Malurt Från Vägglöss (15 Bilder): Hjälper Det I Lägenheten Och är Vägglöss Rädda För Gräs? Hur Ser Malurt Ut Och Hur Bli Av Med Vägglöss Med Det?

Innehållsförteckning:

Video: Malurt Från Vägglöss (15 Bilder): Hjälper Det I Lägenheten Och är Vägglöss Rädda För Gräs? Hur Ser Malurt Ut Och Hur Bli Av Med Vägglöss Med Det?

Video: Malurt Från Vägglöss (15 Bilder): Hjälper Det I Lägenheten Och är Vägglöss Rädda För Gräs? Hur Ser Malurt Ut Och Hur Bli Av Med Vägglöss Med Det?
Video: Dave's Tackle Box - 15th December 2013 2024, April
Malurt Från Vägglöss (15 Bilder): Hjälper Det I Lägenheten Och är Vägglöss Rädda För Gräs? Hur Ser Malurt Ut Och Hur Bli Av Med Vägglöss Med Det?
Malurt Från Vägglöss (15 Bilder): Hjälper Det I Lägenheten Och är Vägglöss Rädda För Gräs? Hur Ser Malurt Ut Och Hur Bli Av Med Vägglöss Med Det?
Anonim

Av alla insekter som bosätter sig bredvid människor är vägglöss bland de mest irriterande. För att bekämpa dessa skadedjur hemma används inte bara insekticider, utan också folkmedicin. En av de mest kända är malört.

Bild
Bild

Särdrag

Denna opretentiösa växt kan hittas både på fälten och i personliga tomter. Det känns dock mer fritt på ödemarker eller vägar. Bitter malurt är en flerårig som kan växa under alla förhållanden.

Utåt ser denna kultur ganska oansenlig ut . Den har långa, tunna löv och små blommor av gul eller rödaktig färg, samlade i små blomställningar. Malurt växer till en höjd av 2 meter. Växten utstrålar en stark kryddig doft och har en bitter smak.

De började använda malurt mot husdjur under lång tid, efter att ha lärt sig att det är dess skarpa lukt som skrämmer bort många insekter.

Bild
Bild

Nu används växten för att bekämpa dessa skadedjur inte bara i huset, utan också i lägenheten. Malurt har många fördelar.

  1. Det kan enkelt erhållas på egen hand, vilket innebär att du inte behöver lägga pengar på ett botemedel för att bekämpa vägglöss.
  2. Växten påverkar inte människokroppen negativt.
  3. Lukten av malört skrämmer av vägglöss väldigt snabbt. Därför försvinner de från rummet direkt efter bearbetning.
  4. För att bekämpa insekter kan du använda både färsk malört och avkok eller infusioner från dess torkade löv och skott.

Men växten har sina nackdelar. Först och främst bör det noteras att malört inte dödar insekter, utan bara skrämmer bort dem . Det kommer inte att vara möjligt att helt ta bort vägglöss med örter. När lukten som insekter fruktar försvinner kan de återvända. Förutom, den skarpa doften av malört kan vara obehaglig inte bara för husdjur, utan också för husets ägare . Om allergiker bor i lägenheten bör du inte använda gräs för att bekämpa vägglöss.

Bild
Bild

Hur man ansöker?

Det är bäst att använda denna växt på sommaren, för det är vid denna tidpunkt som den kan hittas i trädgården eller på en personlig tomt. För att ta bort vägglöss kan du använda både färsk malört och avkok eller infusioner från det. Det är bäst att använda beprövade recept som redan har visat sig bra.

Infusion

Du kan snabbt ta bort vägglöss i en lägenhet med en koncentrerad malurtinfusion. Du kan laga den både på sommaren och vintern.

För infusion behöver du:

  • 200 gram torr eller färsk malört;
  • 200 ml alkohol.

Tillagningsmetod:

  • först måste du förbereda en glas- eller emaljbehållare;
  • krossat gräs måste hällas i det och fyllas med alkohol;
  • sedan måste blandningen omröras och placeras på en mörk plats, där den kommer att infunderas;
  • om en månad är infusionen klar, den måste filtreras och sedan användas enligt anvisningarna.

Den färdiga vätskan har en ganska skarp doft. Blandningen måste appliceras på alla platser där vägglöss har setts. Du måste upprepa proceduren på 2-3 dagar, eftersom lukten försvinner mycket snabbt.

Bild
Bild

Avkok

I kampen mot vägglöss hjälper ett koncentrerat malurtavkok också. Under beredningen kan du också använda både färska och torra örter. För buljongen måste du förbereda 400 gram malört och ett och ett halvt glas rent vatten.

Det förbereds enkelt och snabbt. Först och främst måste färskt eller torrt gräs krossas och sedan hällas i en tidigare beredd behållare. Efter det måste du tillsätta vatten där och sätta blandningen i eld. Vätskan ska koka upp och sedan kokas i 12-14 minuter. När buljongen har svalnat måste den filtreras. Precis som med infusionen måste behandlingsproceduren upprepas var 2-3: e dag.

Bild
Bild

Färsk malört

Färskt gräs avvisar bäst vägglöss. För att bli av med skadedjur i hushållet räcker det att sprida buntarna runt huset och vänta lite. Den skarpa doften gör att insekter snabbt lämnar sina bebodda områden. Malurtknippor brukar läggas ut på följande platser:

  • under sängen och andra stoppade möbler i huset;
  • på golvlister;
  • bredvid uttag och målningar;
  • i skåp och på hyllor.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sovplatser, eftersom vägglöss oftast lockas av lukten av mänsklig svett och blod. Samtidigt är det värt att komma ihåg att om skadedjur gömmer sig i en soffa eller säng, är det bäst att lägga malurtknippor inte bara under dem utan också i utrymmet mellan madrassen och möbelkroppen, samt mellan sätet och armstöden eller ryggstödet.

Det är dock värt att komma ihåg att effekten av att använda malurt inte varar mer än tre dagar. Efter denna tidsperiod måste örterna förnyas.

Bild
Bild

Eterisk olja

Många föredrar att använda malurtolja för att bekämpa vägglöss. Den har en rik doft och fungerar lika effektivt som färska örter . Du kan köpa olja både på vanliga apotek och i specialaffärer. Produktpriser kan variera mycket. Du kan använda vanlig, billig olja för att bekämpa vägglöss.

Det kan läggas till aromlampor eller appliceras på bomull och bomullspinnar . Detta hjälper till att snabbt skrämma bort små skadedjur. Dessutom kan några droppar eterisk olja tillsättas till vatten. Den ska användas för att behandla dörrkarmar, fönsterbrädor och ventiler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka andra örter kan jag använda?

Förutom bitter malurt finns det ett antal insekticida växter, vars doft kan skrämma bort sådana skadliga insekter.

Renfana

Det är en vanlig fältväxt som är rik på fördelaktiga eteriska oljor. Det finns många sätt att bekämpa vägglöss med denna ört. Liksom malört används det både torrt och i form av avkok eller infusioner. Dry tansy kan köpas på apotek eller tillagas själv.

Oftast jagas vägglöss bort med hjälp av en doftande tinktur av solbränna blad . Det bereds mycket enkelt: 2, 5 msk. l. örter måste blandas med 200 milliliter rent vatten. Därefter måste denna blandning koka upp i ett vattenbad. Efter det måste det hällas i en termos och lämnas för infusion i 3-4 timmar.

Den färdiga tinkturen måste filtreras och sedan hällas i en sprayflaska och behandlas med den alla platser där vägglöss bor. Sprutad med tinktur och soffor och otillgängliga platser bakom möbler.

Bild
Bild

Ledum

Denna giftiga växt finns i träsk. Det är en liten buske med långa, nålliknande blad. Den innehåller en stor mängd eteriska oljor, dessutom har den en uttalad ihållande doft. Många kallar vild rosmarin för "vägglöss", eftersom växten hjälper till att bli av med vägglöss inomhus så snabbt som möjligt . Torra skott av vild rosmarin används för bekämpning av skadedjur.

En infusion från denna växt hjälper till att bli av med vägglöss . För att förbereda det måste du hälla 1 tesked torr ört med 200 milliliter kokt vatten och låt sedan blandningen stå i 20-30 minuter. Därefter kan den resulterande infusionen användas för att bearbeta alla platser där vägglöss samlas.

Det är värt att komma ihåg det vild rosmarin kan orsaka en person inte bara yrsel utan också en allergisk reaktion . Därför måste du arbeta med det mycket noggrant. Innan infusionen används måste handskar och andningsskydd användas varje gång. Det är också viktigt att komma ihåg att toppen av stoppade möbler, liksom sängkläder, inte kan bearbetas med infusion från denna växt.

Bild
Bild

Kamomill officinalis

Trots att kamomill anses vara en av de mest ofarliga växterna, innehåller den ett sådant ämne som feber. Därför hjälper växten mycket bra att bekämpa olika insekter, inklusive vägglöss. Det används i torkad form. Oftast bereds ett pulver av kamomill, som strös på vägglössens livsmiljöer . Behandlingen av platsen måste upprepas varje dag i en vecka.

Ett stort plus med kamomill är att det är helt säkert för människor.

Bild
Bild

Celandine

Växten med vackra gula blommor hjälper till att avvärja ett antal skadedjur, inklusive vägglöss. Men när du applicerar det måste du vara mycket försiktig, för om celandinejuice kommer på människors hud kan det orsaka brännskador.

Växten bör samlas under sin blomningstid . Klipp gräset med en vass kniv. Innan du gör detta bör du ta på dig ett gasbind och handskar för att skydda din kropp. De skurna stjälkarna är bundna i klasar. De hängs på platser där vägglöss samlas.

En infusion mot dessa skadedjur kan också beredas från celandine . För att göra detta måste 200 gram krossade växtblad hällas med 10 liter vatten. Infusionen ska stå på en mörk plats i två dagar. Lägg sedan till 50 g riven tvätttvål i en behållare med en doftande vätska och blanda allt noggrant.

Det är värt att använda den resulterande produkten för sprutning av vägglössens livsmiljöer. Resterna av lösningen måste behandlas med de vägar längs vilka insekterna rör sig.

Bild
Bild

Vänderot

Det är mycket svårt att hitta valerian i naturen, men det kan enkelt köpas på apoteket. För att bearbeta din lägenhet måste du använda en infusion gjord i ett vattenbad. För att förbereda det behöver du 1 tesked torr ört för att hälla 150 ml vatten. När blandningen kokar måste behållaren som den tillagades lindas in och sedan låta vätskan bryggas i 2 timmar. Efter denna tid är infusionen klar för bearbetning. Produkten fungerar omedelbart efter användning.

För att bekämpa insekter kan du också använda en färdig tinktur som köps på ett apotek. Före användning behöver den bara spädas i vatten.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga det att bli av med sådana skadliga insekter som vägglöss är ganska svårt, och ibland helt enkelt omöjligt . Oftast används folkmedicin antingen i förebyggande syfte, eller om kolonin av vägglöss som bor i huset inte är så stor. Om problemet verkligen är allvarligt är det värt att eliminera dessa skadedjur med insektsmedel av hög kvalitet.

Rekommenderad: