Komprimeringskoefficient För Krossad Sten: 5-20, 40-70 Mm Med Flera, SNiP Och GOST, Bestämning Av Koefficienten Vid Ramning Och Transport

Innehållsförteckning:

Video: Komprimeringskoefficient För Krossad Sten: 5-20, 40-70 Mm Med Flera, SNiP Och GOST, Bestämning Av Koefficienten Vid Ramning Och Transport

Video: Komprimeringskoefficient För Krossad Sten: 5-20, 40-70 Mm Med Flera, SNiP Och GOST, Bestämning Av Koefficienten Vid Ramning Och Transport
Video: SUBTITLED - Swedish child programme Snoppen och snippan 2024, Maj
Komprimeringskoefficient För Krossad Sten: 5-20, 40-70 Mm Med Flera, SNiP Och GOST, Bestämning Av Koefficienten Vid Ramning Och Transport
Komprimeringskoefficient För Krossad Sten: 5-20, 40-70 Mm Med Flera, SNiP Och GOST, Bestämning Av Koefficienten Vid Ramning Och Transport
Anonim

Efterfrågan på krossad sten minskar inte med tiden. Det är ett oumbärligt byggmaterial för hård yta av vägen, som häller grunden och blindområdet, liksom vid utförande av ett antal andra verk. För leverantören och konsumenten är en av de viktigaste parametrarna storleken på packningen av krossad sten.

Bild
Bild

Vad behövs det för?

När krossad sten levereras till föremålet och dumpas i arbetsområdet, inom vilket det jämnas ut, kommer mängden krossad stenkomprimering att spela in. Dess funktion är den faktiska krympningen av krossad sten som hälls in på en specifik plats, vars skikt kommer att nå en viss nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimering av krossad sten sker under leveransen - under skakningar och vibrationer, medan dumpern flyttar till platsen för godkännande av byggmaterial . Under skakningens verkan ligger småstenen extremt tätt i förhållande till varandra. Tomrummen som bildades under den första dumpningen av spillror i lastbilen blir något mindre vid slutet av fordonets väg, men det är omöjligt att bli av med dem helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossningskoefficient för krossad sten är ett värde som är lika med förhållandet mellan den volym som fastställts under skakningen och den initiala volymen, som krossad stenparti precis har upptagit i kroppen före leverans.

Förhållandet mellan den initiala och slutliga volymen bör inte vara mindre än 95% . Om det finns mindre krossad sten kommer kunden att lösa problemet med bristen på krossad sten och justera det belopp som ska betalas. Till exempel, i stället för 20 m3, levererades han bara 16,5 - andelen krossad sten var mer än 15%. I detta fall 17,5%. De initiala och slutliga volymvärdena inkluderar dessa värden. När en beställning görs kräver konsumenten att dessa värden ska visas - annars kommer leverantören att omedvetet lura kunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bestämning av koefficienten

Det huvudsakliga materialet från vilket krossad sten är gjord är granit eller kalksten. När det gäller fraktioner skiljer det sig i storleken på en sten i intervallet 5-120 mm . Andra parametrar är krossningstäthet, absolut (i form av fast granit eller kalksten) densitet, frysmotstånd och komprimeringsförhållande (vid vägskakningar och tvångsförpackning efter leverans).

Bild
Bild
Bild
Bild

Under transport

Lagring av krossad sten, som har varit på lagret i mer än ett år, leder till en viss minskning av bulkvolymen. Under påverkan av sin egen vikt sjunker små stenar i naturliga tomrum som bildas mellan stora. Den högsta tätheten av krossad sten ligger längst ned på högen.

När du transporterar spillror kan du se att han hängde lite under leveransen . Denna process sker mest fullt ut under långsiktig (långväga) leveranser och vid körning på inte helt plana och släta vägar. GOST tillåter komprimering av varje kubikmeter med en mängd som inte är mindre än 15% av den ursprungliga bulkvolymen. Mer exakt är komprimeringskoefficienten (enligt samma GOST) 10-15%, beroende på storleken på en sten.

Bild
Bild

De minsta inkonsekvenserna med denna standard måste registreras i kontraktet för köp och leverans av byggmaterial.

Konsumenten har rätt att mäta bilens kaross vid lastens ankomst till anläggningen om han har några krav på den beställda volymen krossad sten . Skillnaden mellan bulk och slutlig densitet kommer att avslöja om hela partiet krossad sten har levererats.

Bild
Bild

Vid tampning

Att förbereda en plats för grunden för byggnader och strukturer, stöd för ett staket eller en grind, en bas för en väg, murar är stampade. Det mest populära sättet att komprimera krossad sten är med en vägvals: stenar utesluter den accelererade spridningen av föremålet i olika riktningar och spricker det under drift. Ett alternativ till en rulle är en vibrationsplatta: den skakar och sår ner murarna i en metod som delvis bygger på glidning. För detta ändamål använder hantverkare en ytterligare koefficient - mängden komprimering.

Bild
Bild

Konsumenten har tillgång till de värden som anges i tabellen enligt GOST (för en viss bråkdel), oberoende eller tredjepartsberäkning (i laboratoriet).

Efter att ha rullat ut den krossade stenen är det nödvändigt att kontrollera om jorden har upphört att lägga sig under den ramade basen. Det krävs en sandkudde under spillrorna.

Som ett exempel, en bas för en bandfundament . Tjockleken på krossad mellanskikt är 30 cm. Ytan på ett lanthus under konstruktion är 80 m2, bredden på basen under fundamentet på någon av dess platser är 40 cm. Låt oss säga att krossad sten med en sten Storleken på 2-4 cm väljs som ett fungerande byggmaterial och dess hållfasthetsmärke anges som M-1000. Värdet på stampningsvärdet för M-1000 (den genomsnittliga stenstorleken är 3 cm) är 1,38.

Enligt grundkonstruktionens dimensioner kommer krossstenens volym att vara 4, 13 kubikmeter . Multiplicera denna koefficient med den verkliga volymen av krossad sten (efter komprimering) visar det sig att dess bulkvolym är lika med 6 "kuber". Denna kvantitet - med en marginal - anges i den aktuella ansökan.

Bild
Bild

För att påskynda beräkningen kan användaren ta hänsyn till följande värden för bulkdensiteten för krossad sten av önskad typ.

Art eller sort Stenstorlek Bulkspecifik vikt, kg / m3 Märkning (styrka klass)
Krossad granit 20-40 1370-1400 M-110
40-70 1380-1400
70-250 1400
Med kalkstenstruktur 10-20 1250
Grus (inklusive granit) 20-40 1280
40-70 1330
0-5 1600
Från slagg 5-20 1430
40-100 1650
över 160 1730
800 M-800
Baserat på expanderad lera 20-40 210-340 M-200, M-300
10-20 220-440 M-200, M-300, M-350, M-400
5-10 270-450 M-250, M-300, M-350, M-450
Bråte (inklusive svart) 1200-3000 M-110
Bild
Bild
Bild
Bild

Att mäta KU för sekundär krossad sten med porer är en ytterligare svårighet. Här kan en del av porerna kollapsa med alltför aktiv rörelse. Att fylla från kroppen från en stor höjd, transportera tiotals kilo byggmaterial med en skottkärra, bära med en grävskopa och liknande - kan göra sina egna justeringar. Som ett resultat bildas en märkbart ökad densitet av byggmaterialet vid "botten" av den backade delen av basen.

Det är inte tillåtet att använda mycket porös sekundär krossad sten när man placerar en förstärkt grund. Faktum är att porösa material endast används för att skapa isolerade golv eller som ett extra lager av golvöverlappning, och inte sätts in i huvudbetongen på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Komprimeringsfaktorn för svart krossad sten är svårare att beräkna.

Till exempel, när bränd lersten, som har tjänat sitt liv i de en gång uppförda väggarna, fungerar som svart (grov) krossad sten, kan bitar av cementmurbruk, som var murade fogar, komma in i den. Bulktätheten för sådant avfall beräknas på följande sätt:

  • en kvantitativ bedömning görs av bitar av tegel och härdat cement separat - i procent;
  • den verkliga tätheten av fragmenten i murförbandet bestäms - om det är känt vilken andel cement och sand som den tidigare byggaren anslöt sig till (baserat på GOST och SNiP);
  • tegelns densitet bestäms;
  • den genomsnittliga indikatorn för verklig densitet beräknas;
  • bulkdensiteten bestäms - med användning av en tom behållare med en känd vikt.

Komprimeringsfaktorn för skräpet beräknas baserat på de mottagna data. Det är viktigt att materialet inte är mycket poröst.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mätfunktioner i laboratoriet

Under laboratorieförhållanden kontrolleras de initiala parametrarna och de önskade parametrarna beräknas. Ett företag som utvinner och levererar krossad sten, sand och andra byggmaterial måste tillhandahålla en korrekt beräkning, utan vilken, enligt SNiP -kraven, är ytterligare konstruktion omöjlig.

Ett hus, en byggnad, en struktur, till och med en byggnad utan kapital, uppförd utan att ramla, är full av en överhängande försämring: byggnaden sjunker aktivt och spricker efter uppförandet av väggarna som stöder stöden. En brådskande reparation, även med iakttagande av säkerhetsåtgärder, vars krav och normer bland annat baseras på materialstyrka, i slutändan fylld av ännu större kostnader och ytterligare tekniska undersökningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är en byggnad eller struktur som har mottagit sådana kränkningar föremål för rivning för att undvika skador och förlust av liv.

Massdensitet beräknas eller väljs vid klyvning och stampning av krossad sten - för att beräkna den erforderliga kubikkapaciteten och den exakta sammansättningen av betong. Krossad sten i okonsoliderat tillstånd beräknas med följande formel:

  • bestämma massan av behållaren som deltar i testningen;
  • behållaren är fylld med spillror och vägde den igen;
  • den resulterande skillnaden divideras med behållarens volym.

Hantverkare bör komma ihåg: "kuben" av krossning av krossad sten omedelbart efter hällning väger 1,5 ton och en kubikmeter krossad sten med en stenstorlek på 4-7 cm - 1,47 ton. Stenar som överstiger 70 mm används främst för väg och järnvallar vägar.

Bild
Bild

Krossning av krossad sten är det mest kritiska steget. Om vi talar om byggandet av en skyskrapa, rullas den krossade stenen som hälls på ett lager sand i gropen försiktigt med en rulle och vibrerande plattor.

Upprepade mätningar efter komprimering av krossad sten görs för att identifiera inkonsekvenser med kraven i GOST: om det behövs, krossas sten till önskat tillstånd.

Bild
Bild

Ofta, onödigt för vidare konstruktion, är det inte tillåtet att passera arbetare på det nykomprimerade spillroret. Ytskiktet av stenar kan ramas och förskjutas från sin nivå, och byggnaden kan få sprickor redan under det första året av aktiv användning.

Under förhållanden som är lämpliga för beräkningen används en teknik av typen BPD-KM . Det är en densitetsmätare med en vattencylinderkonstruktion som bestämmer den verkliga specifika tyngdkraften. Det används för att kontrollera kvaliteten på packning av basen, som inkluderar granitgrus och krossad sten i olika formationer, inklusive kalksten. Enhetens noggrannhet är 10 mg / cm3. Enheten uppfyller kraven i GOST nr 28514-19.

Rekommenderad: