DIY Byggnadsställningar Av Trä (21 Bilder): Hur Man Gör Panelgolv Från Brädorna Själv? Hur Man Monterar Träställningar Från Pallar Enligt Ritningar?

Innehållsförteckning:

Video: DIY Byggnadsställningar Av Trä (21 Bilder): Hur Man Gör Panelgolv Från Brädorna Själv? Hur Man Monterar Träställningar Från Pallar Enligt Ritningar?

Video: DIY Byggnadsställningar Av Trä (21 Bilder): Hur Man Gör Panelgolv Från Brädorna Själv? Hur Man Monterar Träställningar Från Pallar Enligt Ritningar?
Video: Villavagnen byggnadsställning 2024, April
DIY Byggnadsställningar Av Trä (21 Bilder): Hur Man Gör Panelgolv Från Brädorna Själv? Hur Man Monterar Träställningar Från Pallar Enligt Ritningar?
DIY Byggnadsställningar Av Trä (21 Bilder): Hur Man Gör Panelgolv Från Brädorna Själv? Hur Man Monterar Träställningar Från Pallar Enligt Ritningar?
Anonim

Många ägare av hus på landet och på landet reparerar oberoende de yttre och inre väggarna i ett privat hus och tak. För arbete på höjden krävs ställningar. De kan snabbt sättas ihop från trä med egna händer. Men först är det värt att välja en säker och pålitlig struktur som en person kan arbeta fritt på. Till skillnad från analoger från industriell produktion, med självmontering av träkonstruktioner, kan du samla skogar av alla storlekar, baserat på egenskaperna hos byggnadens arkitektur och layout.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Först är det värt att välja rätt material för ställningen. Endast brädor och balkar av god kvalitet och en viss tjocklek bör användas för att säkerställa ställningens hållfasthet och förmåga att motstå extrema belastningar . Ställningar av gamla plankor får inte användas. Lämpliga material är tall, gran eller billigt hårdträ av tredje klass. Det viktiga är inte dess utseende, utan bara brädans tjocklek och styrka.

Bild
Bild

För konstruktion av byggnadsställningar rekommenderas att använda timmer med följande parametrar:

  • brädor 6 meter långa och 4-5 cm tjocka;
  • stänger med en sektion på 5x5 och 10x10 cm.

Trädet behöver inte behandlas med ett antiseptiskt medel om skogarna bara behövs under en arbetssäsong.

Bild
Bild

Det är viktigt att trästrukturer inte påverkas av mögel eller mögel, vilket förstör träets struktur. Det bör inte heller finnas några sprickor eller andra defekter på brädorna, där golvet eller trästödet kan gå sönder.

Pallar kan användas för att göra paneldäck om det inte finns brädor med önskad längd.

Du måste också förbereda de verktyg som strukturen ska monteras med:

  • en hammare;
  • roulett;
  • såg för trä;
  • skruvar eller spikar;
  • nivå.

Efter att du har förberett verktygen och materialet måste du göra mätningar av väggen som ställningen kommer att stå på. Baserat på mätningarna kommer det att vara nödvändigt att göra ritningar av den framtida strukturen för att inte göra misstag när man monterar den och få jobbet gjort snabbare.

Bild
Bild

Ritningar och mått

Det är nödvändigt att samla träställningar enligt ritningar, som är upptagna med hänsyn till egenskaper och storlekar på fasader och interiörer. För självmontering från trä är ställningar bäst lämpade, som har god stabilitet och inte kräver mycket tid för installation . För dem kan du använda trä av tredje klass utan defekter, som sedan kan kasseras för ved efter avslutat arbete.

Maxlängden kan inte vara mer än 6 meter, annars blir det svårt att flytta en sådan struktur längs fasaden eller inomhus. Man bör också komma ihåg att byggnadsställningar ska stå på ett avstånd av högst 15 cm från ytterväggen. Vid utförande av interna arbeten bör sådana konstruktioner vara på ett avstånd av högst 10 cm från väggen.

Här är ritningarna för de olika typerna av byggnadsställningar:

Bild
Bild
Bild
Bild

De enklaste anses vara bifogade byggnadsställningar, som används vid mantel av fasaden på en låg byggnad med sidospår, vid arkivering av gavlar … Vid utförande av putsarbete, fasadbehandling med sten eller tegelstenar, kommer det att vara nödvändigt att montera mer hållbara byggnadsställningar.

Bild
Bild

Den bifogade ställningen består av flera element:

  • ställningar;
  • överliggare på vilka strandpromenaden läggs;
  • stöd och stopp, vilket ger ställningen styvhet och styrka;
  • staket i form av träräcken.

Om du planerar att klättra till toppen av väggen måste du använda stegar och stegar för att kunna klättra upp till önskad nivå på väggen. Ställningens dimensioner beror på måtten på väggarna bredvid de är installerade.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att göra för stora strukturer, eftersom det kommer att vara svårt att flytta dem längs väggarna.

Tillverkningsprocess

Inledningsvis bör du sätta ihop rätt ram med dina egna händer. I de flesta fall är det mer rationellt att använda bifogade ställningar, vilket kräver mindre timmer. För att kunna göra hemgjorda konstruktioner själv, som sedan enkelt kan fästas på väggen, bör du följa installationstekniken, som hjälper dig att montera byggnadsställningar från trä själv. För att bygga en pålitlig struktur där du kan arbeta utan rädsla för förlängningen, för efterbehandling måste du följa ett visst schema.

Ram

Innan man påbörjar arbetet med att montera ramen bör plattformen jämnas och vid behov torkas så att den färdiga strukturen inte vacklar under drift. På ett plant område är det lättare att installera vertikala ramställ, under vilka du inte behöver lägga tegel och trimbrädor.

De första som ska monteras är 4 vertikala ställ, för vilka en 10x10 cm balk eller tjocka brädor 4-5 cm breda används … Avloppen skärs i höjd och hålls ihop med horisontella stänger eller korta plankor. Först måste du montera ramens sidor på marken, varefter de lyfts och fästs med parallella element. Ställ för ramen, för bättre stabilitet, är det bättre att göra en trapetsform. Till exempel kan den nedre stagen på ena sidoväggen göras 1, 2 meter lång och den övre 1 m lång.

Bild
Bild

När du monterar ramens sidor på marken är det bättre att arbeta tillsammans. Om montering av ramen utförs av en person måste du först fixa den inre distansen på väggen.

Det bör finnas flera parade ställningar. De är stödet för golvet, som skiljer sig åt i olika riktningar. Racket kan vara singel. I detta fall bör dess längd inte vara mer än 4 meter.

För att strukturen ska vara stabil måste diagonala stag göras på varje sida av den, vilket kommer att fungera som förstyvningar och förhindra att ställningen svänger.

Golv

När ställningsramen är monterad kan du fortsätta med installationen av panelskivan, som är gjord av brädor 4-5 cm tjocka . När du lägger golvet, kom ihåg att det inte ska vara stora luckor mellan brädorna. Längden på ett golvspann bör inte överstiga 3-4 meter, om brädans tjocklek är 4-5 cm. För tunnare brädor bör längden inte vara mer än 2 meter.

Bild
Bild

Luckor och stegar

För att klättra upp på de övre nivåerna måste du göra en trappa med 5x5 cm steg. Intervallet mellan stegen väljs individuellt för den person som ska arbeta på en sådan trappa.

Om byggnadsställningen är tvåstegad, måste du göra en lucka för att klättra till andra våningen . Det görs vanligtvis från sidan. I mitten kommer en lucka att störa arbetet. En stege är spikad på luckan, längs vilken stigningen till andra våningen i ställningen kommer att göras.

Bild
Bild

Monterbar ställning

Detta element hjälper till att lyfta behållare med arbetande kompositioner till det övre planet och till efterbehandlarna själva. Det samlas också in från brädorna på egen hand. Ställningarna vilar mot marken i ena änden och mot väggen i den andra. Oftast används ram eller bifogade strukturer, som anses vara de mest pålitliga. De baseras inte på ramen, utan på ramen, vilket ökar deras styrka och säkerställer säker rörelse på ställningen.

För tillverkningen används en 5x15 cm bar och en bräda 3-4 cm tjock. Alla trädelar fästs med spik. Ett stöd är gjord av två brädor 1 m långa. Ett element är monterat vertikalt och ser ner, det andra åt sidan. Delar är anslutna i rät vinkel. På denna botten är golvet fyllt med ett steg på 1-2 cm. För att stärka strukturen fästs jibs gjorda av diagonala balkar till det formade hörnet. Deras undersida ska vila mot marken. För att fixera den nedre delen av ställningen, drivs en insats in i den nedre delen . Dess övre del är spikad på basen.

Bild
Bild

I det utrymme som skapas av hörnets sidor läggs sköldar på varje sida, vilket säkerställer strukturens styvhet. Lägg golvet ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionen av träställningar tar lite tid, enligt det föreslagna schemat. Ju bättre och mer tillförlitliga konstruktionerna är, desto snabbare kommer efterbehandlingen att utföras. Säkerheten för dem som måste arbeta på höjden beror direkt på ställningar . När du utför konstruktions- eller reparationsarbeten i lågbyggnad kan du inte klara dig utan sådana konstruktioner. Därför måste du veta hur du snabbt och korrekt kan montera en sådan struktur från brädor på egen hand.

Rekommenderad: