även i hushållsapparater. Oftare hamnar kackerlackor i matpåsar. För att undvika obehagliga konsekvenser bör alla väskor demonteras omedelbart vid hemkomsten och undersöka allt innehåll så noggrant som möjligt.
  • Från resor . När de reser måste människor bo på hotell eller i hyrda lägenheter, samt resa med tåg. Det finns ingen garanti för att en kackerlacka inte kommer in i passagerarens resväska på vägen. Det är därför, omedelbart efter hemkomsten, bör du granska och tvätta saker noggrant. I det här fallet måste du leta inte bara efter barbeln själva, utan också efter påsar med murverk, från vilka en ny koloni av skadedjur snart kan dyka upp.
  • Med posten . Ibland hamnar preussarna i hus från paket, särskilt ofta händer detta om hon reser på avstånd och besöker ett stort antal lager på vägen. Förresten, det var utvecklingen av transport och postförbindelser som i många avseenden stärkte den globala befolkningen av kackerlackor.
Bild
Bild

Parasiter kan dyka upp i alla rum, så du måste försöka undersöka alla möjliga platser för deras distribution . Oftast gömmer sig insekter bakom takfoten och golvlisterna, i tapetsömmar, golvsprickor, i papperskorgar och nära toaletter. Men de gillar särskilt att bosätta sig i köket, där alla nödvändiga levnadsvillkor har skapats för dem.

Du kan fastställa att oinbjudna grannar har börjat i ditt hus med svarta prickar på väggarna och möblerna, hittat insektägg och en specifik lukt . Men oftast ägnar lägenhetsägare inte uppmärksamhet åt dessa skyltar förrän de märker parasiten med egna ögon. Och det är helt förgäves - det är möjligt att vid den tiden kommer en kackerlacka som av misstag kommer till dig redan att ha tid att bli chef för en stor familj.

Bild
Bild

Hur kan man härleda med fällor?

Alla järnaffärer säljer speciella skäggfällor. De är små lådor med gift, behandlade med lockmedel. Efter att ha fallit i en sådan fälla äter Prusak upp giftet och bär bort sina partiklar på tassarna och infekterar sina släktingar.

Av alla alternativ för att installera en sådan enhet anses arrangemanget i form av en labyrint vara det mest effektiva . I det här fallet ger invecklade drag inte parasiten en enda chans att ta sig ur fällan - insekten dör direkt i den. Efter att ha fått reda på var preussarna är koncentrerade i huset kan du placera beten rätt på platserna för deras lokalisering.

Du kan göra fällor själv hemma . För att göra detta skärs en liten rektangel ur kartong, dubbelsidig tejp fästs i kanterna och ett bete (fruktpuré, deg eller köttfärs) placeras i mitten. Det är lämpligt att tillsätta lite borsyra där, vilket orsakar förlamning hos insekten.

Även om kackerlackan kan passera skotstejpen kommer den säkert att dö av det giftiga betet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de rädda för?

Hittills är den mest effektiva lösningen på problemet med att kontrollera kackerlackor i hemmet kemiska insekticider. Dessa inkluderar aerosoler, pennor, kritor och geler baserade på mycket giftiga ämnen med en giftig eller nervös effekt . De har en omedelbar effekt och kan snabbt ta bort alla preussarna i huset.

Geler

En god effekt ges genom användning av geler:

  • Raptor;
  • "Tomte";
  • "Storm";
  • "Fas".
Bild
Bild

De innehåller en insekticidkomponent, liksom en fet bas som förhindrar att preparatet torkar ut. Dessutom innehåller gelén födoämnesmedel och andra ämnen som lockar insektens uppmärksamhet.

De giftiga komponenterna i gelerna har en tarmkontaktseffekt på barbeln . Förgiftning sker i det ögonblick som en insekt kommer in i kroppen genom det chitinösa locket eller matsmältningskanalen.

Dessa gifter är skadliga för longhornbaggar, men ofarliga för människor och husdjur.

Bild
Bild

Aerosoler

De flesta användare behandlar rum med spray:

  • "Bekämpa";
  • Raptor;
  • "Bödel".
Bild
Bild

Aerosolinsekticider fungerar mycket snabbt och är lätta att använda. Läkemedlet verkar på Prusakov redan under sprutning och under en tid efter avslutad behandling.

men Aerosolens flyktiga komponenter, tillsammans med de gifter de innehåller, kan vara skadliga för människors hälsa . Dessutom kan de genom ventilationspassagerna komma in i grannlägenheterna i en bostadshus med flera våningar.

Det är därför som moderna tillverkare gör alltmer sprayer baserade på pyretroider - denna komponent utgör ingen fara för människor, men dess effektivitet i kampen mot Prusaks är mycket högre.

Bild
Bild

Pulver och damm

Pulver och damm är det billigaste alternativet för att döda kackerlackor. Men under förhållandena för stora kolonier i huset ger de en extremt obetydlig effekt. Dessutom, om det finns katter, hundar och andra djur i huset, så finns det alltid risk att skicka dem. Kompositionerna efterfrågas störst:

  • Raptor;
  • "Pyrethrum";
  • "Rent hus".
Bild
Bild

Folkliga kampmetoder

Användare som inte vill använda kemikalier eller på grund av individuell intolerans inte kan använda insekticider, föredrar folkliga metoder för att hantera barbel.

Oftast används skarpa lukter i kampen mot kackerlackor . Bevisat faktum: Prusaks har ett väl utvecklat luktsinne, det är denna funktion som kan användas för att skydda hemmet från invasion av obehagliga insekter.

Här är bara några av de lukter som används för att bekämpa inkräktare

Anis

Människor använder ofta denna ört för medicinska ändamål som slemlösande, febernedsättande och smärtstillande. MEN kackerlackor tolererar inte dess lukt - så snart longhorns känner en obehaglig doft för sig själva, kommer de att försöka lämna ett sådant rum så snart som möjligt.

Torr ört är lätt att få på alla apotek, alternativt kan du använda eteriska oljor eller anis droppar.

Bild
Bild

Mynta

Vanligtvis används denna växt för att brygga te, människor gillar verkligen dess delikata söta doft. Men bland preussarna orsakar det panik och en känsla av rädsla. Om du märker att de kommer tillbaka igen efter att du tagit bort skivan, försök odla mynta direkt på fönsterbrädorna . Dess lukt kommer att spridas i hela köket och preussarna kommer inte längre att vilja komma till ett sådant hus igen.

Bild
Bild

Ceder

Cedernötolja utstrålar en delikat, flätig doft som tillfredsställer alla, men inte kackerlackor. Cedernötsolja hjälper till att bekämpa insekter . Du kan också fylla vasen med kottar och placera den på fönsterbrädan.

Således kan du lösa två problem samtidigt - skrämma bort skadedjur och skapa ett snyggt inredningselement i rummet.

Bild
Bild

Renfana

En växt med små gula blommor och en skarp, specifik doft. Det har en hög avskräckande effekt, så myggor, flugor och till och med möss lämnar huset efter kackerlackor.

Ägare av privata hus växer ofta solbränna runt omkretsen av sitt hem och torrt gräs, tillsammans med blommor, och fördelar det i klasar i hela köket . Denna växt har dock mer än bara medicinska egenskaper - om den konsumeras för mycket kan den bli giftig. Därför är det nödvändigt att se till att barn och vuxna med funktionshinder inte kommer i kontakt med denna ört.

Bild
Bild

Kaprifol

Denna kultur finns i naturen och i trädgårdar. Den behagliga lukten har en mycket fördelaktig effekt på det mänskliga nervsystemet, därför används den ofta som lugnande medel mot depressiva och stressande tillstånd.

Men det verkar på kackerlackor på exakt motsatt sätt, vilket får dem att få panikattacker.

Bild
Bild

Äldre

Buskväxt med röda frukter. Människor uppskattar fläderbär för sitt dekorativa utseende, men lukten av denna växt skrämmer preussarna och skapar samtidigt en barriär för möss och råttor.

Bild
Bild

Te träd

Tea tree olja har länge använts i alternativ medicin. Det är mycket användbart, men det stöter bort kackerlackor. För att bekämpa skivstången räcker det att lägga till några droppar av produkten i en hink med vatten och tvätta alla golv i huset noggrant med den resulterande lösningen.

Det bör komma ihåg att tea tree olja har en negativ effekt på husdjur . Katter och katter är mest mottagliga för dess negativa inflytande.

När du använder eteriska oljor måste du först lösa dem i vatten, eftersom koncentrerade formuleringar kan orsaka allergiska reaktioner och huvudvärk i hushållen.

Av de kemiska luktarna har följande ämnen en avskräckande effekt

Ammoniak . För att driva bort kackerlackor rekommenderas att tvätta golv och andra ytor med vatten utspätt med ammoniak. Kackerlackor tolererar det inte och lämnar snabbt bostaden. Detta ämne har dock en skarp och märklig lukt, så inte alla människor gillar dess närvaro i huset.

Bild
Bild

Fotogen . Den har en liknande handlingsprincip. Ytbehandling med ett sådant ämne skrämmer undan preussarna länge. Det bör dock komma ihåg att lukten i lokalerna kommer att vara tillräckligt stark. Därför används fotogen oftast i källare, där människor sällan är.

Bild
Bild

Terpentin . Den används på samma sätt som fotogen och har liknande fördelar och nackdelar.

Bild
Bild

Vinäger, björktjära och malört används också för att driva ut de mustaschade inkräktarna.

Tänk på att alla lukter kommer att avvisa kackerlackor, men inte kommer att förstöra äggen. Därför, även om skivstången lämnar ditt hem, men har tid att lägga ägg, kommer mycket snart unga avkommor att dyka upp i rummet. Och då måste kampen mot de unga börja om igen.

Det är osannolikt att det kommer att bli möjligt att befria lägenheten från de mustaschade inkräktarna med hjälp av hårda aromer ensam . Preussarna tolererar dem väldigt illa, men detta leder inte till deras död. Dessutom utvecklar de med tiden motstånd mot en viss lukt, och de slutar känna rädsla för det. Därför kan en sådan åtgärd vara extremt tillfällig tills du kan hitta ett helt effektivt botemedel mot förstörelse av kackerlackor i huset.

Bild
Bild

Frysning

På vintern kan du bli av med kackerlackor genom att frysa dem. En behaglig temperatur för dessa insekter är 23-30 grader, och den intensiva kylan dödar dem. För att förstöra en vuxen krävs en temperatur på upp till -3 grader . Ägg i en kokong dör vid en temperatur på -10 grader. Således, om temperaturen i lägenheten är under -11 grader och den upprätthålls i en eller två dagar, är det i ett par behandlingar möjligt att helt förstöra alla kackerlackor i huset och deras murverk.

Bild
Bild

Borsyra

En annan populär folkmedicin som våra morföräldrar använde för att döda mustaschinfallare är borsyra. Väl i parasitens kropp blockerar den nervanslutningar och orsakar förlamning, detta leder till att insekten dör.

För att tvinga Prusak att äta giftet görs speciella beten. Borsyra blandas med äggula och mjöl, rullas till små bollar och läggs runt hela bostadens omkrets. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt de platser där du ofta observerar ansamling av insekter. Att använda borsyra för att bli av med skivstång har uppenbara fördelar, men också några nackdelar. Bland fördelarna med sådan behandling är:

  • säkerhet för människors liv och hälsa;
  • brist på obehaglig lukt;
  • inte bara flykten, utan insekternas död.
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar:

  • lime kackerlackor fungerar inte snabbt, eftersom varje insekt i huset måste komma i direkt kontakt med ett giftigt medel;
  • om en kackerlacka som är förgiftad med borsyra lyckas dricka vatten, är den inte längre hotad till döden - därför bör barbelens tillgång till eventuella fuktkällor minimeras vid användning av ett sådant gift.
Bild
Bild

Det är värt att notera att det är osannolikt att det kommer att vara möjligt att utrota kackerlackor med folkmedicin om antalet kolonier i huset är högt. De fungerar endast i närvaro av enskilda individer eller skapar en skyddande barriär efter kemisk etsning.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra uppkomsten av bruna skadedjur i huset måste du följa följande rekommendationer

  • Håll ditt hem rent. Det är nödvändigt att regelbundet göra allmän rengöring och våt ytbehandling med tillsats av eteriska oljor.
  • Undvik ansamling av matavfall och skräp i vardagsrummet.
  • Lämna inte mat på bord eller i köksskåp.
  • Installera en finmaskig grill på ventilerna för att förhindra att kackerlackor når dig från grannar.
  • Undvik hög luftfuktighet och vätskeansamling i kök och badrum.
  • Om du märker kackerlackorna själva eller hittar tecken på deras existens i huset måste du börja bekämpa dem omedelbart. Kom ihåg - att besegra enskilda individer som ännu inte har hunnit lägga ägg är mycket lättare och snabbare än att förstöra en stor population av skivstång.

Rekommenderad: