Staketformning: Hur Gör Man Det Själv För Grunden? Fast Och Avtagbar Formning För Staket Av Wellpapp Och Med Tegelstolpar

Innehållsförteckning:

Video: Staketformning: Hur Gör Man Det Själv För Grunden? Fast Och Avtagbar Formning För Staket Av Wellpapp Och Med Tegelstolpar

Video: Staketformning: Hur Gör Man Det Själv För Grunden? Fast Och Avtagbar Formning För Staket Av Wellpapp Och Med Tegelstolpar
Video: Gör det själv - Staket 2024, Maj
Staketformning: Hur Gör Man Det Själv För Grunden? Fast Och Avtagbar Formning För Staket Av Wellpapp Och Med Tegelstolpar
Staketformning: Hur Gör Man Det Själv För Grunden? Fast Och Avtagbar Formning För Staket Av Wellpapp Och Med Tegelstolpar
Anonim

Ett pålitligt staket behöver en grund. Det hälls i en speciell ram (formning), som ger basen önskad form. Vi kommer att prata om vilken typ av formning det finns, hur man monterar och demonterar dem korrekt efter att betongen har stelnat, i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Efter byggandet av huset på platsen blir det nödvändigt att bygga ett staket. Bandfundamentet, för vilket formen är gjord, förutsätter en ganska kraftfull inhägnad av territoriet med tegelstenar eller betongblock . För ett staket av wellpapp behövs inte för massivt fundament. Fundamentets styrka bestäms av belastningen som den kommer att behöva stå emot.

Formning används för alla bandfundament, i vårt fall - för konstruktion av ett staket . Så att strukturen är stark och inte faller från vindbyar, installeras den på en betongbas. För installation av fundamentet grävs en gräv längs staketlinjen.

Betong som hälls utan ram börjar sugas in i jorden och får en oregelbunden form. Därför installeras en formning i diket, som kan hålla cementblandningen inom dess gränser.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ram är gjord av brädor eller träskivor . Tunna versioner kan deformeras under betongtrycket. För att undvika detta, välj hållbara produkter eller ersätt trä med andra typer av material. Formen tas ut 25-30 cm över marken. Grunden höjs till denna nivå för att undvika jordens påverkan direkt på materialet från vilket staketet gjordes. Trä på platserna för anslutning till marken sönderfaller med tiden, järn korroderar. En grund som sticker ut över jorden ser estetiskt trevligare ut än en squat -version.

Följande krav ställs på formen

  • Förekomsten av jämna hörn.
  • Väggarna ska vara fria från deformation och nedböjning.
  • Materialet måste vara tillräckligt styvt för att säkerställa att betongen hålls på plats utan att störa formen.
  • Demontering av ramen borde inte vara ett problem.

En korrekt utförd design är en garanti för en högkvalitativ grund och ett pålitligt staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Formen uppförs när det är nödvändigt att hälla in-situ betong. Det finns i olika typer.

Horisontell . Den används för konstruktion av en bred grund med betongplattor. Metallbeslag installeras inuti strukturen.

Bild
Bild

Vertikal . De används för pelare, icke-standardiserade byggnader, smala staket.

Bild
Bild

Snett eller arkitektoniskt . De är monterade för ett staket med en unik design.

Bild
Bild

Dessutom är formen uppdelad enligt metoden för deras montering i ytterligare två typer - avtagbar och stationär.

Avtagbar

Denna typ av konstruktion demonteras efter att betongen torkat och överförs till nästa sektion av staketet eller används flera gånger för andra byggnader. Tack vare den löstagbara strukturen skapas perfekt plana grundytor. Högkvalitativ formning ska enkelt demonteras så att demontering inte medför kostnaden för utjämning av den uppförda basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fast

Den stationära formen demonteras inte, den förblir en del av grundstrukturen . Utför en extra skyddande funktion, och med rätt val, också en estetisk.

Fasta strukturer är billigare än flyttbara, därför är de mer efterfrågade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material som används

Väggarna i formen måste motstå betongens motståndskraft och förhindra deformation av hela gjutkonstruktionen. För dessa ändamål väljs följande typer av konstgjorda och naturliga material.

Trä . Formen av träplankor tillhör de traditionella typerna av strukturer som användes av våra förfäder. Brädet väljs billigt, men hållbart, som tall eller gran. För demonterbar formning kan du använda gammalt avfallsmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall . De används i form av ark med en tjocklek av 2 mm i de fall fundamentet måste avrundas. Materialet är hållbart, pålitligt och har goda isoleringsegenskaper. För konstruktion av formar används den sällan på grund av den höga kostnaden för metall.

Bild
Bild

Skiffer . För att bilda en låda för att hälla en cementblandning används platt skiffer. Den böjer sig inte, har tillräckligt med styrka för att klara trycket från små betongvolymer. Men vid storskalig hällning kan strukturens väggar spricka.

Bild
Bild

Expanderade polystyrenplattor . De är lätta, så att de snabbt kan sättas ihop till en gemensam struktur. Formen demonteras inte efter att betongen torkat. Det ger inte bara staketets bas en perfekt jämn form, utan också ett bra vattentätningsskydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt betong . Materialet har sin egen styvhet och ger styrka till krukmassan. Tack vare armerade betongelement sparas cement.

Bild
Bild

Plywood . Endast tjocka barrskivor av plywood används för att skapa formen för att hålla den fuktiga betongen. Bättre om de är laminerade. Plywoodpaneler är lätta att montera, men dyra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spånskiva . För att neutralisera processerna för svullnad från fukt används laminerade ark för konstruktionen. Formen monteras och demonteras snabbt, men spånskiva anses inte vara ett bra val på grund av dess instabilitet mot fukt.

Bild
Bild

Listan ovan innehåller grundmaterial. Förutom honom, för konstruktionen av ramen, behöver du förstärkning och stänger som distanser.

De hjälper också till att hålla stolparna upprätt. Så att arbetsflödet inte ständigt avbryts på jakt efter verktyg, bör de vara förberedda i förväg. För konstruktionen av formen behöver du:

  • mätinstrument - måttband och nivå;
  • rep och pinnar för markering på marken;
  • slagare för att täta dränering;
  • slipmaskin, skruvmejsel;
  • skruvar och spikar;
  • spade, hammare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Det är inte nödvändigt att involvera specialister för att installera formen. Om du har tid och lust kan du göra installationen själv. Innan du börjar bygga bör du inspektera området där staketet kommer att stiga . Under inspektionen kan stubbar, fördjupningar, kommunikationssystem och höjdskillnader hittas. Allt som är möjligt måste elimineras. I svåra situationer måste du justera passagen av byggnaden genom att kringgå hindret.

När platsen för installation av staketet är förberedd är det nödvändigt att ta reda på dess dimensioner för att beräkna den mängd material som krävs för konstruktionen av formen. I nästa steg, med hjälp av rep och pinnar, görs markeringar runt omkretsen av det framtida staketet. Det är viktigt att mäta hörnen korrekt, ta hänsyn till portens läge och längd. Innan du gräver en dike avlägsnas det översta lagret av jord.

Bild
Bild

Grävningen grävs i strikt överensstämmelse med markeringslinjerna, botten jämnas noggrant.

Storleken på urtagningen bör vara större än de förväntade normerna. För bredden krävs en marginal för att installera stängerna som håller formväggarna. Och djupet ska motsvara parametrarna för grunden och kudden av sand, grus och krossad sten.

Dränering kommer inte bara att lösa problemet med utflödet av vatten, utan också bli ett stöd för formens bas, ge det stabilitet . Efter fyllning av sandlagret måste det hällas med vatten och tampas, lägg sedan ut trasigt tegel, grus eller krossad sten på toppen och tampa det igen och jämna ut botten av diket väl. Fördjupningens dimensioner kan ha parametrar från 30 till 80 cm på djupet och från 70 till 100 cm i bredd.

Bild
Bild

DIY byggstadier

När förarbetet är klart kan du börja bygga formen.

Installation av strukturen

För att fylla grävtejpen med en ram utförs följande steg steg för steg

  • Om strukturen är byggd av stänger och brädor behandlas de med teknisk olja eller tjära, vilket skapar ett tätskikt.
  • Längs hela dikets omkrets drivs insatser med en sektion på 50x50 mm in på båda sidor. Steget mellan dem hålls detsamma. Beroende på dikets bredd väljs avståndet från 80 till 130 cm. Bjälkarnas höjd bör vara högre än de framtida formväggarna.
  • Sköldar eller brädor fästs på de exponerade ställen. För att förenkla demonteringen bör spikhuvudena ligga på utsidan av strukturen. Om betongen hälls helt görs formen fast. Men du kan dela upp den i sektioner på 4-8 meter.
  • Från utsidan förstärks formen med fock (stänger med ensidig fasning). På ena sidan är de spikade på mitten av klaffen, och på den andra ligger de mot marken.
  • Den färdiga strukturen förstärks med armering eller tråd.
  • Ändarna på de vertikalt installerade stavarna är sammankopplade med horisontella balkar för att stärka hela strukturen och förhindra att den sprids under betongangreppet.
  • Metallfästen ska placeras på hörnen.
  • När allt är klart tätas luckorna noggrant för att förhindra att betongen flyter.
  • Polyeten läggs inuti strukturen, vilket ger ett tätskikt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hälla betong

Gör inte lösningen för tunn. Betong framställs med en hastighet av 250 ml vatten per kilogram torr blandning . Överskott av fukt efter torkning kan skapa hålrum i fundamentets hålighet. Brist på det kommer också att påverka den slutliga kvaliteten på arbetet. Andra torra cementtillsatser som absorberar vatten beaktas också. Till exempel, när sand tillsätts till kompositionen, tillsätts vätska till den (4: 1).

Betong hälls snabbt, fullt ut. Om du måste dela den i portioner bör fyllningstiden hållas till ett minimum. Dessutom måste du blanda blandningen med en konstruktionsblandare för densitet och för att undvika luftbubblor. Efter att ha gjutit betongen måste grundytan noggrant jämnas ut för att skapa en jämn belastning på jorden.

Med en plan yta kommer vidare byggnadsarbete att fortgå utan problem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Demontering av formen

När betongkonstruktionen är helt frusen är det nödvändigt att frigöra den från fasthållningsramen. Arbetet utförs försiktigt, långsamt för att inte skada grundytan. Ibland kan demontering ta flera veckor. Men arbetet med att bygga staketet kan fortsätta, eftersom betongen är tillräckligt torr och har en märkesstyrka. Avlägsnande utförs i enlighet med följande steg.

  1. De börjar demontera strukturen uppifrån, där betongen sätter snabbare. Ta bort kant- och hörnfästen.
  2. Sköldar och ställningar är lätta att demontera. Men du måste vara försiktig med att ta bort materialet utan att skada. Det kan återanvändas.
  3. I det sista steget demonteras stödbalkarna, som får maximal belastning för att hålla fundamentet.

Om demonteringen lyckades kommer fundamentets utseende att vara felfritt och de borttagna sköldarna kommer att vara användbara för nästa arbete.

Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

De som först står inför konstruktionen av formen och häller grunden kan dra nytta av råd från professionella byggare

  • OSB är det bästa alternativet som formpaneler. De har bra styrka, flexibilitet och är lätta att skära i de nödvändiga delarna. Materialet är billigt.
  • Arbetet bör inte utföras i varmt väder, detta kommer att leda till snabb avdunstning av fukt från betongen. Om det inte finns någon utväg kan du använda sågspån, täcka oskyddade ytor med dem.
  • Vid montering av formen är det nödvändigt att se till att det inte finns några mellanrum mellan diket och botten av strukturen.
  • På de platser där sköldarna är anslutna till pelarna måste sköldarna förbli inuti strukturen och pelarna måste förbli utanför.
  • Fixering med självgängande skruvar utförs i en vinkel på 45 grader.
  • Lämna inte utskjutande spikar inuti strukturen, detta kommer att försvåra demonteringen efter att betongen torkat.
  • Du bör inte kränka arbetsstadierna eller rusa, eftersom du måste göra högkvalitativ formning, styrkan, tillförlitligheten och utseendet på grunden beror på det.
  • Om en icke-flyttbar enhet används, i slutet av arbetet, bör staketets källare förädlas. Dekorativ beklädnad med tegel, stenar eller kakel kan behövas.

Avtagbar formning är dyrare men kan användas flera gånger. En billig stationär struktur kräver förbättring, du måste lägga pengar på beklädnadsmaterial.

Rekommenderad: