Krossad Sten (66 Bilder): GOST Och Typer. Vad Det är? Krossad Sten 5-20 Mm Och Stor, Skumglas Med Flera, Dess Tillämpning Och Egenskaper

Innehållsförteckning:

Video: Krossad Sten (66 Bilder): GOST Och Typer. Vad Det är? Krossad Sten 5-20 Mm Och Stor, Skumglas Med Flera, Dess Tillämpning Och Egenskaper

Video: Krossad Sten (66 Bilder): GOST Och Typer. Vad Det är? Krossad Sten 5-20 Mm Och Stor, Skumglas Med Flera, Dess Tillämpning Och Egenskaper
Video: stenkilar för stenindustrin och alla andra som behöver spräcka sten 2024, Mars
Krossad Sten (66 Bilder): GOST Och Typer. Vad Det är? Krossad Sten 5-20 Mm Och Stor, Skumglas Med Flera, Dess Tillämpning Och Egenskaper
Krossad Sten (66 Bilder): GOST Och Typer. Vad Det är? Krossad Sten 5-20 Mm Och Stor, Skumglas Med Flera, Dess Tillämpning Och Egenskaper
Anonim

Det är svårt att särskilja den typ av byggnadsarbete där krossad sten inte skulle användas - det här är verkligen ett ersättningsbart material som erbjuds i alla olika färger och former. Varje typ av arbete kräver ett material med en eller annan densitet, fläckighet, vidhäftning och fraktioneringsparametrar. Detta och mycket mer kommer att diskuteras i vår recension.

Bild
Bild

Vad det är?

Krossad sten är ett av de mest populära byggmaterialen . Numera är ingen byggprocess komplett utan den. Det är efterfrågat när man bygger en solid grund för att blanda betong. Alla typer av krossad sten används vid fyllning av motorvägar och anordnande av tillfartsvägar.

I ett ord är det ett mångsidigt byggmaterial med ett brett användningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad sten erhålls genom att krossa stenar. Extraktionen av själva berget utförs i dagbrott med hjälp av speciallastare. De resulterande råvarorna transporteras till produktionsbutiker, där de sorteras och skickas till mekaniska krossenheter. De minsta kornen filtreras för screening, och resten av materialet sorteras beroende på basen och ytterligare fraktioner . Krossteknologin som används bestämmer de ungefärliga parametrarna för vidhäftning och fläckighet hos krossstenen. För att klargöra stenens egenskaper, efter bearbetning, skickas den till laboratoriet, där de tekniska och operativa egenskaperna och uppfyllandet av kraven i GOST är empiriskt fastställda. Varje sats är märkt och får ett kvalitetscertifikat. Detta är ett mycket viktigt skede, eftersom endast vissa typer av grus används för bygg- och installationsarbete - de som uppfyller standarderna GOST 8267-93 . Krossad sten säljs i påsar med 10-50 kg, stora påsar eller i bulk i bilar. Krossad sten kan vara vit, gul, rosa eller grå i färgen.

Det kan tvättas eller tvättas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med grus

Krossad sten blandas ofta med grus. Båda materialen erhålls från stenar, men metoderna för att erhålla dem skiljer sig åt. Således bildas grus under den naturliga förstörelsen av moderberg under påverkan av naturliga processer - regn, vind och ultravioletta strålar. Denna process är kontinuerlig och tar flera årtusenden. Krossad sten bildas artificiellt genom industriell krossning. Hastigheten att få dessa stenar är mycket högre, det beror på bergets styrka och krossverkens kraft.

Det kan hävdas att grus har sitt eget naturliga och historiska förflutna, medan krossad sten inte har det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungets egenskaper avgör också skillnader i materialens utseende. Kornen av krossad sten som erhålls vid krossning har kantiga kanter och en grov yta. Grus, särskilt flod- eller havsgrus, har en rundad form och slät konsistens. Följaktligen ger krossad sten bättre än grus vidhäftning till cementmassan, tack vare vilket materialet är mycket efterfrågat vid utförande av byggnadsarbeten . Men de dekorativa egenskaperna hos krossad sten är mycket lägre än grus.

Den senare används huvudsakligen i landskapsdesign för sammanställning av bergarter och utformning av trädgårdsvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ur den kemiska sammansättningens synvinkel kan krossad sten och grus ha liknande komponenter, men de kan också skilja sig åt - detta beror direkt på den ursprungliga typen av råmaterial. Till exempel, från en bergmassa, erhålls material med en identisk komposition. Och om krossad sten är tillverkad av byggavfall eller metallurgisk produktion, sammansättningen kommer att skilja sig från grus.

Bild
Bild

Huvudsakliga egenskaper och egenskaper

Beroende på egenskaperna hos den ursprungliga berget och tillverkningstekniker kan krossad sten ha olika tekniska parametrar. När du väljer ett eller annat bulkmaterial är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till dess driftsparametrar, som den övergripande kvaliteten på det utförda arbetet direkt beror på.

I enlighet med kraven i GOST skiljer sig flera grundläggande kriterier för kvaliteten på konstruktionen krossad sten

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Densitet

Denna parameter beror på egenskaperna hos materialets ursprung och sträcker sig från 1, 2 till 3 g / cm3. Ju högre grustäthet, desto mer mångsidigt är byggmaterialet.

Dess styrka är direkt relaterad till densiteten hos krossad sten, förhållandet mellan dessa egenskaper är direkt proportionellt. Styrka förstås som kornens förmåga att motstå mekaniska belastningar av varierande intensitet. Denna parameter bestäms på grundval av en serie experiment under vilka stenar komprimeras under tryck i en cylinder - sådana test simulerar de verkliga förhållandena för användning av bulkmaterial. Beroende på resultaten tilldelas krossad sten en av styrkegrupperna från M200 till M1600, medan den digitala indikatorn återspeglar den högsta tillåtna belastningen som materialet tål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje klass av krossad sten har sina egna egenskaper och användningsindustri

  • M200 - låg hållfasthet. En sådan sten används när man skapar en väg med låg trafik eller arrangerar dräneringssystem.
  • М300 -М600 - låg hållfasthet. Det är efterfrågat inom samma industrier som M200 -krossen.
  • М600 -М800 - medelhög hållfasthet. Stenen är efterfrågad vid uppförande av lättlastade strukturer, till exempel gardinväggar i ett hus.
  • М800 -М1200 - tillräcklig styrka. Denna krossade sten anses vara universell, den används för konstruktion av stöd, staket, hällfundament och lagerstöd.
  • М1200 -М1400 - ökad styrka. Stenen har funnits tillämpning vid konstruktion av fundament för höghus, hydrauliska konstruktioner och brostöd.
  • М1400-М1600 är en tung sten. Applikationen är begränsad till installation av särskilt kritiska objekt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av föroreningar

Varje sten innehåller vanligtvis tillsatser av svagare stenar. De är föremål för obligatorisk ransonering, eftersom bulkmaterialets styrka beror på deras volym. Andelen sådana komponenter beräknas i experimentella laboratorier genom att applicera ett tryck på 20 MPa på materialet.

I enlighet med gällande bestämmelser har gränskoncentrationerna av tillsatser för lågkvalitetsinkluderingar fastställts:

  • М1600 - högst 1%;
  • М1000 -М1400 - högst 5%;
  • М400 -М800 - högst 10%.

Om andelen ömtåliga tillsatser överstiger 20%, kallas sådan krossad sten som grus. Den används uteslutande vid fyllning av lågintensiva spår och uppförande av tillfälliga strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fläckighet

Detta är en av de viktigaste egenskaperna hos krossad sten. Parametern återspeglar förekomsten av acikulära och lamellära korn i den sammanlagda massan av krossad sten. Beroende på fläckvärdet är bulkmaterialet annorlunda:

  • normal - 25-35%;
  • förbättrad - 15-25%;
  • kuboid - högst 15%.

Krossad sten med låg fläckighet är allmänt efterfrågad i bygg- och installationsarbeten, där det är viktigt att komprimera cementblandningen så mycket som möjligt. Nålkorn kommer att bilda hålrum och mer sten måste läggas till, men även i detta fall blir densiteten för den färdiga produkten lägre när den pressas.

Krossad sten med högt innehåll av nål och plana element är oftare efterfrågad när man fyller vägbanan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frostmotstånd

Denna indikator är särskilt viktig under förhållandena i det ryska klimatet. Detta kriterium återspeglar antalet frysningar och efterföljande upptiningscykler som stenen tål utan att förlora sina styrkaegenskaper. Parameterns värde under experimentella förhållanden beräknas genom torkning och efterföljande mättnad av stenen i en koncentrerad lösning av natriumsulfat.

Vid markering visas frostbeständigheten i den latinska bokstaven F, följt av numeriska data - de visar antalet frysnings- och upptiningscykler.

Frostbeständighet för krossad sten ligger i intervallet F15-F400:

  • F15 -F50 - instabilt material, optimalt för dräneringssystem och interiörarbete i varma byggnader;
  • F50-F150-en stabil sten, lämplig för konstruktion av låga byggnader i varma områden;
  • F200 är en typ av krossad sten med hög stabilitet, optimal för installation av komplexa byggnader under förhållandena i centrala Ryssland och norra regioner.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Adhesion

En viktig parameter är vidhäftning av krossad sten - förmågan hos en sten att fästa på betongkomponenter med olika cementförhållanden. Ju större parameter, desto bättre materialkvalitet.

Som praktiken visar är den bästa vidhäftningen grå och mörkgrå sten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bulktäthet

Denna indikator beräknas vid transport av krossad sten, liksom när den används i fyllning . Parametern återspeglar stenens vikt, som passar i en kub. Beroende på kornens parametrar varierar detta värde: ju finare krossad sten, desto mer passar den i en volymenhet. Den numeriska indikatorn beräknas i kg per m3. Så, bulkdensiteten för granitmaterial är 1400 kg / m3 och kalksten - 1250 kg / m3.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strålningsbakgrund

Vissa typer av krossad sten blir en strålningskälla, så varje sats måste genomgå obligatorisk certifiering samt ha lämpliga dokument som bekräftar dess kvalitet. Granitstenens radioaktiva bakgrund är maximal; totalt sett utmärks flera grupper av krossad strålningsaktivitet.

  • Första klass - inte högre än 370 Bq / kg. Den används i alla typer av konstruktions- och installationsarbeten.
  • Andra klass - mer än 370 Bq / kg. Optimal för konstruktion av industrianläggningar och vägar. Rekommenderas inte för inredning.
  • Tredje klass - över 750 Bq / kg. Tillåtet för konstruktion långt från bostadshus och människors bostäder.
Bild
Bild

Översikt över arter

Krossstenens mineralsammansättning beror direkt på bergsammansättningen. Så granit- och basaltvarianter är av magmatiskt ursprung, dolomit - sedimentär, marmorkrossad sten har alla tecken på metamorfa stenar. Beroende på ursprunget urskiljs flera typer av grus. Låt oss bo på de mest efterfrågade i vårt lands territorium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granit

Granitkrossad sten erhålls genom att krossa granitmassivet. Det kännetecknas av ojämna kanter. Slipmåttet varierar från 5 till 120 mm.

Granitkrossad sten är den mest hållbara, den anses vara universell . Förutom granit kan den innehålla föroreningar av glimmer, kvarts och fältspat. Beroende på förekomsten av dessa kristaller kan kornfärgen vara rosa, grå, till och med rödaktig. Granitstenens hållfasthetsparameter motsvarar märkena M1400-M1600, frostmotståndet är F300-F400, fläckigheten sänks. Samtidigt kan granitmaterial ofta ha ökad bakgrundsstrålning, så det bör inte användas vid arbete i bostadshus och i anläggningen av angränsande mark.

När du köper en sådan sten är det absolut nödvändigt att kräva ett kvalitetscertifikat för partiet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grus

Krossat grus bildas vid skärning av stenar eller genom sprängning under stenbrott. Krossat grus har en gråaktig färg, kornens parametrar varierar från fin till stor fraktion. Jämfört med granit är en sådan sten mindre hållbar - den starkaste klassen motsvarar M1200. Denna krossade sten är betydligt sämre än granit när det gäller så viktiga kriterier som yttre dekorativitet . Ändå har det sina fördelar.

Utvinning av krossad grus kräver mindre arbetskraft och ekonomiska kostnader, eftersom bergarterna, i jämförelse med granitstenar, är mycket mindre hållbara. Det betyder att mindre kraftfull utrustning behövs för att krossa dem. Grus är ett allestädes närvarande byggmaterial, detta ger ett överkomligt pris för den krossade stenen som erhålls från den. Grus har noll bakgrundsstrålning. Denna viktiga fördel ger en ökad efterfrågan på materialet vid installation av bostadshus, sociala och medicinska faciliteter.

Krossat grus produceras i flera storlekar: 3-10 mm, 5-20 mm, samt 5-40 mm och 20-40 mm

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalksten

Kalksten tillverkas av dolomit. Det är efterfrågat vid konstruktion av lättlastade strukturer. Kalksten har en hög krossningskapacitet, den bryts i industribrott. Krossad sten erhålls vid klyvning av stenar, materialet är 95% kalciumkarbonat.

Krossad sten har blivit allestädes närvarande på grund av dess demokratiska kostnad. Stenens hållfasthet är dock också låg och vattenabsorberingen är hög. Detta begränsar avsevärt riktningarna för dess tillämpning. Jämfört med granit- och grusmassa efterfrågas krossad kalksten när man skapar trottoarer med låg intensitet. Dessutom fann materialet distribution vid tillverkning av gödningsmedel, liksom läsk och kalk. Karbonat krossad sten säljs i tre storlekar: 5-20 mm, 20-40 mm och 40-70 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sekundär

Numera är sekundärsten utbredd. Det erhålls genom att krossa avfall från byggindustrin: monolitiska skumglasstrukturer eller armerade betongprodukter. Produktionskostnaden för sådan krossad sten är låg, och därför är priset på den färdiga produkten överkomligt. I jämförelse med granit blir denna typ av krossad sten 2-3 gånger billigare. En sådan kostnad indikerar dock de sänkta parametrarna för frostbeständighet och byggmaterialets densitet . Densitetsgraden för sekundär krossad sten motsvarar M800, och frostbeständigheten hålls vid F150.

Sådan krossad sten är efterfrågad när det gäller förstärkning av mjuka jordar, den kan användas som fyllmedel för sandcementmortel och för arrangemang av lokala vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Slagg

Krossad slagg är resultatet av krossning av avfall från stålindustrin. Detta material har en ökad densitet - det är högre än för granitsten. Denna täthet orsakar emellertid en ökning av materialets massa; i konstruktion anses detta vara en betydande nackdel.

Slak krossad sten har ökade vattenabsorberingsparametrar, därför bör strukturer som använder denna bulkkomponent inte komma i kontakt med vatten . Frostmotståndet för krossad slagg är lågt, det tål endast 15 frysning och efterföljande upptiningscykler. För referens: granit tål 250-300 cykler. Användning av slaggmaterial i byggbranschen rekommenderas endast med hänsyn till dess brister.

Det är efterfrågat inom vägförbättringar och bostadsbyggande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kalksten är lite mindre vanligt - den bryts från stenar av vulkanisk typ . Visuellt ser det ut som en tät hög av platta stenar, färgerna kan vara gröna, gulaktiga, bruna eller vinröda. Skiffer är populärt inom tillverkning av byggmaterial och konstruktion av låga byggnader. Det finns en sten av skiffer, vars krossning bildar ett stort antal tunna plattor - de är efterfrågade vid tillverkning av takmaterial. Kalksten används också för att skapa monolitiska armerade betongkonstruktioner. Men det används mest i landskapsdesign. Skiffersten används för att dekorera sommarstugor, dekorera dekorativa områden i närområdet.

Kvarts krossad sten erhålls från stenar baserade på kvarts - dess densitet motsvarar den för granit. Samtidigt ger kvarts en svag radioaktiv bakgrund och kännetecknas av ett extremt attraktivt utseende . Det används främst i trädgårdsinredning.

Mindre ofta inom byggbranschen används dioritsten. Det extraheras från plagioklas med ett högt innehåll av färgade mineraler. Levereras i finkornig storlek 5-20 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fraktioner

Om man talar om vilka grunder som finns för klassificering av krossad sten, bör man stanna kvar vid dess fraktionerade separation. Beroende på råvarans egenskaper och krossverkens kapacitet kan stenen tillverkas i flera standardstorlekar.

Bild
Bild

5-20

Sådan krossad sten används främst vid tillverkning av små produkter, till exempel beläggningsplattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

20-40

Detta material är efterfrågat när man skapar monolitiska former, till exempel brunnringar. Krossad sten av denna fraktion används vid tillverkning av alla typer av betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

40-70

Den grova fraktionen är relevant för skapande av stora former och produktion av betong i stora volymer. Sådan krossad sten är efterfrågad vid beredningen av arrangemanget av motorvägar och byggandet av stora industrianläggningar. För att öka tjockleken på skiktet när du anordnar vägbanan, ordnas vanligtvis en tvåskikts kudde: en stor sten hälls underifrån, uppifrån - en mitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

70-150

Fraktioner av granit krossad sten 70-120, 120-150, samt 150-300 kan också kallas spillror. Denna sten används främst för dekorativa ändamål - vid installation av häckar och staket.

Materialet är efterfrågat inom markåtervinning och skapandet av armerade betongkonstruktioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sfärer och funktioner i applikationen

Krossad sten är efterfrågad i en mängd olika branscher.

Så i byggbranschen fungerar den i form av ett fyllmedel av sandcementbruk … Beroende på komponenternas proportioner kan den användas i konstruktionen av fundamentet, för att stänga staketstolpar och dekorera undergolvskiktet. Materialet används för att ordna krossstenen på vägbanan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I trädgårdsskötsel är krossad sten efterfrågad vid dekoration av stigar i landet och komprimerar underlaget mellan sängarna. Beroende på fraktionens storlek kan den användas när man formar fundament före asfaltering av vägar och installation av beläggningsplattor. I trädgårdsskötsel används huvudsakligen krossad sten i mellersta fraktionen: när du använder en liten sten blir materialförbrukningen per kvadratmeter högre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men för byggandet av en lekplats är krossad sten-sandblandning inte lämplig på grund av den höga risken för skada på barnet när det faller.

I industrisfären används krossad sten för att skapa armerad betong och betongprodukter … Sådant material används i företag som bedriver tillverkning av betong av olika märken.

Rekommenderad: