Vägglöss I Madrassen (24 Bilder): Varför Startar Madrassbuggar Och Hur Vet Du Vad De är I Madrassen? Hur Blir Man Av Med Vägglöss I Madrassöverdelen Och Hur Ser De Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Vägglöss I Madrassen (24 Bilder): Varför Startar Madrassbuggar Och Hur Vet Du Vad De är I Madrassen? Hur Blir Man Av Med Vägglöss I Madrassöverdelen Och Hur Ser De Ut?

Video: Vägglöss I Madrassen (24 Bilder): Varför Startar Madrassbuggar Och Hur Vet Du Vad De är I Madrassen? Hur Blir Man Av Med Vägglöss I Madrassöverdelen Och Hur Ser De Ut?
Video: Vägglöss på resan - Anticimex trygga tips del 1 2024, Maj
Vägglöss I Madrassen (24 Bilder): Varför Startar Madrassbuggar Och Hur Vet Du Vad De är I Madrassen? Hur Blir Man Av Med Vägglöss I Madrassöverdelen Och Hur Ser De Ut?
Vägglöss I Madrassen (24 Bilder): Varför Startar Madrassbuggar Och Hur Vet Du Vad De är I Madrassen? Hur Blir Man Av Med Vägglöss I Madrassöverdelen Och Hur Ser De Ut?
Anonim

Vägglöss är obehagliga gäster som ofta kan hittas i hus eller lägenheter, även med idealiska sanitära förhållanden. Vi kommer nedan att beskriva hur dessa skadliga insekter ser ut, hur man får reda på deras utseende och hur man hanterar dem.

Beskrivning

Vägglöss har flera namn: linne, bok, möbler, madrass och andra . De representerar alla en typ av parasit som är vanliga gäster i många hus och lägenheter. Samtidigt kan de leva och gömma sig var som helst: små sprickor, möbler, plagg och gardiner, böcker - allt detta kommer att vara en bra fristad för dem.

Parasiternas utseende beror på om de är hungriga eller matade . Så, en hungrig insekt har en platt kropp och en gulaktig eller brunaktig färg, och en välmatad insekt ser rundare ut, dess kroppsfärg kan vara antingen djupröd eller svart. Deras storlek kan variera inom 3–8 mm, medan honorna ser något större ut än hanarna.

Bild
Bild

Om vi pratar om en insekts rörelse kan den inte flyga eller hoppa. Den vet bara hur man kryper och dyker från taket, men hastigheten på dess rörelse är ganska hög, den kan sträcka sig från 25 cm till 1 m per minut - det beror bara på individens ålder.

När det gäller äggen är de, till skillnad från ägg från andra insekter, ganska stora, och därför kommer det inte att vara svårt att hitta dem . Men den kläckta larven blir mycket svårare att se, eftersom dess storlek inte överstiger en millimeter och kroppen är transparent. Till skillnad från andra skadliga insekter reproducerar buggar sig relativt långsamt. En vuxen kvinna kan bara lägga några ägg per dag.

Bild
Bild

Den viktigaste matkällan för dessa insekter i alla utvecklingsstadier är mänskligt blod. De föraktar dock inte blodet från husdjur, fåglar eller möss. Förutsatt att de får mat regelbundet, suger dessa insekter blod på natten . Annars kan de attackera en person eller ett djur på dagtid.

Livslängden för madrassbuggar kan nå 12-14 månader i närvaro av gynnsamma förhållanden . Med brist eller fullständig brist på mat går parasiten i viloläge. Detta tillstånd innebär något som liknar viloläge: livsprocesserna i bugens kropp stannar praktiskt taget. I viloläge kan buggen stanna i cirka 5 månader vid rumstemperatur och cirka ett år vid en temperatur på + 10 °.

Låga eller omvänt för höga temperaturer för en insekt är destruktiva. Så vid -17 ° kan en vuxen vara högst en dag, och vid + 45 ° kan den leva i cirka 45 minuter.

Bild
Bild

Sätt att komma in i lägenheten

Vägglöss dyker upp i huset på olika sätt. Även frekvent rengöring, nya kläder och perfekta hygienförhållanden kan inte förhindra detta . Vägglus kan klättra in i en lägenhet genom ventilationskanaler, små sprickor, genom angränsande fönster, klättring på väggarna eller från källaren.

Det är inte svårt att överföra dem till huset på kläder från gatan . De utlöses särskilt ofta efter resor, orsakade av vandrarhem, motell eller tåg, som var parasiternas ursprungliga hem. Om vi pratar om den privata sektorn kan skadliga insekter lätt flytta in i huset från hönshuset som är infekterat med dem.

Bild
Bild

Tecken på utseende

Det är möjligt att bestämma förekomsten av vägglöss i huset genom att det finns märken på människokroppen, vilket indikerar att parasiterna redan har lyckats äta av blod. Dessa märken ser ut som små rosa eller röda fläckar som kan klia och svälla lite. Oftast är dessa fläckar en liten väg med flera bett.

Bild
Bild

Samtidigt noterar vi att det är extremt svårt att fånga en parasit vid matningen, eftersom en person inte känner smärta just nu. Detta händer på grund av en speciell substans som finns i insekts saliv. Konsekvensen av denna typ av bett är oftast en allergi, medan svårighetsgraden kan vara annorlunda. För att kontrollera om du har vägglöss i ditt hem eller inte, måste du titta på några faktorer.

  • Resterna av livsaktiviteten hos vägglöss, som ser ut som små svarta prickar, i storlek som inte överstiger vallmofrön.
  • Rester av chitinösa membran som insekter fäller under smältning.
  • Små röda blodfläckar på madrassen. De återstår från krossade parasiter, som redan har lyckats få nog av mänskligt blod. Det finns inget sådant spår av hungriga buggar, och det kommer att bli något svårare att krossa dem.
  • Om ett stort antal parasiter föds upp i huset, kan du märka en speciell lukt, som liknar aromen av bortskämd konjak.
  • Upptäckten av själva parasiten.
Bild
Bild
Bild
Bild

En bugg kan leva i vilken del av lägenheten som helst, men det är bäst att börja leta efter den på platser som en säng, en madrass och en madrassunderlägg - det här är de platser som är de mest gynnsamma för dem att bo, eftersom de låta dem vara nära sin matkälla.

Bild
Bild

Kontrollåtgärder

Det finns många sätt att slåss.

Temperatur

Eftersom vägglöss försöker undvika för höga och låga temperaturer är det bästa sättet att bli av med dem att skapa de mest ogynnsamma förhållandena. På vintern kan du enkelt dra nytta av väderförhållandena och ta madrassen där parasiterna lever ut i kylan . Det är nödvändigt att lämna det där i ett par dagar. Med en utomhustemperatur på -20 ° och lägre kan du enkelt bli av med parasiter som kan ha lurat djupt inuti.

Bild
Bild

För att bekämpa vägglöss kan du använda en ångrengörare eller ånggenerator. Det räcker med att noggrant behandla problemområdet med ånga, vilket snabbt kommer att förstöra alla insekter. Tänk dock på att ånga bara kan tränga in på ett visst djup, och därför kan det i vissa fall, till exempel med en gammal madrass, inte hjälpa.

Ett annat sätt att ta bort skadliga insekter är att värma upp rummet väl med torr värme . Detta bör göras i cirka 8 timmar, medan temperaturen inte bör vara lägre än + 48 °. Denna metod hjälper dig att bli av med vägglöss i ditt hem.

Bild
Bild

Kemisk

Om vägglöss finns i din lägenhet kommer kemikalier att vara mest effektiva för att bekämpa dem. Men för att helt utrota dem är det nödvändigt att bekanta sig med systemet för att bekämpa dem. Tänk samtidigt på att kemikalier är ganska giftiga, och när du använder dem måste du noggrant följa instruktionerna och följa säkerhetsreglerna. Kemikalier är indelade i två typer: vanliga aerosoler och koncentrat.

Bild
Bild

De första är prisvärda och enkla att använda, dessa inkluderar verktyg som "Clean House", "Raptor", "Raid", "Combat" och "Dichlorvos ". Observera att sådana läkemedel inte är mycket effektiva, och du måste använda dem minst 2 eller 3 gånger. I det här fallet kan de parasiter som återstår efter bearbetning avla, och deras avkommor kommer att utveckla beroende av ett sådant botemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De andra läkemedlen är mycket effektiva, men de är svårare att använda. Dessa inkluderar följande verktyg: "Delta Zone", "Executioner", "Fufanon-super", "Force Site" och GET . Observera att de är mycket giftiga och kräver skyddsutrustning, inklusive en mask och gummihandskar, för att använda dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mest rationella lösningen skulle vara att ringa till specialisterna som arbetar inom detta område, eftersom de inte bara har specialutrustning och medel, utan också erfarenhet i kampen mot skadliga insekter, samt ett fungerande system för deras utrotning. Således kan du definitivt bli av med alla parasiter.

Om du bor i ett flerfamiljshus och det är helt infekterat, kommer inte ens regelbundna behandlingar med effektiva medel att ge en långsiktig effekt. I det här fallet är det bättre att tillgripa tjänster från en sanitär och epidemiologisk station.

Bild
Bild

Folk

Sådana kontrollmedel är inte särskilt effektiva och kan inte helt ta bort skadliga insekter. Men för alla som motsätter sig användning av kemikalier är det användbart att veta om dem. Så i kampen mot vägglöss kan du använda massor av sådana växter:

  • renfana;
  • kalamus;
  • kamomill;
  • sagebrush;
  • vild rosmarin.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa växter bör avvisa insekter, vilket förhindrar att de visas i ditt hem. Regelbunden behandling med ättika eller vinägeressens kommer också att vara användbar i kampen mot parasiter och förebyggande. Lösningar baserade på ammoniak, denaturerad alkohol, bensen, samt användning av bensin eller terpentin kan hjälpa dig.

Observera att oavsett vilken metod du tar bort vägglöss du använder, kan ingen av dem försäkra dig mot att insekter återkommer . Men vid det första tecknet på att dessa parasiter ser ut är det nödvändigt att inleda en kamp med dem för att förhindra att de multiplicerar.

Rekommenderad: