Hur Bli Av Med Råttor Och Möss I Ett Hönshus? Hur Drar Man Sig För Alltid Med Folkliga Och Speciella Medel? Hur Fångas Om ägg Blir Stulna?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Bli Av Med Råttor Och Möss I Ett Hönshus? Hur Drar Man Sig För Alltid Med Folkliga Och Speciella Medel? Hur Fångas Om ägg Blir Stulna?

Video: Hur Bli Av Med Råttor Och Möss I Ett Hönshus? Hur Drar Man Sig För Alltid Med Folkliga Och Speciella Medel? Hur Fångas Om ägg Blir Stulna?
Video: video.1.wippomatic.avi. from wippomatic.nu 2024, April
Hur Bli Av Med Råttor Och Möss I Ett Hönshus? Hur Drar Man Sig För Alltid Med Folkliga Och Speciella Medel? Hur Fångas Om ägg Blir Stulna?
Hur Bli Av Med Råttor Och Möss I Ett Hönshus? Hur Drar Man Sig För Alltid Med Folkliga Och Speciella Medel? Hur Fångas Om ägg Blir Stulna?
Anonim

Råttor och möss i ett hönshus är en stor fara för alla dess "lagliga" invånare. Gnagare kommer att jaga efter en fågel, de kommer inte att ångra golv och väggar, gnaga hål i dem. Det är ännu farligare att gnagare, som välkända bärare av infektionen, kan infektera en fågel med den, och det - en person.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsakerna till gnagare i hönshuset

På vintern blir hönshuset ett önskvärt objekt för råttor, och detta är förståeligt. Gnagaren letar efter var man ska mata, och det finns gott om mat i hönshuset. Ägarna foder fjäderfä, och råttor och möss har inte något emot att äta samma. Men de jagar också kycklingägg och angriper till och med unga kycklingar.

Andra skäl till att möss eller råttor finns i hönshuset inkluderar:

  • om hönshuset åtminstone delvis förbises är ägarna mer utsatta;
  • den specifika lukten som kommer från denna plats är också attraktiv för gnagare - de associerar den med färska ägg och unga fåglar;
  • om fjäderfähuset har åtkomstdörrar för höns kommer råttor inte att misslyckas med att använda dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att förstå att skadedjuret kommer in i hönshuset genom ett antal tecken. Det kommer att märkas en ammoniaklukt i husluften . Det är ännu lättare att förstå invasionen av gnagare genom närvaron av råttspillning på golvet. Om en liten strypt kyckling hittas är det troligen också en gnagarattack. Råttor kan stjäla ägg - detta är också ett alarmerande tecken för människor. Och det är också värt att regelbundet inspektera väggarna och golvet i hönshuset för nya hål. Tja, och det värsta, hur skadedjurets penetration i hönshuset kan sluta - fåglarnas död.

En stor risk för respektabla ägare till ett hus och uthus är grannskapet med människor som håller sin gård under olämpliga förhållanden . Där det finns ohälsosamma förhållanden finns det råttor. Och på jakt efter ett mer välmatat liv kommer de att migrera till grannområden.

Efter det första besöket i hönshuset eller skjulet kan skadedjuret avgöra hur mycket mat det finns och vilka risker det har när man besöker denna plats . Råttor sprider sig mycket snabbt, en individ kan ge upp till 40 barnråttor per år. Dessutom bygger den listiga skadedjuret inte ett hus för sig själv, utan gör 2 eller till och med 3 av dem, och alla med foderreserver, så att avkomman kommer att överleva i händelse av ett hot.

Bild
Bild

Kontrollmetoder

Det är absolut nödvändigt att bli av med gnagare, för förutom ett hot mot en fågels liv är det också ett hot mot människor. Råttor bär rabies och toxoplasmos, sprider löss, loppor och skabb, tularemi och ett antal andra farliga infektioner.

Därför är det också viktigt att förstå att även en förstörd råtta inte kan hanteras: om det ens finns en liten repa på huden kan en infektion från skadedjurets kropp komma in i människokroppen, vilket är mycket farligt.

Särskilda medel

Gnagarförgiftande läkemedel säljs ständigt . Men du kan inte säga att de hjälper till att bli av med råttor för alltid. Och många av de föreslagna kemikalierna är osäkra för fjäderfä. Det vill säga att allt gift som skapas för att ta bort en gnagare kan kosta fågeln. Den giftiga substansen börjar verka omedelbart, sprider sig på tassarna i hela hönshuset. Och om det beslutas att förstöra gnagarna med kemikalier måste fågeln skyddas, flyttas till en annan plats - annars finns det inget sätt.

Det mest populära botemedlet kallas förmodligen "råtta ". Men det finns tillräckligt med lösningar, beten, giftiga ämnen som fungerar enligt samma giftiga princip. Alla gifter som kan utrota en råtta är farliga för varmblodiga djur. Råtttegifter är indelade i tre kategorier: kontaktdjur framkallar en brännskada i skadedjurets luftvägar, tarmarna förkläder sig som bete och förgiftar råttan, och rökningsmedel leder till att en gnagare dör och tränger in i luftvägarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Folkliga metoder

Skadedjur har angripit fjäderfähuset i århundraden. Naturligtvis har människorna under denna tid uppfunnit mer än ett sätt att bekämpa en gnagare. Vissa visade sig vara ineffektiva, andra har inte orimligt bevarats i historien.

Bland de välkända folkmetoderna för att skydda mot skadedjur finns det många ganska effektiva

  • Mjöl och alabaster . Dessa komponenter placeras i små klumpar i hörnen genom hela hönshuset. En råtta som ätit en sådan godbit kommer omedelbart att få ett magangrepp och dö. Ibland används kalk istället för alabaster och vanligt strösocker istället för mjöl.
  • Aska . Om du sprider det på golvet i hönshuset blir det stressigt för gnagaren. De tål det inte när askan fastnar i tassarna. Men, naturligtvis, är den här metoden värd ordningen i hönshuset.
  • Att sätta eld på en nypa ull . Om du gör detta och placerar nystan nära råtta hål, kommer skadedjur att vara rädda för lukten och panik. Och om de får panik kommer de att springa iväg.
  • Doftande växter . Ett effektivt botemedel, eftersom gnagare blir tokiga med dessa dofter. I synnerhet solbränna, malurt, även kamomill och mynta har en negativ effekt på dem. Varken möss eller råttor kommer att dröja kvar i ett utrymme där sådana dofter regerar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kommer gnagare att vara mycket mindre sannolika om det helt enkelt är omöjligt för dem att fysiskt vara i hönshuset . Alla hål, manhål, sprickor och hål i byggnaden måste tas bort: täckt med spillror och krossat glas. Förresten, om det är möjligt att ta bort kycklingarna från hönshuset en stund, för att skydda dem, kan krossat glas spridas inuti byggnaden. Ett skadedjur som smyger in i fågelhuset kommer att skada sig på glaset och kommer inte att gå till en farlig plats längre.

Sedan måste glaset avlägsnas försiktigt så att fågeln inte drabbas.

Ultraljud

En ultraljudsmaskin är ett bra sätt att eliminera råttresor till hönshuset. Men metoden är fortfarande tvetydig, med både för- och nackdelar.

Vilka är fördelarna med ultraljudsutrotning:

  • ultraljud irriterar parasitens känslighet och nervsystem;
  • i en råtta kommer ultraljud att orsaka panik;
  • utrustningen är utformad på ett sådant sätt att du kan ändra inställningarna i den, vilket bidrar till frånvaron av missbruk hos råttor;
  • möss och mol kommer inte heller att störa hönshuset där ultraljudsinstallationen är belägen;
  • låg kostnad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Av nackdelarna är det rättvist att peka ut det faktum att ultraljud inte kan användas i ett rum där kaniner bor. Och även valet av utrustning är baserat på att bestämma radien för dess verkan. Det händer så att hönshuset är stort, och du måste inte använda en ultraljudsenhet utan två. Slutligen, om enheten är väldigt enkel, kanske det inte finns några speciella inställningar. Råttor är varelser med hög anpassning till negativa förhållanden. Om ultraljudsläget inte ändras finns det en risk att råttor vänjer sig vid det. Detta innebär att det kommer att vara möjligt att utvisa dem bara på ett annat sätt.

Viktig! Det är inte värt att täcka upp hålen under driften av ultraljudsutrustningen . Upprörda (bokstavligen) gnagare från oförmågan att gömma sig i ett hål kan till och med attackera en person.

Bild
Bild

Fällor

Det finns gott om fällor på marknaden för att inte klaga på hur du bygger en med dina egna händer

  • Råttfällor . Detta är en bur med en smällande dörr, ett bete läggs inuti buren. Skadedjuret rör vid betet och buren slår igen. Men själva djuret förblir vid liv en tid, vilket innebär att det kan rycka eller till och med slippa loss.
  • Fälla . Detta är en träplattform, en fjäder och ett fäste. Det fungerar också med bete. Våren utlöses, slutet på skadedjuret.
  • Limutrustning . Du behöver kartong, kraftfullt lim och bete. På en tjock kartong appliceras lim med ett tjockt lager. Och limmaterialet dammas avsevärt med krossat bete. Råttan springer för att äta och förblir instängd.
  • Elektriska fällor . Detta är en låda med ett bete inuti. En gnagare som trängt in inuti träffas av en elektrisk ström och dör omedelbart. Fällan är extremt effektiv, men den används inte i ett hönshus med små kycklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots konkurrens från andra kontrollåtgärder är fällor effektiva och efterfrågade. Du kan fånga råttor snabbt och därmed avskräcka sina följare från hönshuset.

Inblandning av specialtjänster

Om ingen av metoderna som beskrivits ovan visade sig vara effektiv, eller om implementeringen av någon anledning inte är möjlig, är det dags att kontakta specialisterna. Proffs går till anläggningen med en arsenal av verktyg som kommer att träffa råttorna, men kommer inte att äventyra livet för invånarna i hönshuset. T o det finns inget behov av att flytta kycklingar under den särskilda tjänsten. Denna behandling har bara en nackdel - tjänsten är betald.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Ett effektivt sätt att förhindra skadedjurattacker är att lägga till kalkoner eller gäss i huvudhuset. Dessa fåglar kan försvara sig mot skadedjur, de har en känslig sömn och reagerar på det minsta bruset. Dessutom är deras kackel den bästa råttavvisaren. Men en sådan förebyggande väg är inte lämplig för alla: få människor, för att döda gnagare, vågar ha en stor fågel, om bara målen finner en trevlig slump.

Fundera på hur man annars ska hantera utseendet på råttor och möss i hönshuset

  1. Kompetent organisation av lokalerna och renlighet i den. Ingen kräver medicinsk sterilitet, men det är absolut nödvändigt att regelbundet rengöra spillning och matare för att inte låta äggen ligga.
  2. Även under konstruktionen av hönshuset måste du spåra dess täthet. Om krossat glas inte kan användas i byggnadsblandningen kan du ta polyuretanskum. Gnagare kommer inte alls att tycka om denna smak, och de kommer inte att vilja gå till en sådan plats.
  3. Det är bra om hönshuset är byggt på en monolitisk grund. Om golvet i byggnaden är jordat måste det översta jordlagret avlägsnas, ett metallnät läggas, expanderad lera och jord hällas uppifrån. Nätet ska vara ovanför grunden. Detta kommer att förhindra att råttorna gräver i coop.
  4. Alla sprickor i byggnaden måste tätas. Detta bör också göras i förhållande till hönshusets grund och väggar. Om väggarna är av sten är det mycket svårt för råttor att komma in i huset.
  5. Fjäderfäkontroll är en viktig åtgärd. Om det är i överskott blir rummet en avundsvärd fristad för gnagare. Foder hälls tillräckligt och inte övermått. Det är bättre att hälla oftare, men mindre.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Risken för råttor i fjäderfähuset är inte det minsta överdriven.

Skadedjur är mycket smarta: de skickar till och med en individ för att prova betet och övervakar dess tillstånd under de följande dagarna . Om hon dör behöver du inte sätta nya beten - råttorna går inte i dem. För att förgifta dem kan du behöva agera tillsammans, och ju tidigare desto bättre. Råttor och möss är farliga på grund av smittspridning, det faktum att de äter ägg, stryper och river isär unga kycklingar och andra. Du kan inte lämna dem någon chans att bryta sig in i huset.

Om huset är byggt av slitstarka material, är golvet inte jordat, väggarna är sten (om än tunna), riskerna för gnagaraggression är minimala . Därför kommer det att vara mest effektivt att lära sig om kampen mot den senare på byggstadiet.

Rekommenderad: