DIY Fälla För Flugor Och Mugg: Hur Man Gör Bete I Köket Hemma? Hemmagjorda Fällor För Frukt Och Andra Flugor

Innehållsförteckning:

Video: DIY Fälla För Flugor Och Mugg: Hur Man Gör Bete I Köket Hemma? Hemmagjorda Fällor För Frukt Och Andra Flugor

Video: DIY Fälla För Flugor Och Mugg: Hur Man Gör Bete I Köket Hemma? Hemmagjorda Fällor För Frukt Och Andra Flugor
Video: Fruktflugor, olika fällor. 2024, Maj
DIY Fälla För Flugor Och Mugg: Hur Man Gör Bete I Köket Hemma? Hemmagjorda Fällor För Frukt Och Andra Flugor
DIY Fälla För Flugor Och Mugg: Hur Man Gör Bete I Köket Hemma? Hemmagjorda Fällor För Frukt Och Andra Flugor
Anonim

Sommaren är den mest efterlängtade tiden på året, allt är bra i den, med undantag för skadliga insekter som vaknar under de första varma dagarna. Fluor och gnats börjar fylla gårdar och hus, irriterande invånare med sin närvaro. Det irriterande surret är bara en mindre olägenhet jämfört med att flygande insekter bär farliga sjukdomar och smuts på tassarna. Skadorna från dessa irriterande varelser kan lindras genom att använda de hemlagade fällorna som diskuteras i den här artikeln.

Bild
Bild

Vad behöver du?

För att göra en fälla med egna händer måste du först bestämma betet, eftersom varje typ av bevingade skadedjur lockar olika livsmedel. Låt oss titta närmare på vilka typer av mat och vilka typer av flugor de lockar.

  • Grönsaksavfall . Denna typ av mat inkluderar socker, kvass, honung, öl, bortskämd frukt och sylt. Doften av ruttnande mat lockar en mängd olika insekter: fruktflugor och flugor som fruktflugor eller koppar. Det är typiskt för fruktinsekter att leva i flockar i fruktträdgårdar och bebo dem under fruktmognadsperioden. Drosophila lockas väl av doftande honung och socker.
  • Förfallet kött och restprodukter . Den starka, obehagliga lukten av sönderdelning lockar till sig ångflugor och gödselflugor. Dessa stora insekter finns i en mängd olika färger: grå, blå och grön. Oftast finns de nära slaktare, på utomhustoaletter och boskapsbyggnader. Ruttnande kött, gödsel och fisk är alla lämpliga beten för kalliforider och sarkofagider.
  • Människo- eller boskapsblod . Blodsugande flugor inkluderar höstflugor, gadflies och hästflugor. Perioden med den största aktiviteten av sådana insekter är den sista sommarmånaden, då vingade skadedjur, tillsammans med mygg och mugg, irriterar människor mycket. För blodsugande flugor behövs ett ovanligt bete - det måste utstråla värme eller kroppslukt.
  • Vilken mat som helst . Omnivorösa insekter inkluderar synantropiska flugor - de kan leva i hus och lägenheter, oavsett årstid. De är kända för människor som husflugor eller husflugor. All mänsklig mat kan ingå i kosten av bevingade insekter: fisk, kött, mejeriprodukter, söt och stärkelsehaltig mat. Till skillnad från blodsugande hästflugor kan inhemska insekter inte bita en person, men de tvekar inte att sitta på huden och slicka svett av den eller dricka blod från små sår. En fälla för sådana flugor kan innehålla en mängd olika beten, det viktigaste är att de måste utstråla en attraktiv lukt.
Bild
Bild

När du har bestämt dig för betet måste du fylla på material för att göra en fälla hemma. Arbetsprincipen för hemlagade fällor är alltid densamma: midger flyger lätt in i fällan, men kan inte komma ut. För att skapa en fälla för irriterande gnats själv kan du använda de vanligaste hushållsartiklarna: glasögon, plastflaskor, burkar och till och med vanligt skottejp.

Valet av material för fällan beror på var du ska placera den: i sovrummet, i köket eller i ett lusthus utomhus

Typ av bete beror också på platsen, eftersom ingen kommer att tycka om lukten av ruttna fiskar i lägenheten.

Bild
Bild

Enkla fällor

Hemmagjorda fällor är ett bra alternativ till köpta kemikalier och rökmedel, som ofta ger människor huvudvärk eller allergier. Förutom, det är alltid trevligt att göra något användbart med egna händer och sedan se hur det fungerar effektivt . Fällan i huset ska vara kompakt och inte för otäck för att lukta, och utomhusbeten kan vara större och "doftande" så att gnugg och flugor uppmärksammar den.

Att göra en fälla för irriterande sura skadedjur är väldigt enkelt, du behöver bara följa en allmän arbetsprincip - konstruktionen måste vara sådan att flugorna lätt tränger in i betet och inte kan ta sig ur fällan. Låt oss titta på några av de enklaste sätten att skapa fällor.

Bild
Bild

Från en plastflaska

I dagens värld plågas naturen av föroreningar i global skala från plastavfall, så många människor letar efter sätt att återanvända behållare av sådant material. Flaskor blir lätt råvaror för de mest oväntade sakerna: inomhusvaser, skolhantverk och fågelmatare. Vissa typer av behållare kan återvinnas, men ett annat sätt att ge en läskbehållare ett nytt liv är att göra en insektsfälla ur den.

För att göra en fälla själv måste du förbereda de nödvändiga komponenterna:

  • plastflaska - fällbehållare;
  • sax eller kniv - behövs för att klippa flaskan;
  • vatten, socker, jäst och honung är bete för flugor och gnats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa föremål och produkter finns i varje hem, det kommer inte att vara svårt att hitta dem. När allt är klart, fortsätt att göra fällan, följ enkla instruktioner

  • Skär av toppen av flaskan med en kniv eller sax, steg ner från nacken ungefär ¼ av kärlets hela storlek.
  • Skruva loss kontakten - det behövs inte. Den kan användas för andra ändamål.
  • Samla en liten mängd vatten i den nedre delen av den framtida fällan.
  • Tillsätt 1 msk socker, 1 tsk honung till vätskan och häll en påse jäst i den.
  • Blanda betet noggrant tills det är smidigt.
  • Ta nu den övre delen av kärlet och sätt in den i den nedre halvan med nacken nedåt - så att den inte når det aromatiska betet (1-2 cm).
  • Du kan dessutom slå in fällan i papper och lämna toppen öppen, då blir den också attraktiv för myggor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Den färdiga fällan är ganska effektiv - den breda halsen gör att även stora bevingade individer kan tränga igenom det söta innehållet . Ändå tillåter det lilla avståndet till betet inte att komma ut - de stannar mellan övre och nedre delarna av kärlet eller drunknar i en klibbig vätska. För att förhindra att insekter i fällan surrar kan du lägga till en insekticid i lösningen - då kommer de fångade fruktflugorna, gadfliesna eller flugorna att dö ganska snabbt.

Plastflaskfällan har en nackdel - om den välter av katter eller barn kommer det klibbiga innehållet att spillas ut och fläcka rummet . För att inte regelbundet torka hela lägenheten med en trasa, rekommenderas det att sätta fällan på en avskild plats.

Alternativt kan du använda ett alternativt bete i form av bortskämda livsmedel som kött, fisk eller frukt.

Bild
Bild

Från en glasburk

Denna typ av fälla är avsedd för fruktflugor och flugor, stora insekter faller mycket sällan i en sådan fälla. För att göra en fälla av denna typ själv behöver du flera saker:

  • en glasburk som kommer att fungera som behållare för bete;
  • en plast- eller hemlagad papperstratt som matchar diametern på glasbehållarens hals;
  • skotstejp eller eltejp - behövs för att fixera tratten säkert;
  • bete i form av ruttnande frukt- eller grönsaksrester.

Att göra en fälla är väldigt enkelt: lägg frukter i en burk, sätt in en tratt i nacken så att pipen inte vidrör betet och säkra sedan produkten med tejp. Den här designen är mycket bekväm - den behöver inte döljas från djur. Om glasburken välter kommer innehållet inte att spillas ut som en gummilösning med vatten med socker och honung. När det gäller effektivitet är en burk med en läckerhet fortfarande lägre än en fälla från en plastflaska - många små muggar tränger igenom frukten genom tratten, men gadflies och hästflugor uppmärksammar mycket sällan burken. Under dagen kan ett enkelt bete inte locka till sig mer än 3-4 flugor.

Bild
Bild

Från en plastbehållare

Det här alternativet är bra för att fånga fruktflugor och små flugor, eftersom fällan innebär att man skapar små hål som bara små individer kan tränga in i. För att göra en fälla behöver du:

  • djup behållare eller plastkopp;
  • plastfolie;
  • lite sylt.

Metoden för att göra fällan är extremt enkel

  • Lägg sylt i en behållare - en matsked räcker.
  • Täck överdelen med ett lager plastfolie och fixera den ordentligt genom att veckla kanterna runt behållaren. På grund av filmens vidhäftning behöver du inte heller säkra den med tejp.
  • Använd en tändsticka för att göra 4-5 små hål i filmen genom vilka muggar kommer att tränga in i betet.
Bild
Bild

Gör hemlagad tejp

Järnaffärer och stormarknader säljer flugfångare året runt, men när du inte är hemma är ditt huvud fullt av andra problem. Dessutom, om flugor plötsligt bestämmer sig för att vakna upp i ditt hus mitt på vintern, kan kardborrebandet förfallit och torkas ut. För sådana oinbjudna bevingade gäster kan du göra en klibbig fälla med egna händer. Förbered alla nödvändiga material:

  • tjockt papper som inte blir vått av fukt;
  • kolofonium och ricinolja - i kombination är de ett utmärkt lim;
  • limborste;
  • trådkrok eller tjock tråd;
  • betesylt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha förberett alla nödvändiga delar av fällan kan du börja skapa tejpen - för detta, följ de enkla instruktionerna

  • För att blanda olja och kolofonium, förbered ett vattenbad.
  • Lägg 2 msk ricinolja och 1 msk kolofonium i ett kärl som värms upp med ånga.
  • Tillsätt en halv tesked doftande sylt till lösningen - den söta lukten från tejpen kommer att locka insekter.
  • Skär tjocka pappersark i remsor som inte är mer än 4-6 cm breda.
  • På ena sidan, stick ett litet hål i arket för en virkning eller trådslinga. Detta för att göra fällan enkel att hänga. Du kan också använda en klädnypa eller bindemedel.
  • Applicera försiktigt limet på båda sidor av varje remsa med en pensel och lämna fästpunkten otäckt.
  • Häng de färdiga tejperna nära de platser där flugor och muggar samlas.

Hemlagade klibbiga remsor fungerar lika effektivt som färdiga varor i butikshyllorna. Det klibbiga lagret på pappret är ganska starkt, så var försiktig när du väljer var fällan ska placeras - håret fastnar mycket lätt på kolofonium- och ricinoljelösningen.

För att inte fastna i din egen fälla måste du hänga den så högt som möjligt.

Bild
Bild

Ibland är människor oerhört påhittiga när de försöker befria sitt hem från obekväma skadedjur. När det blir outhärdligt att uthärda surret gör vissa hantverkare skottfällor . Klibbiga plastband är limmade på ljuskronor, gesimser och till och med i taket. Om insekter landar på en sådan yta, är det 100% troligt att de fastnar fast, men lukten av lim lockar inte deras uppmärksamhet.

Metoden är ett extremt mått när det inte finns någon annan utväg, eftersom tejpen inte kan hålla många flugor på sig själv länge - den kommer att skala av och falla . I bästa fall kommer tejpen att hamna på golvet, i värsta fall på ditt huvud och fastna i håret. Tunt skotband är inte alls lämpligt för att skapa en fälla: dess vikt räcker inte för att det ska hänga rakt och det snurrar i spiraler, vilket minskar risken för att fånga flugor.

Om du har valt tejp som en fälla för bevingade skadedjur, välj breda, täta remsor . Gör inte tejpbitarna för långa (högst 10-15 cm), annars tål inte fällan sin egen vikt och faller. Glöm inte heller de klibbiga märkena som finns kvar från limmet - ställ fällan på platser som är lätta att rengöra.

Bild
Bild

Användningstips

Effekten av flugfällor kommer att öka om flera olika arter används samtidigt. När det finns mycket insekter är det bäst att göra flera fällor av varje typ och placera dem i alla rum eller sprida dem runt i trädgården. Du kan också fånga flugor, fruktflugor och mugg på natten genom att utrusta fällorna med små ficklampor eller ultravioletta lampor.

Om de bevingade skadedjuren har förmågan att livnära sig på något utanför fällan kommer betet inte att vara av intresse för dem, så lämna inte maten i det fria. Fluor och flugor kommer bara att bli intresserade av godis som är svårt att hitta när de inte har något annat val.

Rekommenderad: