Rillade Brädor (40 Foton): Vad är Det? Spår 36 Mm Och Andra Storlekar För Väggar Och Golv I Huset, Läggning Av Virke

Innehållsförteckning:

Video: Rillade Brädor (40 Foton): Vad är Det? Spår 36 Mm Och Andra Storlekar För Väggar Och Golv I Huset, Läggning Av Virke

Video: Rillade Brädor (40 Foton): Vad är Det? Spår 36 Mm Och Andra Storlekar För Väggar Och Golv I Huset, Läggning Av Virke
Video: Så här väljer du mellan träolja, trälasyr och heltäckande utomhusfärg 2024, April
Rillade Brädor (40 Foton): Vad är Det? Spår 36 Mm Och Andra Storlekar För Väggar Och Golv I Huset, Läggning Av Virke
Rillade Brädor (40 Foton): Vad är Det? Spår 36 Mm Och Andra Storlekar För Väggar Och Golv I Huset, Läggning Av Virke
Anonim

Vad är räfflade brädor, var används de, hur skiljer de sig från vanligt sågat virke - alla dessa frågor uppstår ofta bland människor som väljer trä för konstruktion och dekoration. Genom att lägga timmer och andra element med en ovanlig kant kan du få en stark anslutning, medan golvet förblir andningsbart, säkert för miljön och människors hälsa. Men hur man väljer och monterar 36 mm tunga och spår och andra storlekar för väggar och golv i huset, det är värt att förstå mer detaljerat.

Bild
Bild

Vad det är?

Tong-and-groove board - en typ av virke med en speciell kantform. På ena sidan finns ett längsgående utsprång, på den andra - ett spår för dess exakta inträde. Spåren av brädet betyder bildandet av en sådan anslutning, dess namn kommer från det tyska ordet spund - kork, plugg. Virket leds genom en spårmaskin, för detta ändamål väljs torrt trä av hög kvalitet. När det gäller dess egenskaper är det färdiga fjädern bättre än liknande spikelement.

Låt oss i detalj analysera processen för att göra en sådan tavla

  1. Sågar stockar . Endast kärnan är lämplig för tillverkning av spunten, resten av materialet används inte.
  2. Torkning . De resulterande ämnena torkas i en värmekammare.
  3. Bearbetning . Det framtida räfflade brädet hyvlas och får en bas med exakt specificerade geometriska egenskaper.
  4. Fräsning … I detta skede skärs spikarna och spåren.
  5. Ytterligare bearbetning . Oftast inkluderar det applicering av en antiseptisk eller flamskyddsimpregnering.
  6. Paket . Det färdiga virket placeras i ett skyddande polyetenmantel, exklusive förändringar i fuktnivån under lagring och transport.
Bild
Bild

Förutom tillverkning av brädor av olika storlekar används sådan bearbetning av revbenen vid tillverkning av trä, fuktresistenta plattor … Denna metod för kantbehandling används i fall där det är nödvändigt att jämnt fördela belastningen på materialet i volymen. Ibland kallas även denna typ av bräda parkett - på grund av stylingens karaktär. Profilerat virke under installationen bildar de ett lås, exklusive utseendet på genomgående sprickor, värmeläckage.

Användningen av en räfflad bräda är ganska varierad. Vid konstruktion av hus och bad används den i takbeklädnaden, för väggdekoration och golv på det sista golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Den räfflade brädan, som vilken formad timmer som helst, har uppdelning i sorter enligt fastställda standarder … De största skillnaderna här är närvaron och antalet defekter som är tillåtna vid bearbetning av produktens framsida. Det finns totalt 4 sorter.

Bild
Bild

Extra

Det kallas också för euro -spår … Produkter i denna kategori har inte färgskillnader över hela ytan, de är enhetliga, inga synliga defekter, inga knutar tillåtna . Eurospår är dyrare än andra kategorier, sådana produkter är avsedda för inomhusbruk, efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först

Det är han oftare betecknad med bokstaven A . Produkter bör inte ha stora sprickor och knutar i gruppen. Tillåtna skillnader från Extra class -produkter inkluderar liten skillnad i ytfärg, sporadiska fläckar . Denna klass är också inriktad på inredning av byggnader och strukturer; den används inte i ytterbeklädnaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra

Betecknas oftare bokstav B . I produkterna i denna klass är förekomsten av fångna knutna inneslutningar tillåtna i massivt trä. Förekomsten av synliga sprickor eller kärnor anses inte vara en defekt . Defekt inkluderar utseendet på ytan av materialet av blå fläckar och andra spår av infektion av svampinfektioner.

Den andra klassens räfflade bräda är lämplig för invändig vägg- och golvbeklädnad i lokaler. I bostadshus och strukturer används den för beklädnad för målning.

Det används inte för efterbehandling utan ytterligare bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje

Klass 3 (eller kategori C) inkluderar alla produkter som har flera defekter . Detta inkluderar en räfflad bräda med sprickor, ett stort antal knop, inklusive faller ut. En ojämnt färgad yta, hartsfickor och sprickor indikerar också att träet tillhör grad 3.

Dess syfte är undergolv, väggbeklädnad i bostäder och tvättstugor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vid klassificering av olika typer av räfflade brädor ägnas stor uppmärksamhet åt den träslag som används i produktionsprocessen. Om spånskiva ofta skapas av avfall, tas valet av råvaror på största allvar. Flera trädslag anses vara de mest efterfrågade.

Barrträd … Först och främst är det gran och tall, ganska mjuka, men prisvärda. Sådan efterbehandling av golvet eller väggarna kräver ytterligare skydd mot yttre påverkan, kontakt med fukt. På grund av det låga nötningsmotståndet kan en tung-och-spårskiva av dessa material endast användas i rum med låg trafik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd … Material med en solid och tät struktur, perfekt för verandor och terrasser, inte rädd för kontakt med fukt. Lärketrä kräver ingen särskild skyddande behandling, det motstår väl ruttnande och andra yttre hot och har ett attraktivt mönster.

Bild
Bild

Lind och asp . Dessa träslag anses vara ett bra val för att dekorera rum i ett bad, de har medelhållfasthet, hög fuktbeständighet. Lind- och aspspål är inte avsedd att användas under betydande mekanisk belastning. Träet är ganska mjukt och motstår inte nötning väl.

Bild
Bild

Ceder … Till skillnad från mjuka barrträd anses detta material vara hårt och mycket hållbart. Den motstår fukt väl, har en tät struktur som inte utsätts för sönderfall och försämring. Cedar är högt värderat för attraktiviteten hos dess fibrer, det släpper ut aromatiska ämnen i luften som har en antibakteriell effekt.

Sådan vägg- eller golvbeklädnad är mycket fördelaktig för hälsan hos människor som bor i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ek, ask, bok . Lövträet i dessa lövträ som används vid tillverkning av tunga-och-spårskivor är elit. Förutom mekanisk hållfasthet har dessa stenar en attraktiv struktur och kräver inte ytterligare efterbehandling. Sådant trä är hållbart, praktiskt, men ganska dyrt.

Bild
Bild

Dessa är de viktigaste träslag som används vid tillverkning av spårskivor. Valet av ett specifikt alternativ beror till stor del på de förhållanden under vilka det kommer att användas.

Bild
Bild

Dimensioner

Enligt de fastställda kraven bestäms dimensionsparametrarna för spårskivan GOST 8242-88 . För det installeras DP -märkningen, som bestämmer huvudsyftet med profilerat sågat virke - för golv. Standardgodkända storlekar DP-21, DP-27, DP-35.

Dessutom tillverkar tillverkare ofta tungor. I detta fall varierar storleksintervallet inom följande gränser:

  • tjocklek 20, 22, 27, 28, 36, 40, 45, 50, 70 mm;
  • bredd i intervallet 64-250 mm;
  • längd från 1 till 6 m, steg 50 cm.
Bild
Bild

Det är värt att överväga att för format sågat virke är en av de viktigaste kvalitetsindikatorerna också fuktnivån . För högkvalitativa produkter är den inställd på 9-12%, lågkvalitetsprodukter tillåter en ökning av denna egenskap upp till 18%. De geometriska parametrarna för brädan i spikens och spårets område måste vara oförändrade, en avvikelse på 3 mm är tillåten i längd och högst 1 mm i bredd och tjocklek.

Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en lämplig räfflad bräda för konstruktion och efterbehandling Det rekommenderas att tänka på ett antal viktiga punkter.

Materialkvalitet . När det gäller golvbrädor är material av klass A. Små inneslutningar av knutar kommer att göra denna täckning mer "livlig" och naturlig. För tak och väggar kommer materialet Extra Extra att vara en mer föredragen lösning.

Bild
Bild

Rätt förvaring . En spårplatta av hög kvalitet levereras i ett plastförpackningspaket. Om vi talar om produkter av ett välkänt varumärke, kommer företagets logotyp och varumärke att tryckas på den skyddande beläggningen. Förpackningen vid köpet får inte ha några tecken på öppning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avsluta typ … Om brädan väljs för efterföljande målning kan du spara pengar genom att välja ett material av lägre kvalitet. Möjliga defekter kommer inte att synas under ett lager lack.

Bild
Bild

Träarter . Mjuka träslag är uteslutande lämpliga för väggbeklädnad, men gran och tall kan på grund av sitt höga hartsinnehåll inte användas i uppvärmda rum i bad eller bastu. På golvet är det värt att välja ett tungspår av hårt lövträ.

Bild
Bild

Visuella egenskaper . Det är viktigt att inspektera brädorna innan du köper, för att se till att de överensstämmer med det angivna betyget, inte visar tecken på skador som uppkommer under lagring och transport.

Eventuella spår av varpning - ändringar i rätt geometri - indikerar att tavlan inte uppfyller de angivna kraven.

Bild
Bild

Torrt trä . En högkvalitativ tunga och ett spår ger ett ringande ljud när du trycker på den. Dessutom bör branschorganisationer ha särskilda instrument för att mäta luftfuktighet. Med deras hjälp kan du se till att träindikatorerna för denna parameter inte överstiger de fastställda 12%.

Bild
Bild

Spårkompatibilitet . För brädor från samma sats måste de matcha exakt. Om denna parameter inte kan kontrolleras omedelbart kan allvarliga problem uppstå under installationen senare. Spårets djup bör överstiga spikens storlek, så att det under installationsprocessen inte finns några svårigheter att fästa elementen. Det är värt att kontrollera avståndet från brädans yta till spåret och avsatsen - det ska vara detsamma under hela spelet.

Bild
Bild

Dimensionella parametrar . Den optimala bredden på brädet är 130-150 mm, vilket gör att du kan optimera tiden som läggs på installationen. Alternativ över 200 mm kan ändra geometrin i ändarna när de är torra efter installationen och bilda en böjning. Detta gör att golvet eller väggarna blir ribbade. Tjockleken spelar också roll - ju mindre den är, desto oftare blir steget att placera lagren.

Bild
Bild

Det här är de viktigaste parametrarna som rekommenderas att vara uppmärksamma på när du väljer räfflade brädor för att avsluta ett hus, badhus, andra bostads- eller bostadsföremål.

Installation funktioner

Eftersom den räfflade skivan tillhör kategorin golv, utförs dess infästning oftast exakt under installationen av detta överdrag. Lita inte på tillverkarens och säljarnas goda tro , läggs i två steg, med beaktande av dess möjliga krympning och deformation . Spåren och tapparna som valts av fräsen i produktionen brukar passa ihop ganska effektivt. Därför är det under den första monteringen vanligt att fästa golvet på stockarna inte helt, utan efter flera golvbrädor, med ett pass på 4-5 brädor.

I denna form lämnas beläggningen i ett år. Efter denna period sorteras golvet noggrant ut, luckor elimineras, snedställda element ersätts. Varje bräda är redan planterad på självgängande skruvar utan mellanrum. Om golvet installeras i bostadshusets lokaler, fästes det initialt grovt med fel sida uppåt för att undvika nötning eller kontaminering av beläggningen. Detta ger dig en ren finish.

Bild
Bild

Monteringsmetod

Vanligtvis fästs spårformade brädor, inte bara i spår till varandra, utan fixeras också till basen . Detta görs med olika typer av hårdvara. Spikar har sina egna fördelar - motståndskraft mot skador på grund av vridning. De kan böja sig, men de går inte sönder. Den självgängande skruven har inte sådana fördelar, men den låter dig ändra tryckkraften eller till och med byta ut skadade remsor. När du väljer denna typ av fästelement bör du föredra de speciella gula, snarare än de vanliga svarta träskruvarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera sätt att fixera tungan och spåret på reglarna. … Följande alternativ utmärks.

  1. In i sängen . I detta fall hamnar spikar och skruvar på beläggningens främre yta. Alternativet med ett ansiktsfäste är inte det mest estetiska, men det motiverar sig fullt ut när det gäller tillförlitlighet.
  2. Med dold installation i ett spår . Den självgängande skruven skruvas in i dess nedre plan i en vinkel så att maskinvarans huvud inte hindrar spetsen från att komma in i fästet i framtiden. Metoden är sämre än den föregående i tillförlitlighet, eftersom endast den nedre tredjedelen av brädet kommer att fixeras under vridning. Detta kommer att leda till sprickbildning av det otillräckligt torra materialet.
  3. In i tungan … Denna fastsättningsmetod anses vara dold, den tillhandahåller fixering av en spik eller självgängande skruv för en spik, som tar upp till 2/3 av tjockleken. Det är svårare att justera golvet i detta fall, men beläggningens estetik påverkas inte.

Alla försänkta monteringsmetoder kräver preliminär borrning av hål i materialets tjocklek. När du installerar i en vinkel måste du välja långa - upp till 75 mm - skruvar och spikar med en stavdiameter på 4-4, 5 mm.

Bild
Bild

Allmänna rekommendationer

När du lägger ett färdigt golv baserat på en platta på betong eller cementbeläggning, använd substrat tillverkad av spånskiva, vilket gör det möjligt att minska deformationsbelastningar på materialet som är anslutet till spåret. Den passar under arken impregnering … För väggbeklädnad används en ångspärr. Tidigare hålls materialet inomhus i 3-4 dagar.

Om detta är möjligt används stockar och golvet läggs på dem, även om det finns en betongbotten nedanför.

Bild
Bild

Det finns ett antal allmänna riktlinjer för att underlätta arbetsprocessen. För att utföra alla nödvändiga manipulationer behöver du, förutom fästelement, en borrmaskin, en hammare och en skruvmejsel.

Här är proceduren

  1. Installation av ett tätskikt .
  2. Ställer in fördröjning . De monteras på en nivå med hjälp av monteringskilar av trä, plast. Fästs på betong med ankartappar.
  3. Installation av värmeisolering i form av mattor eller plåt av mineralull . Det ska passa tätt mot kanterna på de skapade golvläktarna. Det är bättre att lägga en ångspärrfilm ovanpå.
  4. Den första raden läggs med ett gap från väggen . Det räcker med att dra sig tillbaka 5-7 mm. På detta avstånd fästs en bräda på ansiktet med ett mellanrum på cirka 10 mm från kanten av hela plankan. Vid fixering i en spik placeras ett område med ett spår mot väggen.
  5. Varje rad slås ut eller pressas med skruvklämmor . Installationen utförs så att alla element förenas med den mest passande passformen, utan luckor och snedvridningar.
  6. Fästningen fortsätter tills hela golvet är täckt med brädorna . Om trimning krävs är det bäst att förbereda en geringssåg i förväg. Det gör att du kan få ett snitt med en perfekt vinkelrätt geometri, utan marker och andra defekter.
  7. Arbetets slutförande . Den sista brädan som används i terrassen är monterad med ett mellanrum på 5-7 mm. Vaddering eller kil kan användas. Fästning görs på samma sätt som den första golvbrädan.

Med tanke på alla dessa tips kan du klara installationen av en tung-och-spårskiva på golvet med dina egna händer så snabbt, enkelt och effektivt som möjligt.

Rekommenderad: