Skumlim: Med Vilket Lösningsmedel För Att Lösa Upp Skummet Till Flytande Tillstånd? Hur Man Gör Lim Med Aceton Och Bensin Med Egna Händer? Använda Hemlagat Lim

Innehållsförteckning:

Video: Skumlim: Med Vilket Lösningsmedel För Att Lösa Upp Skummet Till Flytande Tillstånd? Hur Man Gör Lim Med Aceton Och Bensin Med Egna Händer? Använda Hemlagat Lim

Video: Skumlim: Med Vilket Lösningsmedel För Att Lösa Upp Skummet Till Flytande Tillstånd? Hur Man Gör Lim Med Aceton Och Bensin Med Egna Händer? Använda Hemlagat Lim
Video: How to make awesome glue using Acetone and styrofoam 2024, April
Skumlim: Med Vilket Lösningsmedel För Att Lösa Upp Skummet Till Flytande Tillstånd? Hur Man Gör Lim Med Aceton Och Bensin Med Egna Händer? Använda Hemlagat Lim
Skumlim: Med Vilket Lösningsmedel För Att Lösa Upp Skummet Till Flytande Tillstånd? Hur Man Gör Lim Med Aceton Och Bensin Med Egna Händer? Använda Hemlagat Lim
Anonim

Vissa inser inte ens att effektivt lim av hög kvalitet kan tillverkas av vanligt skum. Recepten för att förbereda denna produkt är extremt enkla, så vem som helst kan göra en självhäftande lösning. Sådant lim har en hög fixeringskvalitet och kan vara användbart i alla situationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Lim som sitter fast är det bästa verktyget för dem som akut behöver reparera något. En vidhäftande lösning framställd med skum och lösningsmedel har ett antal andra fördelar.

  • Efter torkning blir det extremt hårt, det är svårt att repa det.
  • Den används på många områden, vilket gör att den kan vara mångsidig.
  • Till låg kostnad har den en anständig kvalitet.
  • Limmet är lätt att applicera eftersom det har en tjock konsistens.

Trots fördelarna har detta verktyg också några nackdelar som bör övervägas mer detaljerat

  • Ämnet har kort hållbarhet och lagring.
  • Den resulterande sömmen är inte särskilt stark.
  • En stor mängd lim måste appliceras för att skapa en säker finish.
  • Lång torktid (ca 24 timmar). Det är nödvändigt att använda lösningen snabbt, eftersom dess bästa egenskaper bibehålls i cirka 10-20 minuter efter beredning.
  • Om du behöver limma porösa ytor måste du applicera produkten i 2-3 lager. Det är viktigt att varje tidigare lager tränger väl in i materialets struktur (trä eller tegel).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket skum ska man välja?

För att göra lim av hög kvalitet används följande typer av material

Extrudering - skum, som har en homogen struktur på grund av dess tillverkning vid höga temperaturer. Materialet kommer ut rejält.

Bild
Bild

Pressmaterial är mycket hållbar, smulas inte. I sin produktion används pressning.

Bild
Bild

Presslösa ark är ett material med ett stort antal bollar som är sammankopplade. Om du till exempel träffar den kommer bollarna att separeras och arket smulas ganska lätt. Detta skum är idealiskt för limtillverkning, eftersom det löser sig extremt snabbt.

Bild
Bild

Granulat skum kan användas , men innan arbetet påbörjas bör du kontrollera hur granulatet kommer att bete sig i lösningsmedel. Olika typer av detta material reagerar på dem på olika sätt.

Bild
Bild

Det är viktigt att välja rent skum som är fritt från alla slags märken (färg, smuts eller smuts).

Du bör inte ta material som användes som värmeisolerande material för rör under jord, eftersom det innehåller brandskyddsmedel.

Vad används?

Det bästa sättet att lösa upp skummet till flytande tillstånd är aceton. I vissa fall används bensin . För att få lim kan du också använda lösningsmedel för nitrofärger och P646. Använd inte blyhaltiga sorter och bensin som innehåller bränslealkoholer med hög koncentration. Det rekommenderas inte att välja fotogenbränsle.

Vietnamesisk bensin är ett säkert lösningsmedel som innehåller aceton . Med dess hjälp kommer en högkvalitativ limlösning att erhållas från skummet. Ren aceton kan användas för att skapa en mjuk blandning som är lätt att använda. Limet appliceras jämnt över hela området. Andra lösningsmedel kan användas, till exempel xylen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsteknik

Innan du gör lim med egna händer hemma måste du förbereda en behållare. Det ska tvättas och torkas noggrant (bäst i solen). Här är några recept för att göra en limlösning med olika lösningsmedel.

Bild
Bild

Med bensin

Först är det nödvändigt att hälla en tiondel av bensin i behållaren och smula ner lite av skummet. Dessa komponenter blandas noggrant.

Det är viktigt att se till att skumkulorna är flera gånger större än det flytande lösningsmedlet.

Arbetsstycket ska blandas tills allt skum är upplöst.

Sedan ska de återstående kulorna läggas till den resulterande massan i små portioner, alternativt tillsätts lösningsmedlet . Resultatet är en viskös substans som liknar gelé i konsistens. Den hemlagade lösningen måste stå ett tag så att gasbubblorna lämnar den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med nitrolak

Innan arbete är det nödvändigt att späda nitrolacken med aceton. Efter det måste du röra den resulterande kompositionen med skum. Processen är densamma som i föregående recept. Detta alternativ är mer lämpligt om limlösningen senare kommer att användas för vattentätning . Det visar sig vara flytande och inte lika visköst som för bensin. Detta lim kan användas för att enkelt fylla brister på golv.

Användningen av nitrolack som lösningsmedel är idealisk för dem som behöver förbereda något som en kittblandning. Limmet kan användas för att belägga staket av metall och trä.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

För att bibehålla hälsan, när du förbereder en skumbaserad lösning på egen hand, måste du följa några försiktighetsåtgärder. Detta hjälper till att förhindra olyckor. När skummet löser sig släpps brandfarliga och giftiga ämnen ut i luften. För att de inte ska skada en person måste du ordentligt organisera din arbetsplats och välja högkvalitativ utrustning.

Bild
Bild

Grundläggande arbetsregler

  1. Rummet måste ha tillräcklig ventilation. Detta kan vara ventilation (öppna fönster och dörrar), liksom en fungerande fläkt eller en arbetshuv.
  2. Det ska inte finnas några källor till öppen eld nära arbetsplatsen. Det är också värt att kontrollera om det finns några gasrör i närheten, felaktiga ledningar.
  3. Rökning är strängt förbjudet under arbetet.
  4. Det är nödvändigt att bära kläder med långa ärmar, köpa långa gummihandskar. Det är viktigt att skydda luftvägarna och ögonen. Glasögon och andningsskydd hjälper till med detta.

För att förhindra inandning av giftiga ångor bör föremål med lim appliceras på dem placeras utanför vardagsrummet. Om de inte kan tas ut är det värt att lämna alla fönster öppna och se till att familjemedlemmar och djur inte kommer in i rummet. Rummet måste också lämnas av den som förberett limlösningen.

Bild
Bild

Förgiftningssymtom:

  • det finns en lätt brännande känsla i ögonen och nasofarynx;
  • personen börjar nysa och hosta, känner sig kvävd;
  • yr;
  • gången blir vinglig;
  • kramper börjar;
  • vid allvarlig förgiftning kan en person svimma.

Om någon av dessa tecken uppträder under beredningen av limmet är det nödvändigt att omedelbart lämna det förgiftade rummet. Om ögonen brinner, skölj dem med rent vatten. Om lösningsmedel kommer på händer eller andra exponerade områden, tvätta noggrant med tvål och vatten. Om en person inte har svimmat, men är medveten, måste han dricka varm mjölk och aktivt kol. Om symtomen indikerar allvarlig berusning måste patienten ringa ambulans. Det är oerhört viktigt att komma ihåg säkerhetsreglerna, annars kan en person i stället för ett effektivt lim få allvarliga hälsoproblem.

Bild
Bild

Ansökningar

Sådana lim är en riktig gåva, särskilt om det inte finns något annat lim i huset. Här är några alternativ för var exakt kompositionen kan användas.

  • Du kan använda en lösning för att ansluta elementen i interiören. Till exempel är det effektivt att fixa gesimsen. Limmet har god vidhäftning, så rummets ägare behöver inte oroa sig för att elementet lossnar med tiden.
  • Tack vare verktyget kan du snabbt och enkelt ansluta möbeldelar.
  • Under renoveringsprocessen kan du använda lim som ett sätt att installera golvlister på taket. Det fäster också bra på stuckaturer.
  • Limning av kartongförpackningar och fiberboardfogar.
  • Med hjälp av skumlim kan du självständigt reparera hushållsapparater och -redskap som inte är avsedda att ätas av dem.
  • Limet gör det enkelt att reparera taket (skiffer och bältros). Innan proceduren ska ytan förberedas noggrant (rengöras). Efter förberedelse fylls sprickan i taket på båda sidor. Sedan måste du applicera lappar och trycka på dem. Det är nödvändigt att reparera skiffer i torrt väder, eftersom i detta fall idealiska förhållanden skapas för att lösningen ska torka. Sådana patchar kan hålla i cirka 2 år;
Bild
Bild

Ibland används lim för skor, plast och kakel . Det är viktigt att inte använda det för att fixa saker som människor senare kommer att äta av, eftersom det, som nämnts tidigare, är osäkert. Skumbruk används i olika områden, det kan användas för att reparera golvet eller fylla det och få en vacker visuell effekt.

Bild
Bild

Lagring

Hemmagjort skumlim har kort hållbarhet och försämras snabbt. Det måste göras före limning och inte hållas hemma. Det är bättre att kasta den återstående lösningen, men det är viktigt att omedelbart slänga den onödiga lösningen i en papperskorg på gatan.

De ämnen som används för att framställa limmet är mycket flyktiga.

Om lösningen läggs i en öppen behållare och lämnas i den ett tag, försvinner lösningsmedlet (avdunstar) och kompositionen ser ut som en glasartad massa . Om flaskan som innehåller lösningen är tätt tillsluten kommer lösningsmedlets avdunstningsprocess att ta längre tid, men kvaliteten på det lim som har stått kommer att drabbas.

Limet som kan tillverkas av skum har både fördelar och nackdelar . Den är idealisk för människor som behöver ett kvalitetsämne för renovering eller konstruktion. Du bör inte förbereda en limlösning med barn eller för barnhantverk, eftersom den innehåller osäkra komponenter. En vuxen, å andra sidan, som kommer ihåg försiktighetsåtgärderna, kan enkelt och enkelt göra denna lösning och använda den efter eget gottfinnande.

Rekommenderad: