Vägbitumen: Förbrukning Av Oljebitumen Per 1 M2 Asfaltbeläggning. GOST, BND 90/130, BND 70/100 Och Andra Märken

Innehållsförteckning:

Video: Vägbitumen: Förbrukning Av Oljebitumen Per 1 M2 Asfaltbeläggning. GOST, BND 90/130, BND 70/100 Och Andra Märken

Video: Vägbitumen: Förbrukning Av Oljebitumen Per 1 M2 Asfaltbeläggning. GOST, BND 90/130, BND 70/100 Och Andra Märken
Video: Lecture 5 - 3 (Pavement Materials) 2024, April
Vägbitumen: Förbrukning Av Oljebitumen Per 1 M2 Asfaltbeläggning. GOST, BND 90/130, BND 70/100 Och Andra Märken
Vägbitumen: Förbrukning Av Oljebitumen Per 1 M2 Asfaltbeläggning. GOST, BND 90/130, BND 70/100 Och Andra Märken
Anonim

Inom konstruktion, förutom cement, sand och krossad sten, används bitumen också i stor utsträckning. Den har goda värden för vattenbeständighet och penetration i bulkbyggnadsmaterial, inklusive nedsänkning i byggnadsblandningar. Dess tillämpning är väg- och privatbyggande.

Bild
Bild

Vad det är?

Med bitumen menas en tät och viskös substans som liknar ett harts i konsistens. Det transporteras i form av bitar av olika storlekar - före användning smälter dessa fragment tills det förvandlas till flytande tillstånd . Detta material, förutom blandningen av asfalt och asfaltbetong, har använts som ett tätskikt, till exempel mellan betonggolvet (grunden) och den första raden av tegelväggar.

Trots homogeniteten och den uppenbara enkelheten har bituminöst byggmaterial en komplex komposition . Normalt är dessa kolväteföreningar där kväve, metalltillsatser och syre kan lösas. Men ämnets sammansättning slutar inte där: den innehåller en heteroorganisk. Bitumenets sammansättning är tillräckligt varierad för att inte omedelbart namnge alla inkluderingar som finns i den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är de gjorda av?

Konstgjord bitumen produceras på basis av tjära - restmaterial efter sprickning (klyvning) av olja. Tjära, som är en oljerest efter utsläpp av gaser, vätskor med varierande densitet, som är sådana vid rumstemperatur, utsätts för en av tre procedurer.

  1. Sedimentering av tunga fraktioner av oljerester med reducerat tryck (vakuum). Den resulterande kompositionen har tillräcklig smältbarhet och mjukhet. Råvaran för produktion av "vakuum" bitumen är olja med hög svavel- och tjärahalt.
  2. Tjära oxideras genom att värma den till en temperatur på cirka 200 grader och blåsa den med luft. När den uppvärmda tjära blåses med rent syre, släpps ett relativt termostabilt byggmaterial.
  3. Användning av destillat med en blandad tjära. Den senare kan innehålla oxiderad och kvarvarande tjära i olika proportioner.

Den resulterande bitumen klassificeras enligt vissa kriterier. Den levereras i form av briketter som kan staplas vid låga lagringstemperaturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kännetecken för sorter

Vid specificering av typen eller sorten av bitumen tas följande egenskaper i beaktande

  1. Densiteten, eller specifik vikt för bitumen, är 950-1500 kg / m3 . Bitumenkuben bör inte väga mer än maxmarkeringen - annars är det värt att misstänka förekomsten av stenar och annat skräp i den. Inte varje bitumen är lättare än vatten. Volymvikt - massan på en kubikmeter - bestäms av det specifika märket för det angivna byggmaterialet.
  2. Smältpunkten för bitumen beror på märket . Denna parameter låter dig uppskatta vid vilken temperatur bitumen blir flytande så att det flyter som sirap. Men genom att kyla smält bitumen av något märke till en temperatur under 80 grader, får du garanterat en miljö med densiteten av byns gräddfil, som inte längre är möjligt att hälla ut.

Varje typ och bitumengrad bestämmer dess specifika tillämpningsområde. Till exempel är bitumen som används för tillverkning av takpapp (takmaterial) svårt att använda för vägbyggnad - asfalt kan snabbt spricka i kylan och i värmen kan det mjukna och skifta, böja vägytan och slå ner vågor på dess yta.

En sådan väg är i akut behov av reparation.

Bild
Bild

Naturlig

Naturlig bituminös sammansättning - brännbara mineraler. Specifikt - naturliga reagenser som ingår i dem. Naturligt bitumen är en produkt av oljeraffinering av naturkrafterna. Den bildas när en avlagring har genomgått specifika förändringar, till exempel under oxidation när den reagerar med de omgivande mineralerna, eller extremofila bakterier som kan förändra sammansättningen av oljefraktioner har kommit in i den naturliga behållaren där oljan befann sig.

För att få tillgång till naturlig bitumen byggs gruvor eller stenbrott

Naturligt bitumen - asfalt av naturligt ursprung, ozokerit, maltderivat, vars källa är brännbara mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Asfaltpulver

Den bildas bland stenar, liknande kalksten. Vid bearbetning av asfaltpulver extraheras erforderliga reagenser vid en annan temperatur än rumstemperatur.

Bild
Bild

Artificiell

Petroleum, eller konstgjord bitumen, bildas endast under destillation av olja. Processer för sprickbildning, sedimentering (sedimentation) och oxidation av tungoljefraktioner, i själva verket bildande eldningsolja (tjära), används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tjära

Bitumenfraktioner - i procent - beräknas under den kemiska analysen av eldningsolja som återstår efter avdunstning av gaser och vätskor som utgör oljan. Tjära bitumenkompositionen är en viktig komponent i varm och varm asfalt, utan vilken det är omöjligt att bygga (eller reparera) vägar . Andra typer av bituminösa byggmaterial erhålls från tjärbitumen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Till exempel innehåller en kall förening som innehåller ytterligare polymerinneslutningar smulgummi, plast som förbättrar dess egenskaper och kol-organiska lösningsmedel. En smält bit mjuk bitumen som används för asfalt eller takspädning späds med vit sprit. En bituminös färg bildas, vilket skapar en bättre effekt av tätskikt av väggar än till exempel oljefärg. Men tillsatser i kall bitumen är inte begränsade till enbart vit sprit.

Bitumen, som har tjänat sin tid, smuler, och det bearbetas, tar emot flyktiga kolväteföreningar från det eller laddas med ved i en pyrolysugn

I det senare fallet är det möjligt att få mycket värme, som till exempel kan användas i värmekraftverk och pannhus.

Bild
Bild

Frimärken

BND 40/60

En av de mest smältbara. Mjuknar vid 40-graders temperatur. Dess användning begränsas av det faktum att det i de södra delarna av Ryssland, även i grumligt men varmt väder, är nära att mjukna. Den används främst på norra breddgrader, där somrarna nästan aldrig är varma.

Det är frostbeständigt, kan behålla sina egenskaper på vintern, är nästan inte utsatt för sönderdelning och fragment.

Bild
Bild
Bild
Bild

BND 50/50

En komposition som bara mjuknar vid en temperatur på 50 grader. Detta är inte en överskattning av GOST -kraven. Faktum är att den kan värma upp - i asfaltens sammansättning - i sommarvärmen. Det håller perfekt - den här egenskapen är för lappande vägar, för fullständig omläggning av vilka medel från den lokala eller federala budgeten ännu inte har tilldelats fullt ut.

När en bit installeras på en plan yta sprider sig ämnet till en jämn pöl. Detta gör det möjligt att få ett jämnt lager utan oönskade ändringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

BND 70/100

För att mjukna måste denna bitumengrad värmas till 72 grader. Skiljer sig vid hög vidhäftning. Det används för frigöring av takmaterial. Det är möjligt att använda kompositionen som ett nedre eller övre lager av asfalt - de vattnar till exempel gammal asfalt innan du lägger en ny om vägen behöver höjas med 10 centimeter eller mer . Att bryta asfalten producerar fragment som inte lyfter damm från vägen när de tas bort.

På grund av den ökade mjukningstemperaturen har detta märke en predisposition för bildning av sprickor i asfalten, och i kylan spricker en sådan hård beläggning snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild

BND-90/130

Värms upp till 90 grader, vilket refererar till det som ett reagens för varm asfalt. Att bryta asfalt med sådan bitumen är komplicerat, men under verkan av en slägga eller ett bultstopp sönderfaller vägytan i fragment.

I sin rena form har den trasiga sammansättningen av detta märke glänsande, blanka chips.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Plastitet, god vidhäftning, okänslighet för frysning - här är bitumen oumbärlig för vattentätning av vägar (och i vägarbeten i allmänhet), byggnader, strukturer och strukturer. Bituminösa byggmaterial är svåra att skada.

BND - oljebitumen - det billigaste materialet . Bituminös tak- och vattentätning av väggar och fundament är ett utmärkt sätt att skydda en byggnad mot fukt (våt mark och nederbörd). Ovan nämnda takpapper, liksom hydrostekloizol är exempel på detta. Mastik som innehåller bitumen produceras på basis av en bitumen -gummiblandning, latex, uretan, akryl - de används som ett tätskikt av tak. Med dem är läckage i tak och tak helt uteslutet.

Om vi vänder oss till historiska monument och strukturer som hittades under utgrävningar, användes redan i antiken bitumen vid konstruktion av byggnader och strukturer för olika ändamål

Bild
Bild
Bild
Bild

Villkor

Att arbeta med bitumen kräver att man följer ett visst arbetsskede - uppvärmning, tillsats av tillsatser och noggrann blandning. Efter uttömmande beredning appliceras den resulterande kompositionen på ytan i behov av en sådan beläggning.

Uppvärmning utförs i bitumenverk . Det enklaste alternativet är att smälta bitumen i fat över en eld. Det rekommenderas att börja röra bitumen efter mjukning så att den inte bränner ut och inte sönderfaller. Vissningen och skumningen av kompositionen när den upphettas är en naturlig manifestation av bitumenets egenskaper. Helt smält bitumen har en slät och blank yta som speglar det infallande ljuset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utseendet på skarp luftrök är ett tecken på början på sönderdelningen av bitumenkompositionen, medan röken blir kaustisk, med en gulgrön palett . Det är oacceptabelt att överhetta bitumen för tätskikt - efter kylning, på grund av nedbrytning, kommer det att spricka. Vid uppvärmning är det nödvändigt att hålla ett plywoodskiva inom gångavstånd - om bitumen tar eld kommer täckning av tankens hals att blockera tillgången till syre och lågan slocknar omedelbart.

Välj bensin eller vit sprit när du lägger till tunnare . Om bitumen överhettas till en temperatur över 160 grader kan fotogen användas. Ju tyngre och tjockare fraktionen, desto mer överhettad bitumen kan du lägga till den utan rädsla för att den kommer att avdunsta i förväg, utan att ha tid att flytande kompositionen.

Det måste finnas mer bitumen än lösningsmedlet: 30 eller 50 procent av lösningsmedelstillsatsen. Bitumen värms upp med ett lösningsmedel separat - detta kommer att utesluta spontan antändning.

Med en stor volym bitumenblandning hälls lösningsmedlet i bitumen. Små saker är olika.

Bild
Bild

Processen att fylla bindemedel - bitumeninnehållande blandningar - tar hänsyn till byggnadsmaterialets härdningshastighet . Vid överföring av bitumen till ytan som ska beläggas kommer befälhavaren att ställas inför det faktum att dess lager tjocknar och torkar efter 2 minuter, och ytterligare utjämning av väggen eller golvet blir omöjligt. Ytan är förbehandlad med en bituminös primer. Den senare härdar betydligt längre än den huvudsakliga bituminösa kompositionen, vilket innebär att det är tillåtet att använda en borste eller rulle. Vid applicering av ett tjockt lager bitumen används till exempel en mopp, tätt insvept i en trasa.

Bitumenförbrukningstakten varierar beroende på arbetets art . För vattentätning - max 2 kg per 1 m2. Beläggningstjocklek - högst 2 mm. Ett tunt lager gör att vatten kan passera igenom, ett tjockt lager spricker snabbare. För vägar och trottoarer - upp till 3 kg / m2. Om det hälls hårdnar bitumen längre, och i värmen blir det trögflytande. Ett mindre lager ger inte bra styrka. Impregnering av asfalt (eller asfaltbetong) kan kräva upp till 1 kg per 1 m2.

Rekommenderad: