Fällor För Flugor Och Mugg: DIY Hemlagat Bete För Köket, Australiensisk Myggfälla Och Tejp, Utomhus, Ljus Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Fällor För Flugor Och Mugg: DIY Hemlagat Bete För Köket, Australiensisk Myggfälla Och Tejp, Utomhus, Ljus Och Andra

Video: Fällor För Flugor Och Mugg: DIY Hemlagat Bete För Köket, Australiensisk Myggfälla Och Tejp, Utomhus, Ljus Och Andra
Video: FliTrap - Effektiv och miljövänlig flugfälla. 2024, April
Fällor För Flugor Och Mugg: DIY Hemlagat Bete För Köket, Australiensisk Myggfälla Och Tejp, Utomhus, Ljus Och Andra
Fällor För Flugor Och Mugg: DIY Hemlagat Bete För Köket, Australiensisk Myggfälla Och Tejp, Utomhus, Ljus Och Andra
Anonim

Fluor och mugg är inte bara irriterande med deras ständiga surrande och virvlande, utan de är också bärare av farliga sjukdomar. Att bekämpa dem kan vara mycket snabbt och effektivt om du väljer rätt fällor från början.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skador från flugor och muggar

I mänskliga livsmiljöer ackumuleras ofta flugor och muggar. Deras största skada ligger i förmågan att transportera patogena bakterier och helminthägg inuti kroppen, främst i tarmarna. Som ett resultat kommer de orsakande agenterna av tyfus, kolera, tuberkulos och andra sjukdomar på rätter, möbler och till och med mat.

Inomhus skadedjur är särskilt skadliga för livsmedel, inte bara förorenar dem utan lägger ägg på dem. Oövervakad frukt, grönsaker och kött bildar ofta larver.

Bild
Bild

Varianter av fällor

Alla befintliga fällor för mugg och flugor kan klassificeras beroende på handlingsprincipen.

Silvertejp

Limfällor är de mest kända och kanske de vanligaste. Populariteten för denna typ beror på dess användarvänlighet och låga kostnad. Du kan välja mellan lim "hus" och enkla kardborreband som klibbar fast vid vilken yta som helst . Hängande tejp anses fortfarande vara det mest effektiva för att flyga skadedjur. Genom att placera dem hemma i köket bredvid frukt eller grönsaker blir det möjligt att samla alla fruktflugor - små fruktflugor, även kallade vinflugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljus lampa

En ganska effektiv anti-gnat-lampa fungerar på samma sätt som en ultraviolett lampa. Dess betydande fördel är att den är lämplig för användning på gatan. En konventionell LED -lampa är inrymd i ett plasthölje som är skyddat mot stänk av vatten . Här bakom en plastgrill är ett par metallgaller monterade, till vilka en spänning på cirka 2000 volt matas. Enheten kan endast fungera som en rökgasapparat eller som en rökgasapparat och samtidigt en belysningsenhet. Insekter som flyger in i strukturen dör av den nuvarande urladdningen. Det är värt att förtydliga att när huvudljuset är släckt flyger midger i fullständigt mörker mot ett svagt violett sken.

Den enda nackdelen med en sådan enhet är behovet av att rengöra den genom att blåsa den med en kompressor.

Bild
Bild

Betesfälla

En köpt betesfälla förgiftas initialt med insekticider. Insekten, lockad av den söta lukten, börjar smaka på maten, som omedelbart orsakar förgiftning och efterföljande död. Trots det faktum att sådana anordningar oftast används för att bekämpa kackerlackor och myror, kan de också användas till exempel för att ta bort fruktmugg.

Bild
Bild

Australiensisk

Den australiensiska flugsnapparen används ofta utomhus. Till exempel, den kan placeras på landet nära fruktträd för att bli av med körsbärsflugor . Kärnan i fällan är att insekter dör av uttorkning när de kommer in i en torr struktur av brädor och nät. Det ser ut som ett litet sängbord i trä. Kuben måste vara transparent för solljus, så att både väggarna och locket är gjorda av fint nät. Fällens botten är gjord i form av en pyramid som stiger inuti strukturen.

Ett luktande bete ligger precis under fällan, och skadedjuren, efter att ha smakat det, tvingas bara använda ett litet hål i toppen av pyramiden för att fly . Således befinner de sig inuti kuben. För tillverkning av modeller används som regel högkvalitativt trä och nät av rostfritt stål. Effektiviteten hos den australiensiska fällan är mycket hög - i 7 dagar med konstant användning kommer det att vara möjligt att samla cirka tusen insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

UV -lampor

Moderna UV -lampor dödar de flesta flygande insekter, inklusive mugg och flugor, myggor, nattfjärilar och liknande. Lampor kan installeras inte bara i bostadslokaler, utan också i fabriker, lager och gårdar. Skadedjur, till skillnad från människor, uppfattar fällans ultravioletta sken som vanligt ljus och flyger därför rakt in i ett bakhåll. Strukturens kropp, där glödlampan sitter, är utrustad med ett tunt nätverk inuti.

Det visar sig att flugan, som lockas av glödet, flyger upp till lampan, dör av en elektrisk stöt och faller direkt på den löstagbara brickan. Det är viktigt att förtydliga att sådana ultravioletta lampor är absolut säkra för människor. Nätet skyddas på ett tillförlitligt sätt av kroppen, och det är omöjligt att sticka in ett finger där muggen flyger. Luften är inte ozoniserad och slemhinnorna är inte irriterade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Feromon

Feromonsfällor verkar, som namnet antyder, på feromoner - biologiskt aktiva ämnen som utsöndras av insekter för att locka individer av sin egen art. Dessa ämnen syntetiseras av specialister i laboratorier och används för att impregnera en självhäftande yta placerad i ett kartonghus. Skadedjur, lockade av doften, flyger in i strukturen och håller sig till den . Sådana fällor är giftfria och absolut säkra för miljön.

Bild
Bild

Ultraljuds

Ultraljudsbekämpningsmedel dödar inte insekter, men de tvingar dem att lämna rummet. Bildandet av ultraljud av en viss frekvens leder till att det uppstår allvarligt obehag för flugor och midger, på grund av vilka de flyger iväg. Denna enhet är lämplig för användning i olika typer av lokaler. Denna enhet är lätt att använda och helt säker för människor och husdjur . Det påverkar inte heller funktionen hos andra elektriska apparater.

Resultaten av att använda repelleren visas dock först efter en veckas kontinuerliga drift. Enheten drivs från ett vanligt 220 volt -uttag. Handlingsområdet är cirka 30-40 kvadratmeter.

Bild
Bild

Tillverkares översikt

Det finns ett stort antal kvalitetsfluga- och muggfällor på marknaden idag. Produkter av det tyska märket Aeroxon utmärks av sin höga kvalitet . Till exempel är en uppsättning med fyra rullar tejp med en klibbig bas, vars pris inte överstiger 100 rubel, en effektiv men miljövänlig produkt. De självhäftande tejpen av märket Help är högt värderade . Dessa element är utformade för att fixeras på fönster, därför är de diskreta. Dessutom stöter skadedjur på dem nästan omedelbart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis är Raptor-produkterna bland de bästa ryska tillverkade fällorna . Alternativt, vid sommarstugan är det vettigt att placera en speciell burk, inuti vilken betet ligger. Insekterna lockas av den söta lukten och flyger in, men de kan inte längre komma ut. Du kan bekämpa flera typer av insekter med hjälp av den inhemska enheten "SKAT 23 ". Inuti strukturen finns det speciella glödlampor som flyger upp till vilka insekter dör av den nuvarande urladdningen.

Bild
Bild

Fly Trap från Swssinno -märket ser väldigt ovanligt ut . Innehållet i påsen med betet hälls i en speciell genomskinlig burk och ett halvt glas varmt vatten fylls på. Betet börjar släppa ut ämnen som lockar de flesta flugor, som, när de väl är inne, inte kan fly. Fluesnapparen kan lämnas på marken eller hängas från ett träd. På samma sätt fungerar Bad TED -fällan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

De enklaste fällorna för flugor och mugg kan göras med egna händer hemma. Faktum är att alla sådana produkter kan delas in i tre grupper. De första är ett slags slutet utrymme där du först måste lägga ett ätbart bete . Väl inne dör insekten inte, men den förlorar möjligheten att ta sig ut. Den andra typen är "komplett" giftigt bete , efter att ha ätit som flugan dör. Slutligen kombinerar den tredje typen klibbiga flugsnappare … Fastnat i en klibbig substans dör skadedjuret helt enkelt av hunger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är väldigt lätt att göra en flugfälla av en vanlig plastflaska med ett attraktivt luktande bete inuti . Behållaren skärs på mitten så att den övre halvan, när den vänds upp och ner, är en tratt. De enskilda delarna fästs på varandra med en häftapparat eller tejp. I botten av flaskan finns en "god" för skadedjuret. Förhållandet mellan botten och toppens höjd bör vara 2 till 1.

Bild
Bild

Tratten ska inte nå betet så att insekten får ett incitament att krypa genom den smala halsen och befinna sig inne i behållaren . Fluor och mugg kommer definitivt att reagera på sockersirap, honung, Coca-Cola eller sylt. De kan också tycka om öl och vin, eller den jästa vätskan som erhålls genom att tillsätta en liten mängd torr jäst till det söta fyllmedlet. Genom att tillsätta svartmalen peppar eller ett insekticid i granulat till den söta vätskan blir det möjligt att säkerställa skadedjurets snabba död. Det är bättre att lägga ett sådant plastbete på en plats som kommer att intressera insekten: på fönsterbrädan, köksbordet, bredvid papperskorgen eller toalettskålen.

Bild
Bild

En vanlig glasburk kan också göra en bra fälla . Dess botten är täckt med bitar av söta övermogna frukter som äpplen, bananer och aprikoser. Helst bör de redan vara något ruttnande och jäsa. Juice i en mängd som motsvarar en tredjedel av burkens volym är också lämplig. I stället för ett lock används en inverterad tratt, som måste säkras på ett sådant sätt att inga luckor lämnas.

Bild
Bild

För att göra detta bearbetas förbindelsen mellan burken och tratten med tejp eller tejp. I avsaknad av en tratt kan du göra en papperskotte, vars diameter inte kommer att överstiga 5-8 millimeter. Det är ännu enklare att skapa en hemlagad plastlådafälla. Efter att ha fyllt behållaren med ett bete som är attraktivt för skadedjuret måste det dras åt med plastfilm, där 2-3 medelstora hål skärs.

Praktiska människor kommer att kunna designa tejpen på egen hand. För att skapa det behöver du 2 delar kolofonium smält på en brännare eller vattenbad, en del av ricinolja eller linolja, samt en liten mängd honung eller sockersirap. Det resulterande limet appliceras på remsor 5-8 centimeter breda, skurna från hantverkspapper, oljeduk eller pergament. De främsta fördelarna med sådana hemlagade produkter är billighet, miljövänlighet och prisvärdhet . Deras konstruktion innebär inga svårigheter, och flugor med mugg faller verkligen för betet. Hemlagade fällor ger dock inte ett 100% resultat.

Bild
Bild

Det är värt att nämna att vissa DIYare föredrar att använda vattenpåsar som skadedjur . En hel plastpåse är fylld med rent vatten, i vilket glänsande nya mynt kastas. Den färdiga strukturen ska hängas nära en balkong eller ett fönster. Men att döma av de många recensionerna kommer en sådan åtgärd inte att vara särskilt effektiv.

Rekommenderad: