Dieselgeneratorer (46 Bilder): Vi Väljer Invertermodeller För Huset På Hjul Och Likströmskraftverk, Gata Och För En Stuga

Innehållsförteckning:

Video: Dieselgeneratorer (46 Bilder): Vi Väljer Invertermodeller För Huset På Hjul Och Likströmskraftverk, Gata Och För En Stuga

Video: Dieselgeneratorer (46 Bilder): Vi Väljer Invertermodeller För Huset På Hjul Och Likströmskraftverk, Gata Och För En Stuga
Video: Marios Tiny Houses - Ditt hus på hjul 2024, Maj
Dieselgeneratorer (46 Bilder): Vi Väljer Invertermodeller För Huset På Hjul Och Likströmskraftverk, Gata Och För En Stuga
Dieselgeneratorer (46 Bilder): Vi Väljer Invertermodeller För Huset På Hjul Och Likströmskraftverk, Gata Och För En Stuga
Anonim

Det är inte så lätt att tillhandahålla en full strömförsörjning till ett lanthus, byggarbetsplats, garage eller verkstad. Stamnät på många ställen fungerar antingen inte eller fungerar intermittent. För att lösa detta problem och skydda dig mot det oväntade måste du lära dig allt om dieselgeneratorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner, fördelar och nackdelar

En elektrisk strömgenerator, som bränner dieselbränsle, fungerar i ungefär samma princip som en bil- eller traktormotor. Den enda skillnaden är att motorn inte driver hjulen utan dynamon. Men frågan kan uppstå om en dieselgenerator verkligen är bättre än en bensingenerator eller inte. Det är omöjligt att besvara denna fråga i allmänna termer.

Det ska man säga direkt liknande utrustning skapades ursprungligen för militären och för räddningstjänsten … Detta är en del av svaret: diesel är pålitlig och opretentiös. Det kan säkert användas för ett privat hus, utan att frukta för mycket att något går sönder eller fungerar fel. Dieselsystem ligger långt före alla bensinanaloger när det gäller effektivitet och därmed när det gäller bränsleeffektivitet.

Bränslet i sig är mycket billigare och mer praktiskt för dem. Man kan inte heller ignorera det faktum att förbränningsprodukterna från dieselbränsle är mindre giftiga än avgaserna från en förgasarmotor.

Detta är viktigt för både din egen säkerhet och miljön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom dieselbränsle producerar ångor mycket långsammare än bensin, minskar sannolikheten för en brand något. Även om detta naturligtvis inte betyder att själva bränslet kan lagras och användas på något sätt.

Av de negativa aspekterna kan du nämna:

  • överkänslighet mot bränsle av låg kvalitet;
  • märkbar arbetsstyrka (som ingenjörerna ännu inte har lyckats övervinna);
  • ökat pris (jämfört med bensinkraftverk med samma kapacitet);
  • betydande slitage om lasten överstiger 70% av märkeffekten under lång tid;
  • oförmågan att använda bränslet som används i de flesta bilar (bränsle måste köpas och lagras separat).
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Den grundläggande driftsprincipen för en dieselgenerator är enkel. Motorn fungerar oftast i en fyrtaktscykel .… Rotationshastigheten, till skillnad från transportmotorer, är styvt inställd. Endast ibland finns det modeller där hastigheten kan justeras , och även där använder de främst varvtal på 1500 och 3000 varv / min. Motorns cylindrar kan ha två positioner: in-line och i form av bokstaven V.

Bild
Bild
Bild
Bild

In-line designen gör att motorn kan begränsas. Samtidigt blir det oundvikligen längre, vilket inte alltid är bekvämt. Därför är in-line dieselmotorer med hög effekt sällsynta. När dieselbränsle kommer in i förbränningskammaren reagerar det med syre där. De expanderande gaserna trycker på kolven som är ansluten till motorns vevaggregat. Denna enhet roterar axeln, och impulsen överförs från axeln till rotorn.

När rotorn snurrar visas ett magnetfält. Den har en så viktig egenskap som elektromotorisk kraft (EMF). I en annan krets skapar den en inducerad spänning.

Men du kan inte ge det direkt till ett hem- eller industrinätverk. Först stabiliseras denna spänning med hjälp av en speciell krets.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Med makt

Inom hushållssegmentet dieselbaserade kraftverk är utbredda, vars totala effekt inte överstiger 10-15 kW … Och mer, även för en stor sommarstuga eller en lantstuga krävs inte. Samma utrustning används för att bygga eller renovera något hemma. Och även i ett antal verkstäder där det inte finns några mycket kraftfulla konsumenter är generatorer på denna nivå ganska hjälpsamma.

Effekt från 16 till 50 kW är redan lämplig för den mest bekväma driften av flera hus eller till och med en liten förortsby, garagekooperativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska generatorer med en effekt på 200 kW eller mer, av uppenbara skäl, faller inte i minikategorin .… Det är ganska svårt att flytta dem runt platsen (huset) - desto mer för att transportera dem. Men å andra sidan är sådan utrustning mycket viktig i små industriföretag, i seriösa biltjänster.

De används vanligtvis för att kompensera för riskerna med ett strömavbrott med 100% .… Tack vare sådana dieselgeneratorer upprätthålls en kontinuerlig produktionscykel. De används också på avlägsna platser, till exempel i byarna för oljearbetare som arbetar roterande.

Bild
Bild

När det gäller enheter med en kapacitet på 300 kW kommer de att tillhandahålla strömförsörjning för de allra flesta objekt .… Nästan vilken konstruktion som helst och vilken fabrik som helst kommer under en tid att kunna drivas endast av strömmen från denna generator.

Men i de allvarligaste företagen och inom mineralområdet kan elektriska generatorer med en kapacitet på 500 kW användas.

Behovet av att använda något ännu kraftfullare uppstår sällan, och om det är konstant, skulle det vara mer korrekt att skapa ett fullvärdigt kraftverk eller förlänga en extra kraftledning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Denna punkt är också mycket viktig när man beskriver genereringsutrustning. Mobil (mobil) apparat används huvudsakligen:

  • sommarboende;
  • fiskare;
  • arrangörer av bas- och turistläger;
  • picknickälskare;
  • ägare till sommarcaféer (för att leverera nödvändig minsta möjliga utrustning, uttag för laddning av telefoner).
Bild
Bild
Bild
Bild

Den bärbara typen av kraftverk "kommer inte att dra ut" en fullfjädrad autonom drift. Men sådana modeller tillverkas ofta på hjul. Detta gör det ännu enklare att flytta runt dem efter behov. Men för full drift av ett förortshem vid strömavbrott måste du köpa en stationär generator … Vanligtvis är dessa enheter med ökad effekt, och därför är de ganska tunga och besvärliga.

Separat bör det sägas om kraftverk för svetsning - de kombinerar en strömkälla och en svetsmaskin.

Bild
Bild

Genom kylmetod

Dieselmotorn och elmotorn som drivs av den genererar inte bara ström, utan också en betydande mängd värme. Det enklaste sättet att ta bort denna värme är genom att kyla den i kontakt med luft. I detta fall cirkulerar luftstrålen inuti motorn. Ofta tas luften ut. De uppvärmda luftmassorna kastas dit (på gatan) eller in i maskinrummet (hallen).

Problemet är att motorn blir igensatt av olika främmande partiklar. Slutet kylsystem hjälper till att öka säkerheten … Luften som cirkulerar genom den avger värme när den rör rören genom vilka vattnet rinner.

Detta är ett ganska komplicerat och dyrt, men hållbart system. För din information: om kraftverket i kraftverket överstiger 30 kW ersätts luften med mer värmekrävande väte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även i kraftfulla system kan vatten eller en speciellt utvald vätska användas. Sådan kylning för generatorer med låg effekt är inte ekonomiskt genomförbar. Värmeavledning med hjälp av vatten garanterar lång, problemfri drift utan konsekvenser. Tiden för kontinuerlig handling ökas med minst 10-12 gånger. Om konstruktörerna har tillämpat andra skyddsåtgärder uppnås ibland en ökning med 20-30 gånger.

Bild
Bild

Genom utförande

En öppen dieselgenerator är en lojal assistent i hushålls- och småproduktion. Men att använda den utomhus, till skillnad från enheter av containertyp, är mycket farligt … Att placera huvudenheterna i en behållare skyddar utrustningen från både nederbörd och vind. Samtidigt expanderar intervallet för tillåtna temperaturer. Produkter i höljet skyddas också på ett tillförlitligt sätt mot negativa faktorer, medan höljet i sig dämpar dessutom det uppkomna bullret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med antalet faser

Allt är ganska enkelt här. Om alla konsumenter är enfas kan du säkert köpa en enfas. Och även om de flesta enheter fungerar i ett enfas-system måste du göra detsamma. 3-fas generatorer är bara motiverade där samma ström förbrukas av 100% av utrustningen … Annars kommer fördelningen i separata faser att kraftigt minska arbetets effektivitet.

Men skillnaden mellan modellerna slutar inte där. Autostartskonstruktioner uppskattas för deras större bekvämlighet jämfört med dem som måste aktiveras strikt för hand.

DC -generation kan göras i en relativt kompakt och billig enhet. Men genereringen av växelström låter dig garantera ökad effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och slutligen måste du jämföra konventionella generatorer och invertergeneratorer. Den sista typen är annorlunda:

  • minskad bränsleförbrukning;
  • ökad tillförlitlighet och stabilitet;
  • lätt konstruktion;
  • utmärkt kvalitet på den genererade strömmen;
  • ökat pris;
  • effektbegränsning;
  • svårigheter att reparera även med mindre haverier;
  • komplext batteribyte vid behov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Dieselgeneratorer används mest för strömförsörjning på platser där det inte finns några elnät alls. Men där elförsörjningen är organiserad, om än inte så bra, är det mer korrekt att använda bensinanordningar.

Ett dieselkraftverk köps oftast av:

  • bönder;
  • arrangörer av jaktgårdar;
  • viltvakter;
  • invånare i avlägsna områden;
  • geologisk utforskning och andra expeditioner;
  • invånare i skiftläger.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Produkter är populära över hela världen företaget "Action " … Ett av de största företagen har sitt huvudkontor i Dubai. Vissa av dessa modeller fungerar autonomt. Andra grupperas i kraftfulla samlingar som ersätter seriösa kraftverk. Oftast köper konsumenterna modeller för 500 eller 1250 kW.

Ett mycket brett utbud av dieselgeneratorer Himoinsa … Kapaciteten hos produkterna i denna fråga varierar kraftigt och gör att du kan "täcka" olika behov. Företaget kontrollerar helt produktionsprocessen och är 100% ansvarig för den.

Alla modeller från denna tillverkare är djupt integrerade och noggrant utformade. Också värt att notera är den utmärkta ljudisoleringsnivån.

Bild
Bild

Du kan också titta närmare på generatorer av sådana märken som:

  • Attreco (Nederländerna);
  • Zvart Technik (även ett nederländskt företag);
  • Kohler-SDMO (Frankrike);
  • Cummins (en av ledarna inom produktion av kraftutrustning i allmänhet);
  • Inmesol (levererar öppna och ljudisolerade generatormodeller);
  • Teksan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om rent inhemska märken, så förtjänar de uppmärksamhet här:

  • "Vepr";
  • "TCC";
  • "AMPEROS";
  • "Azimut";
  • "Kraton";
  • "Källa";
  • "MMZ";
  • ADG-energi;
  • "PSM".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer en dieselgenerator för en stuga eller för ett privat hus måste du först uppmärksamma kraften. Om denna indikator är otillfredsställande, kommer inga andra positiva parametrar att fixa saker. För svaga modeller kommer helt enkelt inte att kunna förse alla konsumenter med ström. För kraftfull - de kommer att använda en meningslös mängd bränsle … Men man måste också förstå att bedömningen av den totala erforderliga effekten måste göras "med marginal".

30-40% av reserven krävs, annars kommer den initiala startströmmen att överbelasta systemet.

Modeller 1, 5-2 kW / h med en kapacitet hjälper till vid en periodvis besökt dacha. För ett bostadshus kan 5-6 kW / h vara tillräckligt. Även om allt här redan är strikt individuellt och bestäms främst av de personliga behoven hos de boende. För en lantstuga uppvärmd av el, med vattenförsörjning från en brunn, måste du fokusera på minst 10-12 kW / h.

Bild
Bild

Men det är viktigt att förstå det ju kraftfullare ett hushåll eller verkstad elgenerator, desto större total bränsleförbrukning … Därför är det nödvändigt att bara fokusera på de mest nödvändiga enheterna när det gäller nödströmförsörjning. En utomhusapparat är dyrare än den som är avsedd för användning inne i huset. Det tolererar emellertid negativa miljöpåverkan många gånger bättre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa viktiga parameter är lanseringsmetoden. En handstartsladd är lämplig om du bara behöver använda enheten regelbundet. Modeller med ett sådant element är billiga och mycket enkla.

För regelbunden användning är endast ändringar med en elektrisk start lämplig … Detta alternativ gör användningen av generatorn mycket bekvämare. Och där strömavbrott inträffar konstant måste du föredra ett kraftverk som startar automatiskt.

Bild
Bild

Luftkylning dominerar bostadssegmentet. Det är betydligt billigare än att ta bort värme med vatten. Det rekommenderas att uppmärksamma tankens kapacitet. Att öka dess storlek förbättrar batteriets livslängd mellan tankning. Men enheten blir större, tyngre, och det kommer att ta längre tid att tanka den.

Dieselgeneratorer är aldrig helt tysta. En liten sänkning av volymen hjälper till att skydda ljudet … Du behöver bara förstå att det sänker ljudintensiteten med högst 10-15%. Därför hjälper endast valet av en minimalt kraftfull enhet att minska besväret.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi bör också säga om laddare. Sådana anordningar används för att bibehålla den nominella laddningen för bly-syrabatterier. Det är dessa batterier som fortfarande används i stor utsträckning i bärbara kraftverk. Laddning sker på grund av den stabiliserade spänningen. Laddningsströmmen är strikt begränsad. Laddare kan också användas för direkt strömförsörjning av enheter med begränsad förbrukning.

Bild
Bild

Regler för drift och underhåll

Att starta en elektrisk generator verkar enkelt, men i verkligheten är det ganska mödosamt att använda den och kräver ett noggrant tillvägagångssätt. Det är absolut nödvändigt att kontrollera vilken typ av dieselbränsle och smörjolja som används .… Att använda sommarbränsle eller olja på vintern kan lätt förstöra dyr utrustning. Vinteralternativ i varmt väder är mindre farliga, men de fungerar helt enkelt inte normalt, vilket inte heller är bra.

Den ökade kompressionen är också svår att starta. Det gör det svårt även för en elstartare att rotera vevaxeln. Och du behöver inte prata om manuellt läge. Det är därför Var noga med att använda en dekompressor.

Viktigt: det är omöjligt att använda en dekompressor när motorn är stoppad, annars är det stor risk att många delar av mekanismen förstörs.

Bild
Bild

Installationen av en ny dieselgenerator måste utföras exakt enligt instruktionerna från tillverkaren. Det är lämpligt att skapa en kompetent elektrisk krets som gör att du säkert och pålitligt kan ansluta enheten. Handla om Det är absolut nödvändigt att följa tillverkarens krav avseende temperatur och luftfuktighet i miljön, den tillåtna lutningen under installationen … Jordning av bärbara kraftverk kommer också att vara en förutsättning.

Bild
Bild

Ytterligare videogranskning av dieselgeneratorn "Centaur" LDG 283.

Rekommenderad: