Moth Traps: Food Moth Feromone Trap And Applications, Sticky Lim And Limless Traps

Innehållsförteckning:

Video: Moth Traps: Food Moth Feromone Trap And Applications, Sticky Lim And Limless Traps

Video: Moth Traps: Food Moth Feromone Trap And Applications, Sticky Lim And Limless Traps
Video: Pantry Moth Traps Actually Work!! 2024, Maj
Moth Traps: Food Moth Feromone Trap And Applications, Sticky Lim And Limless Traps
Moth Traps: Food Moth Feromone Trap And Applications, Sticky Lim And Limless Traps
Anonim

Oavsett hur flitiga, vaksamma och allvetande ägarna är, kommer de en dag att märka hur en gråbrun nattfjäril, en kläd- eller köksmal, flyger runt i huset eller lägenheten. Att bekämpa det tar mycket tid och ansträngning. Men det finns en väg ut - det här är malfällor. Och vad de är och hur man använder dem kommer vi att berätta i artikeln.

Bild
Bild

Särdrag

Matmatt livnär sig på torkad frukt, spannmål, pasta, mjöl och alla produkter som är gjorda av det, stärkelse, socker och bageriprodukter. Torkat kött eller fisk kan också attackeras av denna insekt. Choklad, kaffe och kakao är också hennes privilegium. Vad denna mal hittar kommer att förstöra det: dess syfte är inte bara att få nog, utan också att lägga ägg nära alla listade produkter eller direkt på dem.

Bild
Bild

Larverna som kommer upp från äggen börjar äta inte värre än en vuxen: växer till en larvmask, larven spolar en kokong runt sig själv. Vidare, utvecklas till en puppa inuti, utvecklas det i det i flera dagar, varefter det lämnar det - och börjar flyga genom rummen.

Endast larver äter aktivt mat - de behöver överflödiga näringsämnen för ytterligare tillväxt . På puppans och den vuxna malens skede har insekten inte längre en genomträngande munapparat som kan genomtränga påsen på flera ställen. Sabotage börjar dock med äggläggning: under en kort livscykel vet malet redan vad det är att äta sin favoritmat och lägga upp till 400 ägg. Ett av bevisen som malaren lyckades klara av i förnödenheterna är den tunnaste banan, som går till kokong från den.

Bild
Bild

För att förhindra reproduktion av malar, liksom alla insekter, fångas de. Jakten på nattfjärilar (åtgärder för dess förstörelse) börjar med allmän rengöring i köket. Förstörda produkter kan omedelbart kastas - en betydande del, till exempel kan bovete helt enkelt förvandlas till damm som är värdelöst för någonting.

Visuella bevis är svärmande larver (larver), säg, i torr havregryn (havregryn) gryn . För att bli av med malar används hemmagjorda och industriella fällor, med vilka insekten kan fångas på kortast möjliga tid. Den aktiva substansen i sådana fällor är ofarlig för människor - till exempel innehåller den feromoner och / eller lim.

Översikt över arter

Kommersiella malfällor är de mest effektiva - de använder naturliga feromonsubstitut i sin sammansättning. Feromon är ett ämne som lockar individer av motsatt kön till individer av ett av könen . Varje typ av insekt har sina egna feromoner - de syftar till att locka män och utsöndras från honor. Om du efterliknar denna unika naturliga substans med lukt, kommer malet garanterat att träffa objektet från alla sprickor och hörn, glömma att det finns instinkter för självbevarelse.

Bild
Bild

Faktum är att hos många djur, inklusive de flesta insekter, är den ledande instinkten att uppmana individer att reproducera sig. Män söker kvinnor att para sig baserat på feromonerna de producerar. Lukten av feromoner reproduceras artificiellt av människor med hjälp av vissa reagenser som produceras i insektsorganismer.

Lim

Den enklaste feromonfällan med lim är klibbig tejp som lockar manliga malar med sin doft. Feromonreagensets verkan är baserad på associering av insekter av detta ämne med en individ av motsatt kön . Hjärnan hos insekter, som inkluderar mal, är inte lika utvecklad (1 miljon neuroner) som hos människor (86 miljarder). Med andra ord innehåller insekthuvudet bara de grundinstinkter som det lever efter.

Så i det enklaste fallet appliceras limet på tejpen. Ett mer avancerat alternativ är en snygg kartong, som också kan limmas, till exempel nära skåpet där spannmål lagras . En hanfjäril som flyger upp till en sådan fälla håller fast vid den permanent.

Bild
Bild

En mängd feromonfria limfällor är dubbelsidig tejp . Träffet av en mal på den är mestadels rent slumpmässigt, eftersom feromonernas irriterande effekt är helt frånvarande. Istället för en feromon används en luktsimulator som bete, till exempel spannmål - malet flyger på den, den hittar samma bovete genom sin karakteristiska lukt. En smak (livsmedelstillsats) som matchar en av de livsmedel som mal föredrar kan hjälpa till att fånga den. Alla typer och sorter av fällor som lockar nattfjärilar med en specifik lukt (produkt eller feromoner) varar inte mer än en och en halv månad. Efter denna period blir lukten så svag att den inte spelar någon betydande roll. I billigare beten för nattfjärilar försvinner lukten antingen helt eller ersätts av en annan, som inte är karakteristisk för denna fälla. I detta fall ändras fällan.

Bild
Bild

Limlös

Mölfällor utan lim tillverkas enligt ett speciellt schema. Hanen som har flugit upp klättrar inuti - men har inte möjlighet att gå tillbaka. Här behövs inget lim. Till exempel, det kan vara en ribbad låda, vars utskärningar i slitsarna är riktade inåt . Insekter klämmer lätt igenom dessa hål, men de kommer inte att kunna komma ut. Slitsarna genom vilka mullvaden passerar inåt är anordnade enligt principen för envägsrörelse: deras dörrar rör sig isär när mullvadet klämmer in i det stängda facket, men de kan inte svänga i den andra riktningen, detta är en designfunktion. Detta liknar kontrollpunkterna för personer i ett företag, som alla fungerar i endast en riktning.

Bild
Bild

Eftersom lukten av feromoner som kommer från det inre facket kommer att överväldiga alla andra självbevarande färdigheter som finns i malens hjärna, kommer det garanterat att fångas. För att ge fällan lukten av en viss produkt kan den till exempel placeras i ett kylskåp, där en sådan produkt är och är något öppen, och avger endast en lukt som är speciell för den.

Populära märken

Följande märken är populära bland ryska köpare:

  • Aeroxon;
  • Argus;
  • Globol;
  • Raptor.

Den ryska produktionen av malbete har ökat till utländsk kvalitet. Vår produktion på marknaden av skadedjursbekämpningsmedel representeras av företagen "Argus" och "Raptor". Deras effektivitet har bevisats genom omfattande tester och bekräftats av många positiva kundrecensioner.

Bild
Bild

Förutom ovanstående märken har dussintals andra bara nyligen börjat erövra marknaden. Deras effektivitet är fortfarande på en tveksam nivå - produktionen av fällor för nattfjärilar och andra insekter har ännu inte fullt ut behärskats . Bland dem finns det också insektsfällor av osäker karaktär - vissa versioner av dessa märken "pumpas upp" med gifter, lämpliga främst för kläder, snarare än matfjärilar. Om matfjället utnyttjade ett sådant bete skulle hon, efter att ha smakat på giftet, sprida det överallt - till allt som kom in i hennes synfält.

Bild
Bild

Hur man använder?

Den billigaste och mest utbredda typen är bandfällan. Den rullas till en liten rulle i form av skottejp. För att använda tejpen, varva ner och skär den erforderliga mängden material. Ta bort det skyddande lagret från änden - för denna klibbighet fästs det på hyllan, plastväggen eller taket, på profilen för det undertak (det är oftast tillverkat av smala stålremsor). Den mest efterfrågade användningsplatsen är ett tak eller en hängande hylla.

Bild
Bild

För att undvika slöseri med pengar kommer en erfaren ägare att ta hand om köket. Det är inte överflödigt att ge perfekt renlighet - malet kommer att tas bort från platsen där det med andra ord inte finns något kvar av det ätbara. Det rekommenderas att inte bara torka av allt, ta bort överskottet, utan att genomföra en total desinfektion och desinfestation . Produkter som påverkas av malar utsätts för omedelbar förstörelse, det är bättre att bränna dem. Om detta inte görs kommer inte malet att dyka upp: utbytet av fällor i detta fall är oändligt och källan till insektens intag kommer att förbli okänd. Situationen liknar till exempel kackerlackor på ett vandrarhem: du har bearbetat allt som är möjligt i ditt rum, och dessa kackerlackor kryper från grannarna på golvet, eftersom de inte tog ut dem alla.

Bild
Bild

Moth catching -enheter säljs i offline -butiker och online -handelsplattformar . Produktens effektivitet och effektivitet kontrolleras på plats - baserat på informationen från företaget som certifierar produkten. Om det inte finns sådan information, är du troligen inför en falsk med obevisad effektivitet.

Rekommenderad: