Takmaterial Lim: Hur Man Limar På Betong Och Limer Ihop? Vi Limmar På Taket På Skiffern Och Utan Uppvärmning, Valet Av Mastik

Innehållsförteckning:

Video: Takmaterial Lim: Hur Man Limar På Betong Och Limer Ihop? Vi Limmar På Taket På Skiffern Och Utan Uppvärmning, Valet Av Mastik

Video: Takmaterial Lim: Hur Man Limar På Betong Och Limer Ihop? Vi Limmar På Taket På Skiffern Och Utan Uppvärmning, Valet Av Mastik
Video: Best Construction Adhesive - Loctite Premium - How We Found Out! 2024, Maj
Takmaterial Lim: Hur Man Limar På Betong Och Limer Ihop? Vi Limmar På Taket På Skiffern Och Utan Uppvärmning, Valet Av Mastik
Takmaterial Lim: Hur Man Limar På Betong Och Limer Ihop? Vi Limmar På Taket På Skiffern Och Utan Uppvärmning, Valet Av Mastik
Anonim

För att limma takmaterialet med hög kvalitet bör du välja rätt lim. Idag erbjuder marknaden olika typer av bitumenmastik, som kan användas vid installation av ett mjukt tak eller vid vattentätning av en grund, om du väljer lämplig sammansättning av ett sådant lim.

Bild
Bild

Vad är lim?

För att fixa takmaterialet kan du använda varm eller kall bitumenmastik. När du använder kall teknik behöver du inte värma upp en sådan komposition. Den kalla mastiken för limning av takmaterial inkluderar bitumen och ett lösningsmedel, som kan vara:

  • dieselbränsle;
  • fotogen;
  • bensin.

Sådana petroleumprodukter löser bitumen väl om komponenterna tas i ett förhållande av 3: 7. Den uppvärmda bitumen bör lösas, endast i detta fall förblir limet flytande efter kylning.

Bild
Bild

En sådan mastik används för att fästa små volymer av takmaterial på taket eller när man lägger kaklat takmaterial under reparation av ett mjukt tak. Den kalla kompositionen är ganska dyr, så den används inte för att reparera hela taket . Den är väl lämpad när du behöver limma ihop bitar av takmaterial, vilket eliminerar deformationer och sprickor på flera ställen i det färdiga mjuka taket. Samtidigt är det lättare att arbeta med en kall komposition, eftersom det inte finns något behov av att värma limet.

Bild
Bild

Det är endast nödvändigt att använda heta föreningar i uppvärmt tillstånd . Bitumen värms över låg värme, tillsatser och olja tillsätts till den. Denna teknik används vanligtvis vid reparation av stora ytor, när ett mjukt tak limmas på betong på ett plant tak eller när en grund är vattentät.

Bild
Bild

Idag erbjuder tillverkarna färdiga lim för limning av takmaterial med kall teknik . De behöver inte värmas upp före användning, vilket förenklar arbetsprocessen avsevärt.

Bild
Bild

Tillverkare

Det finns många ryska och utländska tillverkare av bituminösa lim på den moderna byggmaterialmarknaden. Ett av de ledande företagen inom tillverkning av mjukt tak och material för installationen är Technonikol . Hon började arbeta i Vyborg 1994 när den första produktionslinjen lanserades. Idag levererar denna tillverkare sina produkter till 95 länder.

Bild
Bild

I den kalla mastiken "Technonikol" används bitumen vid tillverkningen, till vilket lösningsmedel, tillsatser och fyllmedel tillsätts. Du kan använda denna typ av lim för takmaterial av olika märken:

  • RCP;
  • RPP;
  • RKK;
  • glasisolering och andra typer av mjukt tak.
Bild
Bild

Med limkompositionen "Technonikol" kan du limma takmaterialet på betong, cement-sand och andra ytor . Du kan arbeta med detta lim året runt. Den tål negativa temperaturer ner till -35 grader.

Även om konsumtionen av lim är ganska stor för 1 kvadratmeter, är kostnaden låg, vilket i genomsnitt är 500-600 rubel. för en 10 liters behållare, och limets höga kvalitet kompenserar för denna nackdel.

Bild
Bild

En annan bitumenmastik producerad av det ryska företaget Technonikol - AquaMast. Det är en flerkomponentförening som är utmärkt för snabb reparation av mjuka tak och vattentätning av olika byggmaterial:

  • tegelstenar;
  • trä;
  • betong;
  • metallkonstruktioner.

Du kan arbeta med detta bituminösa lim i temperaturområdet från -10 till +40 grader. Priset på en 10-liters hink är cirka 600 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

KRZ - tillverkare av mjukt tak i Ryazan , som förser marknaden med takmaterial av hög kvalitet av olika slag och material för limning.

Bild
Bild

Förutom inhemska tillverkare representeras den ryska marknaden av polerstillverkade mastik från en av världens ledande tillverkare av lim av olika slag, som produceras under varumärket Tytan.

Bild
Bild

Polsk kall bitumenmastik Abizol KL DM Tytan liknar prestanda som TechnoNIKOL -lim och tål temperaturer så låga som -35 grader. Det kostar 2,5 gånger mer. För en behållare som väger 18 kg måste du betala i genomsnitt 1800 rubel.

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Med hjälp av färdig bituminös mastik kan du limma takmaterial på olika ytor utan att värma limkompositionen med dina egna händer:

  • att skiffer
  • på betong;
  • till metall;
  • till trädet;
  • på en tegelsten mot väggen;
  • att stryka vid reparation av ett metalltak.

Innan du köper lim måste du omedelbart beräkna förbrukningen av sådant material, med hänsyn till hur mycket det kommer att krävas för att vattentäta taket, väggarna eller fundamentet. Vanligtvis säljs mastiken i 10 kg skopor. Beräkningen utförs med hänsyn till den totala ytarean som limet kommer att appliceras på och egenskaperna hos materialet från vilket det är gjort.

Bild
Bild

Först måste du rengöra planet från damm och skräp eller gammalt takmaterial . Vid limning av takplåtar på betong är det nödvändigt att förgrunda sin duk för att förbättra materialets vidhäftning till betongytan. Som primer kan du använda uppvärmd bitumen, som är upplöst med dieselbränsle eller bensin. Du kan använda färdigt lim som primer efter att ha köpt det i rätt mängd.

Bild
Bild

När du reparerar ett trätak måste du göra sin låda med en kantad bräda och sedan försiktigt försegla alla sprickor. Sedan ska en rulle med takmaterial skäras i ark enligt storleken på det område som det ska limmas på. Vid kapning av takmaterial för taket är det nödvändigt att skapa en marginal på cirka 20 cm på varje sida för att skapa en överlappning.

Om taklutningen inte är mer än 3 grader, kan takmaterial läggas både längs och tvärs . Om det finns en avvikelse från vinkeln från standardvärdena på ett platt tak, bör takmaterialet läggas längs sluttningen så att vatten från regn och smält snö inte stagnerar på taket. På sluttande tak läggs alltid takmaterial längs sluttningen.

Bild
Bild

Den förberedda ytan måste smörjas med bituminöst lim och börja omedelbart lägga de skurna arken och göra en överlappning på 10 cm. När du rullar takmaterial, använd en metallrulle, som kan tillverkas av ett rörstycke.

Nästa lager limmas med samma teknik, förskjutet åt sidan med hälften av arkets bredd . Detta gör att du kan skapa en mjuk, förseglad beläggning som inte kommer att ha fogar eller sprickor. Det är viktigt att försiktigt limma fogarna.

Bild
Bild

När det sista lagret läggs kommer det att vara nödvändigt att försiktigt driva ut luftbubblor från det skapade takmaterialet, gå över det med en metallrulle. Alla fogar ska rullas noggrant så att de inte sprids senare på grund av dålig limning och inte deformerar det mjuka taket.

Kalla bituminösa lim torkar vanligtvis helt på en dag i bra väder och alla tillverkarens rekommendationer för deras användning följs.

Bild
Bild

Hur späds?

Om detta bituminösa lim har tjocknat kan det gallras genom att välja rätt lösningsmedel. Moderna tillverkare lägger till olika tillsatser och fyllmedel till bitumenlim som ökar elasticiteten hos limskiktet:

  • sudd;
  • polyuretan;
  • sudd;
  • olja;
  • latex.
Bild
Bild

Förtjockade bitumenbaserade lim kan spädas med universella lösningsmedel:

  • bensin med låg oktan;
  • Vit ande;
  • fotogen.

Innan du väljer den optimala typen av lösningsmedel för gummibitumenlim bör du utgå från limets grundläggande tekniska egenskaper för att inte kränka dem när det löses upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du löser bituminöst lim kan du ge det önskade tekniska egenskaper genom att lägga till vissa komponenter

  • Om du behöver en antikorrosionsmast som appliceras på metallytor måste du tillsätta maskinolja till oljebitumenlimet. I det här fallet kommer den blandning som är planerad att användas för applicering på underjordiska metallverktyg inte att härda. Filmen som erhålls efter applicering av en sådan komposition på materialets yta förblir elastisk under lång tid. Det är möjligt att använda en sådan blandning endast vid vattentätning på rörledningar och värmesystem.
  • Vid arbete med taket, förutom lösningsmedlet, rekommenderas att lägga till gummikrumma snarare än olja till bitumenlimet. Detta säkerställer limets hållbarhet och styrka genom att förbättra dess elasticitet. I detta fall, efter härdning, kommer limskiktet att ha den erforderliga hållfastheten och kommer att klara ökade mekaniska belastningar och stötar.
Bild
Bild

Efter att ha valt det färdiga bituminösa limet för att installera takmaterial kan du självständigt inte bara reparera det mjuka taket, vattentät grunden eller korrosionsbehandlingen av metallrörledningen, utan också installera det mjuka taket på ditt hus, skjul eller garage utan extra ekonomiska kostnader.

Rekommenderad: