Balk För Formning: Utjämning För Plattform, Trä I-balk Och Annat, Avstånd Mellan Balkar

Innehållsförteckning:

Video: Balk För Formning: Utjämning För Plattform, Trä I-balk Och Annat, Avstånd Mellan Balkar

Video: Balk För Formning: Utjämning För Plattform, Trä I-balk Och Annat, Avstånd Mellan Balkar
Video: Load distribution from slab to beams | Civil Engineering| Structural Engineering 2024, April
Balk För Formning: Utjämning För Plattform, Trä I-balk Och Annat, Avstånd Mellan Balkar
Balk För Formning: Utjämning För Plattform, Trä I-balk Och Annat, Avstånd Mellan Balkar
Anonim

Genom sin design består en I-balk av 2 parallella flänsar och ett rack som skiljer dem. Hyllorna är huvudsakligen gjorda av barrved, och ställen är gjorda av laminerat faner eller plywood, det finns produkter från andra material. Under installationen fästs balkarna med varandra med en speciell törnspåranslutning och beläggs dessutom med lim. System av varierande komplexitet och konfiguration monteras från dem, därför är det före installationen mycket viktigt att studera typer och metoder för att använda balkar för formning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av balkar för formning

De mest populära inhemskt producerade strålarna kallas BDK-1. Hyllorna för dem är gjorda av tall eller gran, mindre ofta av lövträ. För tillverkning av ställningar används speciell björkfaner -plywood, som väl tål effekterna av fukt och fukt.

Balkar för europeisk produktion är av två huvudtyper:

  1. UNI - stället är tillverkat av plywood och hyllorna är gjorda av barrträ, främst gran;
  2. OPTI - hyllorna är också gjorda av barrträ (gran eller tall), och för tillverkning av ställningar används LVL av limmad faner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också andra typer av produkter

  • Metall- och plastbalkar . Oftast används de vid konstruktion av formar för att hälla grunden, liksom när du skapar golv.
  • Massiva tvärstänger och balkar med olika sektioner (rektangulär, tee, gitter) . Mångsidiga produkter, bland professionella byggare, anses vara mer hållbara än vanliga I-balkar av trä.
  • Utjämnande I-balkar . De används för att ändra eller ställa in korrekt form av formkonstruktionen. Dessutom används de för utjämning av väggar, hörn, golv, skiljeväggar.

Nästan alla typer av balkar, oavsett tillverkare, är gula. Luftfuktigheten ligger mellan 9 och 13%och produktens densitet är 460-680 kg per kubikmeter. Vikten av en löpmeter av en standard ryskproducerad träbalk är 6 kilo, europeisk - från 5 till 5,5 kilo.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsmaterial

Tillverkningsmaterialet väljs beroende på konstruktionstyp, typ av byggnadsarbete och förutsättningarna för deras genomförande. Som regel bestämmer specialister den nödvändiga ändringen av profilen individuellt, eftersom varje material har olika tekniska egenskaper.

Formbalkar är gjorda av olika material

  • Trä - ett universellt budgetalternativ som är lämpligt för många typer av arbete. Formsystem av träbjälkar ger minimal krympning, uppfyller alla grundläggande standarder och krav. Under tillverkningsprocessen genomgår träet en speciell behandling - det torkas noggrant och impregneras med speciella kemiska föreningar.

  • Metall . Sådana produkter är mycket dyrare, men de är mycket hållbara och pålitliga. Metallbalkar utsätts inte för deformation även efter långvarig användning, de har fler användningscykler. Men på grund av den höga kostnaden används de oftast bara av stora byggorganisationer när de utför stora arbeten.
  • Aluminium . I grund och botten är endast utjämningsbalkar gjorda av aluminium. De är lätta att installera och lätta, trots detta har de en mycket hög säkerhetsmarginal, är pålitliga och hållbara. Den enda nackdelen med aluminiumprodukter är att vid brott och deformation kan de inte repareras och återställas.
  • Plast . I -balkar av plast används som regel endast av privata utvecklare och små team - för konstruktion av hjälpstrukturer och uthus i hushållet, vid byggandet av hus eller sommarstugor. Plastbalkar är dyrare än trä, men de är bekvämare att installera - de är lättare i vikt, monteras snabbare och utsätts inte för deformation. Monolitiska strukturer skapade med plast hårdnar snabbare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett material tillverkas alla I-balkar med en längsgående sektion, och vid installationen tar de kontakt med minst två förankringspunkter.

Ansökningar

I-balkar och andra typer av balkar används inte bara för att skapa formsystem utan också för konstruktion av olika byggnadskonstruktioner i form av väggar, skiljeväggar, golv eller pelare.

Formbalkar används för många typer av allmänt byggnadsarbete, system med dessa element används för konstruktion:

  • bostadshus;
  • hjälpbyggnader i dotterbolaget;
  • stora och små industrianläggningar;
  • lager och hangarer;
  • tunnlar och broar;
  • olika konstruktioner av komplex konfiguration.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den stora populariteten för deras användning förklaras av enkel transport och installation, användningstid, mångsidighet . Användning av balkar möjliggör erhållande av plana och släta ytor, garanterar en hög bärförmåga hos den monterade strukturen.

Montering

Vid montering av formkonstruktioner bör alla tekniska krav strikt följas, liksom reglerna för installationsarbete bör beaktas, beroende på produkttyp och material för tillverkning.

Proceduren för installation av formsystemet från balkar:

  • platsen förbereds - skräp tas bort och platsens yta är jämn;
  • stödstativ installeras - avståndet mellan dem beror på komplexiteten och vikten av hela systemet, men det bör i alla fall inte överstiga 1,5 meter;
  • ställningar med hållare är utsatta, på vilka balkarna kommer att fästas direkt;
  • första längsgående tvärstänger monteras, och ovanpå dem är tvärgående, medan det är viktigt att upprätthålla samma installationssteg - 50-60 centimeter;
  • vertikala sidosköldar är fixerade på balkarna, spåren mellan de enskilda elementen stängs med plastfolie;
  • horisontella sköldar läggs, med hjälp av byggnadsnivån, deras plan justeras och nivelleras.
Bild
Bild

Vid installation är det viktigt att ta hänsyn till att varje strukturelement är konstruerat för en viss belastning . När man häller betongblandningen kan bristande efterlevnad av standarderna leda till deformation och fel i hela systemet.

Rekommenderad: