Flytande Bitumen: För Fundament Och Asfalt, Bruksanvisning För Tak Och Trä. Petroleumvägbitumen Av MG- Och SG -klass

Innehållsförteckning:

Video: Flytande Bitumen: För Fundament Och Asfalt, Bruksanvisning För Tak Och Trä. Petroleumvägbitumen Av MG- Och SG -klass

Video: Flytande Bitumen: För Fundament Och Asfalt, Bruksanvisning För Tak Och Trä. Petroleumvägbitumen Av MG- Och SG -klass
Video: Bituminous material and its properties | highway material | GATE SSC JE RRB 2024, Maj
Flytande Bitumen: För Fundament Och Asfalt, Bruksanvisning För Tak Och Trä. Petroleumvägbitumen Av MG- Och SG -klass
Flytande Bitumen: För Fundament Och Asfalt, Bruksanvisning För Tak Och Trä. Petroleumvägbitumen Av MG- Och SG -klass
Anonim

Inom olika byggsektorer, på grund av ett antal unika och höga praktiska egenskaper, används ett material som flytande bitumen. Det används för att underlätta genomförandet av olika tekniska processer vid byggandet av bostäder och industrianläggningar, skapandet av takkonstruktioner, läggning av rörledningar, vägar och olika typer av teknisk kommunikation.

Detta byggmaterial har utmärkt viskositet, smidighet och goda vattenavvisande egenskaper. När det tränger in i porer, liksom olika sprickor i beläggningar, kan det bli ett bindemedel, förbättra slitstyrkan och ge god vidhäftning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Materialet i fråga är en asfaltliknande yta med ganska ovanliga egenskaper. Det används på ett antal områden, men det kommer att vara särskilt oumbärligt i konstruktionen. Flytande bitumen används nästan alltid för asfaltering av vägar, tillverkning av takmaterial och även för vattentätning av olika föremål . Det används både vid byggandet av stora industriella anläggningar och inhemska.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer av bitumen:

  • naturlig;
  • artificiell.

Den första är produkten av naturlig oxidation av olika petroleumämnen. I sin rena form existerar den praktiskt taget inte. Oftast måste man se vissa asfaltkomponenter - kalksten och dolomit, impregnerade med hartsartade föreningar på bitumenbasis. De krossas och används efter asfalt efter att ha blivit till pulver. Tja, eller bitumen kan extraheras från klipporna.

Bild
Bild

Den andra typen är resultatet av bearbetning av industriell typ. En sådan process kräver ett förfarande för vakuumdestillation av tjära eller dess forcerade oxidation med hjälp av luftrensning. Det första alternativet används sällan på grund av att produktionen är ganska kostsam, och det andra används alltid.

Liknande råvaror används också:

  • för grunden;
  • asfalt;
  • impregnering;
  • betong;
  • trä;
  • anslutande rördelar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer och märken

Låt oss nu säga lite om de tekniska egenskaperna och märkningen av detta ämne, som oftast säljs i hinkar, även om det ibland finns i burkar. En temperaturökning för ett sådant material blir orsaken till dess mjukning, en ökning av plasticiteten, vilket gör det möjligt att använda bitumenblandningar. Om vi pratar om de viktigaste egenskaperna som är viktiga för användningen av bitumen, är det värt att nämna följande:

  • penetration bestämmer materialets viskositet eller densitet;
  • duktilitet - en indikator på plasticiteten hos en bitumenbaserad komposition;
  • termisk stabilitet bestämmer temperaturen vid vilken bitumenmassorna mjuknar och ämnet passerar i flytande tillstånd.

Det bör sägas att egenskaperna hos detta materials funktionella karaktär också bestäms av sprödhetstemperaturen, när den första sprickan uppträder i bitumenskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om sådant som märkning, bör du hänvisa till GOST. Enligt honom är bituminösa kompositioner indelade i 3 kategorier beroende på klass och viskositet:

  • SG 40/70, 70/130, 130/200;
  • MG 40/70, 70/130, 130/200;
  • MHO 40/70, 70/130, 130/200.

Det finns också vägbitumen, som är märkt med förkortningen BND. Idag används 5 typer av ett sådant ämne:

  • 40/60;
  • 60/90;
  • 90/130;
  • 130/200;
  • 200/300.
Bild
Bild

Siffrorna anger råvarans viskositet. Naturligtvis kommer förbrukningen per 1 m2 av olika typer av en sådan komposition att vara annorlunda.

Den bokstavliga frasen betecknar också två klasser av märkning enligt GOST när strukturen skapas:

  • långsamt förtjockning;
  • förtjockning med en medelhastighet.

Låt oss nu säga några ord om varje kategori.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocknar med medelhastighet

Denna kategori av kompositioner med beteckningen SG erhålls genom flytande bitumen av viskös typ för vägar som använder oljeprodukter i flytande form. Det används vanligtvis för konstruktion av lätta och permanenta vägytor, liksom för bildandet av deras grundvalar i alla klimatvägar i landet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjocknar långsamt

Det betecknas med förkortningen MGO, det erhålls från lätt oxiderade petroleumprodukter eller resterande petroleumprodukter eller deras sammansättningar, vilket är nödvändigt för att erhålla kallt asfaltbetong och för att skapa lätta vägytor, samt fundament i vägklimatiska regioner 2-5.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var tillämpas det?

Om vi pratar om användningen av en bituminös komposition, beroende på de mål som måste uppnås, kommer metoden för beredning och applicering av kompositionen att skilja sig åt

Vid användning för taket används ren bitumen utan föroreningar - en teknik som är hopplöst föråldrad, men fortfarande populär. Oftast är taket på gamla hus och garage täckta med det genom den enklaste gjutningen. Sådant material är billigt och arbetet är extremt enkelt. För takläggning är instruktionen för användning av bitumen baserad på att belägga takytan med varmt material. För att få det att flyta bättre, ugn eller diesel, brukar motoroljor tillsättas till det. Korrekt hällande bitumen för vattentätning krävs efter en grundlig bedömning av ytförhållandet. I de flesta typer av vattentäta takbeläggningar kommer bitumen att vara ett mellanlager mellan väggen och den ogenomträngliga duken. För att ge takmaterialet bättre vidhäftning bör ren bitumen användas. Användningen av en ren substans har nackdelar, bland vilka man bör kalla låg hållbarhet och låg hållfasthet hos beläggningen. Med tiden, under påverkan av naturliga faktorer, måste bitumen sprickor och beläggning göras om. För att undvika detta tillsätts polymerer till kompositionen. Det är bäst att använda bitumen i kombination med takpapp för taket. Med korrekt användning av specialmastik kommer en sådan beläggning att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat användningsområde för det aktuella materialet är vattentätning för fundamentet . Bitumen används ofta för att belägga yttre grundväggar, och en trasa av gummibitumen appliceras ovanpå-isolera eller brizol. Om det inte finns något allvarligt grundvattentryck på de platser där fundamentet ligger och det inte finns några jordrörelser kan du använda den vanligaste bitumenbeläggningen.

Trots att hållbarheten här är lägre än bituminös mastik kommer de utstrykade defekterna att stängas länge från effekterna av vatten.

Bild
Bild

Bildande av skyddande beläggningar på kommunikationslinjer . Bitumenbaserade beläggningar av komplex typ är en universell lösning för att skydda rör och andra konstruktioner av metall begravda i marken. Det viktigaste vattentätningsmedlet i detta fall kommer att vara olika modifieringar av bitumenbaserade dukar. De är fästa på mastik eller bitumen, som appliceras på en metallyta som tidigare var belagd med en primer. Innan du applicerar huvudskiktet som binder alla element måste du täcka produkten med en primer. Detta är namnet på utspädd bitumen med låg viskositet, vilket förbättrar vidhäftningen genom att fylla porerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande av asfaltsteg . Det kräver användning av bituminösa föreningar av högsta kvalitet som har maximala temperatur- och hållfasthetsindikatorer. Nackdelen med bitumen är förlusten av dess hållfasthetsegenskaper vid högt tryck. Det är av denna anledning som det är förbjudet att köra lastbilar på olika typer av spår, särskilt på sommaren. För att förbättra kvaliteten på kompositionen för bildning av asfalt används mjukgörare, som har en rad positiva egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ren bitumen är inte lämplig för träbearbetning .därför har ett antal speciella kompositioner baserade på det utvecklats, i synnerhet bituminös mastik. Oftast används det som vattentätning. I vissa fall kan mastiken fungera som ett bindningsskikt när du installerar en träbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

I närvaro av låga temperaturer blir bitumen sprött, och vid höga temperaturer smälter det . Valet av denna eller den typen av material kommer att bestämmas av belastningar och naturliga användningsförhållanden. När man lägger motorvägar där tunga fordon kör används lämplig bitumen. Dessutom kan asfaltblandning inte klara sig utan grus och sand.

Andelarna av dessa ämnen beror på beläggningskraven. Ju mer sand och mindre grus, desto mer slät blir ytan.

Bild
Bild

Hur man använder?

Låt oss försöka ta reda på hur man korrekt använder flytande bitumen och applicerar det

  • Till att börja med måste bitumen värmas upp. Uppvärmning bör utföras i speciella installationer, men ämnet upphettas oftare i metallfat i brand.
  • Blandningen kommer att vara klar i det ögonblick när dess yta är mycket slät, nästan blank, utan några tecken på överhettning. Det ska under inga omständigheter vara tillåtet, annars blir beläggningen ömtålig.
  • Efter det är det nödvändigt att späda kompositionen med hjälp av ett lösningsmedel. Den bästa lösningen i detta fall skulle vara dieselolja och dieselbränsle. Den första typen av ämne är inte alltid lätt att hitta, därför används vanligtvis dieselbränsle. Bitumen måste spädas till ett tillstånd från 30 till 70 till 50 till 50 med ett lösningsmedel, beroende på erforderlig konsistens och lufttemperatur. Om arbetsvolymen är stor, hälls lösningsmedlet i bitumen, om det inte är stort, tvärtom.
  • Om vi pratar om applikation, då det efter att ha överfört ämnet från behållaren tar det bara en och en halv minut att jämna ut det. Innan den appliceras är det bättre att utföra den första behandlingen av ytan där kompositionen kommer att appliceras med en primer. För utjämning kan du använda en rulle, mopp eller borste.

Det är inte nödvändigt att spara kompositionen, och lederna måste beläggas väl. Och när du tätar taket bör du vara uppmärksam så att den nya bitumen, efter härdning, inte skapar svårigheter för vatten att rinna ut.

Rekommenderad: