Trägolv: Timmerstolar Mellan Våningarna I Ett Privat Hus. Anordning, Beräkning Och Installation Av Konstruktion, Golvtjocklek Och Livslängd

Innehållsförteckning:

Video: Trägolv: Timmerstolar Mellan Våningarna I Ett Privat Hus. Anordning, Beräkning Och Installation Av Konstruktion, Golvtjocklek Och Livslängd

Video: Trägolv: Timmerstolar Mellan Våningarna I Ett Privat Hus. Anordning, Beräkning Och Installation Av Konstruktion, Golvtjocklek Och Livslängd
Video: Knarrande parkettgolv 2024, Maj
Trägolv: Timmerstolar Mellan Våningarna I Ett Privat Hus. Anordning, Beräkning Och Installation Av Konstruktion, Golvtjocklek Och Livslängd
Trägolv: Timmerstolar Mellan Våningarna I Ett Privat Hus. Anordning, Beräkning Och Installation Av Konstruktion, Golvtjocklek Och Livslängd
Anonim

Med all popularitet att bygga sten och syntetmaterial är det i vissa fall helt enkelt omöjligt att klara sig utan trä. Det används också vid konstruktion av golv. Men för att utesluta misstag är det nödvändigt att noggrant förstå trägolvets struktur och metoden för dess konstruktion.

Bild
Bild

Särdrag

På tal om egenskaperna hos trägolv måste man omedelbart påpeka detaljerna i utformningen av källaren eller vindelement i byggnaden. Båda är de vanligaste alternativen; det är mycket mindre vanligt att skapa överlappningar på andra ställen. I grunden innefattar strukturblockets sammansättning balkar från en stång eller stock. En förutsättning är stängning på båda sidor med plåtmaterial eller en träplatta av hög kvalitet. När du lägger ett trägolv, tänk på hur:

  • dess bärförmåga;
  • termiska egenskaper;
  • akustiska egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall måste du:

  • använd isolering (vanligtvis inuti strukturen);
  • applicera en ångspärr;
  • välj noga placeringen av balkarna, med hänsyn till den minsta nedböjningen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golv och vindsgolv är konstruerade av fiberplattor och spånskivor, av orienterad skiva och plywood. Att lägga allt måste över balkarna.

Ganska ofta är manteln fäst direkt på golvet . Då fungerar strukturen samtidigt som ett tak för det nedre rummet och ett undergolv uppifrån. I de flesta fall spikas golvet; om de inte används blir lageregenskaperna sämre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet från en balk till en annan reduceras ibland om det är relaterat till däckets egenskaper.

Bas- / sockelöverlappningar skapas från:

  • okantade brädor;
  • platta;
  • stockrullar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är användbart att jämföra trä- och armerade betonggolv, eftersom det är dessa två alternativ som visar sig vara de främsta rivalerna. Stålbalkar används uppenbarligen mindre ofta och främst inom industriell och specialkonstruktion. Träprodukter kännetecknas av en relativt blygsam vikt. För 1 kvm m. av trä står för 350-400 kg.

Armerad betong, även "lätt", kan inte väga mindre än 700 kg per 1 kvm. m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att minska byggnadens vikt förenklar inte bara installatörernas arbete och gör det lättare att transportera lasten. Samtidigt reduceras också arbetskostnaderna. Och möjligheten att klara sig med en”enklare” grund är väldigt attraktiv. Om spännen är relativt små och placeringssteget är frekvent, kan träelement läggas ut utan speciell lyftutrustning. Lyckas klara sig med de direkta krafterna hos deltagarna i konstruktionen själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att betona den höga arbetshastigheten. Golvplattor i trä färdigställs på bara några skift. Att göra jobbet så snabbt när du använder armerad betong kommer säkert inte att fungera. Men det är viktigt att förstå att det finns fall där plattor är bättre än trä. Även det bästa träet deformeras för lätt.

Det är lätt att se hur golvet vibrerar när man går på det. Det är sant att detta inte förvirrar alla människor . Men på grund av en för liten förskjutning kan det uppstå sprickor i gipsskikten, ibland sömmarna som skiljer arken av ytstrukturer öppna.

I de flesta fall används trägolv som underlag för trägolv. Efter några år kan obehagliga främmande ljud uppstå. Stengolvet saknar dessa nackdelar. Det dämpar också ljud mycket mer effektivt. Det är möjligt att bekämpa inträngande av främmande buller genom träet med hjälp av ytterligare återfyllning. Men samtidigt går sådana fördelar som enkelhet och konstruktionshastighet förlorade. Att göra överlappningen tyngre hjälper inte alltid till att helt lösa problemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trästrukturer kan brinna, eld sprider sig mycket snabbt genom dem . Båda nackdelarna kan naturligtvis mildras genom speciella impregneringar . Men då är det redan omöjligt att tala helt om överlappningens naturlighet, om dess ekologiska renhet. Impregneringen måste upprepas då och då, eftersom de gradvis tappar sina egenskaper.

Specialbehandling ökar avsevärt byggkostnaderna och större reparationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädet kan drabbas av mögel och andra svampar, av trämaskar . Det är mycket känsligt för fuktgenomträngning, särskilt när det blandas med aggressiva ämnen. Vridning av trä, utseende av sprickor noteras ofta. Livslängden för ett perfekt trägolv med det mest noggranna underhållet överstiger inte 50 år. Till sist, armerad betong vinner definitivt på platser där det är stor risk för en destruktiv jordbävning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tekniska krav

Vid konstruktion av trägolv du kan fokusera på normerna från SNiP II-25-80 . Enligt denna standard är det nödvändigt att ge skydd mot inträngande av vatten och mot skadliga biologiska ämnen. På platser där exponering för en aggressiv miljö är sannolik måste man vara noga med att skydda mot korrosion. Beräkningar för bärighet och den icke-kritiska deformationsnivån utförs i förväg. Det är omöjligt att använda limmade trägolv om lufttemperaturen även under en kort tid överstiger 35 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barrträ är att föredra för arbete. I vissa fall används lövträ. Enligt GOST 4981-87 måste balkar vara gjorda av barrträ. För kranialstänger är det tillåtet att använda ämnen i lövträ som uppfyller de fastställda kraven.

Du kan inte använda ett träd sämre än andra klass . Du kan inte heller använda delar som där sprickor från ände till ände är längre än 0,1 m . Bedömningen av ras- och sortgruppen utförs visuellt. För att exakt bestämma lasterna guidas de enligt instruktionerna i GOST 2140 . Golvtak i ett privat hus kan användas utan stora svårigheter, men ytterligare nyanser måste beaktas. Så i vindsrummen måste du dessutom förstärka balkarna.

Bild
Bild

Den maximala spännlängden är 8 m. Den minsta delen av virket är 0,05x0,15 m, och den största är 0,14x2,4 m. De största delarna används sällan i privata hus, eftersom den bärande lasten där inte motivera en sådan tjocklek på materialet. Det är tillåtet att använda balkar av massivslipade stockar.

Experter rekommenderar starkt att torka alla arbetsstycken noggrant innan de läggs på den avsedda platsen. Avståndet från en balk till en annan är 0,6-1 m. Denna indikator påverkas av:

  • antalet våningar i byggnaden;
  • lastvärde;
  • strukturens totala yta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bjälkarnas längd bör vara sådan att de stöds av väggarna på särskilt anvisade platser . Golvets placering under den kalla vinden har sina egna nyanser. Eftersom den kombinerar en bärande och värmeisolerande funktion, kommer det att vara nödvändigt att utrusta ett block med flera lager. Delar av "pajen" och deras sekvens väljs så noggrant som möjligt. Icke-bostadslokaler kan utrustas utan ett färdigt golv.

Bild
Bild

När det gäller balkarna är de antingen installerade på väggarnas utskjutande delar eller murade i dessa utskjutande delar. Du kan definitivt inte använda ett träd om byggnaden är längre än 10 m. Ännu mer, spann längre än 6 m kan bara byggas av specialämnen, som är mycket dyrare än enkelt sågat virke. Förutom isolering, du måste ta hand om vattentätning och ångskydd . Trägolven på andra våningen kan till och med användas i en tegel- eller betongbyggnad.

Bild
Bild

Den begränsande (kritiska) belastningsnivån för golv- och källarstrukturer är minst 210 kg per 1 kvm. m. Om vinden ligger högst upp, är denna siffra minst 105 kg. Men när det gäller bostadsloft eller vid förvaring av ett stort antal tunga föremål styrs de av den högsta indikatorn.

Den högsta avböjningsnivån per 1 lm är 0, 004 m. Om den är större blir det farligt att använda en sådan överlappning

Vid läggning av keramiska plattor och andra tunga golvbeläggningar egen nedböjning av trägolvet är begränsat till 0, 0025 m per 1 rm . Men i fallet med en mindre använd vindsvåning i bostäder kan du öka den tillåtna nivån till 0, 005 m. Men det är fortfarande bättre att inte snåla med beräkningarna och göra en bättre struktur.

Bild
Bild

Sedan, i framtiden, om du behöver göra om en enkel vind till en vind, behöver du inte bygga om golvet. Du måste också tänka på ljudisolering. Högst 50 dB främmande ljud ska passera in i vardagsrummet. Experter rekommenderar att du använder ljudisolerade material, som också är isolering . Då blir det möjligt att förenkla designen och något lätta "pajen".

Bild
Bild

När du beräknar ljudisoleringen i en tvåvåningshus, kom ihåg att ljud också kan passera genom rör. Om de är det är det bättre att vända sig till proffs, snarare än att riskera att förlora komfort . Oavsett träkonstruktionernas längd och golvet på vilket golvet är skapat måste det behandlas med brandskyddsmedel och svampmedel. Använd inte värmeisolering som inte tillåter ånga att passera. Annars är snabb förstörelse av bärande strukturer oundviklig.

Bild
Bild

Ett trägolv ovanpå en sockel eller fundamentgrill uppförs endast med hjälp av en kranialstång. Det finns inget annat sätt att isolera golvet tillräckligt bra. Om sågspån, spån tas för isolering, impregneras de också antiseptika och ämnen som undertrycker förbränning . För att undvika fukt från kontakt med marken, en ogenomtränglig matta krävs . I fuktiga rum placeras den också ovanpå.

Bild
Bild

När man bygger golv i ett flerfamiljshus är det absolut nödvändigt att använda konstruktiva brandskyddsmetoder. Du måste också utesluta de minsta hålrum som skulle begränsas av brännbara element.

Vyer

Det finns olika typer av trägolv. De beror på tillgängligheten av källare och om lokalerna är uppvärmda eller inte. När ett bostadsgolv ligger ovanpå appliceras en golvplatta. Strukturer ovanför källare eller källargolv kallas källar- eller källargolv. Eftersom temperaturen och luftfuktigheten i detta fall är ganska olika måste du använda:

  • ångspärr;
  • värmereflekterande film;
  • isolerad beläggning (lager med ökad tjocklek).
Bild
Bild

När golvet placeras direkt på marken används piedestalstöd. Men det finns ett annat alternativ - först hälls en kudde av betong och sedan läggs det eftersläpningar. Bjälktak av den vanliga typen används i bostadsgolv och på vinden. Använd inte specialisolerade delar i detta fall. Det finns inte heller något behov av behandling med vattentätande blandningar.

När överlappningen görs över en träbalk eller stock är det största spannet 15 m. Men helst bör du begränsa dig till 6 m spann. Om det finns träribbor under taket bör spännvidden inte överstiga 5 m. På I -bjälkar eller kombinerade (trämetall) revben, du kan öka spännvidden upp till 12 m. Slutligen, när du använder balkribbade produkter för stöd, kan du göra spann på 15 m helt lugnt.

Bild
Bild

Överlappning, uppförd på balkar eller stockar, används längst. Det behärskades i antiken. Huvudlagerdelarna är rektangulära eller fyrkantiga balkar. De är gjorda av massivt trä och läggs sedan i steg om 0, 6-1, 5 m. Men det finns också mer moderna lösningar som använder limade eller plywoodbalkar. Tack vare speciell teknik blir det inte värre än i det klassiska formatet.

Bild
Bild

Rektangulära balkar har nu lärt sig att göra inte bara fasta utan också med ett tomrum inuti. Frisläppandet av strålar som liknar en cirkel eller en oval har felsökts. Och det finns till och med en speciell variation av dem, liknande en komplex I-balk. Skillnader kan också gälla skärningspunkten med väggen.

För att fixera strålen på väggen, utan speciella tekniska passager, måste du bryta igenom speciella bon … De måste gå djupt minst 0,15 m . I de flesta fallen utgrävningens djup når 2/3 av materialskiktet.

Ankare används för direkt fastsättning av balkarna. Om det finns en betongband kan den fästas med specialfästen, ankare eller fästen. Parningsfästen monteras på stockväggen, hålls på plats med kraftfulla skruvar.

Bild
Bild

Överlappning på träkanter innebär användning av brädor med en tjocklek på 0,04-0,05 m. Deras höjd sträcker sig från 0,2 till 0,28 m. Lätt ribbat golv innehåller ett golv. Under den monteras ribbor var 0,3-0,6 m. Viktigt: revbenen måste bara ha en rektangulär men inte en I-sektion (annars kommer de att betraktas som balkar).

Beräkning

Oavsett den specifika tekniska lösningen måste noggranna beräkningar göras. Bara de låter dig bestämma de mest rationella parametrarna. Inte konstigt att de i vissa fall inte är stela, men i form av ett antal nummer. Vid bestämning av längden styrs de av byggnadens specifika parametrar. Det bästa, om längden på varje platta exakt kommer att matcha spannet . Innan de beräknar får de reda på hur djupt elementen måste sänkas ner i väggen och hur man fixar det.

I en tegelsten eller i block är en bräda inbäddad på 0,1 m, en stång på 0,15 m . Att bygga golv i ett trähus, hack är gjorda från 0,07 m . När du planerar att fästa balkar till speciella fästkonstruktioner som ett ok eller fäste, matchar strålens längd exakt storleken på det spann som ska täckas. Om balkarna tas fram, fästs spärren direkt på dem; utgångsvärdet varierar från 0,3 till 0,5 m . Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt beräkningen av laster. Deras totala värde inkluderar:

  • egen överlappningsvikt;
  • svårighetsgraden av det färdiga golvet;
  • mycket möbler;
  • många vanliga föremål och dekorationer;
  • belastning från människors närvaro och rörelse.
Bild
Bild

För att eliminera fel är det lämpligt att kontakta proffs . Men om du har lite kunskap kan du göra beräkningarna själv. För vindsgolv isolerade med mineralull eller annat lätt material, belastning 50 kg per 1 kvm. m. För att ta reda på driftbelastningen mest exakt, måste du hänvisa till regleringsdokumenten. Var noga med att tillämpa koefficienten (vanligtvis 1, 3, om inte annat anges) i alla beräkningar för styrka och snitt.

Bild
Bild

Vid beräkning av överlappningen avrundas alla värden endast. För aktivt använda vindar och vindar ökas korrigeringsfaktorn till 1, 5. Detsamma görs om du planerar att använda tunga fyllmedel. Som standard utförs alla beräkningar av värdena för enskilda strålar för en rektangulär sektion. Det enda undantaget är när en annan konfiguration tillhandahålls inledningsvis.

Bild
Bild

Rektangelns höjd måste alltid vara större än bredden. Bestämningen av höjden påverkas främst av tjockleken på isoleringsskiktet. I rambyggnader är det lämpligt att ta ett steg mellan delarna, vilket sammanfaller med avståndet mellan stolparna. Om tjocka ljudisolerande material används, beaktas de också vid beräkningen av massan. Annan information finns i regleringsdokumenten.

Installationsteknik

Trägolvet mellan golven skapas i alla fall av stöd- och däckkonstruktionerna. För att välja stockar måste du knacka på dem med en yxa . Normalt hörs ett ringsignal. Spåren där balkarna ska monteras måste rengöras noggrant . Därefter täcks de med vattentätningsmaterial (främst takmaterial). Först då kan golvdelarna själva läggas.

För din information: urtag i tegelväggar behandlas med bitumen eller bituminös mastik. Samma bitumen är användbart för beläggning av balkarnas änddelar. I trähus skärs ofta stöd in enligt "svansvans" -systemet. Fördelen med detta tillvägagångssätt är enkelhet och utmärkt stabilitet.

Bild
Bild

I vissa fall använder de istället för brädor balkstolar . De är mycket mer praktiska, om än bara för att 100% jämn kartong är en sällsynthet . Även i privata hus täcker gården stora sträckor mycket bättre.

Används också ibland balk I-balk . Det är längre än brädan, samtidigt utsätts det inte för uttorkning och vridning. Sådana balkar tillverkas vanligtvis i industrianläggningar. Ovan och under bildas remmar av torrhyvlat trä. Plywood eller orienterade plattor placeras i mitten av kakan.

Det är värt att komma ihåg att I-balkar måste borras (sågas) mycket, annars kommer du inte att kunna missa olika kommunikationer. Uppmärksamhet bör också ägnas åt ångspärren i taket i trägolvet. Det utförs om det finns en kall vind ovanpå.

Bild
Bild

En sådan täckning krävs inte under ett vindsboende . Men du måste fortfarande täcka från ångan beklädnaderna på backarna och spärrens ram. Ångspärren är gjord av glasin, polypropen eller polyeten. Beroende på valet av installatörer limmas eller spikas dessa lager med lameller. Först efter ångspärren är isoleringen i kakan. Det kan presenteras:

  • olika rullar;
  • återfyllningar;
  • värmegenomsläppliga plattor.
Bild
Bild

I de flesta fall fylls luckorna mellan strålarna. Endast ibland föredrar de att lägga ut värmeskydd på ett grovt golv eller golv. Det rekommenderas att isolera, skydda mot ångträngning alla skiljeväggar som ligger intill taket . Viktig uppmärksamhet bör också ägnas åt skorstenens passage genom trägolvet. Det är nödvändigt att välja skyddsmaterial så noggrant som möjligt. Skorstenens väggar vid skärningspunkten med taket bör vara bredare än i huvuddelen . Fast fixering av spåret med överlappning är inte tillåtet. Lådorna är isolerade:

  • mineralull;
  • expanderad lera;
  • vermikulit.
Bild
Bild

Utnyttjande

Livslängden på ett trägolv kan vara 50 år (i ram- och panelhus). De främsta riskerna för honom är:

  • rötning;
  • skador av trämaskar;
  • mekaniskt slitage på lagerelement.
Bild
Bild

Det är nödvändigt att skydda trägolvet så mycket som möjligt från:

  • vattenläckor;
  • läckage av nederbörd;
  • kondens av vattenånga;
  • omotiverad (överstiger konstruktionen) belastning.

Rekommenderad: