Avstånd Mellan Golvbjälkar: Steg Beroende På Brädans Tjocklek. Vilket Avstånd Ska Vara 40 Och 50 Mm Under Brädet? Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Avstånd Mellan Golvbjälkar: Steg Beroende På Brädans Tjocklek. Vilket Avstånd Ska Vara 40 Och 50 Mm Under Brädet? Beräkning

Video: Avstånd Mellan Golvbjälkar: Steg Beroende På Brädans Tjocklek. Vilket Avstånd Ska Vara 40 Och 50 Mm Under Brädet? Beräkning
Video: Calculating Joists 2024, April
Avstånd Mellan Golvbjälkar: Steg Beroende På Brädans Tjocklek. Vilket Avstånd Ska Vara 40 Och 50 Mm Under Brädet? Beräkning
Avstånd Mellan Golvbjälkar: Steg Beroende På Brädans Tjocklek. Vilket Avstånd Ska Vara 40 Och 50 Mm Under Brädet? Beräkning
Anonim

Lagg för golvet kallas tvärbalkar, som oftast representerar timmer bitar fixerade på mellangolv överlappning. Deras tvärsnitt, tjockleken är minst 3 gånger större än samma parametrar för golvbrädorna.

Till exempel, på en 12x12 cm balk placeras en 15x3,5 cm skiva vinkelrätt . I artikeln kommer vi att överväga vad avståndet mellan golvlaggen ska vara.

Bild
Bild

Vad beror steget på?

Avståndet mellan stockarna för golvbrädor beror på belastningen på det monterade golvet, hela träets egen vikt och rummets dimensioner, samt sektionen av både brädan och virket. För litet steg, även om det kommer att ge styrka, kommer att resultera i överdriven vikt av strukturen eller byggnaden, det kommer att vara nödvändigt att beräkna om planen med start från grunden innan byggandet påbörjas . För stort steg - brädorna böjer sig under vikten av människor, möbler och utrustning, i värsta fall kan golvet spricka och falla antingen på golvet nedanför eller komma i kontakt med byggnadens undergolv (fundament), samtidigt som den kränker värme- och ångisoleringen hos den senare. Hur som helst, om brädorna skadas, människor och föremål faller i rummet, kommer reparationer att krävas, inklusive förstärkning av "lag" -komponenten.

Att lägga ytterligare eftersläpningar med eventuell ersättning av befintliga skadade är oundvikligt. På samma sätt kommer själva brädorna att bytas ut - de som har tid att deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningsfunktioner

Utan att gå in på formler, omberäkningar av laboratorier och experiment, styrs en erfaren installatör, snickare, mästare-staplare omedelbart av fysikens lagar och uppskattningen som utvecklats under åren av framgångsrik aktivitet . När allt kommer omkring står han inför uppgiften att se till att huset vid "legalisering" (om det är ett lanthus utan registrering av ägaren) inte har några krav från lokala företrädare för statliga myndigheter och strukturer, vilket kommer att säkerligen genomföra en fullvärdig brandteknisk undersökning och kadastral juridiskt stöd, så att utfärda en slutsats om husets lämplighet för året runt-boende.

Låt oss förklara detta med ett specifikt exempel. Så huset är byggt eller rekonstruerat (planen har ändrats). Ägaren kan gå på två sätt: antingen "isolera" med kakel på expanderad lerbetong, eller bygga fullvärdiga trägolv . I det andra fallet, till exempel, kommer ett sådant nät att hjälpa: brädor med en sektion på 4 x 16 cm, stockar med en sektion på 12 med 12 cm. För golvet på första våningen, liksom för källare, där stödjande undergolv (fundament) finns redan där, tjockleken på lagren spelar ingen framträdande roll. Detsamma gäller för armerade betonggolv. Det är i allmänhet möjligt att klara sig utan eftersläpning, om uppgiften inte är att lägga isolering mellan träbitar och armerad betong, till exempel när en värmekabel för golvvärme är inbäddad i golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en universell rekommendation som inte kan kränkas: en brädhöjd på 2 cm kräver ett avstånd mellan balkarna på 30 cm. För 2,5 cm av samma höjd kommer flygavståndet att öka till 4 dm; för 3 cm - 5 dm span, för 4 cm 6 dm tas. För ett 5 cm avstånd - redan 1 m. Stora avstånd mellan balkar övas inte i privat -förortsbyggande. Beräkningen gjordes för tomma rum, men vid stor belastning beräknas dessa parametrar avsevärt. Målet är en 3-4-faldig säkerhetsmarginal, bara en sådan regel kommer att säkerställa golvens tillförlitlighet och hållbarhet.

För ordning av golv användes ofta en stock tidigare . Den måste vändas, rundas och kalibreras: konstant diameter längs hela längden, jämnhet, exklusive kortavvikelser. Strikta krav på stockarna utesluter vibrationer även i den räfflade golvbrädan.

Idag pressas stocken aktivt ur cirkulation - timmer används oftare till stockar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett modernt golv uppfyller flera krav samtidigt:

  • perfekt horisontellt golv;
  • ytterligare skydd mot främmande ljud;
  • ventilation (mikrocirkulation) under plankgolvet;
  • syftet med utrymmet under golvet för elektriska anslutningar, vattenförsörjning;
  • ytterligare skydd mot kyla på vintern och värme på sommaren;
  • hastigheten att demontera gamla och installera nya element när de deformeras.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gran, tall eller gran fungerar som barens material . Golv i ett badhus kommer att kräva lövträ - det tål bättre vattentäppning och tillhörande gradvis sönderfall (sönderfall). Lark, även om det kostar mycket mer, kommer att hålla längre. Stockar är material som kräver hög kvalitet och perfekt utseende: de döljs under golvet efter installationen av golvet. Tvärsnittet av virke väljs kvadratiskt eller rektangulärt: i den senare versionen är balkens tjocklek 1,5 gånger högre än dess bredd. Baren”ligger” inte, utan står på kanten.

För balkar tas byggmaterial av 2: a och 3: e klass, vattenhalten i trä bör inte vara mer än 18-20% . Sådant trä hör till skörd av naturlig fukt. En tvärsnittsbalk är nödvändigtvis rektangulär och inte fyrkantig när den placeras mellan golv utan armerad betong. Ett sådant förhållande i träets tvärsnitt gör att ägaren och invånarna i byggnaden kan vara så säkra som möjligt, efter att ha uppnått ett högt motstånd mot eventuell avböjning från en ökad belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du försöker föreställa dig mer tydligt hur beslutet kommer att förkroppsligas i praktiken, visar det sig att för ett vardagsrum med tunga möbler och en rik inredning, bör spännet mellan stockarna, beräknat enligt det tidigare schemat, vara 5- 10 cm mindre än i sovrummet, där från tunga föremål bara ett sovrumsset och en garderob. För korridoren är denna siffra mindre - lika mycket än för sovrumsinteriören.

Bild
Bild

Vissa ägare av lanthus installerar en garderob och puffar i korridoren, men det betyder inte att resten av belastningen på det återstående området som är upptaget av något är detsamma: som regel hålls lite extra möbler i korridoren, eftersom korridoren är ett bostadsområde. Följaktligen kräver golvet i korridoren inte kapitalförstärkning, som i vardagsrum.

Spännvidden för de lagda balkarna ska aldrig underskattas . Tvärsnittet av virket däremot beaktas inte helt. Trots detta är golvets hållfasthetsegenskaper av avgörande betydelse.

Om alla de andra värdena på egenskaperna (deras prov) strikt följs kommer denna kränkning inte att påverka golvets hållbarhet väsentligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Snåla inte med virkesdelen - dess otillräckliga provtagning kommer att allvarligt minska golvets livslängd . Erfarna installatörer tar materialet med en säkerhetsmarginal - det är bättre att betala över en inte så stor summa en gång och göra ett "golv för alltid" än att ändra det och spendera mer pengar i slutändan. Vid beräkning av tjockleken (höjden) på brädorna och balkarna beaktas också tjockleken på isoleringsskiktet.

Låt oss ge ett exempel till . Ett två meters avstånd mellan fördröjningarna kommer att kräva minst en stråle på 11x6 cm. En tre meters spännvidd kräver 15x8 cm, en fyra meter en-18x10 cm. »Spännvidd behövs inte. Dessutom behöver du inte använda olika spännviddar för rum i samma hus: golvhöjden kommer att skilja sig åt, vilket kommer att skapa ytterligare olägenheter.

Bild
Bild

Hur monteras det korrekt?

Specialisten använder konstruktionsskriptkalkylatorer, eller, med kunskap om SNiP, beräknar alla nödvändiga parametrar för golv och balkar på egen hand. En nybörjare utnyttjar vanligtvis säkerhetshänsyn: han kan enkelt överskatta brädans tjocklek med en faktor 1,5 genom att minska värdet på spännet mellan balkarna. Genom att öka kostnaden för att installera golvet kommer konsumenten att avsevärt spara på reparation och underhåll: denna "investering" kommer att vara till nytta här. Detta tillvägagångssätt följs ofta av människor som på sin ålderdom inte behöver skyndsamma reparationssessioner, de vill leva lugnt och uppmätt.

Bild
Bild

Innan balkarna fixeras sätts de på nivåmätaren . Lägg sedan bitarna "på ena sidan", medan de närmast väggarna läggs på ett avstånd av 10-30 cm. Vidare, dividerar det återstående avståndet mellan dem med det valda spannet, beräknas deras antal. Om befälhavaren inte passade in i den här storleken lite, och i stället för de två sista spännen, säg 50 cm, visade det sig vara en på 90, då är det bättre att inte spara pengar och lägga en bit timmer som” passade inte”in i detta gap ungefär mitt i det.

Som ett resultat faller de två sista strålarna i ungefär samma spann jämfört med resten av luckorna . Om du enligt din åsikt står inför en sådan icke-standardiserad beräkningsplan, innan du fixar fördröjningarna, flytta dem proportionellt, är arrangemangets enhetlighet inte mindre viktig: massans centrum för strukturen kommer inte att förändras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett exempel på en beräkning konkretiseras enligt följande

  • Rummets längd är 9 m.
  • Skivans tjocklek är 2,5 cm.
  • Avståndet mellan eftersläpningarna är 22, 35 cm.

Detta avstånd tas mellan de yttersta kanterna på intilliggande balkar, och inte mellan deras mittpunkter. För en bräda, till exempel under 40 mm, görs en lämplig omräkning beroende på de andra egenskaperna hos rummet som färdigställs i framtiden. Det minsta tillåtna avståndet mellan lagren är inte definierat - att minska värdet på denna parameter är i allmänhet inte kritiskt. En tjockare bräda är lämplig för ett garage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var dock säker på att du inte kan köra, lägg bilen på ett trägolv: den är monterad på en nivå som är flera centimeter lägre än de nedre kanterna och kanterna på bilens öppningsdörrar. Detta är nödvändigt för att utesluta en oavsiktlig kollision av bilens hjul på ett sådant golv.

Men att lägga ett trägolv, till exempel på en balkong, följer allmänna regler som är rättvisa för rum - det är bara viktigt att balkongen själv och stödet under den tål belastningen (maxgränsen beaktas enligt SNiP -standarder för låga och flervåningshus).

Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas inte att använda spånskiva för golv - naturligt trä är mycket starkare än limmad och komprimerad sågspån . Dessutom har tillverkarnas besparingar på limets kvalitet helt överfört spånskiva och OSB till ett låghållfast, opålitligt byggmaterial. Det används endast på de platser där det inte finns någon extra belastning (väggar och skiljeväggar, tak). För balkar på fundament eller armerade betonggolv kan dock limmade balkar användas. Användningen av polykarbonat är i allmänhet inte motiverad för golv: dess styrka är för låg och det är märkbart dyrare. Polykarbonat är endast lämpligt för isolering (till exempel mobil), eller, säg, för taket på lusthus, men inte för golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mindre beräkningsfel kommer inte att minska golvets hållfasthet. Om du inte vill återberätta igen köper du en stapel med marginal . Genom att installeras mer "ofta" kommer det bara att skapa grunden för ytterligare tillförlitlighet, men det installerade golvet med tidig färgning, slipning från gamla färgskikt och ytterligare grundning före efterföljande målningssessioner kommer att tjäna dig länge - hela ditt liv.

Rekommenderad: