Minerit: Dekorativa Mineritplattor Och Andra Ark. Vad Det är? Hur Man Skär Och Såg Eldfast Minerit? Egenskaper Och Dimensioner

Innehållsförteckning:

Video: Minerit: Dekorativa Mineritplattor Och Andra Ark. Vad Det är? Hur Man Skär Och Såg Eldfast Minerit? Egenskaper Och Dimensioner

Video: Minerit: Dekorativa Mineritplattor Och Andra Ark. Vad Det är? Hur Man Skär Och Såg Eldfast Minerit? Egenskaper Och Dimensioner
Video: STENSÄTTAREN 2 TEKNIK 6 EN CIRKEL AV SMÅGATSTEN 2024, April
Minerit: Dekorativa Mineritplattor Och Andra Ark. Vad Det är? Hur Man Skär Och Såg Eldfast Minerit? Egenskaper Och Dimensioner
Minerit: Dekorativa Mineritplattor Och Andra Ark. Vad Det är? Hur Man Skär Och Såg Eldfast Minerit? Egenskaper Och Dimensioner
Anonim

Den moderna byggmarknaden fylls gradvis på med en mängd olika konkurrenskraftiga nya generationens material. Utan tvekan bör man uppmärksamma den multifunktionella fibercementplattan - minerit, som är brandsäker, fuktbeständig och miljövänlig i sin sammansättning och egenskaper. Det ställs nämligen nu ökade krav på säkerhet som en avgörande faktor för välbefinnande, särskilt vid konstruktion eller inredning av lokaler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Minerit presenterades först av en finsk tillverkare som har utvecklat en förbättrad teknik för tillverkning av cementplattor. Världen är skyldig utseendet på fibercement till österrikaren Ludwig Hatchek, som utvecklade detta material i slutet av 1800 -talet . Uppfinnaren experimenterade i 7 år och kombinerade cellulosa med cement och armeringsfibrer för att skapa ett tufft men lätt och praktiskt värmebeständigt material. Nu, istället för mineralfibrer, används konstgjorda. Med hjälp av färgämnen får materialet ett mer attraktivt utseende, och styrkan ökar genom att tillsätta härdare till blandningen. Men själva idén med fibercement förblir oförändrad.

Förening:

  • 70% är cement;
  • 10% - cellulosa;
  • 20% - mineraler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet som diskuteras har utmärkt prestanda, vilket gör det möjligt att använda det i rum där luftfuktighetsindikatorer är över normala och kritiska temperaturfall.

Tål temperaturförhållanden i intervallet från -80 till +150 C. Vid högre temperaturer börjar cellulosans sönderdelning och skada på skivan. Materialet visar utmärkt prestanda i följande kvaliteter.

  1. Hållbarhet och lång livslängd.
  2. Fuktbeständighet och frostbeständighet.
  3. Stabil mot alkalier och oxidation.
  4. Miljövänlighet och säkerhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningar

Mineritens multifunktionalitet motiverar dess efterfrågan på olika typer av arbeten

  • Fibercementskivor är lämpliga för installation av skärmar runt heta spisar, heta eldstäder och värmeavledningsutrustning i bastur.
  • Brandresistenta skiljeväggar är byggda av mineritplattor, som delar upp området i brandzoner, vilket ger en säker flykt under evakuering. Enligt en viss teknik sys väggar, tak, skorstenssystem, ventilationskanaler i brandfarliga zoner.
  • Hög fuktbeständighet tillåter användning av detta material där det är för hög fuktighet och fuktighet (duschar, simbassänger). I detta fall krävs ingen ytterligare behandling med vattentätning (vattenblåsor).
  • Kan användas som bas för kakel och andra vattentäta efterbehandlingsmaterial.
  • Värmeisolering och utmärkt anpassning av materialet till extrema temperaturer förutsätter att det används för beklädnad av inre och yttre väggar i byggnader, inklusive loggior och balkonger.
  • Servera som en slät, vattentät bas under vedspisar, vägg- och golvplattor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en måttlig vikt kännetecknas plattorna av ökad hållfasthet, slaghållfasthet och hållbarhet . Det är också viktigt att mineritens komponenter bidrar till självrengöring av plattytan. Och förutom utmärkta strukturella egenskaper har materialet estetiska möjligheter. Tallrikarna tillverkas i olika färgvariationer. Olika dekorativa färger på beläggningens främre del tillåter mantelfasader med minerit under rekonstruktion och konstruktion av bostäder och administrativa byggnader.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Mineritplattor finns att köpa i två storlekar: 1, 2 och 3, 6 m långa, med en bredd på 45 cm respektive 1,5 m. Tallriken väger cirka 25 kg. Materialet importeras till Ryssland från Europa och priset påverkas av eurokursen. Mineritplattan är en dyr byggresurs, men tillgången på inhemska motsvarigheter gör att du kan spara lite . Ryska tillverkade fibercementpaneler förlorar inte bara för utländska när det gäller tekniska egenskaper, utan överträffar dem också i ett antal egenskaper.

Produkterna har lämplig teknisk dokumentation och ett certifikat som tillåter användning i konstruktion på Ryska federationens territorium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Minerite har följande egenskaper

  • Hög hållfasthet och stöttålighet. Under påverkan av belastningar sker inte ytdeformation.
  • Absolut brandmotstånd. Materialet förblir praktiskt taget oförändrat vid temperaturer som når 150 grader.
  • Panelerna försämras inte i en fuktig miljö. Tack vare vattenavvisande medel absorberar plattan inte fukt, vilket snabbt avdunstar från materialets yta.
  • Det tål temperaturfluktuationer perfekt.
  • Mögelbeständig.
  • Stabil mot alkali och syror.
  • Bra ljudisolering.
  • Rent material i ekologisk mening.
  • Det garanterar en lång livslängd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa egenskaper hänvisar till fördelarna med minerit . Men som alla byggmaterial har det svagheter. I detta fall är nackdelen bräcklighet. Därför är det viktigt att klippa och klippa det i fragment med största noggrannhet. En annan nackdel är värmeledningsförmågan, som kan lösas helt genom att vidta vissa åtgärder under installationsprocessen.

Översikt över arter

Vindtät . De används för efterbehandling av fasader, konstruktion med ramteknik, när plattorna fungerar som ett konstruktionsmaterial och har funktionerna vind- och vattenskydd. Mineritark med modifiering ² produceras i ark i följande storlekar: 900х2700 mm; 1200x2700 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktion, HD -modifieringar . Ett mångsidigt material lämpligt för inomhus- och utomhusbeklädnad av byggnader. Sådan beklädnad försämras inte under kritiska förändringar i temperatur och luftfuktighet. Panelerna kännetecknas av sin höga hållfasthet. Plåttjocklek 3, 2-10 mm, bestämt efter syfte. De mest populära plattorna är 8 mm tjocka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Platta PC -paneler för fastsättning på fasader . Denna typ är baserad på HD -modifieringsplattor. Materialet är grundat på båda sidor och ett hållbart akrylskikt appliceras på panelen framifrån. Färgade paneler finns i fyra olika storlekar.

Möjlig tjocklek 6 eller 10 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Pastell" fasadplattor med en vattenavvisande beläggning och en slät målad yta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termostabila, eldfasta ark . Designad för installation på vägg- och takkonstruktioner för att skydda dem från värmeeffekter, för dekorativ beklädnad av eldstäder etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dekorativ . Tillverkare producerar produkter med en texturerad yta som imiterar olika efterbehandlingsmaterial. Till exempel är "stenliknande" minerit ett mycket bra alternativ för att ordna bostadsutrymmen och parade komplex, för att skapa brandsäkerhetsförhållanden, ljudisolering med isolering och visuell estetik. Tillsammans med deklarerad hållbarhet ser de väldigt anständiga ut. Många konsumenter föredrar färgade plattor för inredningsarbeten, trots att det kostar lite mer. Färgen på plattorna finns i olika nyanser, beroende på vilken typ av cement som används.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med andra material

När du tänker på hur du bäst väljer ett material måste du gå vidare från specifika uppgifter. Till exempel, när man bygger ett bad, är frågan om värmeisolering av väggarna från en högtemperaturugn av yttersta vikt. Det är helt oacceptabelt att använda asbest för detta ändamål, eftersom det är osäkert, tennpaneler, tegel och stålplåtar är föråldrade material . Magnesit kan kallas en billigare analog av minerit.

Detta naturmaterial, som har genomgått teknisk bearbetning, fungerar i en högtemperaturregim, vilket är avgörande för analoger. Magnesitplattor är lätta att skära och fästa, de avger inte skadliga ämnen vid uppvärmning. Alla indikatorer liknar minerit, men fibercementskivor är ledande som ett mer modernt material . Exempelvis är brandbeständiga paneler tillverkade med finsk LTM Flamma 9 mm-teknik ett utmärkt val för en bastuapparat när det gäller säkerhet, hållbarhet och estetik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis kan du ersätta dem med värmekrävande och prisvärda tegelstenar. För termiskt skydd är eldstad och byggstenar lika lämpliga . Men dess nackdel ligger i det faktum att du måste göra en lösning, och strukturerna från den är mycket tunga. Dessutom kan tak och tak inte skyddas med tegel. Mineritproduktionstekniken lånades av finländarna av ryska och japanska producenter. Många producerar material på finsk utrustning.

Analoger är inte sämre än originalet i kvalitet, och vissa är mycket mer attraktiva i kostnad.

" Nichikha" - fibercementfasad från ett japanskt kvalitetsmärke . Skiljer sig från Flamma i strukturerad tegelliknande struktur och högre kostnad. I den europeiska delen av Ryssland finns det mycket mindre ofta än i Fjärran Östern. Flamma-minerit är därför mer efterfrågat i västra Ryssland. I NICHIHA -produktserien finns det cirka 700 alternativ för paneler med komplexa mönster, ett urval av texturer och färger för att förkroppsliga alla idéer. Samtidigt kräver panelerna inte regelbundet underhåll, kan rengöra sig själv och behålla ett idealiskt utseende under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Faspan Antiflame" kännetecknas av sitt "ceremoniella" utseende och ihållande vita färg varvat med glimmer . Detta skiljer det från huvuddelen av oattraktiva ark på byggmarknaden. Tack vare den vackra strukturen kan köparen spara på efterbehandling.

Bild
Bild

DSP (cementbunden spånskiva) är ett mer budgetalternativ . Förlorar för minerit i yttre kvaliteter. Fibercement -sidospår är en värdig konkurrent till trämotstycket, eftersom mineritens minsta livslängd är 50 år. Tallrikar kan väljas i storlek och form, och viktigast av allt - den här kommer att kosta mindre än att använda trämaterial.

Bild
Bild

Skillnaden mellan mineritplattan och andra byggmaterial ligger i dess säkra sammansättning . Samtidigt är minerit utrustad med förmågan att självrena. Tack vare innovativ produktionsteknik avger den inte skadliga komponenter vid uppvärmning. Sådan isolering kan säkert användas för värmeisolering av ångrum. Tack vare detta kommer det att vara möjligt att skapa ett helt ofarligt mikroklimat i rummet.

Hur arbetar man med spisar?

Under konstruktionen är det möjligt att installera mineritpaneler under vilken säsong som helst. Eftersom det cementbaserade materialet inte är en effektiv värmeisolator, överför det vid uppvärmning värme i tillräcklig mängd, vilket är riskabelt för trästrukturerna som ligger under det. Under fibercementpaneler är det nödvändigt att lägga basaltpapp eller montera den på keramiska hylsor och ibland lägga ett andra ark genom keramiska isolatorer.

Eller montera mineriten på en metallprofilram fylld med tät basaltull.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar mineritplattor i ett bad beror installationsmetoden på var installationen görs. Om kaminen är placerad på ett avstånd från väggen är det tillåtet att fästa kaminen direkt på väggen . Om kaminen ligger intill väggen måste du montera två plattor samtidigt. Dessutom bör den ena skruvas på själva väggen, och den nästa ska fixeras på den föregående, samtidigt som ett visst gap kvarstår.

Vid installation av minerit är det nödvändigt att göra hålspår för fästelement för att förhindra brott . Dessutom måste ett litet mellanrum lämnas mellan golvet och plattans nedre kant. Detta är viktigt för luftmassornas fria cirkulation. För att säkerställa avståndet mellan plattorna läggs keramiska skär eller fragment av mineritplattor. Detta gäller särskilt när beklädnad av byggnader som fortsätter krympa. I detta fall avlägsnas med tiden insatserna och fästelementen dras åt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man klippa och borra?

De flesta män kommer att kunna klippa fibercementfasader på egen hand, men uppgiften blir inte lätt. Trots att plattan är ganska enkel att hantera, är dess struktur ganska ömtålig, därför måste du fortsätta med försiktighet . Att skära plattan i fragment hemma görs med en vanlig bågfil. Du behöver ett fintandat verktyg för att säkerställa ett flisfritt snitt.

Den andra metoden är att klippa sidosidan med mekaniska saxar . Detta verktyg drivs av högt lufttryck. Principen för deras arbete liknar den för vanlig sax. Du kan skära plattan med en kniv, ungefär som du skulle göra när du arbetar med gips. Skillnaden är att du behöver ett hårdmetallblad istället för en vanlig mineritkniv.

Hårdmetallskär är också lämpliga för skärning av fibercementskivor . Du behöver dammskydd för din mun och ögon. Det är bekvämt att skära fibercementskivor med ett diamantkantat blad. Sågen anses vara den mest effektiva anordningen för skärning av plattor av denna typ. När du arbetar är det viktigt att inte försumma skyddet för installatörens hälsosäkerhet. Det blir för mycket damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

För skärning av de tjockaste mineritplattorna är en cirkelsåg utrustad med en dammsamlare lämplig.

Det är bekvämare att skära bladet på den släta sidan. Med hjälp av en markör skisseras en linje, flera gånger längs konturen ritas med en hårdmetallkniv . Sedan måste du lyfta fibercementplattan och trycka lätt på skåran från sidan motsatt snittet. När plattan böjer sig på mitten måste du göra en serie snitt längs böjningen så att en av bitarna skiljer sig från den andra. På ett så enkelt sätt kan du skära en sådan tallrik själv.

För att sammanfatta: för att klippa blad av minerit fungerar en vanlig bågfil, men om du måste klippa en stor volym behöver du en motorsåg eller en sax . Börja, du måste förstå att skärets skala bestäms av bladets storlek, ja, och du bör inte spara pengar på arbetsverktyg och ditt eget skydd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationstips

Plattor monteras vanligtvis horisontellt och föredrar tätare och tjockare produkter med bättre värme- och akustisk isolering. Installation av fasadpaneler innebär inga särskilda svårigheter . Lagerprofilen är främst monterad på väggarna i två riktningar - horisontellt och vertikalt. I fixeringsprocessen är det nödvändigt att tillhandahålla luckor baserade på termisk expansion. Värdet på ett sådant gap bör ligga inom intervallet 6 mm med 3 m fibercementplåt.

Speciellt utformade självgängande skruvar används för fästelement . När de skruvas in gör hårdvaran ett hål med en större diameter än sin egen sektion. Att montera mineriten direkt på en trävägg är oacceptabelt, eftersom materialet överför ugnens infraröda strålning, värms upp och riskerar brand. Mineriten måste fästas med ett ventilationsgap, eller en värmare bör läggas under den, till exempel basaltpapp. Som bas kan du bygga en parallell metallram. Vilken installationsmetod du väljer bestäms av avståndet till ugnen.

Rekommenderad: