Vägglöss (25 Bilder): Hur Ser Husdjur Ut Och Hur Blir Man Av Med Dem? Medel För Utrotning Och Kontroll, Storlek Och Livscykel För Vägglöss

Innehållsförteckning:

Vägglöss (25 Bilder): Hur Ser Husdjur Ut Och Hur Blir Man Av Med Dem? Medel För Utrotning Och Kontroll, Storlek Och Livscykel För Vägglöss
Vägglöss (25 Bilder): Hur Ser Husdjur Ut Och Hur Blir Man Av Med Dem? Medel För Utrotning Och Kontroll, Storlek Och Livscykel För Vägglöss
Anonim

Behovet av att ta reda på hur hemväggar ser ut, hur man kan bli av med dem, uppstår både för invånare i sovande områden och för ägare av privata hus. Dessa blodsugande parasiter är övervägande nattliga och lämnar smärtsamma bettmärken, men de utgör den största faran som bärare av farliga sjukdomar. Börja kampen mot dem, det är värt från början att studera all viktig information: om storlek och livscykel för vägglöss, deras matpreferenser och medel för att utrota insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och hur ser det ut?

Bland inhemska insekter anses vägglöss vara en av de svåraste att förstöra. De följer alltid med människor, eftersom de uteslutande livnär sig på blod. Sänginsekter lever inte alltid uteslutande på sovplatser - inuti soffor, madrasser. Vägglöss gömmer sig helst på mer avskilda platser under dagen. De kan hittas:

  • på väggarna under tapeten;
  • i sprickor på möbler, apparater;
  • i ventilationskanaler;
  • under golvlisterna;
  • i ryggraden av böcker;
  • i slitna kläder.
Bild
Bild
Bild
Bild

I naturen lever vägglöss i gnagare, i fågelbo, i fladdermusgrottor. Tillsammans med människor lever dessa synantropiska parasiter nästan överallt - från Nord- och Sydamerika till Centralasien.

Vägglöss kommer in i hus och lägenheter med nya saker, särskilt om köpet gjordes på andrahandsmarknaden. De kan också flytta mellan angränsande lägenheter och krypa över stora avstånd. Flygande buggar är bara en myt, dessa insekter är inte försedda med vingar av naturen . Att upptäcka dessa blodsugande parasiter under dagtid är svårt. De kan tillbringa upp till 6-12 månader utan mat, har mycket imponerande kamouflageförmåga och anpassar sig enkelt till eventuella förändringar i yttre faktorer.

Kroppsstorlekarna för dessa insekter varierar från 3 till 8, 4 mm . Hanen av denna art är något mindre än honan. Hungriga buggar är ljusa, smutsiga gula eller rödbruna till färgen. De mättade fyller deras kroppar med blod, ryggen blir svart, brunbrun eller skarlet, beroende på koagulationsstadiet för det absorberade ämnet.

Dagattacker är sällsynta, men de händer, särskilt när det gäller en hungrig insektkoloni.

Bild
Bild

Det är också värt att känna till följande fakta om vägglöss:

  1. Deras genomsnittliga livslängd överstiger inte 12-14 månader.
  2. När de migrerar på jakt efter mat kan insekter röra sig med en hastighet av 1 m / min. Nymfernas hastighet är 4 gånger lägre.
  3. Vägglöss matas sällan var 5-10: e dag.
  4. Larver behöver också blod när de ändrar utvecklingsstadier. Matintaget per måltid varierar från 0,3 till 7 mg.
  5. Vägglöss är sårbara för termiska effekter. Vuxna och larver dör inom 24 timmar när temperaturen sjunker till -17 grader Celsius. Frysning är ett effektivt, men inte det enda sättet att förstöra. En temperaturökning till +50 grader leder till omedelbar död av både ägg och vuxna insekter.

Att hitta en mättad insekt är särskilt svårt eftersom den blir inaktiv . Hungriga buggar är aktiva, på natten lämnar de skyddet och letar efter mat. Små, knappt synliga insekter är praktiskt taget osårbara. Deras kropp är resistent mot mekanisk påfrestning, och ett ganska smalt spektrum av ämnen som erhålls utesluter möjligheten att absorbera kemiska giftiga ämnen genom den orala apparaten.

Bild
Bild

Tecken och orsaker till utseende

Huvudtecknet på ansamling av vägglöss i en lägenhet eller hus är utseendet på spår av deras vitala aktivitet. Insektsekskrement i form av mörka fläckar dyker upp på platserna för deras största ackumulering . Du kan också märka effekterna av skalsmältning. Larvens vågar och skal är ett starkt allergen, liksom de specifika utsöndringarna av vägglöss, som känns i hemmets atmosfär som doften av konjak eller rutten frukt.

Bland tecknen på att vägglöss har dykt upp i huset eller lägenheten kan utseendet på bett på kroppen också noteras . De är lokaliserade i öppna områden på huden. Attacker förekommer oftare på morgontimmarna, från 3 till 8, när en persons sömn är särskilt stark. Innan blodsugningen börjar injicerar insekten ett speciellt ämne i såret, vilket tillfälligt lindrar bettområdet och börjar sedan matas. Denna vätska framkallar vidare svår klåda på platsen för lesionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de vanligaste orsakerna till vägglöss kan följande faktorer noteras

  1. Besöker hotell, hotell, vandrarhem . Att övernatta i ett infekterat rum ökar avsevärt risken för att insekter kommer in i en resväska eller andra bagage.
  2. Överför till djurhår . Blodsugande parasiter kan också flytta från huset till den mänskliga bostaden.
  3. Inköp av begagnade möbler, utrustning, garderobartiklar . Vägglössägg kan vara en obehaglig överraskning för dem som gillar sådana köp.
  4. Flytta ifrån grannar . Under desinfestation i lägenheter på golvet ovanför eller under, samt på sidoväggarna intill bostaden, kan du stöta på att alla insekter flyttar. Detsamma händer om de förorenade lokalerna står tomma länge utan hyresgäster eller om de renoveras.

Myten om att vägglöss är följeslagare till ohälsosamma förhållanden i ett hem har länge debunkats. De förekommer regelbundet på både lyxhotell och lantstugor, med samma frekvens som på vandrarhem eller billiga vandrarhem. Ju högre befolkningstäthet eller frekvens för byte av hyresgäster, desto större är sannolikheten för infektion.

Dessutom kan insekter tyst övervintra på en inglasad balkong och bli mer aktiva på våren. Samtidigt kommer den köpta lägenheten först att verka vara fri från vägglöss.

Bild
Bild

Hur reproducerar de sig?

Insekter i sängen uppträder i olika utvecklingsstadier. Det är det som gör det svårt att omedelbart förstå om de bor i en lägenhet eller ett hus. Gynnsamma förhållanden är också viktiga för framgångsrik reproduktion av blodsugande parasiter. Livscykeln för en väggluskoloni är ganska ordnad. De går igenom flera utvecklingsstadier samtidigt, från ett ägg eller en larv till en vuxen - en vuxen.

Standard livslängd för varje vägglöss överstiger inte 14 månader. Larven utvecklas till en vuxen på lite mer än en månad, men under ogynnsamma förhållanden bromsar dessa processer. Sedan sträcker sig transformationscykeln till en vuxen insekt till 80-100 dagar. Det finns tre huvudstadier i utvecklingen:

  • ett ägg ca 1 mm långt;
  • larv (nymf);
  • imago.

Det finns inget poppningsstadium i bugens livscykel. Men larverna går igenom fem tillväxtstadier, för övergången till var och en som de behöver dricka blod. Kroppens längd ändras sekventiellt och ökar med 0,5 mm - från 1,5 till 4,5.

Bild
Bild

Reproduktionsprocessen hos dessa insekter är associerad med hanens traumatiska effekt på honan . Han attackerar henne, genomborrar kvinnans bukhålan och skickar sedan sitt biomaterial dit för befruktning. Detta händer en gång under hela kvinnans liv. Efter det konsumerar hon det erhållna hanfröet efter behov. Denna uppfödningsmetod gör att även en hona kan etablera nya kolonier.

Utvecklingen av ägg i kvinnans kropp varar bara 3-4 dagar. Kapseln - fruktens skal - ser ut som ett minikorn ris . Dess skyddande egenskaper är sådana att bekämpningsmedel inte penetrerar inuti. I taget bär honan upp till 5 ägg.

De kläckta nymferna är genomskinliga; när de smälter färgas de ljusare . Det finns fortfarande ingen bedövning i deras saliv, så bettet orsakar omedelbart smärtsamma känslor. En nymf som har bleknat 5 gånger blir könsmogen och kan delta i reproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skadan?

Vägglöss gömmer sig vanligtvis i sina skydd under dagtid, och de biter människor på natten, när sömnen är mest sund. Dessa insekter är farliga inte bara för att de lämnar märken på kroppen - kliande och inflammerade områden i huden . Bedövningen som injiceras av dem när de biter är ett starkt allergen. Det kan orsaka stor skada för personer med försvagat immunförsvar - barn, äldre, gravida kvinnor. De kan utveckla dermatit, symtom på skador på nervsystemet uppträder och sömnen störs.

Vägglöss är inte mindre farliga för allergiker, personer med sjukdomar i bronkopulmonärt system . Under smältning tappar insekter kitinpartiklar - ett starkt irriterande ämne som kan orsaka anafylaktisk chock. Avföring och andra avfallsprodukter som utsöndras av dem, äggskal provocerar också utvecklingen av allergiska reaktioner.

Bild
Bild

Vägglus är särskilt farliga, liksom andra blodsugande insekter, som bärare av dödliga infektioner. De cirkulerar genom blod:

  • gul feber;
  • malaria;
  • tularemi;
  • syfilis;
  • brucellos;
  • hepatit;
  • tuberkulos.

Självklart är sannolikheten för infektion med snabba åtgärder extremt låg. Men det kommer att växa när det gäller en region som har ogynnsamma infektionshastigheter.

I heta, fuktiga klimat är risken att drabbas av en dödlig sjukdom helt enkelt från en vägglössbett mycket hög.

Bild
Bild

Hur bli av med folkliga sätt?

Att bekämpa vägglöss med egna händer kan vara en ganska lång process. För att själv förstöra de blodsugande insekterna räcker det inte med att bara ordna saker i lägenheten eller förbereda betet . Skadedjuret är helt enkelt inte intresserad av andra livsmedel. Det är därför egentillverkade fällor ofta är helt värdelösa.

Erfarenheten av att förstöra vägglöss med folkmedicin kan bedömas genom att studera källorna till de senaste århundradena . Sedan försökte de driva ut skadedjur från huset genom konspirationer. Några av metoderna var ganska exotiska alls. Till exempel, när man köpte ett hus, föreslogs det att samla vägglöss och sedan kasta dem efter de tidigare ägarna. Ibland planterades insekter på isflak och skickade dem "simning", men det var svårt att kalla sådana metoder effektiva.

Bild
Bild

Relativt effektiva folkrecept inkluderar användning av insektsavvisande växter. Vägglöss har en ganska skarp luktsinne. Om de inte kan lukta en person kommer de inte att skada. Detta inkluderar extrakt eller delar av:

  • malört;
  • renfana;
  • kärr rosmarin;
  • vänderot;
  • cederträ eller tall;
  • te träd;
  • citron och andra citrusfrukter.

Bland biologiska kampmetoder kan man skilja på användningen av naturliga fiender. Dessa inkluderar spindlar, tusenfotingar, faraomyror. Men genom att lösa ett problem på detta sätt kan du få ett nytt.

I en stadslägenhet bör du inte använda folkrecept baserade på fotogen och flygbränsle, terpentin för betande insekter. De väder inte bra, kan orsaka kemiska brännskador i luftvägarna och orsaka förgiftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstörelse efter temperatur

Termisk exponering är ett av de mest effektiva sätten att döda vägglöss. Vid temperaturer över +45 grader dör de inom en timme . Bekämpning av insekter på detta sätt idag är möjligt med hjälp av torra värmekällor - elektriska eldstäder, specialiserade enheter, lämna dem inomhus i 6-8 timmar. I det här fallet är det absolut nödvändigt att kontrollera processen för att undvika brand.

Termisk verkan är också effektiv med lokal behandling . Till exempel, efter en affärsresa, en resa till ett läger eller semester, saker, ryggsäckar, väskor bör tvättas vid temperaturer över +60 grader. Därefter torkas de i 10-20 minuter med elektriska apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om insektsplatser är kända kan andra metoder också användas mot dem

  1. Frysning . Möbler, madrasser och andra möbler kan helt enkelt tas utomhus i 24-48 timmar. Det är viktigt att lufttemperaturen under denna period hålls under -20 grader.
  2. Skållning med kokande vatten . Denna metod fungerar också med madrasser och andra sängkläder. Tvätt vid hög temperatur desinficerar linne, filtar, kuddar.
  3. Riktad exponering för ånga . För detta är en speciell enhet lämplig, bekväm för bearbetning av sovplatser, golvlister, mattor, möbelsömmar. Ånggeneratorn kan bearbetas när som helst. Proceduren upprepas efter 2 veckor.

Försiktighet bör iakttas för att bete vägglöss med varmluftspistoler. De är extremt brandfarliga, men de tillåter lokal ytbehandling och förstör både ägg och larver eller vuxna insekter.

Bild
Bild

Butiksköpta medel

Beslutet att ta bort vägglöss med kemikalier gjorde det en gång möjligt att effektivt minska deras befolkning. Dessa insekter har inget lokalt bo, därför måste behandlingen vara total i alla rum där människor bor . När du ringer specialister sker det oftast att bli av med skadedjur vid ett besök, om allt görs korrekt. Men ibland är hela huset infekterat. Då kommer det att ta lång tid att förgifta skadedjuren, kombinera barriärmetoder och spruta med bekämpningsmedel.

Bland de läkemedel som används mot vägglöss kan man särskilja läkemedlen från pyretroidgruppen . Men många insekter har redan immunitet mot dem. Kombinerad kemi som innehåller organofosforföreningar anses vara ett mer effektivt alternativ. Det har också en ovicid effekt. Organosilikonföreningar som liknar dem som används i Polysorb-produkter finns också i preparat mot blodsugande parasiter.

Bild
Bild

Enligt frisättningsformen kan alla butiksdroger delas in i vissa typer

  1. Fällor . Denna typ av läkemedel är inte effektiv mot blodsugande insekter. Betet i dem är vanligtvis mat. Men buggar matar bara på blod, inga andra medel lockar dem.
  2. Koncentrerade medel . Specialiserade kemiska insekticider "Clopoveron", "Bödel", "Sinuzan", Get. De är en pulverblandning eller emulsion utspädd i vatten i rätt proportion. De anses vara ett professionellt arbetsverktyg för utrotare.
  3. Aerosoler . Färdiga preparat. Fokuserat på hemmabruk. Lämplig för lokal behandling av platser där vägglöss hittas. Du kan välja medel som "Dichlorvos", "Clean House", Raptor.

Kemisk skadedjursbekämpning hemma ger bästa resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att inte behöva skadedjursbekämpning bör man vara noga med att skapa förhållanden i huset eller lägenheten där insekterna inte kommer att vara för bekväma. Det är viktigt att komma ihåg här att för framgångsrik reproduktion och utveckling behöver insekter värme och luftfuktighet och närvaro av avskilda platser . Om rummet inte ventileras för regelbundet, hålls temperaturen på cirka + 20-25 grader Celsius, ventilationen störs, alla förhållanden skapas för blodsugande parasiter i den.

De viktigaste åtgärderna för att förhindra återinfektion kan kallas normalisering av luftutbyte i hemmet, liksom desinfektion-för att bekämpa en specifik lukt, återbehandling med en frekvens på 10-30 dagar. Detta är tillräckligt för att eliminera problemet med nyutkläckning av kolonin från äggen som honorna lagt tidigare.

Vid behandling av lokaler rekommenderas att välja långverkande insekticider som förblir aktiva i 2-3 månader. Det är bra om kemikalien har ovicida egenskaper.

Som en förebyggande åtgärd kan du överväga behandling av ytor med en kvartslampa och en ånggenerator - de kommer att hjälpa till att hantera skadedjur, förhindra utveckling av mögel och svamp, som bildar en gynnsam miljö för insekts utseende.

Rekommenderad: