Rafterben: Vad är Det? Beräkning Av Tonhöjd Och Dimensioner, Förlängning Och Längdanslutning. Fästning På Golvbalkar

Innehållsförteckning:

Video: Rafterben: Vad är Det? Beräkning Av Tonhöjd Och Dimensioner, Förlängning Och Längdanslutning. Fästning På Golvbalkar

Video: Rafterben: Vad är Det? Beräkning Av Tonhöjd Och Dimensioner, Förlängning Och Längdanslutning. Fästning På Golvbalkar
Video: Rules For Dimensioning - Mechanical Drawings 2024, Maj
Rafterben: Vad är Det? Beräkning Av Tonhöjd Och Dimensioner, Förlängning Och Längdanslutning. Fästning På Golvbalkar
Rafterben: Vad är Det? Beräkning Av Tonhöjd Och Dimensioner, Förlängning Och Längdanslutning. Fästning På Golvbalkar
Anonim

Spärsystemet är en struktur med flera element, varav en av de viktiga delarna är takbjälken . Utan takbjälkar skulle taket böja från snö, last under passagen av personer som betjänar taket, vind, hagel, regn och strukturer installerade ovanför taket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Diagonal spärrben - ett rent prefabricerat element, vars antal kopior väljs längs takets längd och byggnaden, strukturen som helhet … Detta är en hel eller prefabricerad lutande balk på vilken elementen i svarven vinkelrätt mot den ligger. Till dem fästs i sin tur ett tätskikt och tak (prof) ark.

I systemet, som är ett tak med vind i fullständig och slutlig montering, kompletterar de sneda takbjälkarna, tillsammans med Mauerlat och inre horisontella, diagonala och vertikala ställningar en solid och pålitlig struktur i årtionden framöver. Som ett resultat skyddar det lokalerna i huset och vinden från regn, snö, hagel och vind.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Takbjälkens steg är högst 60 cm . Om du bygger stora spann mellan dem, kommer taket att "leka" från vind, hagel och regn. Från snön böjer sig taket med lådan. Vissa hantverkare placerar spärr mycket oftare. Ovanstående betyder inte att tjocka brädor eller balkar måste placeras för nära - takets vikt tillsammans med överlappningen, horisontella, vertikala och diagonala balkar kan överskattas och väggar av skum eller luftade block kan börja spricka och svikta.

En bräda för ett takben - förlängd eller solid - når en massa på upp till 100 kg . 10-20 extra spärrben kan lägga till ett eller två ton till hela strukturen, och detta leder till accelererad sprickbildning av väggarna under orkaner, under passagen av team av arbetare som betjänar taket, under duschar och snöfall.

Valet av säkerhetsfaktor bör till exempel ge upp till 200 kg snö per kvadratmeter profilerat stål, som taket är fodrat med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anta att som ett exempel ett litet hus byggs av skumblock med följande parametrar

  • Fundament och väggperimeter (extern) - 4 * 5 m (yta på platsen - 20 m2).
  • Skumblockens tjocklek , varav väggarna uppfördes, liksom bandfundamentet utanför, är 40 cm.
  • Strukturen saknas partitioner - husets inre område liknar en studiolägenhet (ett rum, inbyggt i kök, badrum och vardagsrum).
  • I huset en entré och fyra fönster - vid ett fönster i var och en av väggarna.
  • Som mauerlata - ett träelement som omger toppen av väggen längs omkretsen, en balk på 20 * 20 cm användes.
  • Som horisontella golvbalkar - en bräda 10 * 20 cm, placerad horisontellt på kanten. Vertikala stopp och diagonala förstärkande distanser ("trianglar") är gjorda av samma bräda, vilket förhindrar att de kisar. Alla element är anslutna med dubbar och bultar av minst M-12 (muttrar, press- och låsbrickor ingår). En liknande bräda är kantad med ås (horisontella) distanser - även med "trianglar" (diagonaler).
  • Samma bräda - mått 10 * 20 cm - takben läggs ut.
  • Svarvning tillverkad med en bräda på 5 * 10 cm eller en stång, till exempel en sektion på 7 * 7 eller 8 * 8 cm.
  • Takplåtens tjocklek - 0,7-1 mm.
  • Avslutad stålmantel runt omkretsen och installerade regnrännor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsats-tvärsnittet av takbjälken bör vara 1,5-2 gånger mindre än Mauerlat … För den slutliga beräkningen tas tätheten av de träslag som används vid konstruktion av tak, vind och takkonstruktioner. Så enligt GOST har lärken en specifik vikt på 690 kg / m3. Den sammanlagda mängden av det monterade taket beräknas med kubikmeter plankor och balkar, beräknas under projektet och beställs på närmaste virkesgård.

I detta fall är takbjälkarna uppdelade på halva bredden av strukturen - 2 m från kanten av de längre väggarna till mitten av åsstödet. Låt takets ås höjas över nivån på Mauerlat överkant till en höjd av 1 m.

Bild
Bild

Du måste beräkna följande

  • Genom att subtrahera strålarnas höjd från mätaren får vi 80 cm - åsens längd stannar. Vi gör markeringen under det fortsatta arbetet.
  • Med Pythagoras sats anser vi spärrenas längd från åsen till kanten på den främre eller bakre väggen är 216 cm . Med avlägsnandet (för att utesluta nederbörd på väggarna) är spärren längd, säg 240 cm (24 är tillägget), på vilket taket kommer att gå utanför strukturens omkrets.
  • En bräda med en längd på 240 cm och en sektion på 200 cm2 (10 * 20 cm) upptar en volym på 0, 048 m, med hänsyn tagen till ett litet lager - låt det vara 0,05 m3. Det kommer att ta 20 sådana brädor per kubikmeter.
  • Mellanrummet mellan spärrens mitt är 0,6 m . Det visar sig att för en 5 m lång konstruktion krävs 8 spärrar på varje sida. Detta motsvarar 0,8 m3 trä.
  • Lärk med en volym på 0,8 m3, spenderat rent på takbjälkar, väger 552 kg . Med hänsyn till fästelementen, låt vikten på spärradelsystemet - utan extra stöd - vara 570 kg. Det betyder att en vikt på 285 kg trycker på Mauerlat från båda sidor. Med hänsyn till den lilla säkerhetsmarginalen - låt denna vikt vara lika med 300 kg per Mauerlat -tvärstång. Det är hur mycket takbjälkarna kommer att väga.

Men beräkningen av väggarnas säkerhetsfaktor begränsas inte bara av takbjälkens vikt. Detta inkluderar alla ytterligare distanser, fästelement, takjärn och en vattenångspärr, samt eventuella snö- och vindbelastningar under en snöstorm tillsammans med en orkan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Monteringsmetoder

Stödelementen som förbinder Mauerlat med spärren har varierande grad av rörlighet i intervallet från 0 till 3 enheter. Värdet "0" är den mest styva graden, som inte tillåter element att röra sig till någon sida, inte ens med en millimeter.

Bild
Bild

Hård

Helt fast stöd längs längden används vid överföring av den expanderande effekten från spärren till de bärande väggarna . Denna metod används i hus byggda uteslutande av tegel, panelskivor och block. Takets gradvisa krympning elimineras helt så att belastningen på de bärande väggarna inte förskjuts. De flesta erfarna byggare rekommenderar starkt att man skär i spärrens förbindningspunkter med golvbjälkarna.

Detta kommer att ge ökad styrka och orörlighet till varje nod vid korsningen med Mauerlat. För att ge strukturens styrka en extra marginal används dubbar, bultar, pressbrickor och plattor, liksom ankarfästen. På de minst belastade platserna används också långa självgängande skruvar med en gängdiameter på 5-6 mm och med en skruvlängd på minst 6 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mått tvättade ner en stapel - inte mer än en tredjedel av dess totala sektion … Annars kommer spärrbenen helt enkelt att skifta, vilket inte utesluter dem från att glida och falla ner. Styva fogar utan att spärra spärren ger ett sätt att fästa med hjälp av en fällstång som används i skiktade spärrar.

I det här fallet arkiveras de senare enligt en stencil och avfasas så att taket tar önskad lutningsvinkel vid fästpunkterna på Mauerlat. Från insidan spärras spärren med stödbalkar och fixeras med hörn på båda sidor av basdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

En icke ledad svängpunkt kan utföras genom att styva spärren stift med armering med lister på båda sidor

  • Ett par brädbitar - var och en med en längd av 1 m - är fixerade på båda sidor om spärrbenet .
  • I ena änden utförs sågsnittet i lutningsvinkeln på lutningen .
  • Segmenten vänds med ett sågsnitt till Mauerlat . De fixeras på förmarkerade punkter - en i taget.
  • Takbenen skruvas fast på överläggen på ena sidan … Befälhavaren förstärker dem med överlägg på motsatt sida. Fästen och fästen kan användas istället för hörn.

Naturligtvis kan du göra tvärtom - installera först foderbrädorna och sätt in spärren mellan dem. Denna metod kräver preliminär justering - benet får inte komma in i gapet eller luckor förblir, och detta är oacceptabelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glidande

Den rörliga fogen används när elementen, beroende på temperaturen, ändrar längd och tjocklek (verifieringsintervall för temperaturfluktuationer). Som ett exempel, en räls och ett galler: ett kontinuerligt svetsat spår böjer sig i värmen och rätar sig tillbaka i kylan. På sommaren får krokiga skenor tåg att spåra ur. Takter, Mauerlat, stopp och lådor, installerade på vintern i frost, kan lyfta och böja på sommaren.

Och vice versa - installerat i värmen i kylan, det sträcker sig, spricker och slipar, därför utförs byggnadsarbeten på våren och hösten. För glidanslutningen stöds spärren på en höghållfast åsstång. De nedre noderna är dynamiska - de kan avvika inom några millimeter längs spärrens längd, men åsen med alla dess leder är fixerad styvt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare förstärkning utförs med hjälp av en akterspegel … Spjällens dynamiska anslutning ger dem en liten grad av frihet. Med andra ord är det bara den övre, inte den nedre, änden av spärren som är hårt fäst och sammanfogad. Ett sådant tillfälle kommer att göra det möjligt att bättre isolera taket av vinden typ, för att minska trycket på Mauerlat balk.

Sagen i den övre änden används huvudsakligen för trähus-för tegelmonolitiska och kompositblockiga väggar, inklusive byggnader av experimentella material, är Mauerlat-stången solid, enhetlig längs hela längden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förlängning och förstärkning

För skarvning av takbjälkar används två metoder.

Bild
Bild

Med överläggsbrädor (dubbelsidig förstärkning med skarvning)

Förlängningsdelarnas längder är sammanfogade och i linje med spärren som ska förlängas. I ändarna på takbjälkarna eller brädorna förborras hål för bultar eller hårnålsstycken. Fodren borras samtidigt. Längden på änden som ska borras är minst en halv meter av spärrelementets totala längd (halva längden på överläggen). Padets längd är minst en meter.

Hålen är arrangerade i rad eller förskjutna, intilliggande är lika långt från varandra . Platser med avjämningsplattor och skivor (eller balkar) är ordentligt åtdragna med en bultmutteranslutning, med installation av grover och pressbrickor på båda sidor.

Bild
Bild

Genom att skruva in en stång eller stock med ändarna

Djupa längsgående hål borras i mitten av ändarna-till exempel till ett djup av 30-50 cm. Hålets diameter bör vara 1-2 mm mindre än tappens diameter - för att skruva fast den i en stång eller stock. Efter att ha skruvat halva hårnålen (i längd) i en stock eller bar, skruvas den andra stocken på den. Metoden är mycket arbetskrävande - det rekommenderas att använda en kalibrerad, idealisk rund stock, så att det är bekvämare att rotera den på ett remblock, som porten till en brunn.

Strålen är svårare att skruva på - den behöver perfekt avrundning på platser där blockbältet vänder den, eller samordnad hjälp av ett dussin arbetare som roterar denna bar. Den minsta felinriktningen vid skruvning kan leda till att en längsgående spricka ser ut, och spärren som byggs upp på detta sätt kommer att förlora sin ursprungliga styrka.

Erfarenheten visar att överlägg är ett att föredra, mer modernt och lättare alternativ än att skruva fast på en M-16 … M-24 stift eller hårnål.

Rekommenderad: