Golvbalkar: I-balkar Av Trä Och Armerade Betongtyper. Tekniska Krav För Metall- Och Betongbjälkar, Deras Installation

Innehållsförteckning:

Video: Golvbalkar: I-balkar Av Trä Och Armerade Betongtyper. Tekniska Krav För Metall- Och Betongbjälkar, Deras Installation

Video: Golvbalkar: I-balkar Av Trä Och Armerade Betongtyper. Tekniska Krav För Metall- Och Betongbjälkar, Deras Installation
Video: Gjutning av betonggolv 2024, Maj
Golvbalkar: I-balkar Av Trä Och Armerade Betongtyper. Tekniska Krav För Metall- Och Betongbjälkar, Deras Installation
Golvbalkar: I-balkar Av Trä Och Armerade Betongtyper. Tekniska Krav För Metall- Och Betongbjälkar, Deras Installation
Anonim

Husbyggnad är vanligtvis förknippat med väggar, tak och tak och fundament. Men alla dessa och andra komponenter kommer inte att kunna fungera normalt utan golvbalkar, så de bör få ökad uppmärksamhet även i privat konstruktion.

Bild
Bild

Vad är det här?

Kunskap om golvbalkens struktur och dess avsedda syfte är mycket viktig. Utan att ta hänsyn till sådana stunder är det absolut omöjligt att bygga ett hus över en våning. Behovet av golvbalkar kan inte ifrågasättas. Det är välkänt att ljuskronor hängs upp i taket och dekorativa strukturer är fästa, och människor går på golvet i de övre våningarna, för att inte tala om belastningen som skapas av möbler och hushållsapparater, liksom annan egendom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt detta kan inte stödjas av byggnadsstrukturer om det inte finns golvbjälkar. De spelar rollen som ett slags särskilt starkt skelett som förbinder nivåer i olika höjder. Fram till slutet av 1800 -talet var det enda alternativet för att organisera ett sådant skelett trä- och metallkonstruktioner.

Armerad betong används nu i stor utsträckning för detta ändamål. Att lägga balkar under konstruktion bör utföras med noggrannhet, även om ett privat hus eller en sommarstuga byggs . Till synes obetydliga snedvridningar kan leda till att alla strukturer kollapsar. Naturligtvis krävs också exakta beräkningar. Under en längre tid förlitar sig ingen på allvar på byggarnas öga och intuition.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Tekniken står dock inte stilla. Förr eller senare uppstår frågan, är det möjligt att göra utan balkar, för att förenkla konstruktionen. Som ett resultat av en teknisk sökning skapades de så kallade icke-balkgolven. Den vanligaste varianten av en sådan design är samma typ av plattor och paneler som läggs ut i följd, eller en platta med monolitisk design. De skiljer sig åt:

  • hög styrka;
  • brandmotstånd;
  • första fabriksberedskap;
  • ökad tillverkningsförmåga.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men du bör inte anta att balkarna är mycket sämre än ramfria strukturer när det gäller dessa indikatorer - med rätt arbete är skillnaden liten . Dessutom är balklösa plattor mycket svåra och dyra att transportera, lasta och lossa. Konsumenten visar sig vara bunden till sina standardmått när han väljer storleken på spannet. Men det finns också ett plus: en monolitisk betongyta, gjuten direkt på plats, är vanligtvis av bästa kvalitet.

Bild
Bild

Vyer

För privat konstruktion är det meningslöst att ge upp golvbjälkar. Det är en annan fråga vilken typ av betong de kommer att vara. Armerade betongkonstruktioner är utbredda. De gör att du effektivt kan fördela de laster som skapas av golvet på övervåningen på de bärande elementen. Armerad betong är mycket stark och stabil. Men dessa fördelar överskuggas starkt av den stora massan och komplexiteten i installationsarbetet. I de flesta fall kommer det inte att vara möjligt utan specialutrustning, och det ökar avsevärt kostnaden för att bygga en byggnad.

Av denna anledning används armerade betongbjälkar främst där lasterna uppenbarligen är mycket höga:

i transportanläggningar

Bild
Bild

i flerbostadshus

Bild
Bild

i storskalig industri

Bild
Bild

i kontorsbyggnader

Bild
Bild

i idrottsanläggningar

Bild
Bild

Armerade betongbalkar kan ha olika tvärsnitt (total storlek och form). Beroende på tillverkningsmetod utmärks följande produkter:

  • prefabricerad armerad betong tillverkad vid fabriken;
  • balkar förberedda på själva byggarbetsplatsen;
  • prefabricerade monolitiska produkter (kombinera de två tidigare formaten).
Bild
Bild
Bild
Bild

I-balkar av trä anses vara lätta och mycket hållbara. En sådan produkt anses vara innovativ, men bara i vårt land, för utomlands är sådana mönster ganska vanliga. Den viktigaste fördelen med en trä -I -balk är dess enkla tillverkning - den kan göras även hemma utan att använda komplexa verktyg . Utseendet är inte helt bekant för byggare, eftersom skiljeväggarna är mycket tunna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ingenjörer kunde emellertid med hjälp av fysikens lagar öka produkternas styrka till det maximala. Ovanifrån fungerar strålen för böjning, och underifrån accepterar den spänning. Specialister ägnar särskild uppmärksamhet åt strängheten i I-strålarnas geometri. Tack vare detta är den efterföljande installationen av golvbeläggningar eller takkonstruktioner mycket förenklad. Dessutom minskar de totala byggkostnaderna.

Golvbjälkar i metall är ganska utbredda. Anledningen är enkel: metallen finns och är mycket stark. I princip används högkvalitativt stål för tillverkning av strukturen. Det är viktigt att veta att i mycket massiva hus, där belastningen är ganska hög, bildas en I-balk av stål. Det gör att du kan fördela lasten så enhetligt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Var uppmärksam på strålarnas så kallade nummer, som anger storleken. Till exempel kan nummer 10 bara användas som vägledning, men 16 är redan ett fullfjädrat stöd. Tillsammans med stål används aluminium också i stor utsträckning. Det är mycket motståndskraftigt mot skadliga kemiska påverkan, men det tål mekanisk påfrestning värre än stål.

Av denna anledning industribyggnader innebär främst användning av stålbalkar … Privat husbyggande utförs oftast med hjälp av aluminiumkonstruktioner. Poängen är inte bara materialets lätthet, utan också i avsaknad av behovet av att göra en speciell korrosionsbehandling. Om varken metall eller betongbalkar passar ägaren av någon anledning, är det värt att titta närmare på de limmade strukturerna. Detta är en tidtestad mängd strålelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grund och botten är ett block i ett stycke tillverkat av gran, cederträ, tall eller lärk. Det sista alternativet är det mest hållbara och mest motståndskraftiga mot yttre påverkan. Den väger dock mycket mer än sina motsvarigheter. Limning av trä visar sig vara mycket mer attraktivt än att använda en monolitisk uppsättning. Innan du börjar limma avlägsnas eventuellt defekt område, så strukturen blir starkare och mer stabil.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom uppfyller limmade balkar kraven för högteknologisk konstruktion, eftersom produkterna bearbetas med högprecisionsmekanismer. Deformation och sprickbildning under transport och lagring utesluts. Dessutom kommer ett högkvalitativt limmat block att behålla sina dimensioner under den vanliga användningsperioden. Brandmotståndet hos limmat trä är märkbart högre än för fasta element.

Dess dekorativa egenskaper är ganska höga. Användningen av prefabricerade monolitiska golv förtjänar dock uppmärksamhet. I de flesta fall har de tjocka revben. Vanligtvis används ljusarmerade betongbjälkar för tillverkning av golv.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bildas av en ram av stålförstärkning. Denna rumsprodukt vilar på en rektangulär balk av armerad betong. Även block som innehåller ett tomrum används i vilka monolitisk betong hälls. Det ihåliga blocket består av följande alternativ:

  • speciell keramik;
  • gassilikat;
  • polystyrenbetong;
  • ren betong.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelen prefabricerade monolitiska lösningar är utmärkt ljudisolering och värmeskydd. De inlagda kanalerna gör det möjligt att ordna all kommunikation utan några speciella svårigheter. En annan fördel med den beskrivna lösningen är att den kan användas i oberoende konstruktion. Ofta ribbade prefabricerade monolitiska golv:

  • lättare än ihåliga kärnplattor;
  • låter dig överge användningen av golv under golvet;
  • låta dig inte använda kranen;
  • hjälp att täcka komplexa rum med burspråk, avsatser;
  • tillämpas i de mest otillgängliga områdena;
  • är billigare än ihålig och monolitisk armerad betong;
  • bära en belastning på upp till 1 tusen kg per 1 kvm. m.;
  • låter dig skapa kraftfulla bärande hoppare.
Bild
Bild
Bild
Bild

T-balkar av varmvalsade stållegeringar i plan liknar bokstaven "T " … Det är viktigt att veta att nackdelen med dessa strukturer är deras låga hållfasthet. De används främst i ljuskonstruktioner som trappor, källare, växthus, garage. Även i en vanlig bostadshus är en T-balk inte lämplig för bildande av bärande golv. Av denna anledning är det mycket bättre att använda OSB i praktiken.

Bild
Bild

Denna förkortning betyder en trä-I-balk . Orienterad strängbräda är perfekt för ram-, block- och trähus. Det används också i tegelbyggnader. Det är viktigt att veta att OSB kommer att vara det bästa valet om spärrens längd överstiger 5 m. Taket som är installerat på det kommer att användas stabilt i många år, och den totala kostnaden för strukturen kommer att tillfredsställa ägaren.

Den maximala spännlängden når 12 m. Moderna tekniska lösningar säkerställer överensstämmelse med designgeometrin. Att arbeta med OSB -balkar är möjligt under alla årstider. Olika tekniska kommunikationer kan läggas inuti. Enligt experter, det är 5 eller till och med 10 gånger mindre mödosamt att montera sådana produkter än en armerad betongmonolit.

Bild
Bild

För sträckor på mer än 6 m används endast I-balkar från timmer i kategorin LVL, medan fogning av virket med lim inte utförs. Det finns inget behov av att utföra "vått" arbete. De bästa råvarorna är barrträd. När det gäller luftbetongbalkar betraktas de som en mycket ekonomisk och relativt lättanvänd lösning.

Gasbetong är pålitlig och hållbar, tolererar perfekt temperaturfluktuationer . Överföring av alla accepterade laster till fundamentet och bärande väggar garanteras. Av recensionerna att döma, hjälper luftbetongelement att förhindra höga ljud, och de ökar också kvaliteten på värmeisolering. Men det är knappast rimligt att använda mellangolv i trä i ett betonghus av flera skäl:

  • maximal spännvidd mellan bärande väggar - högst 6 m;
  • du måste använda antiseptika och brandskyddsmedel;
  • avståndet mellan angränsande balkar är begränsat.
Bild
Bild

Bland de innovativa mönster, anmärkningsvärt sammansatta golvbalkar . De är skapade på basis av glasfiber, från vilket många olika produkter har producerats nyligen. Användningsområdet för glasfiberbalkar är ungefär detsamma som för motsvarigheter i metall, medan den totala vikten är 4 eller 5 gånger lägre.

Sådana produkter tillverkas av många ryska företag. De är också lämpliga för vinden.

Bild
Bild

Bjälkar fördubblade med distanser används i bostadshus i två våningar av expanderade lera betongblock . Vanligtvis används för detta parade brädor med en storlek på 1, 5x0, 5 m. För att utesluta gnissar stansas brädorna med spikar eller dras åt med självgängande skruvar. I detta fall bör strålarnas steg vara 0,6 m, förutsatt att konventionella värmare används. Metall-trä balkar anses vara en mångsidig lösning.

Bild
Bild

Metallens styrka och träets relativa lätthet kombineras harmoniskt. Denna design möjliggör snabb och kostnadseffektiv konstruktion. Resurser sparas, och samtidigt pengar. Avfallets utseende är uteslutet. Konturstrålar kan användas i en mängd olika fall, men denna lösning kommer redan att kräva särskilt noggranna beräkningar.

Tekniska krav

För en balk är en sådan indikator som maximal längd utan stöd mycket viktig. Det enklaste sättet att avgöra det är att använda en online -kalkylator. Beaktats:

  • spännstorlekar;
  • metoder för fixering av strukturer;
  • laststorlek enligt projektet.
Bild
Bild

Det är viktigt att veta det speciella tabeller används för att bestämma steget och sektionen av balkarna . Vid val av bärande sektioner beaktas deras tjocklek: i ett trähus sträcker det sig från 0,1 till 0,2 m. Vid bestämning av balkarnas längd läggs förutom avståndet mellan väggarna 0,2-0,25 m till det dubbelsidiga stödet. En enkel träbalk kan bli upp till 6 m lång. När den är gjord av limmat trä stiger denna siffra till 9 m.

Bild
Bild

Valet av golv för ett ramhus är mycket svårare än för ett trähus. Poängen är att misstag kan vara mycket allvarligare. Byggare som är oerfarna eller oprofessionella kan göra många misstag. Den nödvändiga informationen kan hämtas från SP 31-105-2002. Oavsett tryckbelastningens massa är det kategoriskt omöjligt att använda rått trä, eftersom du annars kan stöta på sprickor. Trädet måste dekontamineras och behandlas med blandningar som förhindrar brand.

Bild
Bild

Bjälkar bör fästas på de övre hängslen på bärande väggar eller spolar. Du kan inte minska tvärsnittet av element genom att ange en urskärning för att ansluta produkter med trim. Balkenas stålstöd måste vara samma höjd som själva balkarna. Både metall- och betongbalkar:

  • ska inte ha rostiga och feta fläckar;
  • uppfylla kraven i GOST för avvikelser från planhet, rakhet;
  • motsvarar standarderna för efterbehandling;
  • innehåller ett material med en viss tryckhållfasthet.
Bild
Bild

Beräkning

Designbelastningen bestäms genom att multiplicera standardindikatorn med tillförlitlighetsfaktorerna.

Bild
Bild

Strålens styrka kontrolleras av det maximala böjningsmomentet. För att göra detta måste du dividera spänningen med det beräknade motståndsmomentet. Du bör få minst 13 MPa. För att välja sektionen styrs de av det erforderliga motståndsmomentet. Det är viktigt att veta att till exempel ett trähus, för att inte tala om mer komplexa strukturer, det är bättre att överlåta alla beräkningar till proffs.

Bild
Bild

Montering

Plattorna läggs vanligtvis på metallbalkar ovanpå cementskiktet. Metall- eller betongbalkar 5-7,5 m långa kräver förstärkning med ståltråd 0,02 m i diameter. Det är placerat i mitten av spannet. Om spännet i sig har en längd på 7, 6-9 m, utförs förstärkning varannan, 5-3 m. Ju bredare spännvidd, desto högre bör stålbalkarna vara. Trästrukturer används i 1 del. för 1 kvm m.

För metallkonstruktioner är denna siffra 1 st. med 2 kvm m. För att förenkla fixeringen av formen används teleskopställningar. När du använder träformar är det nödvändigt att utesluta frånvaron av sprickor. Installation av plattor på metallbalkar är mycket enklare än på en betong- eller tegelbas.

Bild
Bild

Det är värt att överge metallbalken om strukturen måste stödjas av en låg tegelvägg, eftersom den är för dyr. Dessutom kan väggsprickor provoceras. I de flesta fall stöds partitionerna av stödramar. Förgjutna betongplattor är huvudsakligen monterade på en metallbalk.

Rekommenderad: