Hur Tar Man Bort Bitumen Från Kläder? Hur Man Skrubbar Tjära Hemma? Hur Kan Jag Få Bort En Fläck Från Mina Jeans? Hur Rengör Jag Vita Kläder?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Tar Man Bort Bitumen Från Kläder? Hur Man Skrubbar Tjära Hemma? Hur Kan Jag Få Bort En Fläck Från Mina Jeans? Hur Rengör Jag Vita Kläder?

Video: Hur Tar Man Bort Bitumen Från Kläder? Hur Man Skrubbar Tjära Hemma? Hur Kan Jag Få Bort En Fläck Från Mina Jeans? Hur Rengör Jag Vita Kläder?
Video: Ta bort fläckar av foundation, läppstift och vin på textil 2024, Mars
Hur Tar Man Bort Bitumen Från Kläder? Hur Man Skrubbar Tjära Hemma? Hur Kan Jag Få Bort En Fläck Från Mina Jeans? Hur Rengör Jag Vita Kläder?
Hur Tar Man Bort Bitumen Från Kläder? Hur Man Skrubbar Tjära Hemma? Hur Kan Jag Få Bort En Fläck Från Mina Jeans? Hur Rengör Jag Vita Kläder?
Anonim

Bitumen är en produkt av oljeraffinering, det är involverat i olika sfärer av mänsklig aktivitet. Därför är bituminösa fläckar på kläder ett ganska vanligt och obehagligt fenomen. Materialet "fastnar" omedelbart i tygernas mjuka fibrer och det är nästan omöjligt att tvätta bort det med konventionella metoder.

Det är möjligt att hantera bituminös förorening med hjälp av hushållskemikalier, lösningsmedel och folkmedicin.

Bild
Bild

Preliminär förberedelse

Du måste börja bekämpa bituminösa fläckar så snart som möjligt. Evenemangets framgång beror på hur snabbt åtgärderna vidtas.

  • Du behöver inte försöka skaka av bitumenfall från kläderna eller torka bort fläcken med en servett . Detta kommer att smeta ut smutsen på tyget, snabbt absorbera det i fibrerna i tyget och torka ut.
  • Först och främst avlägsnas överskottet av bitumen noggrant med ett rakblad eller en kniv, försök att inte röra tyget . Därefter läggs varan i en påse och skickas till frysen. Den frusna bitumen börjar smula och skrapas väl av materialet.
  • Det sista steget i beredningen är lokaliseringen av kontaminering . För att förhindra att fläcken sprider sig över tyget fuktas området runt det med tvålvatten, varefter de går direkt till avlägsnandet av det hartsartade ämnet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur rengör man med fläckborttagare?

Du kan bli av med färska tjärafläckar med fläckborttagare. Det finns en hel rad industriprodukter som är specialiserade på svår smuts.

  • Envis smuts kan avlägsnas med Docker Mazbit TURBO, ett mycket alkaliskt vattenbaserat tvättmedel . För att göra detta appliceras kompositionen på en svamp, torka försiktigt fläcken med den, gnid den inte, håll den tid som anges i instruktionerna och skölj med vatten.
  • Eltrans spray är perfekt för att ta bort torkad tjära . Det bekämpar effektivt bituminösa fläckar och tar bort torkade fläckar från den första sprutningen.
  • Bra resultat visas av det brittiska läkemedlet Super Degreaser . Produkten appliceras generöst på fläcken, skrubbas försiktigt med en styv borste, sköljs och tvättas i maskin.
  • Fläckborttagare "Taygeta S-405" och Dr. Beckmann är ganska effektiv på bitumen och lätt att använda . Fläcken fuktas rikligt med preparatet, vänta från en till tre minuter, samla kvarvarande kontaminering med en fuktig svamp och skicka den till tvätten.
  • Produkter som Ace Oxi Magic, Vanish och Udalix Oxi Ultra gör ett bra jobb på måttlig smuts . Dessa syremedel avlägsnar envisa hartser väl och lämnar inga karakteristiska vitaktiga märken på kläderna. Processen att ta bort fläckar med deras hjälp är ganska enkel och består av följande: blötlagda kläder blötläggs i varmt vatten med tillsats av erforderlig mängd fläckborttagare och tvättas sedan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid användning av industriella fläckborttagare är det nödvändigt att bära handskar och undvika kontakt med preparaten på slemhinnorna i näsan och ögonen. Det är lämpligt att kontrollera produktens verkan på ett otydligt område med kläder på baksidan.

De flesta märkesläkemedel har ingen negativ effekt på tyget: de tränger försiktigt in i fibrerna och skadar dem inte. Materialets färg och struktur efter bearbetning ändras inte och preparatets specifika lukt försvinner efter tvätt.

Bild
Bild

Hur rengör jag med huskurer?

Små färska fläckar kan tas bort med hjälp av tillgängliga verktyg

  • Hemma kan du förbereda följande blandning: stärkelse, vit lera och terpentin bör tas i lika delar, droppa några droppar ammoniak och blanda väl. Applicera blandningen generöst på fläcken och vänta tills den torkar helt. Därefter avlägsnas kompositionen med en stel borste, varefter föremålet tvättas i tvättmaskinen. Om gula fläckar finns kvar på platsen, torkas de med väteperoxid tills de försvinner helt.
  • Soda -lösning hjälper till att torka bort bitumen från kläderna och lämnar inga rester. För att göra detta, häll 250 g kaustisk soda i en 10-liters hink med vatten och häll en smutsig sak med den resulterande lösningen. Efter 2 timmar tvättas kontamineringen av med rinnande vatten och kläderna tvättas i maskinen med pulver eller för hand med tvätttvål. Undantaget är tillverkat av konstläder och konstläder. Kaustisk soda korroderar dessa material och kan därför inte användas som renare.
  • Du kan också tvätta bort bitumenföroreningar med hjälp av en Coca-Cola-drink ., ett glas som läggs till maskinen tillsammans med pulvret och saken tvättas. På detta sätt kan endast små färska smuts tas bort; metoden är inte lämplig för att ta bort stora och gamla fläckar.
  • Du kan också torka av tjäran med smör . För att göra detta, gnugga in en liten mängd av produkten i fläcken. Samtidigt ljusnar tyget och oljan blir tvärtom svart. Efter att fläcken har tagits bort helt samlas oljan upp med en servett och kläderna läggs i tvätten.
  • Du kan ta bort tjära från saker med tjära eller tvål . Fläcken fuktas med vatten, gnides med tvål och lämnas i 30 minuter. Därefter tvättas saken väl i varmt vatten, upprepa proceduren flera gånger om det behövs.
  • Vita kläder kan rengöras med ammoniak . För att göra detta läggs saken över bassängen så att fläcken är i mitten. Ammonium hälls rikligt ovanpå kontaminationen och det förorenade området torkas noggrant med en bomullstuss. Sedan sköljs kläderna och skickas till tvätten. Det andra sättet att ta bort fläckar med ammoniak är enligt följande: 1 tsk. ammoniak blandas med 1 tsk. glycerin, appliceras på fläcken, vänta 10 minuter och försök att torka bort det med bomullstussar eller en skiva, flytta från fläckens kanter till dess centrum. Sedan sköljs saken bra och tvättas i maskinen.
  • Det förorenade området vattnas rikligt med citronsaft eller gnides med citron, skuren i hälften . Sedan väntar de 30 minuter, varefter de tvättas i pulver.
  • För lätt kontaminering hälls krita eller torrt lerpulver på fläcken ., lägg ett pappersark ovanpå och tryck på det med ett tungt föremål. Nästa dag, med en tandborste, rengör de resterande bitumen och skickar kläderna till tvätten.
  • Gran och vegetabiliska oljor låter dig rengöra bitumen inte bara från jeans utan också från känsliga tyger. För att göra detta fuktas ett par skivor i olja och appliceras på de förorenade områdena från fram- och baksidan. När fläcken försvinner, hälls det fettiga området med ett fettlösande medel (diskmedel är lämpligt), vänta 15 minuter, skölj av med rinnande vatten och tvätta kläderna i en skrivmaskin.
  • För rengöring av ullprodukter, alkohol, glycerin och flytande tvätttvål blandas i lika delar och behandlas med en skumsvamp.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kan lösningsmedel användas?

Du kan ta bort en bituminös fläck från ett naturligt tyg med hjälp av ett lösningsmedel.

Det bör dock noteras att det enklaste sättet att rengöra bitumen är från bomulls- och linnetyger. Syntetiska produkter under påverkan av ett lösningsmedel deformeras och rengörs mycket värre.

Du bör börja med mindre aggressiva föreningar som fotogen eller white spirit. Om det inte var möjligt att ta bort kontaminationen, går de vidare till ett hårdare medel - raffinerad bensin.

  • Att rengöra kläder med fotogen , det appliceras på en bomullspinne och fläcken behandlas noggrant, var försiktig så att du inte går utöver det. Därefter tvättas saken ordentligt på händerna med tvätttvål, varefter den skickas till maskintvätten. Bearbetning med vit sprit utförs på ett liknande sätt.
  • Du kan använda raffinerad bensin för att rengöra arbetskläder av naturliga tyger . För att göra detta hälls lite bensin på fläcken och lämnas i 3 timmar. Sedan sköljs saken under trycket av vatten, vrids ut, tvättas med tvätttvål och skickas till tvättmaskinen. Bensin kan användas både i ren form och blandas i lika delar med terpentin.
Bild
Bild

Det finns ett annat intressant sätt att ta bort tjära: det förorenade materialet dras på en liters burk, fläckas ned, en medicinsk spruta fylls med bensin och "skjuts" på duken. Bituminösa partiklar tvättas lätt ur fibrerna under tryck. Det återstår bara att vända på materialet och skrapa bort det försiktigt.

Om det efter bearbetning kvarstår en gul fläck på tyget avlägsnas den med väteperoxid.

Bild
Bild

Vad ska inte användas för att ta bort bitumen?

Det finns en åsikt att tjära kan rengöras med aceton. Denna tro är emellertid felaktig och det är inte nödvändigt att använda ämnet för detta ändamål. Detta beror på det faktum att acetoninnehållande kompositioner inte kan lösa de kolföreningar som finns i tjäran . Som ett resultat av denna behandling blir den bituminösa fläcken bara lättare och smetad över tyget.

Du behöver inte använda WD-40 rostborttagare . Trots att den innehåller vitsprit och i princip kan lösa upp bitumen innehåller preparatet en stor mängd mineraloljor, fläckar från vilka det blir mycket svårt att ta bort. Ett sådant preparat kan tvätta bort tjära från skor och bilar, men det kan inte användas för kläder.

Rekommenderad: