Utomhus Primer: Fasadprimer Med Djup Penetration På Betong Och Metall, Rost Och Trä

Innehållsförteckning:

Video: Utomhus Primer: Fasadprimer Med Djup Penetration På Betong Och Metall, Rost Och Trä

Video: Utomhus Primer: Fasadprimer Med Djup Penetration På Betong Och Metall, Rost Och Trä
Video: Facade and High Rise Building Design, Airtight Membranes and Part B Revisions 2024, Maj
Utomhus Primer: Fasadprimer Med Djup Penetration På Betong Och Metall, Rost Och Trä
Utomhus Primer: Fasadprimer Med Djup Penetration På Betong Och Metall, Rost Och Trä
Anonim

Vid fasad av byggnader måste speciell uppmärksamhet ägnas åt att förbereda ytan för ytterligare manipulationer. Det rekommenderas att grunda grunden innan du applicerar topplacken. Detta kommer att skydda utsidan från effekterna av olika negativa faktorer i samband med väderförhållanden. Oftast används en utomhusprimer för att behandla basen.

Särdrag

Till att börja med är det värt att förstå vad en primer för utomhusarbete är. Sådana föreningar används för att stärka basen och samtidigt skydda den från olika atmosfäriska påverkan. Dessutom förlänger utomhusprimern fasadens livslängd under en lång period.

Bild
Bild
Bild
Bild

Basbehandlingsföreningar möjliggör en starkare fixering av efterbehandlingsmaterial.

Impregneringar för externt arbete kännetecknas av följande funktioner:

  • kompositioner för fasader utför en isolerande funktion;
  • egenskaperna hos den externa basen ändras inte;
  • vissa typer av primers används i slutskedet av ytbehandling.
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma det faktum att dessa byggnadsblandningar har en genomträngande effekt. Primers är inbäddade i små porer och fyller därmed helt olika tomrum och sprickor, även de minsta på ytan. Dessa material innehåller fyllmedel och vissa pigment som ger en isolerande funktion. Dessutom stärks grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

När porerna fylls efter applicering av primern reduceras den yttre ytans absorptionsförmåga. Tack vare detta behöver arbetet inte konsumera en stor mängd efterbehandlingsmaterial. När man använder en primer vid ytbehandling normaliserar den senare hygroskopicitetsindexet över hela området, vilket gör att färgen kan fördelas jämnt utan att det bildas några defekter.

Typer och egenskaper

Idag tillverkar tillverkare olika typer av primers som kan användas för utomhusbruk. Om du väljer ett lämpligt alternativ måste du i förväg bestämma kompositionen. Skillnaden mellan primrar som används för utomhusarbete är bindningskomponenten. De mest populära är akryl- och alkydimpregneringar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Båda dessa alternativ överensstämmer helt med etablerade standarder. Det bör dock sägas att var och en av typerna används för att behandla vissa ytor. En alkydgenomträngande primer för trä. Akrylföreningar kommer att vara det perfekta valet för luftbetong och gips.

Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt de komponenter som utgör grunden för blandningarna . En kolloidal lösning av ett polymerharts ingår i akrylimpregneringar. En annan huvudkomponent i primern är vatten. För att kompositionen ska ha de nödvändiga prestandaegenskaperna kompletteras impregneringen med växtkomponenter. Akrylprimrar innehåller sand, slipande partiklar och olika färgämnen.

Bild
Bild

När det gäller de tekniska egenskaperna hos fasadblandningar beror allt här på ytterligare komponenter. Sådana tillsatser påverkar absorptionskoefficienten, vattenavvisande egenskaper, och en frostbeständig komponent läggs ofta till.

Bild
Bild

Ofta används betongkontakt för att förbereda ytan för efterbehandling . Sådana blandningar kännetecknas inte av hög konsumtion, dessutom förhindrar de att fukt absorberas av ytan. För att jämna ut basen tillsätts hjälpkomponenter till sådana kompositioner - cement och sand.

Normalt appliceras den djupa penetrationsprimern i flera lager. Detta händer oftast vid arbete med ojämna ytor. Vid behandling av en yttervägg kan vidhäftning och andra prestanda förbättras.

Kompositioner för olika ytor

När du väljer en lämplig primer för utomhusbruk, var noga med att överväga typen av yta. Som nämnts ovan används alkydföreningar för trä. Dessutom kan primers användas på metall, betong och galvaniserat stål. Detta beror på det faktum att dessa kompositioner är mångsidiga.

Vid användning av alkydimpregnering för metallkonstruktioner och industriella konstruktioner kan materialet skyddas mot rost under lång tid. Efter behandling med kompositionen appliceras en alkydfärg på ytan. Tack vare denna kombination av material har metallstrukturer god korrosionsbeständighet.

Bild
Bild

Alkyd -primers appliceras oftast innan gips eller färg appliceras . Om en träyta behandlas med impregnering kan du skapa ett skyddande lager med flytande tapeter. Denna kombination av material säkerställer hållbarheten hos basen.

När det gäller akrylprimern kan vi säga att den också är mångsidig. Den används för bearbetning av trä, sten och betong. Men till skillnad från den tidigare versionen är förbrukningen av blandningen under drift något mindre, vilket kan noteras som en fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bindemedlet i sådana formuleringar är akrylharts. Dessa fasadprimrar har förstärkande egenskaper och förbättrar vidhäftningen under förberedelser.

Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma det faktum att arbete med akrylimpregnering måste ske under vissa förhållanden. Ytterväggar måste bearbetas vid en temperatur på minst -15 grader.

Kompositionen får användas inte bara för betong eller tegel. Akrylfärger är utmärkta för spånskiva och luftbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

När du väljer en primer för fasadarbete, bör tillverkaren av byggblandningen ägnas särskild uppmärksamhet. Ett av de mest populära alternativen bland moderna köpare är "Profi" -impregnering. Akrylblandningar är kända för sin låga kostnad och låga förbrukning under arbetet, vilket många konsumenter redan har noterat. Dessutom presenterar tillverkaren högkvalitativa djupa penetrationsprimrar som är lämpliga för att stärka olika ytor.

Bild
Bild

Akrylföreningar utjämnar substratets absorptionsförmåga . Impregneringen fungerar särskilt bra på mineralbeläggningar. Efter bearbetning förbättras vidhäftningen avsevärt, efterbehandlingsmaterialen är säkert fastsatta på fasaden och deformeras inte under en ganska lång period.

När det gäller förbrukningen är genomsnittet cirka 100-200 g per m². Det tar 2 timmar att torka ytan. Det bör noteras att primern appliceras i endast ett lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter från varumärket Glims är också mycket efterfrågade bland köpare. Fasadprimer används som ett mellanlager under efterbehandlingen. Dessutom ökar kompositionerna egenskaperna hos cement- och gipslösningar, vilket är viktigt. Fördelen med detta märke av primer är att den kan användas på en mängd olika ytor. Det kan vara betong, gips och till och med kakel.

Bild
Bild

Ett annat bra alternativ för jobbet är Tiefengrund Penetrating Primer. Fördelen med denna komposition är att den torkar snabbt. Dessutom innehåller primern inte lösningsmedel, vilket är viktigt för ytbehandling av hög kvalitet. Sådan impregnering stärker ytan och har en positiv effekt på slutmaterialets hållbarhet.

Hur väljer man?

Om du planerar att köpa en primer för efterbehandling måste du först bestämma några viktiga punkter. Den första och viktigaste faktorn är materialet från vilket ytan som ska behandlas är gjord. Tillverkare producerar blandningar baserade på basernas egenskaper.

Betong- och tegelytor är mycket hållbara jämfört med många alternativ. Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att dessa grunder inte kräver ytterligare förstärkning. Glöm inte att betong och tegel har en tät yta som är slät, och denna faktor påverkar vidhäftningen till ytan. Detta tyder på att det är bäst att ge företräde åt en komposition med höga vidhäftande egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller metallen är dessa ytor mer mottagliga för korrosion än andra. I det här fallet är det bäst att välja kompositioner där kvartssand förekommer. Experter rekommenderar att man föredrar primrar med korrosionsskyddande tillsatser. Detta kommer att ge ytan en grov konsistens och förbättra vidhäftningen till efterbehandlingsmaterial.

Träbyggnader är särskilt benägna att ruttna . Dessutom är materialet ofta mottagligt för skador av olika insekts skadedjur. Glöm inte att trä lätt och snabbt tänds. Därför rekommenderar experter att föredra formuleringar som inkluderar brandskyddsmedel och antiseptika. Primrar som innehåller hartser minskar materialets absorptionsförmåga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vederbörlig hänsyn bör tas till generiska formuleringar. Detta tyder på att de kan användas för att hantera en mängd olika baser. Men glöm inte egenskaperna hos bindningskomponenterna.

Tips för ansökan

Att arbeta med fasadprimrar är inte svårt, men det är bäst att läsa instruktionerna steg för steg.

  • Innan kompositionen appliceras bör basen rengöras från föroreningar. Ofta avlägsnas damm från ytor med en tryckstråle med vatten, vilket underlättar mycket arbete med ett stort område. Efter rengöring måste du vänta tills basen är helt torr.
  • Nästa steg är att späda primern i enlighet med de angivna proportionerna. För att göra detta måste du förbereda en behållare och hälla koncentratet i den. Efter att blandningen har kompletterats med erforderlig mängd vatten, se tillverkarens instruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Blandningen omrörs och appliceras. Det rekommenderas att använda en bred borste eller rulle för detta. När det gäller det andra alternativet bör det sägas att ett verktyg med en lång hög har valts för att arbeta med en primer.
  • Den beredda byggblandningen fördelas noggrant över ytterväggen och lämnar inga ränder eller märken. Oftast räcker ett lager för fullständig bearbetning. Men om ytan är mycket absorberande är det bäst att upprepa proceduren flera gånger för att uppnå bästa möjliga resultat.

Rekommenderad: