Lim För Tunga-och-spårplattor: "Volma", Knauf Och Annat Lim För GWP, Förbrukning Av Gipslim För Montering Av Tung-och-spåret

Innehållsförteckning:

Video: Lim För Tunga-och-spårplattor: "Volma", Knauf Och Annat Lim För GWP, Förbrukning Av Gipslim För Montering Av Tung-och-spåret

Video: Lim För Tunga-och-spårplattor:
Video: Casco XtremFix+ 2024, April
Lim För Tunga-och-spårplattor: "Volma", Knauf Och Annat Lim För GWP, Förbrukning Av Gipslim För Montering Av Tung-och-spåret
Lim För Tunga-och-spårplattor: "Volma", Knauf Och Annat Lim För GWP, Förbrukning Av Gipslim För Montering Av Tung-och-spåret
Anonim

Lim för tung-och-spårplattor är en speciell komposition utformad för att foga skiljeväggar, vilket skapar en monolitisk söm utan luckor och andra defekter. Kompositioner för GWP av olika märken presenteras på marknaden - Volma, Knauf och andra specialiserade blandningar som har en hög härdningshastighet och andra indikatorer som är nödvändiga för att bilda en stark monteringsfog. Det är värt att prata mer detaljerat om vilken konsumtion av gipslim som är nödvändig för en tunga, hur man använder och förbereder det.

Bild
Bild

Vad det är?

Tungblock är en populär typ av byggbräda som används för konstruktion av interna skiljeväggar i byggnader och strukturer. Beroende på driftförhållandena används vanliga eller fuktbeständiga element, som är sammanfogade från ände till ände, med kombinationen av en utskjutande kant och en urtagning . Lim för tunga-och-spårplattor som tillverkas på gips har en struktur som liknar dem, därför säkerställer det skapandet av en monolitisk sammanslutningsanslutning.

De flesta formuleringar för GWP är torra blandningar. Dessutom finns det ett limskum för en tunga och ett spår, som du kan ansluta strukturer inomhus med.

Bild
Bild

Nästan alla blandningar för GWP är också lämpliga för arbete med gips . Användningen är tillåten för ramlös installation, för utjämning, öka de ljudisolerade egenskaperna på huvudväggens yta, skiljeväggar. Det är nödvändigt att limma tungplattor på en gips- och silikatbas med olika blandningar. De förra är oftast monterade med gipsbaserade kompositioner, de senare med polyuretanskumlim, vilket ger en snabb anslutning som är resistent mot fukt, svamp och mögel.

Bild
Bild

Kännetecken för blandningar för fixering av plattor med tungor kan kallas höga vidhäftningsegenskaper . Pärmar täcker inte bara materialet utan tränger in i dess struktur, vilket gör den delade sömmen oskiljbar och ger den styrka. En sådan innervägg visar sig vara ljudisolerad, pålitlig och byggs snabbt. Medelhastigheten för härdning av flytande blandningar är bara 3 timmar, tills den fullständiga bildningen av monoliten tar dubbelt så lång tid. Befälhavaren har bara 30 minuter på sig att placera blocken - han måste arbeta tillräckligt snabbt.

Faktum är att GWP -limet ersätter det vanliga murbruket, vilket gör det möjligt att säkert fixera blocken till varandra . De flesta av gipsblandningarna är med tillsats av mjukningsmedel, polymerbindemedel, som förbättrar basämnets egenskaper. Försäljningen sker i påsar om 1 kg, 5 kg, 15 kg och i större förpackningar.

Kompositionen är också lämplig för att fylla väggar av gipsskivor, tunga och spår för målning, varför små förpackningar efterfrågas.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Lim för tunga-och-spårplattor har sina egna egenskaper som gör det till den optimala lösningen för användning vid installation av lätta block. Gipsformuleringar har sina egna fördelar.

  1. Enkel förberedelse . Att blanda lim är inte svårare än vanligt kakel.
  2. Snabb inställning . I genomsnitt, efter 30 minuter, hårdnar sömmen redan, håller materialet väl.
  3. Förekomsten av frostbeständiga komponenter . Speciella formuleringar tål nedgång i atmosfärstemperaturer ner till -15 grader och är lämpliga för ouppvärmda rum.
  4. Ej brandfarligt . Gipsbasen är brandsäker och säker att använda.
  5. Motstånd mot yttre påverkan . Efter härdning klarar monoliten chockbelastningar, spricker inte under påverkan av extrema temperaturer.
  6. Fuktmotstånd . De flesta blandningar efter härdning är inte rädda för kontakt med vatten.
Bild
Bild

Det finns också nackdelar. Du måste kunna arbeta med lim i form av torra blandningar . Underlåtenhet att följa proportionerna, brott mot teknik leder till att anslutningen är svag, förstörs under drift. Dessutom är denna typ av arbete ganska smutsig, stänk kan flyga, verktyget måste tvättas. Snabb härdning kräver hög arbetshastighet, exakt placering av block, beredning av en blandning i små portioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lim för silikat GWP, som produceras i form av polyuretanskum i en cylinder, har också sina fördelar och nackdelar. Deras fördelar inkluderar:

  • hög konstruktionshastighet - upp till 40% tidsbesparing;
  • vidhäftningsstyrka;
  • frostbeständighet;
  • fuktmotstånd;
  • förhindra utveckling av svamp och mögel;
  • låg värmeledningsförmåga;
  • sömstäthet;
  • full beredskap för användning;
  • enkel användning;
  • relativ renlighet i arbetet.

Det finns också nackdelar. Limskum i en ballong är inte särskilt ekonomiskt, det är dyrare än klassiska gipskompositioner. Korrektionstiden är högst 3 minuter, vilket kräver snabb och exakt placering av element.

Bild
Bild

Varumärkesöversikt

Bland de tillverkare som tillverkar lim för tung- och spårplattor finns både kända ryska märken och stora utländska företag. I den klassiska versionen levereras formuleringarna i påsar, det är bättre att förvara dem på en torr plats, undvika direkt kontakt med en fuktig miljö. Förpackningsstorlekar kan variera. För nybörjare kan 5 kg påsar rekommenderas - för att förbereda en enda portion av lösningen.

Volma

Gips torrt lim för installation av ryskt tillverkat GWP. Skiljer sig i ett demokratiskt pris och tillgänglighet - det är ganska lätt att hitta det på rea . Blandningen produceras i den vanliga och frostbeständiga versionen, tål nedgång i atmosfärstemperaturer ner till -15 grader, även vid läggning. Lämplig för horisontella och vertikala plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Knauf

Ett tyskt företag känt för den höga kvaliteten på sina byggblandningar. Knauf Fugenfuller anses vara en kittförening, men kan användas för att lägga tunna skiljeväggar och icke-stressade strukturer . Har bra vidhäftning.

Bild
Bild

Knauf Perlfix är ett annat lim från ett tyskt märke . Det är inriktat specifikt på att arbeta med att bygga gipsskivor. Skiljer sig i hög bindningsstyrka, god vidhäftning till materialet.

Bild
Bild

Bolars

Företaget tillverkar ett speciellt lim "Gipsokontakt" för GWP. Blandningen har en cement-sandbas, polymertillsatser. Tillverkad i påsar om 20 kg, ekonomisk i förbrukning. Limmet är avsett för inomhusbruk utanför en fuktig miljö.

Bild
Bild

IVSIL

Företaget producerar kompositioner i Cel gips -serien, speciellt utformade för installation av GWP och gips. Produkten är ganska populär, har en gips-sandbas, bra vidhäftningshastigheter och hårdnar snabbt. Sprickbildning förhindrar tillsats av polymertillsatser.

Bild
Bild

Skumlim

Bland de märken som producerar skumlim finns ledare. Först och främst är detta ILLBRUCK, som producerar PU 700 -förening på polyuretanbasis . Skum håller inte bara ihop gips- och silikatskivor utan används också vid sammanfogning och fixering av tegel och natursten. Härdning sker på 10 minuter, varefter limlinjen förblir ett tillförlitligt skydd mot yttre hot, inklusive syror, lösningsmedel, kontakt med en våt miljö. 1 cylinder ersätter en 25 kg påse med torrt lim; med en sömtjocklek på 25 mm ger den täckning upp till 40 löpmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Också anmärkningsvärt är Titan med sitt Professional EURO -skumlim, vilket är optimalt för arbete med silikat -GWP . Det ryska märket Kudo producerar en komposition med liknande egenskaper som Kudo Proff. Bland de universella skumlimmen är även estniska PENOSIL med sin produkt StoneFix 827 av intresse. Fogen får styrka på 30 minuter, det är möjligt att arbeta med både gips och silikatskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användande

Genomsnittlig förbrukning av limskum för silikat- och gipsskivor: för produkter upp till 130 mm breda - 1 remsa, för större 2 remsor för varje skarv. När du arbetar bör du följa några rekommendationer.

  1. Ytan är noggrant förberedd, rengjord för damm.
  2. Dosen skakas i 30 sekunder, placeras i en limpistol.
  3. 1 rad block placeras på en klassisk murbruk.
  4. Skum appliceras från andra raden. Ballongen hålls upp och ner, pistolens munstycke under appliceringen bör vara 1 cm från ytan på GWP. Den optimala stråltjockleken är 20-25 mm.
  5. Vid applicering horisontellt görs remsorna inte längre än 2 m.
  6. Nivelleringen av plattorna utförs inom 2 minuter, lägesjusteringen är högst 5 mm möjlig. Om krökningen är större rekommenderas installationen att upprepas, liksom när elementen rivs av vid lederna.
  7. Efter en paus på mer än 15 minuter rengörs pistolmunstycket.

Installation rekommenderas i uppvärmda rum eller i varmt torrt väder.

Bild
Bild

Arbeta med torra blandningar

När du installerar PPG på vanligt lim, korrekt rengöring av ytan, är dess förberedelse för installation av stor vikt. Basen ska vara så plan som möjligt, utan signifikanta skillnader - upp till 2 mm per 1 m längd . Om dessa egenskaper överskrids rekommenderas en extra avrettning. Den färdiga basen avlägsnas från damm, impregneras med primers och primers med hög vidhäftning. Efter torkning av dessa föreningar kan du limma dämpande tejp av silikon, kork, gummi - de måste vara närvarande längs hela konturen av distansen, för att minska effekten av termisk expansion och krympning av huset.

En torr blandning för tunga-och-spårplattor bereds i form av en lösning omedelbart före installationen, med hänsyn till de proportioner som rekommenderas av tillverkaren , - vanligtvis 0,5 liter vatten per kilogram torrsubstans. Den genomsnittliga förbrukningen för en skiljevägg på 35 plattor upp till 5 cm tjocka är cirka 20 kg (2 kg per 1 m2). Kompositionen appliceras i ett lager av 2 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att bereda lösningen i en ren behållare med kallt eller varmt vatten, beroende på lufttemperaturen, låt den bryggas i cirka 30 minuter . Det är viktigt att det är homogent, utan klumpar och andra inneslutningar, säkerställer en jämn fördelning över ytan och är tillräckligt tjock. Applicera det med en murslev eller spatel och sprid det så jämnt som möjligt över kontaktytan. Cirka 30 minuter återstår för positionering. Du kan öka plattornas planteringsdensitet med en hammare.

Under installationen markeras golvets och väggarnas yta i kontaktområdet med GWP, täckt med ett lager lim. Installationen utförs strikt med spåret nedåt. Positionen korrigeras med mallets. Från den andra plattan utförs installationen i ett rutmönster, horisontellt och vertikalt. Fogen pressas starkt.

Rekommenderad: