Lim För Expanderad Polystyren: Skum För Extruderad Isolering, Hur Man Limar Ihop, Valet Av Ett Lim För Att Fästa Expanderade Polystyrenskivor På Olika Ytor

Innehållsförteckning:

Video: Lim För Expanderad Polystyren: Skum För Extruderad Isolering, Hur Man Limar Ihop, Valet Av Ett Lim För Att Fästa Expanderade Polystyrenskivor På Olika Ytor

Video: Lim För Expanderad Polystyren: Skum För Extruderad Isolering, Hur Man Limar Ihop, Valet Av Ett Lim För Att Fästa Expanderade Polystyrenskivor På Olika Ytor
Video: Cellterm tillverkar cellplast. 2024, April
Lim För Expanderad Polystyren: Skum För Extruderad Isolering, Hur Man Limar Ihop, Valet Av Ett Lim För Att Fästa Expanderade Polystyrenskivor På Olika Ytor
Lim För Expanderad Polystyren: Skum För Extruderad Isolering, Hur Man Limar Ihop, Valet Av Ett Lim För Att Fästa Expanderade Polystyrenskivor På Olika Ytor
Anonim

Vid ytbehandling är materialets kvalitet av största vikt. Men förutom egenskaperna hos de motstående råvarorna är metoden för dess fastsättning också viktig. Till exempel, om vi talar om expanderad polystyren, är det värt att tänka på rätt val av limkomposition för fixering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner för materialinstallation

För isolering av fasader och interiörarbete används många olika byggprodukter. En av dessa produkter är polystyrenskum. Materialet består av plattor av olika dimensioner och tjocklekar. För fixering av plattorna på olika underlag, inklusive betong och metall, köps specialiserade lim.

Huvuduppgiften för limmet för expanderad polystyren är närvaron av egenskaper som säkerställer högkvalitativ fastsättning av materialet på ytan.

Både inhemska och utländska företag är tillverkare av sådana produkter. Avsätta medel för externt och internt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt experter är det nödvändigt att uppmärksamma flera huvudpunkter när du väljer ett lim för att montera ett material

  • Limens huvuduppgift är att säkerställa tillförlitlig vidhäftning av plattorna till basen, så priset på produkter i detta fall spelar en sekundär roll.
  • Limlösningar eller blandningar (särskilt produkter avsedda för utomhusbruk) måste vara resistenta mot temperaturfluktuationer, nederbörd och andra negativa miljöpåverkan.
  • Kompositionernas miljövänlighet spelar en viktig roll. Om du inte uppmärksammar denna nyans när du köper en komposition för inredning kan produkten negativt påverka hälsan hos människor i rummet.
  • Enkel installation är också en betydande nyans.
Bild
Bild
Bild
Bild

Som praktiken visar uppfyller inte alla varor som presenteras på snabbköpshyllorna ovanstående krav. På grund av detta är processen med att installera polystyrenskum ofta komplicerad.

Det finns en viss specificitet att arbeta med lim för utomhusbearbetning . När det gäller bituminös och cementmurbruk bör kompositionerna appliceras i ett permanent lager på plattans yta. Väggens botten måste i sin tur vara förberedd så att produkten kan limas så tätt som möjligt. För att göra detta rengörs det från smuts och grundas.

Om det är planerat att installera polystyrenskum med limskum appliceras kompositionen längs produktens omkrets, liksom i mitten i en sicksack. Efter det fixeras plattan på ytan.

Om överflödig lösning bildas, avlägsnas de försiktigt efter att limmet har stelnat. Om materialet torkar mycket länge är det bättre att fixa plattorna med rekvisita.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över lim

Lim för inomhus- och utomhusbruk skiljer sig åt i sammansättning och egenskaper. De kan också ha en annan konsistens, säljas som en torr eller färdig blandning. Den enda egenskapen som alla typer av lim har gemensamt är förbudet mot att inkludera lösningsmedel . Kontakt med bensin eller aceton med en värmare är oacceptabelt, eftersom dessa ämnen kan brinna igenom det.

När det gäller limskum är denna typ av produkt mycket praktisk att använda på grund av dess enkla applicering. Den färdiga kompositionen innehåller alla nödvändiga komponenter som gör att du snabbt och effektivt kan limma produkterna. Det bör dock komma ihåg att detta lim torkar mycket snabbt. Det används oftast som en engångsprodukt.

Torra formuleringar gör att du kan använda dem flera gånger, blanda blandningen i portioner efter behov.

Experter rekommenderar att ge företräde åt torra produkter när arbetsytan har defekter och oegentligheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Limskum för utomhusbruk har en polyuretanbas och säljs i burkar, vilket förenklar appliceringen av kompositionen på materialarken. Till skillnad från bituminösa produkter torkar den snabbt, så det finns inget behov av materialstöd. Verktyget får styrka efter ett par timmar.

När det gäller de populära märkena lim för utomhusbruk kan vi nämna produkterna från företagen Ceresit, Berg och Knauf. Dessa märken har redan vunnit kundernas förtroende på grund av deras högkvalitativa produkter.

Lim utformade för arbete med polystyrenskumplattor kan delas in i två typer:

  • torra produkter;
  • polyuretanlösningar.

Skillnaderna mellan dessa grupper ligger i uppfödningsmetoden, förpackningen, utseendet och även tekniken för bearbetning av materialet.

Dessutom kan frigolitprodukter kategoriseras i delade formuleringar och produkter för allmänna ändamål. Den senare typen har ett bredare användningsområde. Sådana kompositioner kan inte bara utföra grundläggande funktioner, utan också fungera som ett medel för att förstärka plattor med ett nät. Deras nackdelar inkluderar genomsnittliga kvalitetsegenskaper. Denna nackdel motiverar emellertid den överkomliga kostnaden för produkten. För en mer tillförlitlig installation är det värt att ge företräde åt limlösningar eller blandningar med ett smalt verkningsspektrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

För utomhusarbete

Den mest lämpliga kompositionen för externt arbete med expanderade polystyrenplattor kan övervägas bituminöst lim trots att det innehåller ett lösningsmedel. Denna komponent utgör ingen fara för isoleringen. Produkterna säljs färdiga att använda. För att limma ihop ytorna måste bituminöst lim appliceras på väggen.

Nästa populära typ är cementlim perfekt för att arbeta med tegelgolv, betong och blockblock, samt för att fixa takplattor. Typiskt säljs en sådan blandning torr, och för beredning späds pulvret med vatten. Nackdelarna med torra produkter inkluderar det faktum att det tar lite tid att späda ut limmet till önskad konsistens. Cementpolymerkompositionen och låg kostnad gör emellertid produkten mycket populär. Det är lämpligt för de fall då extruderat polystyrenskum används som isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

I rummet

När du installerar polystyrenskumplattor inomhus är det nödvändigt att använda föreningar som uppfyller följande krav:

  • hög vidhäftning;
  • brist på giftiga ämnen i kompositionen;
  • motståndskraft mot temperaturfluktuationer;
  • snabb installation och minimal fläck.

I lägenheter och hus med konstant positiv lufttemperatur och minimal luftfuktighet kan plattorna limmas på ytan med lim PVA … I rum där luftfuktigheten är tillräckligt hög är det bättre att använda lim gummibaserad … Sådana produkter är utmärkta för att arbeta med metall, plast, betong, trä och keramik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Torr gipsblandning kan användas för ytor med basfel. I denna grupp ingår Knauf Perflix -lim. Detta är en helt naturlig produkt som endast är avsedd för inomhusbruk.

När du arbetar med dekorativa element och takytor är det värt att stoppa valet på vattenlösliga formuleringar … Sådana produkter är vita, så att de i möjligaste mån kan gömma alla befintliga sömmar och skarvar mellan materialark.

Skumlim kan användas för källare, balkonger, väggar och golv. Det bör appliceras vid temperaturer från 0 till +35 C.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och konsumtion

Enligt experter är den mest ekonomiska kompositionen när det gäller produktförbrukning polyuretanskum och målbart lim för utomhusbruk.

För att beräkna den beräknade förbrukningen av limmet måste du ha en uppfattning om den genomsnittliga mängden av dess förbrukning . Detta värde beror direkt på produkten, dess typ och tillverkningsteknik.

I genomsnitt har torrpulver en förbrukning på cirka 500 gram per 1 m2 material. För en bituminös blandning varierar denna siffra från 800 gram eller mer per 1 m2. Polyuretanlim är anmärkningsvärda för att de har den lägsta förbrukningen - 1 burk är vanligtvis tillräckligt för 10 m2.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du går till snabbköpet för lim för reparationsarbete, bör du ta hänsyn till följande viktiga nyanser i samband med valet av en produkt:

  • kvalitetsprodukter ska inte vara hårda;
  • kompositionens ångpermeabilitet bör ha en medelindikator;
  • När det gäller densitet bör företräde ges till de mest hållbara formuleringarna, vilket sparar produktkonsumtion.
  • för utomhusarbete är lösningens stabilitet mot negativa temperaturer av särskild vikt;
  • Varje tillverkare bestämmer sitt eget pris för produkter, så det är inte säkert att säga att billigare produkter är av lägre kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad mer kan du limma?

  • Bland de olika lim som är lämpliga för polystyrenskum kan man peka ut frigolit lim som också används för montering av polyuretan och polystyren. Bland produktens positiva egenskaper kan man notera den pålitliga fixeringen av materialet på betong, gips och de flesta träinnehållande substraten. Produkterna har ett brett användningsområde, därför får de arbeta både inomhus och utomhus. Efter fullständig torkning kan materialet dessutom behandlas med färgämnen eller lack.
  • En pålitlig limkomposition ger bra fixering av råvaror, men vissa hantverkare använder improviserade medel i arbetet med expanderad polystyren, till exempel, flytande naglar eller kakelmastik … Ofta används silikontätningsmedel för montering av materialet. Men när man väljer sådana kompositioner tar man inte hänsyn till det faktum att sådana lösningar oftast korroderar materialet.
  • För att hålla fast råvaror på en liten yta ibland du kan använda dubbelsidig tejp … Men denna metod låter dig fixa materialet bra bara om basen är liten. Annars bör detta installationsalternativ inte övervägas.

Rekommenderad: