Betongfundament: Anordning Och Beräkning Av Höjd Vid Husbyggnad, Version Av Armerad Betong På Skruvhögar, SNiP Och Livslängd

Innehållsförteckning:

Video: Betongfundament: Anordning Och Beräkning Av Höjd Vid Husbyggnad, Version Av Armerad Betong På Skruvhögar, SNiP Och Livslängd

Video: Betongfundament: Anordning Och Beräkning Av Höjd Vid Husbyggnad, Version Av Armerad Betong På Skruvhögar, SNiP Och Livslängd
Video: Formning med formstag. 2024, Maj
Betongfundament: Anordning Och Beräkning Av Höjd Vid Husbyggnad, Version Av Armerad Betong På Skruvhögar, SNiP Och Livslängd
Betongfundament: Anordning Och Beräkning Av Höjd Vid Husbyggnad, Version Av Armerad Betong På Skruvhögar, SNiP Och Livslängd
Anonim

Grunden är den viktigaste delen av alla byggnader, vare sig det är ett bostadshus eller en stor fabrik, som säkerheten för hela byggnaden beror på. Det finns många material från vilka stödstrukturer av olika slag uppförs. Valet av rätt grund kan påverkas av faktorer som byggnadens syfte, terrängen, jordens sammansättning, väderförhållanden och mycket mer. Ett av de mest pålitliga och hållbara materialen för konstruktion av ett sådant stöd är betong.

Bild
Bild

Beskrivning

En betongfundament är en självhärdande blandning av ett bindemedel, som är cement, hydrosilikatgips och andra material. Dessutom innehåller den grus och sand i erforderliga proportioner, liksom vatten, vilket gör att du kan göra den torra blandningen till en tjock lösning för att fylla utrymmet mellan de fina partiklarna med bindemedlet. Jämfört med andra stiftelser har en betongfundament fördelar som:

  • enhetlig krympning, exklusive sprickor och deformation av hela strukturen;
  • betong (och särskilt armerad betong) har den längsta livslängden jämfört med andra material;
  • tillgänglighet och låg kostnad för material och arbete;
  • materialets unika egenskaper, som kan ändras direkt under arbetets gång, gör att även komplexa arkitektoniska idéer kan förverkligas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

Precis som vilken struktur eller struktur som helst måste anordningen för en betongfundament vara baserad på vissa byggkoder (SNiP 3.02.01-87). De bestämmer exakt hur och i vilka proportioner olika blandningar bereds och hur man staplar dem.

  • Sand . För betong av hög kvalitet bör sandkorn vara 1-3 mm stora och inte innehålla en stor mängd silt- eller lerföroreningar. Den tillåtna andelen främmande partiklar i sanden är högst 5%.
  • Grus . Storleken på stenar bör inte överstiga 8 cm, de bör inte heller innehålla en stor mängd främmande ämnen. Krossad sten kan användas istället för grus, vilket uppfyller samma krav.
  • Cement . Det finns flera typer av cement som kan användas för att framställa en betongblandning - pozzolansk cement, slagg Portland cement, Portland cement. Den senare används oftast vid konstruktionen av grunden och är den mest lämpliga. Dessutom har varje typ av cement en märkning (300, 400, 500), som visar tryckhållfastheten i kg / cm².

Cementkvaliteten bör alltid vara 1, 5–2 gånger högre än betongkvaliteten, vilket är nödvändigt för olika konstruktioner, beroende på deras vikt. Så, för ett privat tvåvåningshus är betong M300 och M350 lämpliga, för en sommarstuga i trä - M250, och för en garageport eller ett högt staket - betong M200.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den ideala andelen för att förbereda betong är ett förhållande 1: 3: 5 av cement, sand och grus . Vatten tillsätts i en sådan mängd, där det är nödvändigt att erhålla en viss betongkvalitet och anges i olika regleringsdokument.

Bild
Bild

Vad händer?

Trots att det huvudsakliga grundmaterialet är betong, enligt dess designfunktioner är den indelad i flera typer.

  • Kolumngrund är en betong rak eller skruvhögar som placeras i marken med hjälp av en specialdesignad teknik. Den största nackdelen med denna typ är omöjligheten att ordna en källare i byggnaden, liksom behovet av ytterligare isolering.
  • Strip foundation Är en kontinuerlig linje av härdad betong belägen under alla yttre och inre bärande väggar. Med värme och vattentätning av hög kvalitet gör en sådan grund att du kan ordna en källare i en byggnad. Det är bandfundamentet som oftast byggs med egna händer, eftersom det inte kräver dyr utrustning och hög kompetens.
Bild
Bild

Dessutom är betongfundamentet uppdelat i följande typer:

spillror betong - lösningsskiktet är täckt med en stark mursten;

Bild
Bild

skumbetong - detta fundament monteras på plats från de medförda skumblocken;

Bild
Bild

armerad betong (monolitisk) - den svetsade armeringsstrukturen placeras i de grävda urtagen och hälls uppifrån med betongbruk.

Bild
Bild

Hur göra?

Det är inte alls nödvändigt att köpa färdigbetong eller betala för betongblandarens tjänster, lösningen är lätt att förbereda hemma. Det viktigaste är att följa de resulterande beräkningarna och proportionerna så exakt som möjligt för att försöka behålla processens renhet. Eftersom en grundbetongfundament byggs under nästan alla hus på landet, bör du stanna närmare på konstruktionsprocessen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ritningar

Innan vi fortsätter med beräkningarna är det nödvändigt att samla in alla tillstånd från lokala myndigheter så att det inte uppstår några missförstånd i framtiden. Efter att ha mottagit alla papper är det nödvändigt att upprätta en allmän grundplan, på vilken noggrannhet och detalj som kvaliteten på allt arbete beror på. Själva ritningen måste skapas baserat på beräkningar av följande indikatorer:

  • jordtyp på platsen - dess sammansättning, densitet, fukthalt, etc. beaktas;
  • belastningsgraden ökade under drift (föremål och människor som kommer att vara inne i den färdiga strukturen, liksom förändringar i väderförhållanden och nederbörd);
  • vikten av själva strukturen . Medelvikten för vissa husstrukturer kan erhållas från olika referensböcker och standarder, och deras volym och yta - genom att multiplicera längden, höjden och bredden på ett strukturelement.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkningsprocess

Varje konstruktion börjar med förberedelsen av platsen - allt skräp och gräs tas bort, det översta lagret av torv tas bort. Enligt ritningarna ritade, med hjälp av insatser och ett rep, beskrivs fundamentets placering och en grävning grävs längs de angivna gränserna om källaren inte är planerad, eller en grop om källaren är tänkt. En gräv grävs under det inre bärande och alla ytterväggar i det framtida hemmet.

Efter att ha grävt diket kan du börja bygga upp formen om det behövs . Det kan byggas från alla överblivna brädor, eller du kan köpa färdiga hopfällbara eller icke-hopfällbara i en specialaffär.

På ytan av den installerade formen appliceras eller läggs vattentätning, vilket skyddar fundamentet från effekterna av sedimentärt och grundvatten. Det är bäst att kombinera både rulle och beläggningstätning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En speciell ram är gjord av armeringsjärn och placeras inuti formen på tegelfragment. Du kan fixa ett stålrör med andra både genom enkel svetsning och genom att "binda" ihop. Det första alternativet är mindre tillförlitligt, eftersom svetsning minskar styrkan i hela strukturen. Efter montering av armeringen kan en välblandad cementmurbruk hällas. NS

När du förbereder lösningen med egna händer är det omöjligt att göra med en persons krafter, eftersom du måste förbereda en stor mängd av blandningen samtidigt. Det är bäst att använda speciella betongblandare eller köpa en färdig blandning.

Den hällda men inte härdade murbruk måste avlägsnas från luftbubblor som fångats inuti, med en vanlig pinne för att "genomborra" blandningen, knacka på formen från utsidan eller använda en speciell konstruktionsvibrator.

Bild
Bild

Efter allt arbete är det bara att övervaka stelningen av den lagda grunden. Betongen måste härda konsekvent och jämnt. Vid varmt väder fuktas dess yta med en liten mängd vatten för att förhindra att ytan spricker, och i regn täcks lösningen med en film för att förhindra överflödig fukt. En korrekt härdad blandning får snabbt styrka och blir mycket tillförlitlig.

Varje grund måste stå minst en månad innan själva huset byggs, eftersom det sätter sig och kan deformeras

Ovanpå den färdiga grunden, efter dess krympning, är det redan möjligt att installera bärande väggar och speciella betongstolpar, på vilka stockar kan fästas under trägolvet på första våningen och ytterligare efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare bearbetning

För att skydda den färdiga grunden från effekterna av olika aggressiva miljöer och effekterna av låga temperaturer under vinterfrost behöver den ytterligare förstärkning med olika lösningar.

För korrosionsskydd av förstärkningsskiktet är det nödvändigt att inte bara utföra alla konstruktionsarbeten korrekt: att fylla armeringen med betong helt, eliminera luftfickor, utan också att behandla metallen med speciella mineralämnen. Sådana ämnen täcker förstärkningen med ett lager av oxid och bygger en extra fuktspärr.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra att kondensatet som ansamlas på betongbandens yta tränger in i betongens porer och inte förstör dess struktur kan fundamentet täckas uppifrån med en speciell bituminös mastik. Det låter dig skapa ett mjukt lager över vilka droppar fukt flyter ner som på en vaxartad yta. Eftersom bitumenmastik är ett ganska modernt material, var det gamla sättet att isolera porös betong från fuktgenomträngning att täcka grunden med utvecklingen av maskinolja, vilket gjorde det möjligt att uppnå liknande resultat.

För att undvika att svamp och mögel bildas på betong är det tillräckligt att köpa en speciell lösning i butiken, som appliceras på den frysta grunden, och som också isolerar grunden väl.

Bild
Bild

Användbara tips

Experter rekommenderar att du följer några enkla regler när du skapar en betongfundament.

  • För höghus och tunga konstruktioner är det bäst att anlägga antingen en plattfundament eller en betonglistfundament . I detta fall bör själva tejpen alltid vara flera centimeter tjockare än väggen för att inte kollapsa under sin vikt. För att minska arbetskostnaderna och pengarna kan du bygga två typer av fundament, alternerande tejpen och pelaren.
  • Det är bäst att fylla hela grunden på en gång, men om det behövs kan du göra detta i delar . Det viktigaste är att avbrottet i arbetet inte överstiger flera dagar. Innan nästa område fylls är det nödvändigt att rengöra det igen från skräp och damm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att kontrollera sanden för mängden föroreningar och föroreningar räcker det med en tom transparent behållare och vanligt vatten . Sand hälls i en behållare, vatten hälls och allt omrörs väl. Om en stark grumlighet uppstår, överskrider föroreningarna i sanden den tillåtna hastigheten och kvaliteten på den färdiga betongen lämnar mycket att önska. I detta fall måste sanden hämtas från en annan leverantör.
  • Tekniken för att installera en betongfundament av tejp-typ är ganska enkel, men den är fylld med stora arbetskostnader . Erektion är möjligt, men du måste vara beredd på processens längd och oundviklighet för mindre misstag. Men med förbehåll för de grundläggande arbetsreglerna blir den resulterande strukturen ganska stark och hållbar.

Rekommenderad: