Sågning Av Fiberplattor: Vad är Det Bästa Sättet Att Klippa Hemma Och Hur Man Skär Arken Jämnt? Hur Skär Man Fiberplatta Med En Maskin Och Andra Verktyg?

Innehållsförteckning:

Video: Sågning Av Fiberplattor: Vad är Det Bästa Sättet Att Klippa Hemma Och Hur Man Skär Arken Jämnt? Hur Skär Man Fiberplatta Med En Maskin Och Andra Verktyg?

Video: Sågning Av Fiberplattor: Vad är Det Bästa Sättet Att Klippa Hemma Och Hur Man Skär Arken Jämnt? Hur Skär Man Fiberplatta Med En Maskin Och Andra Verktyg?
Video: Lyko Foundation Techniques - Gents Classic Graduation 2024, April
Sågning Av Fiberplattor: Vad är Det Bästa Sättet Att Klippa Hemma Och Hur Man Skär Arken Jämnt? Hur Skär Man Fiberplatta Med En Maskin Och Andra Verktyg?
Sågning Av Fiberplattor: Vad är Det Bästa Sättet Att Klippa Hemma Och Hur Man Skär Arken Jämnt? Hur Skär Man Fiberplatta Med En Maskin Och Andra Verktyg?
Anonim

Standardstorleken på fiberplattor (de kallas också kortplåt) är från 1, 22 till 3, 66 m lång och från 1, 20 till 2, 14 m bred. Och deras tjocklek börjar från 2,5 mm och slutar med 2,5 cm. Plåtar av halvfasta och hårda typer av detta material har vanligtvis fler övergripande dimensioner än mjuka, men ändå - inom de angivna gränserna. Hela fiberplattor används sällan, och för tillverkning av möbler hemma eller under industriella förhållanden skärs de till önskad storlek i separata ämnen.

Bild
Bild

Sorter av sågning

För att använda hårdplattor mer ekonomiskt och undvika stort slöseri i moderna möbelföretag skärs materialet först med hjälp av datorprogram, inklusive grafik. Därefter överförs resultaten antingen till programmerbara sågmaskiner, eller så görs markeringar manuellt enligt de dimensioner som erhålls i programmet. Vidare skärs arken i separata ämnen med tillgänglig utrustning eller verktyg.

Hemma gör det inte heller ont att först rita upp ett diagram för att klippa ett fiberplattor, använda materialet så ekonomiskt som möjligt. Även om du bara behöver en del av tallriken är det värt att överväga hur du skär av den korrekt. Lagret av detta löpande material för gården kommer alltid att vara till nytta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och genomförandet av processen att såga ark av hardboard har flera sorter

  1. Rakt snitt . Producerad i raka linjer. Ämnena är rektangulära.
  2. Figurerad (krökt) . I detta fall kan delar ha en mängd olika icke -standardiserade former - från enkla cirklar till komplexa lindningsformer.
  3. Blandad . I sådana delar, erhållna genom sågning, finns det både rätlinjiga och lockiga former.
Bild
Bild

Hur skär man fiberplatta?

Beroende på tjockleken på hårdplåtarket bör du också välja ett verktyg för att skära det. Bättre, naturligtvis, att köpa en speciell maskin som kan hantera material av vilken tjocklek som helst. Men för en enda lösning på ett problem, till exempel om du behöver reparera ett par lådor i ett skåp, kommer ingen att köpa dyr utrustning. Därför är följande verktyg lämpligt för sådant arbete som utförs då och då med egna händer:

  1. elektrisk sticksåg;
  2. såg på trä med fina tänder;
  3. elektrisk handhållen cirkelsåg;
  4. vass kniv.

Det visar sig mycket smidigt att klippa med en sticksåg, om den har en laserbelysning av rörelseriktningen. Perfekt jämnhet observeras också när man arbetar med cirkulärer. Jag måste säga att sticksåg och cirkulär är ganska populära verktyg i hushållet, så dessa metoder är ganska relevanta och prisvärda för hantverkare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om fiberplattans tjocklek inte är mer än 3 mm blir det inte svårt att skära av flera delar med en vanlig vass kniv . Ofta finns det en fräsmaskin i garage, så fräsning är också användbart för att göra små arbetsstycken av hårdplatta. För enkla raka arbetsstycken kan du skära en fiberplåt med en slipmaskin.

I särskilda fall hyr de rätt verktyg, vilket är billigt, eller kontaktar specialiserade företag.

Bild
Bild

Hur ska man klippa rätt?

Träbrädor måste skäras på en horisontell yta, till exempel ett bord eller en speciell sågbänk. Ytan måste vara stabil, annars blir det svårt att uppnå skärningens noggrannhet eller jämnhet när du arbetar med vibrerande elverktyg och en handsåg . Plattan måste vara ordentligt i kontakt med bordsytan.

Vid skärning av material med en sticksåg ska arbetsstycket som skärs från arket vara till höger om verktyget . När det gäller en handsåg är denna faktor inte nödvändig - plåtens placering beror på befälhavarens bekvämlighet när han arbetar med den.

När du arbetar med en sticksåg måste du trycka lätt hårdplåten vid snittet mot bordsytan, vilket bidrar till en ren - utan "frans" vid kanterna - skärning . Vid sågning med en bågfil med fina tänder är det nödvändigt att göra kanten jämn, hålla den i en liten spetsig vinkel mot snittlinjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du utför arbete med en cirkelsåg, använd slipskivorna avsedda för trä . Om du skär med en vanlig cirkel, som är utrustad med cirkelsågar för trä, kommer du inte att kunna undvika flis vid skärets kanter.

En kniv med ett slipat blad och en spets kan vara det bästa verktyget för att skära små arbetsstycken av fiberplatta med låg tjocklek .… Här är det också nödvändigt att fiberplattan sitter tätt på ytan. I det här fallet kan du till och med klippa på golvet, eftersom kanten på arbetsstycket som hänger över bordets yta inte krävs. Något bör dock placeras under trimlinjen om det är oönskat att skada beklädnaden på ytan som arbetet utförs på. Vidare, med hjälp av en metalllinjal längs markeringslinjen på ett ark av hårdplatta, skärs flera gånger med en vass knivspets tills arbetsstycket är helt avskuret . Det bör noteras att det med en kniv visar sig att skära av arbetsstycken som är ganska exakta i storlek med jämna kanter.

I vilket fall som helst, när kanterna på arbetsstycket inte är för släta och rena, kan de jämnas och rengöras med en hyvel, fint sandpapper eller en fil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om ett helt ark måste skäras på mitten, är det bättre att hitta en assistent som skulle hålla sin del hängande från bordsskivan på sågbordet under sågningen. MEN det är också möjligt att använda två bord genom att placera plattan med skärmarkörer i springan mellan dem.

Rekommenderad: