Vit Kackerlacka (22 Bilder): Vad Betyder Det Och Varför är De Farliga I En Lägenhet? Finns Det Vita Albino Kackerlackor? Var Kommer Små Inhemska Vita Kackerlackor Ifrån?

Innehållsförteckning:

Video: Vit Kackerlacka (22 Bilder): Vad Betyder Det Och Varför är De Farliga I En Lägenhet? Finns Det Vita Albino Kackerlackor? Var Kommer Små Inhemska Vita Kackerlackor Ifrån?

Video: Vit Kackerlacka (22 Bilder): Vad Betyder Det Och Varför är De Farliga I En Lägenhet? Finns Det Vita Albino Kackerlackor? Var Kommer Små Inhemska Vita Kackerlackor Ifrån?
Video: Problem med skadedjur? Avsnitt 1: Kackerlackor 2024, Maj
Vit Kackerlacka (22 Bilder): Vad Betyder Det Och Varför är De Farliga I En Lägenhet? Finns Det Vita Albino Kackerlackor? Var Kommer Små Inhemska Vita Kackerlackor Ifrån?
Vit Kackerlacka (22 Bilder): Vad Betyder Det Och Varför är De Farliga I En Lägenhet? Finns Det Vita Albino Kackerlackor? Var Kommer Små Inhemska Vita Kackerlackor Ifrån?
Anonim

Frågor om varifrån inhemska vita kackerlackor kommer, vad deras utseende betyder, varför dessa insekter är farliga i en lägenhet, uppstår allt oftare. Efter att ha träffat en sådan oinbjuden besökare i ett hus eller en lägenhet kan till och med en person med starka nerver känna obehag. För att förstå allt, ta reda på om det finns albino kackerlackor i naturen, hjälper en detaljerad översikt över funktionerna hos sådana insekter.

Bild
Bild

Beskrivning

En vit kackerlacka som finns i ett hus eller lägenhet väcker mycket fler frågor än dess röda eller svarta motsvarigheter. Men någon representant för denna typ av insekter lovar lite trevligt för människor som bor i bostadskvarteren. Det finns många hypoteser om varför husdjur är av ovanlig färg. Bland dem finns det ganska fantastiska versioner - från genetiska mutationer till radioaktiv strålning . Verkligheten är mycket mer prosaisk.

En kackerlacka med ett vit chitinöst lock är inte alls en albino . Detta är bara en ung individ som går igenom en smältperiod. Små kackerlackor, när de blir äldre, byter lock flera gånger. Insekterna som just tappat sitt gamla skal ser väldigt ovanliga ut. De är nästan genomskinliga, med en vitaktig kropp.

Bild
Bild

Efter 4-6 timmar får nymfens kroppssköld pigment . Insekter blir mörkare, rödbruna eller svärtade. Eftersom nymfer sällan ses av människor (de föredrar att gömma sig på mörka platser i badrummet eller andra delar av huset) har myten att det finns mutanta vita kackerlackor visat sig vara ett ganska populärt fenomen.

Dessutom kan ibland missfärgning av kitin observeras hos fullt vuxna individer. En sådan tillfällig reaktion av kroppen orsakas av förgiftning av skadedjur med klorinnehållande preparat.

Dessutom dör de inte alltid av sådana insekticider - det betyder att du kan träffa en vit kackerlacka även efter bearbetning av bostäder. Denna reaktion är särskilt vanlig vid användning av föråldrade kemikalier. I modern desinsektion används inte klorinnehållande medel på grund av deras höga toxicitet för människor.

Bild
Bild

Utåt skiljer sig en vit nymf lite från en vuxen kackerlacka. Hon har:

  • platt oval kropp upp till 20 mm lång;
  • triangulärt huvud;
  • pronotum;
  • chitinous cover;
  • starka käkar med tänder;
  • långsträckta antenner;
  • elytra och vingar;
  • 6 ben.

I hus och lägenheter finns det oftast bara de vanligaste arterna av denna insekt - synantropiska svarta och röda kackerlackor . Det är deras vita nymfer eller kemiskt upplysta individer som stör freden hos moderna stadsbor.

Bild
Bild

Varifrån kommer de och hur är de farliga?

Utseendet på kackerlackor av vilken färg som helst i bostadslokaler är alltid förknippat med en fara för människors hälsa. Först och främst är dessa skadedjur källan till starka allergener. Reaktionen kan manifestera sig vid kontakt med sitt chitinösa lock, liksom vid inandning av ångor som lämnas av avföring och insektsutsöndring. Ständig kontakt med så starka allergener kan leda till utveckling av astma, Quinckes ödem.

Faran kommer från kackerlackor och av andra skäl. Deras livsstil är direkt relaterad till besöksplatser som är långt ifrån begreppet sanitet. Bland de sjukdomar som bär av skadedjur kan man skilja:

  • helminthiasis;
  • mykoser;
  • dysenteri;
  • salmonellos;
  • tuberkulos;
  • koksinfektioner, inklusive hjärnhinneinflammation.
Bild
Bild

Reser längs väggarna i soprännor, källare, avloppsrör, insekter samlar bakterier, orsakar sjukdomar på kroppens yta. Att flytta till en persons hem, i kontakt med mat, disk, hushållsartiklar, kackerlackor sprider farliga mikroorganismer. Om de kommer in i människokroppen kan de leda till utveckling av infektionssjukdomar.

Synantropiska kackerlackor tas också i en persons bostad, inte från gatan. Bland deras sätt att distribuera är:

  • soptunnor och behållarplatser;
  • serveringsanläggningar;
  • infekterade lägenheter hos grannar;
  • källare;
  • vindsrum.
Bild
Bild

Kackerlackor som lever bredvid en person rör sig enkelt längs avloppsrör, ventilationskanaler och tar sig in i sprickorna mellan plattorna i paneltak . Det är nästan omöjligt för dem att blockera vägen. Men oftare än inte visar det sig att en person själv är skyldig i ett sådant grannskap. Brott mot sanitära säkerhetsregler i hemmet, försummelse av regelbunden rengöring, lagring av ruttnande matrester - alla dessa faktorer, i kombination med droppande kranar, läckande rör, ökar risken för kollision med kackerlackor, inklusive deras vita nymfer, avsevärt.

Ett annat icke-standardiserat sätt att kackerlackor kommer in i hemmet är förknippat med moderna människors exotiska hobby. Terrariumhållare använder insekter som livsmedelsbas. En rymd kackerlacka kan mycket väl bli grundaren av en ny skadedjurspopulation.

Bild
Bild

När det gäller nymfer, på grund av det svaga chitinösa omslaget, leder de en mer hemlig livsstil än vuxna. På detta utvecklingsstadium föredrar insekter att gömma sig på mörka, avskilda platser med fri tillgång till vatten. Om en kackerlacka utan mat kan leva upp till sex månader, då utan fukt - bara några dagar. Det är på jakt efter en vattningsplats som skadedjuret omedelbart efter smältning fångar en persons öga.

Hur man slåss i en lägenhet?

Metoder för förstörelse av vita kackerlackor som har dykt upp i lägenheten skiljer sig inte från de som används mot vuxna röda eller svarta individer. De kan förgiftas med kemikalier - metoden fungerar om infektionsintensiteten är medelhög till hög. Fällor hjälper till att bli av med singel "gäster" som vandrar från grannar . Detta inkluderar också geler och kritor, som används som hinder på platser för insektsvandring.

Det är vanligt att överväga folkmedicin separat. De har en mildare effekt än bekämpningsmedel. Oftast används denna metod för att skrämma bort skadedjur från mänskliga bostäder.

Bild
Bild

Förstöringsfunktioner

Vita, röda, svarta kackerlackor är insekter som kännetecknas av snabb befolkningstillväxt. Därför måste åtgärder vidtas omedelbart efter att ha märkt 1 person i rummet. Bekämpningsmedel som används mot skadedjur är vanligtvis indelade i 2 kategorier: hushåll - 3 och 4 faroklasser samt professionella . Handlingsprincipen för de flesta insekticider är enkel, den har en berörings-intestinal berusningsmetod. När man äter giftet eller kontaktar det med ett chitinöst lock får insekten förlamning av lemmarna, dör ganska snabbt.

Enligt frisättningsformen kan moderna läkemedel mot kackerlackor delas in i granulat, gel, emulsion, pulver . Beroende på frisättningsformen ändras också läkemedlets verkningssätt.

Bild
Bild

Särskilda medel

För hemmabruk produceras moderna insekticidpreparat som ger hög effektivitet och snabb verkan. Bland dem finns följande specialverktyg.

FÅ totalt . Detta läkemedel anses vara ett av de mest effektiva på hemmamarknaden, det är så nära kompositionerna för professionell bekämpning som möjligt. Det mikroinkapslade medlet presenteras i form av en suspension, kompositionen innehåller en koncentration av 5% klorpyrifos. För 1 m2 yta förbrukas 50 ml av en lösning beredd i den andel som rekommenderas av tillverkaren. Läkemedlet har en långvarig effekt, ger skydd i upp till 6 månader, verkar mot skadedjur i alla utvecklingsstadier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Medilis NEO . Det ryska tillverkade läkemedlet är inriktat på framgångsrik förstörelse av även en stor population av kackerlackor. Den innehåller en kombination av 2 aktiva ingredienser: imidakloprid och klorpyrifos. Läkemedlet är giftigt, kräver vård under bearbetning, lokalerna måste hållas stängda i minst 8 timmar efter desinfestation. Koncentratet späds ut till erforderlig andel, med beaktande av tillverkarens rekommendationer.

Bild
Bild

" FAS cypermetrin ". Medlet i form av en emulsion innehåller en aktiv ingrediens från pyretoidgruppen, anses vara tillräckligt säker, orsakar inte beroende. Skyddseffekten i de behandlade lokalerna varar från 30 till 60 dagar. Suspensionen förbrukas mycket ekonomiskt, 1 paket räcker för att desinfestera ett rum med en yta på upp till 60 m2.

Bild
Bild

Agran . Ett insektoacaricidläkemedel, nytt för den ryska marknaden, produceras i Indien, och dess sammansättning är så nära professionella produkter som möjligt. Den innehåller en kombination av klorpyrifos och cypermetrin, vilket ger en långvarig och uttalad effekt i kampen mot kackerlackor. Insekter dör på 2-3 dagar, skyddande egenskaper kvarstår upp till 45 dagar.

Bild
Bild

" Bödel ". Läkemedlet produceras av ett ryskt företag, presenterat i form av en koncentrerad emulsion innehållande fenthion. Insekticiden är lämplig för behandling av bostäder, möbler, lämnar inte fläckar på textilier, mattor, stoppade möbler. Skiljer sig i stark obehaglig lukt, verkar snabbt och pålitligt.

Bild
Bild

Detta uttömmer inte listan över populära formuleringar. Bland de erkända försäljningsledarna finns Globol i form av en gel, samt Ekokiller och Gektor - pulver baserade på kiseldioxid . Om ett litet antal insekter upptäcks kan sprayer avsedda att omedelbart förstöra skadedjur undvikas. Bland de mest populära märkena för sådana medel är Raid, Raptor, Dichlorvos, Combat.

Fällor

Denna typ av insektsmedel är den mest varierande i sammansättning och metod för att fånga skadedjur. Fällor är av följande typer.

Lim . De presenteras i form av små hus med en klibbig substans applicerad inuti, tillverkade av märkena Forsyth, Argus, Mashenka. För att locka insekter lägger tillverkaren ett bete med feromoner eller en attraktiv matlukt inuti. Kackerlackor kommer in men kan inte fly. Limfällorna ändras regelbundet.

Bild
Bild

Elektronisk . Dessa enheter är dyrare, men de är garanterade. Det finns ett bete inuti enhetens kropp, liksom ett levande kontaktfält, utanför finns en isolerad låda. När de fastnar i en fälla dör kackerlackor omedelbart av en nuvarande urladdning.

Bild
Bild

Kemisk . Sådana minihus innehåller inte bara gott bete. De innehåller giftiga ämnen, efter kontakt med vilka insekter snabbt dör. Fördelen med sådana medel kan kallas möjligheten att förstöra skadedjur i boet, där giftet kommer från deras tassar och buk. De mest populära märkena för kemiska fällor är Raptor, Combat, Raid, Dohlox, Clean House.

Bild
Bild

Fällor anses vara ett säkert alternativ till sprayer och geler och är lämpliga för användning i hem och lägenheter där det finns små barn eller djur som kan njuta av förgiftat bete. Deras hus är utformade på ett sådant sätt att de utesluter oavsiktliga kontakter.

Fällor är praktiska för dold placering, har en speciell självhäftande bas för att fästa på golvet, bordet, köksskåpen. De är billiga, men ger ett bra resultat med låg föroreningsgrad av lokalerna.

Folkliga metoder

Bland de metoder som det tidigare var vanligt att bekämpa insekter finns det många verkligt extrema. Till exempel föreslås att frysa skadedjur, vilket är ganska svårt att göra i ett flerfamiljshus. Insekter kan också skrämmas bort genom att översvämma deras livsmiljö med terpentin, fotogen och andra starkt luktande kemikalier . Men det kommer att bli mycket svårt att klara konsekvenserna av en sådan amatörbekämpning.

Bild
Bild

Folkmetoder med en mildare effekt inkluderar användning av eteriska oljor som kan avvisa insekter .… Det räcker med att markera platser för migrering av kackerlackor med några droppar av ämnet. Olja av citronträd, pelargon, eukalyptus är lämplig.

När du rengör golv kan du tillsätta 1 matsked ammoniak till vattnet - det ger en avskräckande effekt.

Bild
Bild

De mest effektiva folkmedicin för kackerlackor är pulverformiga ämnen som är helt ofarliga för människor . Dessa är krossade blomställningar av dalmatisk kamomill - pyretrum, liksom borsyra. På grundval av dessa medel tillagas ätbara beten med äggula och kokt potatis. Efter att ha smakat dem dör skadedjuren.

Rekommenderad: