Krossad Sten: Krossad Sten Och Hållfasthet, Nötnings- Och Frostbeständighet, Krossad Sten 600-800 Mm Och 1000-1200 Mm, Andra Markeringar

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Sten: Krossad Sten Och Hållfasthet, Nötnings- Och Frostbeständighet, Krossad Sten 600-800 Mm Och 1000-1200 Mm, Andra Markeringar

Video: Krossad Sten: Krossad Sten Och Hållfasthet, Nötnings- Och Frostbeständighet, Krossad Sten 600-800 Mm Och 1000-1200 Mm, Andra Markeringar
Video: Att flytta stor sten 2024, April
Krossad Sten: Krossad Sten Och Hållfasthet, Nötnings- Och Frostbeständighet, Krossad Sten 600-800 Mm Och 1000-1200 Mm, Andra Markeringar
Krossad Sten: Krossad Sten Och Hållfasthet, Nötnings- Och Frostbeständighet, Krossad Sten 600-800 Mm Och 1000-1200 Mm, Andra Markeringar
Anonim

Funktioner för att markera krossad sten beror på metoden för tillverkning av det efterfrågade byggmaterialet. Krossad sten är inte sand som bryts i naturen, utan en konstgjord massa som erhålls genom att krossa naturliga fraktioner, avfall från gruvindustrin eller andra sektorer i den nationella ekonomin. Oorganiskt material har olika egenskaper. Märkning - information till konsumenten om dess lämplighet för avsedda ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka betyg

Denna indikator vid markering bestäms av flera parametrar samtidigt. Byggmaterials kvaliteter är standardiserade av GOST 8267-93 . Där regleras inte bara denna indikator utan även andra tekniska egenskaper, till exempel fraktionens storlek och den tillåtna nivån av radioaktivitet.

Krossstenens densitetsgrad fastställs enligt en liknande egenskap hos materialet från vilket den erhålls genom krossning, krossningsgraden under krossning och graden av slitage under bearbetning i en trumma.

Bild
Bild

Den kumulativa analysen av de erhållna uppgifterna gör att vi exakt kan förutsäga byggmaterialets motståndskraft under mekaniska påverkan av olika typer. Bredden av användning av krossad sten i den nationella ekonomin kräver att det finns en rad olika kvaliteter, som tar hänsyn till:

  • innehåll av fraktioner av olika former (flagnande och lamellära);
  • tillverkningsmaterial och dess egenskaper;
  • motstånd i olika typer av arbete - från läggning med rullar till permanent förflyttning av fordon på vägen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det exakta materialvalet bör ta hänsyn till alla egenskaper som anges i märkningen, men denna indikator är fortfarande huvudkriteriet för att välja ett lämpligt märke. Tillståndsstandarden tar också hänsyn till en sådan parameter som förekomsten av svaga fraktioner i den allmänna kompositionen. Det varierar i tolerans från 5% av totalen till 15% i svaga märken. Indelning i grupper innebär flera kategorier:

  • en hög styrka är markerad från M1400 till M1200;
  • hållbar krossad sten är märkt med M1200-800 märkning;
  • en grupp betyg från 600 till 800 - redan medelstark krossad sten;
  • byggmaterial av kvaliteter från M300 till M600 anses vara svagt;
  • det finns också en mycket svag - M200.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om efter M -indexet är talet 1000 eller 800, betyder det att ett sådant varumärke framgångsrikt kan användas för att skapa monolitiska strukturer och för att bygga fundament och för konstruktion av vägar (inklusive gränder och solida trädgårdsvägar). M400 och under är lämpliga för dekorationsarbete, till exempel bulkpelare eller staket gjorda i ett galler.

Krossstenens styrka och omfattning beror på tillverkningsmaterialet och fraktionernas storlek. Upp till 20 mm används i stor utsträckning för varierande behov (konstruktion av vägar, bostäder och industribyggnader), från 40 mm - vid användning av en stor volym betong.

Allt större än 70 mm är redan en mursten som används i gabioner eller dekorativa ytor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra markeringar

GOST, som bestämmer märkning av efterfrågade byggmaterial, tar hänsyn till varierande tekniska egenskaper: även styrkaindikatorn bestäms inte bara av reaktionen på kompression i en speciell cylinder, utan också av slitage i hylltrumman. Med fraktionernas storlek är det svårt att navigera för att bestämma tillämpningsomfånget: det finns sekundära, slagg, kalkstenkrossade stenar . Den dyraste är gjord av natursten, men både i grus och granit finns det vissa typer som måste märkas för att bestämma lämpligheten för konsumentens akuta behov.

Bild
Bild

Genom fragmentering

Denna egenskap bestäms enligt speciella metoder som anges i GOST. Komprimering och krossning av byggmaterialet i cylindern utförs med tryck (tryck). Efter avskärmning av fragmenten vägs resten. Krossmärket är procentandelen mellan den tidigare tillgängliga massan och det separerade skräpet . För fullständighet definieras den för torra och våta förhållanden.

Subtiliteten att bestämma den önskade siffran är att ta hänsyn till krossad sten . Det är trots allt tillverkat av sedimentära eller metamorfa bergarter (grad 200-1200), från bergarter med vulkaniskt ursprung (600-1499) och granit - i det innebär en förlust på upp till 26% en minsta indikator - 400 och mindre än 10% av fragmenten - 1000.

Krossad sten från olika material tål det faktiska trycket . Det har länge identifierats genom många vetenskapliga experiment. Kalksten är nästan tre gånger sämre än den av granit.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av frostbeständighet

En viktig parameter i ett tempererat klimat, särskilt när det gäller vägbygge och byggande av byggnader. Byggmaterialet kan förlora sin totala vikt, passerar genom konstant frysning och upptining under påverkan av naturliga förhållanden . Särskilda standarder har utvecklats som avgör graden av tillåtlighet för sådana förluster vid flera förändringar av förhållandena.

Indikatorn kan bestämmas på ett enklare sätt . - till exempel att placera i natriumsulfat med en viss koncentration och efterföljande torkning. Möjligheten att absorbera vatten är den viktigaste faktorn som påverkar frostbeständighetsindikatorer. Ju fler vattenmolekyler som fyller luckorna i berget, desto mer is bildas i den i kylan. Kristalltrycket kan vara så stort att det leder till förstörelse av materialet.

Bokstaven F och det numeriska indexet anger antalet frysnings- och upptiningscykler (F-15, F-150 eller F-400) . Den sista märkningen innebär att den krossade stenen efter 400 dubbelcykler inte har förlorat mer än 5% av den tidigare tillgängliga massan (se tabell).

Bild
Bild

Av plasticitet

Varumärket eller plasticiteten anges med bokstäverna Pl (1, 2, 3). de bestäms på de små fraktioner som återstår efter krossningstestet. GOST 25607-2009 innehåller en vag definition av plasticitet som en av egenskaperna hos ett byggnadsmaterial, vilket är nödvändigt för att bedöma lämpligheten hos magartiga och metamorfa bergarter med en krossningskapacitet under 600, sedimentärt - M499 m grus från 600 eller mindre. Allt som tillhör högre priser är Pl1.

Plastitetstalen beräknas med hjälp av formeln . Det finns dokumenterade lagkrav som avgör lämplighet för vägbyggen.

Bild
Bild

Genom nötning

Nötning är en indikator på hållfasthetsegenskaperna, bestämda i samma hylltrumma. Bestäms av graden av viktminskning på grund av mekanisk påfrestning. Efter testet jämförs siffrorna för den tidigare tillgängliga vikten med de som erhållits efter testningen. Det är lätt att förstå här, konsumenten behöver inga formler eller specialtabeller i GOST:

  • I1 är ett utmärkt märke som bara tappar en fjärdedel av sin vikt;
  • I2 - den maximala förlusten kommer att vara 35%;
  • I3 - märkning med en förlust på högst 45%;
  • I4 - vid test förlorar krossad sten upp till 60% på grund av de separerade fragmenten och partiklarna.
Bild
Bild

Styrkaegenskaper bestäms till stor del av laboratorietester i en hylltrumma - krossning och nötning är nödvändig för att bestämma lämpligheten av krossad sten eller grus, som kommer att användas vid vägbyggande eller användas som ballast på järnvägen. Endast de metoder som fastställs i GOST används. Dess noggrannhet garanteras av två parallella tester av ett liknande material, även torra och våta. Det aritmetiska medelvärdet visas för de tre resultaten.

Bild
Bild

Av slagmotstånd

Bestäms under tester på en pålförare - en speciell konstruktion av stål, med en murbruk, anslag och styrningar. Processen är ganska komplicerad - först väljs fraktioner med 4 storlekar, sedan blandas 1 kg av varje och bulkdensiteten bestäms . Y - motståndsindikator, beräknad med formeln. Siffran efter bokstavsindex betyder antalet slag, varefter skillnaden mellan initialmassan och restmassan inte är mer än en procent.

Till salu hittar du oftast U -märkningarna - 75, 50, 40 och 30 . Men kännetecknet för slagmotstånd måste beaktas vid konstruktion av föremål som ständigt utsätts för mekanisk förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken krossad sten att välja?

Syftet med märkning, laboratorieforskning är att göra det lättare för konsumenten att bestämma vilket märke som krävs. Användningen av krossad sten för varierande behov innebär behovet av rätt val . Faktum är att inte bara graden av finansiella kostnader beror på det, utan också hur länge strukturen fungerar. Det finns överväganden om ändamålsenlighet, särdrag i klimatförhållanden och i vilken riktning byggaren, reparatören eller landskapsdesignern tänker använda byggmaterialet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Styrka och kostnad beror på den valda typen, därför är det viktigt att korrekt bestämma de indikatorer som krävs . Eftersom även en specialist har svårt att navigera i utseende när det gäller lämplighet för vissa behov.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första du måste vara uppmärksam på är tillverkningsmaterialet

Granit är hållbar och mångsidig, dekorativ och har låg fläckighet . Idealisk för byggnadsarbeten, den är hållbar och frostbeständig. Det viktigaste att fokusera på när du väljer är nivån på radioaktivitet. Dess relativt höga kostnad uppvägs mer än den resulterande kvaliteten.

Bild
Bild

Med en begränsad budget kan du vända dig till grus krossad sten . Maximal hållfasthet, frostbeständighet och låg radioaktiv bakgrund av materialet gör det möjligt att använda det för konstruktion av en grund, och fraktioner på 20-40 mm är perfekta för krossning av sten, betong, beläggning av vägar. Samtidigt måste du betala mycket mindre än för granit, och du kan också använda den vid konstruktion av viktiga föremål.

Bild
Bild

Kvartsit krossad sten rekommenderas att användas för dekorativt arbete , men inte för att det är sämre än grus eller granit när det gäller arbetskvaliteter, det skiljer sig bara i estetisk visualisering.

Bild
Bild

Kalksten krossad sten kan verka som ett lockande alternativ på grund av dess låga kostnad den är dock betydligt sämre än de tre typerna som anges ovan i styrka. Det rekommenderas endast i envåningsbyggnader eller på vägar med låg trafik.

Bild
Bild

Markeringens finesser är nödvändiga vid konstruktion av storskaliga eller viktiga strukturer . Fraktionernas storlek spelar en viktig roll - stora och små har en begränsad omfattning. Den mest efterfrågade storleken - från 5 till 20 mm - är nästan universell för alla byggnadsbehov hos en privat utvecklare.

Rekommenderad: