Bjälklag: Funktioner Av Mellangolv På Träbjälkar. Egenskaper Hos Prefabricerade Golv Mellan Första Och Andra Våningen. Beskrivning Av Konstruktionen

Innehållsförteckning:

Video: Bjälklag: Funktioner Av Mellangolv På Träbjälkar. Egenskaper Hos Prefabricerade Golv Mellan Första Och Andra Våningen. Beskrivning Av Konstruktionen

Video: Bjälklag: Funktioner Av Mellangolv På Träbjälkar. Egenskaper Hos Prefabricerade Golv Mellan Första Och Andra Våningen. Beskrivning Av Konstruktionen
Video: Hur gör snickaren - Stomresning 2024, Maj
Bjälklag: Funktioner Av Mellangolv På Träbjälkar. Egenskaper Hos Prefabricerade Golv Mellan Första Och Andra Våningen. Beskrivning Av Konstruktionen
Bjälklag: Funktioner Av Mellangolv På Träbjälkar. Egenskaper Hos Prefabricerade Golv Mellan Första Och Andra Våningen. Beskrivning Av Konstruktionen
Anonim

Bjälkar, belägna över lika golv, är det viktigaste strukturella elementet i varje byggnad. Ytterligare omslutande funktionella detaljer stöds på balkgolven. Armerad betong, trä, metall, kombinerade material används som material för balkarna.

Vad det är?

Varje element i strålsystemet spelar en viktig roll. Delar är vanligtvis gjorda av standardstorlekar, monterade på plats med hjälp av improviserade mekanismer. Typen av bjälklag är alltid relaterad till byggnadens skala. Det enklaste alternativet är av trä, lämpligt för privat individuellt byggande. Golvplattor är ett strukturellt element i en byggnad med flera våningar. Elementen är inblandade i den direkta uppdelningen av huset i golv.

Bild
Bild

Den klassiska plattan är byggnadens horisontella stödstruktur. Förutom golvelement är golv källare och vind. De kännetecknas av sin form till platta och välvda. Golvens huvudsakliga egenskaper motsvarar vanligtvis de krav som designers, arkitekter och andra personer som är ansvariga för bostadskonceptet är medvetna om. Klassificeringen av överlappningar efter egenskaper skiljer följande positioner:

  • efter material;
  • enligt överenskommelse.

Takbjälkarnas roll i bostadsbyggandet är hög. Utan balkar kommer golv i lägenheterna att sjunka även under en liten vikt, och taket kommer att kollapsa från vanliga ljuskronor. Det är ett slags robust skelett med ett revliknande utseende. Detta skelett har kallats golvbalkar länge. Detta huvudstöd har alltid varit och byggs med tillräcklig styrka, vilket väsentligt ökar vikten av strukturen som helhet.

Det är sant att moderna material är lätta och har bra styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs de för?

Regelgolvsystemet bär inte bara mekaniska laster. Det är också ett värmeisolerande och ljudabsorberande lager. Det isolerar husets inre från yttre påverkan. Till exempel tillåter det inte fukt från källaren, kallt från vinden. Det är tack vare den högkvalitativa grunden för bjälklagsgolvet att gatuljud inte kommer in i rummen . I bostadshus är de vanligtvis av ramtyp, och golv mellan golv ser ut som en solid struktur som passar inte bara mellan första och andra våningen. De är strukturens vanliga skelett.

Den mekaniska belastningen på golvet mäts av materialet som används och byggnadens prestanda . Alla parametrar beräknas utifrån vissa uppgifter som inte är så lätta att utföra.

Ansvariga proffs uppnår rätt resultat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnaden i beräkningar är förknippad med närvaron av värmare, de typer av material som används. Intensiteten för driften på vinden, lagring av saker påverkar också de beräknade värdena.

Om en vind är planerad på vinden, beaktas också golvbeläggningens vikt, liksom befintliga möbler och skiljeväggar.

Beroende på indikatorer är golven prefabricerade, monolitiska eller kombinerade. De är nödvändiga för att skilja golven, vindsstrukturen eller källaren från huvudrummet. De viktigaste typerna av reglar är vanligtvis timmer eller stål. Träbjälkar är billiga, men används inte i storskalig industriell konstruktion. Nackdelar med materialet:

  • brännbarhet;
  • förfall;
  • låg styrka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak är lämpliga för konstruktion av träkonstruktioner, lågkonstruktioner, bruksstrukturer . I bostadshus av masstyp används prefabricerade armerade betongplattor och kombinerade paneler. Element är indelade i små och stora. Små plattor används i privat konstruktion eller vid konstruktion av låga byggnader.

Stora plattor behövs för mycket betydande strukturer, i närvaro av betydande dynamiska belastningar. Ibland kan typiska plattformar inte tillämpas, eftersom de inte ger den nödvändiga styvheten. Till exempel, om byggnaden som ska byggas är av komplex form, görs taket för det på beställning.

Balkgolv har många användningsområden. I enhetens allmänna plan tar strålarna inte bara en del av ansträngningen utan överför den också genom väggarna till fundamentet. Dessa är ett slags styvhetsmembran som skapar strukturens styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design egenskaper

Optimala designalternativ väljs av utvecklare med hjälp av speciella metoder. Vanligtvis jämförs priser, materialkvalitet, möjliga arbetskostnader, byggetider. Detta element i strukturen för de nedre våningarna är taket. För högre våningar är balkarna golvet. Kraven för vissa typer av balkgolv är ganska stränga .… Till exempel när det är nödvändigt att utföra uppdelningar av rum med en temperaturskillnad. Funktionerna hos dessa strukturer är nästan desamma som på ytterväggarna.

Antalet totala belastningar på bjälklag måste vara står i proportion till byggnadens driftsegenskaper . Om de beräknade indikatorerna inte är uppfyllda kan detta leda till defekter, varav den minsta är golvets knakande. Vid grova kränkningar av arbetet kommer byggnaden att kollapsa under drift. Typen av överlappning måste väljas korrekt. Endast på detta sätt säkerställs konstruktionens tillförlitlighet, liksom komfort i huset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Bjälktak fungerar schematiskt som en bärande del, och gapet mellan dem fylls med efterbehandlingsmaterial för golv och tak. Överlappningar på träbjälkar är oftast gjorda av trä i storleken:

  • 50*150;
  • 100*150;
  • 150*150;
  • 150*175;
  • 175*175.
Bild
Bild

Det säregna med träbjälkar är att de över långa sträckor ger styrka, men påverkar inte kvalitetsstyvheten. Denna defekt elimineras genom att beräkningarna är korrekta, men i privat konstruktion är det inte alltid möjligt att utföra dem. Rekommenderad stigning för bjälklag är 500-600 mm.

Ribbade däck, med begränsad användning i konventionell mening, har funnits tillämpning i vindsstrukturer. De tillverkas med revben i en eller två riktningar. Det finns en solid platta överst. Plattorna är anslutna till varandra med förankrade stålfogar. De säkerställer också enhetens plattor med byggnadens vertikala bärande element. Stålbalkar är också indelade i typer, inklusive:

  • hopsättning;
  • halvmontering;
  • monolitiska system.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanaler eller T-stänger används sällan i individuell konstruktion, även om de har allvarliga fördelar jämfört med andra typer. Den största nackdelen med sådana strukturer är deras betydande vikt, som kan nå 400 kg. Bärförmågan hos de yttre elementen måste överensstämma med denna egenskap. Sådana delar är till exempel inte lämpliga för panel- eller prefabricerade konstruktioner av luftbetong.

Armerad betongkonstruktion praktiseras sällan i enskilda bostadskonstruktioner . Tekniskt sett bör det motsvara bärarens höjd, vilket ska utgöra 1/20 av gapet mellan baserna. Strålens bredd beräknas med ett förhållande av 5: 7.

Fördelen med armerade betongkonstruktioner är att de kan tillverkas självständigt . Detta är tillåtet i närvaro av formningsutrustning, armerad betongblandning av typ 300 och specialmaterial. Armerade betonggolv fylls med luftbetongblock eller ihåliga keramiska stenar.

Användningen av ett sådant system i privata bostäder medför ökade arbetskostnader och den ekonomiska nackdelen med projektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den etablerade tekniken justeras dock framgångsrikt. Till exempel kan ett skelett på träbjälkar erhållas samma som för metallegenskaper. Modifiering av parametrar kan uppnås på grund av en annan ordning för placering av stödstrukturerna.

Bjälkarna är ordnade i par med en stigning på 500 mm. En del av ett par med stora dimensioner fungerar som grund för golvet, och den andra (mindre) spelar rollen som ett stödelement för taket. När du skapar detta system utesluts alla vibrationer, och även perfekt ljudisolering dyker upp.

Hur väljer man?

Längden på balkarna väljs i enlighet med storleken på det spann som ska täckas. Som regel är det minsta avståndet inblandat i beräkningarna om rummen är rektangulära. I närvaro av en kvadrat tappar staplingsflödet sin mening. Speciellt om huset är av sten och alla dess väggar är bärande, med tillräcklig styrka. De tål bulk, inte bara från träbjälkar, utan också från stål och armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Strålarnas parametrar väljs bland förhållandet mellan parametrarna för de befintliga spännen. Om det behövs införs hjälpelement med stora dimensioner i strukturen, som vilar på delar av en mindre sektion.

För att sluta med ett golv på samma nivå läggs balkarna i den sekundära strukturen i stödunderlaget till höjden av deras sektion.

Strålarnas avstånd följer inte alltid en enda princip. Detta engagemang har att göra med grunden för väggarna i vilka nischer är byggda . De dyker upp under byggprocessen, och här uppstår deras egna nyanser. I vissa fall kan golvbalkar stödjas av fristående stöd, till exempel när konstruktionen är inramad. Racken kan också vara av trä, sådana element är sammankopplade med speciella fästen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om spännen i den konstruerade byggnaden är mer än 7 meter, rekommenderas att fylla dem med golvbjälkar i stål . Dessa element är också oumbärliga för rekonstruktion av byggnader. Till exempel användes stålbalkar vid konstruktionen av stalinistiska skyskrapor. Tillsammans med armerad betongmonolit visade sig konstruktionerna vara mycket hållbara och anses vara av hög kvalitet nuförtiden.

Principen för arrangemang av stålelement liknar träkonstruktioner. Nischberedning skiljer sig åt i vissa särdrag. Till exempel måste bärande element skyddas från ojämn kraftfördelning.

Det är vanligt att lägga speciella stålplåtar under stålbalkarna eller förbereda en betongplatta. Nischer är isolerade med specialmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Isolering kan läggas direkt i nischen, men under förutsättning att den saknas från väggstrukturen. En öppen nisch kan inte bara vara en ledare för kyla, utan också orsaken till fukt och kondensansamling. Det är viktigt att isolera det ordentligt med ett lämpligt värmeisolerande material.

Expanderad polystyren är lämplig som värmeisolator. Materialet absorberar inte fukt och behåller varm inomhusluft väl. När du väljer det är det värt att överväga den ökade brandfarligheten hos expanderad polystyren, så se upp för att fylla tränischer med träbjälkar. I detta fall är det att föredra att försegla nischen med betongbruk och speciellt obrännbart polyuretanskum. När du väljer det sista alternativet rekommenderas att linda in balkens ände med tjärpapper eller takpapp.

Bild
Bild

Det är starkt avskräckt att välja en film eller en vanlig plastpåse för samma ändamål. Kondens kommer att dyka upp i det stängda området från påsen, väggen fryser. Tjäraimpregnering eller något modernt antiseptiskt preparat är lämpligt som isoleringssubstrat. Detta kommer att utesluta för tidigt sönderfall av golvbalkar.

En nisch förseglad med ytterligare isolering kallas döv . Definitionen är vanligare än öppen konstruktion. I det här fallet är gapet mellan balken och väggen inte fyllt med någonting . Material och arbetskostnader kommer att sparas, men ljudisoleringen reduceras avsevärt. I detta fall är vattentätning av väggen inuti också nödvändigt, till exempel är balkarna nödvändigtvis täckta med skyddande material.

Bild
Bild

Du kan själv välja typ av överlappning. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till terrängens karakteristiska egenskaper. Kostnadseffektiva alternativ kan väljas för varje region separat. Golvens viktiga egenskaper beaktas av konstruktörerna. Beräkningarna är individuella för varje specifik struktur . Endast i det här fallet kan du vara säker på strukturens tillförlitlighet, som, oavsett belastning, kommer att tjäna en lång livslängd.

Rekommenderad: