Soffor (21 Bilder): Hur Man Tar Bort Vägglöss I Soffan Och Hur Ser De Ut? Varför Visas De Och Varför Bor De I En Lägenhet? Hur Hittar Jag Dem?

Innehållsförteckning:

Video: Soffor (21 Bilder): Hur Man Tar Bort Vägglöss I Soffan Och Hur Ser De Ut? Varför Visas De Och Varför Bor De I En Lägenhet? Hur Hittar Jag Dem?

Video: Soffor (21 Bilder): Hur Man Tar Bort Vägglöss I Soffan Och Hur Ser De Ut? Varför Visas De Och Varför Bor De I En Lägenhet? Hur Hittar Jag Dem?
Video: Vlogg - Folk är så hemska!! 2024, Maj
Soffor (21 Bilder): Hur Man Tar Bort Vägglöss I Soffan Och Hur Ser De Ut? Varför Visas De Och Varför Bor De I En Lägenhet? Hur Hittar Jag Dem?
Soffor (21 Bilder): Hur Man Tar Bort Vägglöss I Soffan Och Hur Ser De Ut? Varför Visas De Och Varför Bor De I En Lägenhet? Hur Hittar Jag Dem?
Anonim

Soffor är vanliga skadedjur i hushållet som ofta lever i varma och mysiga stoppade möbler. De orsakar mycket problem för en person, därför att efter att ha märkt dessa insekter i din lägenhet eller hus måste du genast bli av med dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Vägglöss är små parasiter som livnär sig på mänskligt blod. Utåt ser de ut som vanliga små buggar. För många liknar insekter kackerlackor. Samtidigt har buggar en bredare kropp och mindre storlekar. Insektens kropp når 7-8 mm i längd . Den består av en läderaktig bas, ben och ett litet huvud. Hungriga individer är platta och transparenta i färgen. De mätta ökar i storlek och ändrar färg till en rik mörkbrun. Av denna anledning är det svårt att se vuxna vägglöss på skinnsoffor.

Dessa små insekter har inga vingar . Vägglus kör ganska snabbt. Även om deras hastighet är mindre än kackerlackor. Sådana insekter sätter sig i alla fria sprickor och leder i soffan. Allt de behöver är en varm plats och en strömkälla i närheten. Efter att ha hittat lämpliga förhållanden börjar de föröka sig mycket snabbt. Deras genomsnittliga livslängd är 14-19 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kommer de ifrån?

När de märker dessa insekter hemma undrar många människor var de kommer ifrån. Soffor kan komma in i ditt hem på olika sätt.

  • Tillsammans med möbler . Som regel lever dessa insekter i gamla soffor. Men ibland kan nya möbler också förorenas av dem. Detta händer sällan. Men för att skydda dig själv måste du fortfarande noggrant inspektera möblerna innan du köper dem.
  • Från grannar . I vissa fall kommer vägglöss in i rummet från en angränsande lägenhet. Detta händer vanligtvis antingen efter sanering eller om vägglösspopulationen har ökat så mycket att de behöver en ny matkälla.
  • Tillsammans med människor . Ibland tar gäster med sig vägglöss. Dessutom kan du ta med dig dem från en resa eller affärsresa. Detta händer om en person har bott i ett rum med en ogynnsam sanitär miljö. I det här fallet kommer parasiterna i en resväska eller väska och kryper ut när de packas upp.
  • Med husdjur . Husdjur kan också bära vägglöss. Speciellt om de tillbringar mycket tid ute.

Vägglöss kan dyka upp även i ett rent rum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på förekomst

Att hitta soffor är inte lätt. Faktum är att de inte visar någon aktivitet under dagen. Men när antalet vägglöss ökar blir det mycket lättare att upptäcka dem. Detta kan göras utifrån följande tecken.

  • Bett . Vägglöss är blodsugande insekter. De brukar bita en person i en dröm. Biten av denna insekt i sig är smärtfri. Men efter ett tag visas svullnad och rodnad i stället. Det bitna området kliar också konstant. Om det finns många buggar attackerar de i grupper. Det är inte svårt att märka deras bett på din kropp, eftersom de ligger huvudsakligen i "vägar". Insekter brukar föredra att bita nacke, rygg, mage och ben. Dessa insekter rör sällan offrets ansikte.
  • Blodfläckar . Du kan se dem på sängkläder eller pyjamas. De visas om en person av misstag krossar vägglöss i en dröm eller om en insekt skadar huden allvarligt.
  • Allergi . Om en person är känslig för yttre stimuli kan han vara allergisk mot vägglöss. Dess huvudsakliga tecken är omfattande rodnad i huden, svullnad och blåsor. Anafylaktisk chock kan mycket väl bero på allvarliga allergier.
  • Spår av insektsaktivitet . Vanligtvis kan förekomsten av vägglöss i huset bestämmas av förekomsten av ovanliga skal i rummet. Så här ser skalen ut, som larverna på vägglöss fäller under smältning. Vid rengöring kan du också enkelt hitta insektsuttag. Dessa små bollar, som påminner om vallmofrön, finns vanligtvis bredvid soffan. Ägg som läggs av insekter kan också märkas. Men detta är mycket svårare att göra, eftersom de är små, nästan genomskinliga och liknar vanliga sockerkorn i sitt utseende.
  • Dålig lukt . Du kan också upptäcka vägglöss genom att lukta en lätt obehaglig lukt från möblerna. Det liknar doften av ruttna nötter eller bär.

Efter att ha märkt minst ett av dessa tecken på vägglöss måste du demontera soffan och noggrant undersöka alla dess delar. Detta hjälper dig att hitta de viktigaste insekternas livsmiljöer och förstå hur stort problemet är och vad som behöver göras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man använda mot vägglöss?

Efter att ha hittat tecken på förekomsten av vägglöss i rummet måste du omedelbart börja bearbeta rummet. Det första steget är att inspektera soffan. Det ska skjutas bort från väggen och sängkläderna tas bort från det. Efter det kan du börja undersöka baksidan av möbler, kuddar och sömmar. Infekterade områden måste behandlas med kemikalier eller självberedda lösningar.

Kemikalier

Oftast används kemikalier för att behandla stoppade möbler. Deras främsta plus är att sådana produkter fungerar länge efter bearbetning. Det betyder att buggarna inte återvänder till rummet. Det är lämpligt att använda beprövade preparat för bearbetning av möbler.

  • Få totalt . Produkten kan döda mer än 50 arter av insekter, inklusive vägglöss. Produkten används för behandling av stoppade möbler, liksom utrymmet bredvid. Du kan bli av med vägglöss med det här verktyget på 2-3 timmar. Det är inte skadligt för människor och djur. För att bearbeta en enrumslägenhet behöver du en liten flaska med drogen.
  • " Medilis ". Denna spray dödar vägglöss så snabbt som möjligt utan att lämna några fläckar eller en obehaglig lukt efteråt. Det används för att behandla de platser där vägglöss ackumuleras och rör sig. Det är nödvändigt att spraya med denna produkt inte bara själva soffan, utan också sprickor i väggarna eller längs golvlisterna. Du bör också använda sprayen på mattor. Men sängkläderna ska inte sprutas med dem. Detta verktyg fungerar mycket snabbt. Inom 30 minuter efter appliceringen dör insekter.
  • " Tsifox ". Detta billiga botemedel är utmärkt i kampen mot vägglöss och löss. Denna produkt konsumeras mycket sparsamt, så det är lönsamt att använda den. Fördelen med ämnet är att det verkar nästan omedelbart efter applicering. Inom 5-7 minuter efter behandlingen dör buggarna.
  • " Bioprotector ". Läkemedlet har ingen obehaglig lukt och skadar varken människor eller husdjur. Därför används det ofta för att behandla rum där vägglöss odlas.
  • " Bekämpa ". Sprayen är lätt att använda och hjälper till att snabbt bli av med soffparasiter. Nackdelen med produkten är dess höga pris och skarpa lukt. Men om du behöver bearbeta ett litet område på kort tid är det här verktyget perfekt.
  • " Fufanon ". Detta insektbekämpningsmedel är säkert för människor och har en långvarig kvarvarande effekt. Det vill säga det tillåter inte bara att döda insekter, utan också att skydda lokalerna från deras nya attack i minst sex månader. Insekticiden är också bra eftersom dess små partiklar kan komma in på även svåråtkomliga platser och helt förstöra insektsbo.
  • Raptor . Denna spray tar bort vägglöss snabbt och kostnadseffektivt. Produkten luktar starkt, därför bör du alltid öppna fönstren efter bearbetning av rummet. Men luftning tar inte lång tid. För att den obehagliga lukten ska försvinna räcker det med en halvtimme. Förutom vägglöss dödar sprayen också kackerlackor, myror och loppor. Men man bör komma ihåg att det här verktyget inte kommer att hjälpa till att klara en stor koloni. Därför ska den bara användas för att driva ut ett litet antal vägglöss.
  • Karbofos . Läkemedlet hjälper till att lamslå vuxna och döda vägglössägg. Effekten av dess användning varar i flera månader. Det säljs antingen i burkar, i form av en emulsion eller i påsar i form av ett pulver. Båda alternativen är bra för att hantera vägglöss. Men när du väljer denna produkt är det värt att komma ihåg att den absolut inte är lämplig för allergiker.

Om det finns många insekter måste de förgiftas flera dagar i rad och bearbeta alla deras livsmiljöer.

Det är också värt att komma ihåg att vägglöss, som kackerlackor, kan anpassa sig till olika kemikalier. Därför, om den valda produkten inte hjälper till att hantera parasiter, måste du ersätta den med en annan. Kanske blir det mer effektivt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Folkmedicin

Du kan också bli av med soffor med folkmetoder

  • Vinäger . Det är en av de säkraste livsmedlen att använda vid kontroll av vägglöss. Det skrämmer bort vägglöss med sin skarpa lukt. Dessutom, om ättiksyra kommer på insektens kropp, brinner den, vilket leder till dess död. Efter behandling med vinäger förekommer inte insekter på det tidigare territoriet på länge.
  • Fotogen . Tja hjälper i kampen mot insekter och en lösning baserad på terpentin och fotogen. Den tillagas med varmt vatten. Alla dessa komponenter blandas med varandra och appliceras på möbelns yta. Nackdelen med denna produkt är dess starka obehagliga lukt. Dessutom lämnar lösningen märken på soffans yta. Det är inte längre möjligt att återställa möblernas utseende efter bearbetning med ett sådant verktyg.
  • Väteperoxid . För ytbehandling kan du också använda en lösning framställd på basis av väte, alkohol och salt. Använd den för att behandla sprickor och sömmar i soffan. Det fungerar ganska effektivt.
  • Sagebrush . Detta är ett av de säkraste sätten att behandla vägglusinfekterade ytor. Ett avkok bryggs av färska örter, som senare används för att spraya soffan. Efter bearbetning av möblerna kan färska malörtsblad också spridas på dess yta. Förutom malurt används också örter som garvväv eller mynta. De har också en rik doft och avvisar aktivt vägglöss.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan bli av med insekter på andra sätt . Till exempel kan en konventionell dammsugare användas för detta ändamål. De samlar både levande buggar och deras ägg. Fördelen med denna metod är att det tillsammans med insekter är möjligt att förstöra skräpet under och bredvid soffan. Nackdelen med denna metod är att det på detta sätt är omöjligt att bli av med hela kolonin på en gång. Därför måste andra insekter hanteras med andra metoder. Du kan också använda en varmluftspistol eller en ånggenerator för att bekämpa vägglöss. Ånga eller varm luft bör användas för att behandla de veck och sömmar som buggarna gömmer sig i. Värmebehandling gör att du kan förstöra både vägglöss och deras äggkopplingar.

Om möjligt ska soffklädseln tas bort och tvättas vid hög temperatur . Insekter dör i varmt vatten. Dessutom är de rädda för kylan. Därför kan klädseln eller själva soffan tas ut i kylan på vintern. Detta är det enklaste sättet att bli av med vägglöss hemma. Om du inte kan hantera insekter på egen hand är det värt att beställa skadedjursbekämpning vid en särskild tjänst. Professionella kommer definitivt att kunna ta bort dessa soffaparasiter på kort tid.

Men innan du väljer ett företag som kommer att hantera insektsbekämpning måste du ta reda på så mycket information som möjligt om det, så att du inte blir besviken över resultatet senare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsregler

Det är nödvändigt att hantera soffan där vägglöss föds upp noggrant. Först och främst måste du ta hand om skyddet. Andningsskydd eller tjockt gasbindbandage, gummihandskar och speciella glasögon bör användas. I detta fall kommer både ögonen och luftvägarna att skyddas. Soffan måste hanteras mycket försiktigt . Eftersom vägglöss är mycket små bör inte ens små områden missas. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt platser där insektsbon har hittats. För att förhindra att vägglöss flyttar till grannar eller till ett annat rum, rekommenderas att inte bara bearbeta själva soffan utan även dörröppningar samt ventilationsgaller.

För att hålla insekter helt utanför ditt hem är det också värt att samla och tvätta alla textilier, inklusive sängkläder, gardiner och dukar . Föremål som inte kan tvättas kan behandlas med en insektspray eller tas ut i kylan. Alla textilier måste avlägsnas mycket försiktigt, eftersom insektägg kan finnas på ytan. Efter bearbetning av saker och föremål rekommenderas att öppna alla fönster i lägenheten och lämna den i flera timmar. Under denna tid kommer rummet att vara väl ventilerat. När du kommer hem måste du tvätta alla disken och torka av de tillgängliga ytorna. Du kan använda en vanlig läsklösning för detta ändamål. För större effekt är det värt att vägra att tvätta golv och golvlister i 2-3 dagar. Soffan rekommenderas inte heller att beröras under de närmaste dagarna.

För att förhindra uppkomsten av en ny koloni av vägglöss i ditt hem är det värt att vidta vissa försiktighetsåtgärder

  • Efter alla resor måste saker noggrant inspekteras. Vid behov är det bäst att ta dem till kemtvätt omedelbart. Du kan också använda en elektrisk torktumlare för att hantera saker som kan vara angripna av vägglöss. Det kan förstöra både insektägg och vuxna.
  • För att insekter inte ska sätta sig i sprickor måste de elimineras under den första reparationen.
  • Huset måste fuktrengöras regelbundet. Rummet ska inte ha onödigt skräp och skräp från saker som inte används i vardagen.

Möbelbuggar kan vara skadliga för människors hälsa. Därför är det nödvändigt att bli av med dem omedelbart efter att deras livsmiljö har upptäckts.

Rekommenderad: