Panelformning: Liten Panel Och Stor Panelformning, översikt över Formpaneler. Installation Av Lagerformning För Väggar Med Universalpaneler

Innehållsförteckning:

Video: Panelformning: Liten Panel Och Stor Panelformning, översikt över Formpaneler. Installation Av Lagerformning För Väggar Med Universalpaneler

Video: Panelformning: Liten Panel Och Stor Panelformning, översikt över Formpaneler. Installation Av Lagerformning För Väggar Med Universalpaneler
Video: BIM C 33 Revit installation A anpassning av fönster till sandwich panel 2024, Maj
Panelformning: Liten Panel Och Stor Panelformning, översikt över Formpaneler. Installation Av Lagerformning För Väggar Med Universalpaneler
Panelformning: Liten Panel Och Stor Panelformning, översikt över Formpaneler. Installation Av Lagerformning För Väggar Med Universalpaneler
Anonim

Nästan alla befintliga typer av moderna stiftelser skapas med hjälp av en struktur som formning. Det används inte bara för att fixa den nödvändiga bredden och djupet på fundamentet, utan också i vissa fall för att stärka strukturen och ge den ytterligare styvhet. Dessutom har formen en perfekt plan yta, vilket kommer att vara den bästa lösningen för applicering av material av vattentätningstyp.

En intressant lösning för konstruktion av flera objekt samtidigt kommer att vara panelformning. Det kan återanvändas. Den installeras, och efter att ha gjutit med betong tas den bort. Låt oss försöka ta reda på vad denna design är och hur man använder den korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Panelformning för väggar och fundament är en hopfällbar struktur, som demonteras efter att betongen har stelnat helt i den. Den tillhör de så kallade specialramarna. Dess struktur är enligt följande.

  • Sköldar . De är det huvudsakliga strukturella elementet. Deras ytor ska vara släta och jämna, eftersom de kommer att skapa utseendet på den färdiga monoliten. Panelformning, för vilken olika material kan appliceras, fästs vanligtvis på ramen.
  • Fästelement . Här är de bultar eller speciella lås. De används för att montera en struktur från olika delar till en enda helhet.
  • Utrustning för att stödja strukturen i ett stabilt läge . Vanligtvis är den gjord av material som inte är känsligt för stress. Anledningen är att den måste bära den stora vikt och belastning som uppstår efter att ha gjutit betong i formen.

Forminstallationsarbete bör utföras på en plan och ren yta, som tidigare var väl tampad. Det är viktigt att den betraktade kategorin av formar är korrekt monterad och motsvarar de önskade måtten: längd, höjd, bredd, tjocklek. Med hjälp av en lodlinje kontrolleras den för vinkelrätt mot basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar det är det nödvändigt att säkerställa att skärmarna är täta i fogarnas område. Efter demontering bör den rengöras och förvaras på ett säkert ställe.

Ansökningar

Huvuddragen i en sådan enhet kommer att vara dess mångsidighet och möjligheten att använda den inte bara för monolitisk konstruktion utan också för konstruktion av alla typer av ytor.

Om du tittar på syftet är sådana system uppdelade i flera kategorier

  • För betongfundament och väggar . I de flesta fall används en struktur med liten panel för dessa ändamål. Orsaken är frånvaron av behovet av att involvera olika lyftmekanismer. I det här fallet är allt arbete enkelt att göra på egen hand på några timmar.
  • För att skapa runda pelare och kolumner . Sköldar av den övervägda formen används för att skapa torn, liksom hissar av hiss.
  • För att fylla golv . Sådana strukturer används vid konstruktion av föremål i olika höjder och ändamål från armerad betong. Även panelformning används som den yttre ytan av lagertypen när man skapar öppningar för fönster- och dörrblock.
Bild
Bild

Huvudsorter

Om vi pratar om huvudtyperna av panelformar, är vanligtvis två kategorier uppdelade, som har sina egna strukturella egenskaper:

  • liten panel;
  • stor panel.

Låt oss försöka ta reda på vad som är skillnaderna mellan dessa kategorier och vilka funktioner de har.

Liten sköld

Denna typ av formning skiljer sig genom att brädornas yta inte är mer än 5 kvadratmeter. Vanligtvis är de mest populära modellerna strukturer med dimensioner på 750x3000 och 1200x3000 mm.

Stor panel

Om vi pratar om storpanelsformering, varierar vanligtvis panelernas area i detta fall från 5-80 kvadratmeter, och elementens massa är inte mer än 50 kilo. Detta gör det möjligt att montera för hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera att valet av kategori av formning beror på konstruktionens dimensioner. Det händer ofta att båda typerna av formverk används vid byggande av byggnader.

Skydda material

Formen kan vara avtagbar och ej borttagbar. Moderna modeller av den andra typen är vanligtvis skapade av expanderad polystyren eller material med liknande egenskaper. En sådan prefabricerad struktur är en vattentät och värmeisolerande beläggning, på grund av vilken det, efter att basen har torkat, kommer att räcka bara för att stänga lederna mellan plattorna med hjälp av polyuretanskum eller tätningsmedel.

Observera att flyttbar lagerformning av liten panel och stor panel är:

  • aluminium eller stål;
  • plast;
  • trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss nu prata mer om var och en av dem

  • Stållösningar kännetecknas av sin massivitet, stora massa, men samtidigt hög hållfasthet. Vanligtvis används stål- eller aluminiumversionen vid konstruktion av stora anläggningar, där skyddskonstruktionernas höga hållfasthet är en viktig punkt. I privat konstruktion används denna kategori nästan aldrig på grund av dess höga kostnad. Aluminiumformspanelen blir lättare, men den böjer lätt under belastning, varför det ofta är nödvändigt att använda olika stödmekanismer. Sådana produkter klassificeras som återanvändbara.
  • Plaststrukturer kan ha vilken form och storlek som helst, vilket gör det möjligt att fylla även runda baser. De används vanligtvis vid konstruktion av höghus. Med tanke på att det finns många komponenter här är de perfekta för fasaddesign. Det är sant att kostnaden för en sådan design är hög. Men samtidigt kan den installeras snabbt och är lätt.
  • Trästrukturer är enkla i konstruktion, lätta i vikt och mycket enkla att installera. Formning av denna typ utförs vanligtvis självständigt, men trä som material har flera nackdelar. Till exempel kan den sällan användas igen, och betong som fäster vid ytan är då mycket svårt att rengöra. Men å andra sidan är det väldigt tillgängligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs för arbete?

Om du bestämmer dig för att göra formen själv är det bättre att skapa en universell linjär version av trä för att utföra små mängder arbete. Detta gör det möjligt att avsevärt spara pengar på köp eller uthyrning av den aktuella strukturen.

För att skapa det måste du ha till hands:

  • konstruktion häftapparat;
  • kartong eller polyeten;
  • fästelement för infästning, liksom själva fästelementen;
  • trä motståndskraftigt mot fukt;
  • stänger för anslutning av panelelement.

För att ge den inre ytan jämnhet krävs det dessutom att man sträcker filmen eller fäster kartong på brädorna. Det är sant att ibland används rör som stöder ramen tills den är gjord, och dess element är säkert fästa vid varandra. Du behöver bara laga mat och skära brädorna i storlek, varefter du kan slå ner sköldarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vi tillägger att vid senare användning kommer ett speciellt smörjmedel att krävas, vilket kommer att behöva bearbeta en sådan skärm. Detta kommer då att göra det lättare att ta bort resterna av betong från strukturen, eftersom den inte fastnar.

Beräknings- och installationsregler

När man gjuter en konstruktion av monolitisk typ är det nödvändigt att så exakt som möjligt bestämma hur mycket material som krävs för tillverkning av sköldar.

För grunden

  • Bestäm höjden på basen, med hänsyn till utsläppsrätterna.
  • Förfina objektets omkrets.
  • Bestäm timmerets tjocklek. Det måste anges i projektet. Om indikatorn inte finns där bör tjockleken väljas med hänsyn till det arbete som ska utföras. Men vanligtvis använder de en kantad bräda på 25-30 mm.

Objektets längd bör fördubblas genom att placera sköldarna mittemot varandra, och det erhållna resultatet ska multipliceras med materialets tjocklek och höjd. Det resulterande värdet blir volymen virke som krävs för att skapa linjära formpaneler. Du måste också förbereda stängerna som pluggar och hängslen.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa plattor

  • Bestäm höjden och ytan på rummet.
  • Kontrollera hur tjockt golvet ska vara enligt projektet.
  • Förbrukningen av teleskopstöd kommer att vara följande - en per kvadratmeter. Du behöver också ett lämpligt antal stativ.
  • Virke måste fördelas med en hastighet av 3,5 linjära meter för varje kvadrat som ska hällas.
  • Plywoodskivor bör också förberedas enligt golvytan.

För att fylla väggarna måste du först beräkna strukturens yta, med hänsyn till utsläppsrätterna. Alla beräkningar bör utföras på samma sätt som för grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Träavverkningen bör i alla fall ske med en viss marginal. Det måste noteras att formpaneler är en universell sak och kan användas för att fylla vilken struktur som helst.

Nu kommer vi att ge ungefärliga installationsregler. Glöm inte att de kommer att bestämmas av formen med formen:

  • först utförs noggrann märkning på de platser där formpaneler kommer att monteras;
  • montering av paneler, samt installation av fästelement och inbäddade delar;
  • installation av sköldar tydligt enligt tidigare markeringar;
  • installation av tjockleksbegränsare för bärande konstruktioner, liksom öppningar av fönster och dörrar;
  • installation av formpaneler på den motsatta sidan av axiella linjer och deras efterföljande fastsättning vid varandra;
  • installation av slutsköldar;
  • pålitlig fastsättning av strukturelement med varandra med hjälp av bultar
  • installation av förberedda förstärkta ramar enligt de applicerade markeringarna;
  • skapa ett starkt lager mellan formen och armeringen med hjälp av polymerklämmor.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När panelformen fyller sin funktion, det vill säga efter att betongen har härdat kan den tas bort inom ramen för de fastställda reglerna och föreskrifterna.

Rekommenderad: