Armerad Betong Grundblock: Armerade Betongprodukter Under Grundkonstruktion, Dimensioner Av Prefabricerade Betongkonstruktioner, Produkter Enligt GOST

Innehållsförteckning:

Video: Armerad Betong Grundblock: Armerade Betongprodukter Under Grundkonstruktion, Dimensioner Av Prefabricerade Betongkonstruktioner, Produkter Enligt GOST

Video: Armerad Betong Grundblock: Armerade Betongprodukter Under Grundkonstruktion, Dimensioner Av Prefabricerade Betongkonstruktioner, Produkter Enligt GOST
Video: Gjuta garageplatta i betong! HUR du förbereder, lägger ut, skurar o glättar och vattnar! 2024, Maj
Armerad Betong Grundblock: Armerade Betongprodukter Under Grundkonstruktion, Dimensioner Av Prefabricerade Betongkonstruktioner, Produkter Enligt GOST
Armerad Betong Grundblock: Armerade Betongprodukter Under Grundkonstruktion, Dimensioner Av Prefabricerade Betongkonstruktioner, Produkter Enligt GOST
Anonim

Det finns en uppfattning att konstruktionen av en grund för att bygga ett hus kan påskyndas avsevärt genom att använda en blockversion av en sådan grund. Faktum är att användningen av betongfundamentblock i konstruktionen kan rädda byggare från behovet av formning, förberedelse av en armeringsstruktur, blandning, gjutning och placering av betong, vilket förenklar och minskar kostnaden för grundarbeten.

Fördelar och nackdelar

Prefabricerade fundament från armerade betongblock blir en avgörande faktor när det krävs en hög konstruktionshastighet. Betongblock med stålarmering, som ett alternativ till bandfundament, används i industri- och bostadskonstruktion, används vid konstruktion av privata hus, vilket reducerar anläggningens idrifttagning flera gånger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Framskridandet av konstruktionstakten är dock inte det enda argumentet för en prefabricerad blockfundament. Faktum är att ny teknik och de material som används i dem gör det möjligt att framgångsrikt konstruera relativt mer massiva byggnader av tegel och väggpaneler. Betongblock tillverkas vid prefabricerade betongfabriker med förbyggda tekniska egenskaper och mekanisk hållfasthet motsvarande GOST 13579-78 . Tack vare detta är grunden av dem mer hållbar, stabil enhetlig krympning och belastningsfördelning.

Dessutom gör konstruktionen av ett blockfundament från grundblock det möjligt att avsevärt minska avvisningsnivån som orsakas av kränkningar av tekniska krav när man skapar en armeringsbur, i processen att gjuta och placera betong i en bandbas.

Dessutom minimeras risken för fel vid observation av fundamentets geometri, som beror på att betongmassan pressas ut av träformar eller oönskad krympning på grund av flödet av cement i marken. Dessutom minskar denna teknik avsevärt antalet manuella operationer och minskar risken för försämrad kvalitet på betonggjutning på grund av brott mot tekniska krav och tidpunkten för betongarbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Processen att gjuta en grundplatta eller tejp är alltid kontinuerlig med en tidsskillnad mellan hällningssessioner högst fyra timmar. En fördröjning av blandaren med en betongmassa någonstans på vägen eller sämre väder när betongen hälls kommer sannolikt att leda till problem med hållfastheten hos fundamentet under uppbyggnad.

Även med strikt överensstämmelse med hällschemat uppnås den nödvändiga styrkan av betongmaterialet extremt långsamt: den måste bosätta sig och få fotfäste på armeringsburen, och processen med fullständig härdning av betong, som du vet, tar en månad.

Ju tjockare betongbottenlagret är, desto längre väntan på slutförande av betonghärdning, som måste ske under hela grundtjocklekens tjocklek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om armerade betongblock med en säkerhetsmarginal i storleksordningen 50-70% används för konstruktionen, reduceras farhågorna för deformationer eller sprickor till noll, och konstruktionen av en grundtejp eller en begravd grund utförs med minimal förluster.

Blockmetoden rekommenderas dock inte för alla typer av fundament. Till exempel är dess användning inte möjlig vid uppförande av en plattfundament eller dess pålgrillvariant. Ibland, vid konstruktion av låga byggnader, används en kombination av skumblock och en högfundament, men bara som en metod för att konstruera byggnadens källare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Applikationer och typer

Fundamentblock för industriellt bruk. Tekniken för konstruktion av fundament från betongblock innebär användning av blockmaterial av två typer: för manuellt murverk och industriellt bruk.

FBS -block i denna serie är det viktigaste byggmaterialet. Massiva grundblock (så här förkortningen FBS står) används för konstruktion av prefabricerade fundament för väggband.

FBV - hjälpblock. Vid sina kanter och på ändytorna har de tekniska spår och utskjutningar, på grund av vilka kanaler och hålrum som bildas i strukturen.

FBP är ett ihåligt fundamentblock. Denna sort används för att skapa lätta grundfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla tre ovanstående typer av blockfundament kan endast användas i industriell konstruktion med hjälp av professionella mätverktyg och lyftfordon. Detta beror på att grundblockets massa, som till och med tillhör den minsta storleksserien 12,4,3 ton, är 310 kg. Och de mest massiva är FBS -block (storleksserie 24.6.6t) som väger 3.5t. Därför är det absolut omöjligt att lägga en bandfundament från sådana block eller helt enkelt leverera dem till en byggarbetsplats utan att använda specialutrustning. Dessutom sträcker sig måtten på sådana blockprodukter från 880 × 600 × 580 till 2380 × 600 × 580 mm.

Tekniken för att konstruera betongfundament från färdiga armerade betongblock är nästan identisk med metoden för tegelverk eller läggning av material av blockblock. Det finns dock en skillnad: installationen av en grund från block är snabbare än tegel. Av denna anledning byggs framgångsrikt olika industri- och lagerbyggnader, garage, överfarter, bunkrar, källare och mycket mer från sådana block.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnadens hållfasthet och geometriska proportioner beror till stor del på korrekt läggning av den första blockraden. För att installera FBS-block i det måste produkter av märket FL användas . Dessa basbetongplattor är konstruerade för första förberedelserna, planerar horisonten och förhindrar samtidigt att det massiva fundamentblocket krymper på en sanddyna längst ner i utgrävningen.

FBS-block gjorda av silikatbetong anses vara de svåraste inom tekniken för att ordna bandfabrikat. Sådana produkter säljs med maximal styvhet och mekanisk styrka.

En cement-sandmassa, som traditionellt används för att läggas i en vägg, behåller sin smidighet länge och krymper och rätas under byggnadslådans konstruktion, vilket leder till en enhetlig belastning på hela omkretsen av grundbas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundblock för privat byggande

Idén att bygga en grund i form av en prefabricerad blockstruktur implementeras framgångsrikt i en hemmabyggnadsmiljö. Här måste du naturligtvis ta hänsyn till att ett tungt tegel- eller tvåvåningshus av väggblock måste byggas på ett fullvärdigt gjutet grundband, men en sådan storskalig konstruktion händer inte alltid i livet av en vanlig medborgare. Oftare byggs fundamentet under väggarna med hjälp av skumblock, från vilka det är vanligt att bygga bodar, bad eller hus på landet.

Med hänsyn till det faktum att den överväldigande majoriteten av sådana byggnader är uppförda utan användning av specialiserad byggnadsutrustning, väljs grundblock för deras fundament, avsedda för manuell läggning. Sådana lättbetongprodukter tillverkas av expanderad lerbetong, skumbetong och silikatbetong.

Standardstorleken på ett block som traditionellt används för att lägga fundament, uppföra väggar och bygga byggnader är 20x20x40 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi försöker jämföra hållfasthetsparametrarna för de material som nämns här, kan vi dra slutsatsen att de tekniska egenskaperna gör det möjligt att använda dem med tillförsikt för konstruktionen av MZLF -tejpen. Några svårigheter i detta beror på det faktum att grunden för en byggnad av skumblock måste vara lätt så att den kan vikas på egen hand och samtidigt ha en styvhet som gör att den konstruerade byggnadens låda inte kan smula från sin egen massa eller vindtryck. Dessutom bör en sådan grund inte adsorbera vatten från marken.

Ett skumbetongblock kan stå i vatten i flera veckor och förbli praktiskt taget torrt, eftersom det behåller resterna av ett jäsmedel inuti sin porösa massa. Om du inte skyddar betongbasen mot jord och luftfuktighet, kommer den pelarformade grunden som är byggd av skumbetongblock att smula sönder två år efter driftstart. Faktum är att resterna av jäsmedlet aktivt absorberar fukt - och detta kan leda till att betongmaterialet vattnas och spricker i frosten under vinterförhållanden.

Rekommenderad: