Formning För Bandfundament: Enhet Och Tillverkning, Gör-det-själv-installation, Finesser I Installationen, Hur Man Gör Det Rätt

Innehållsförteckning:

Video: Formning För Bandfundament: Enhet Och Tillverkning, Gör-det-själv-installation, Finesser I Installationen, Hur Man Gör Det Rätt

Video: Formning För Bandfundament: Enhet Och Tillverkning, Gör-det-själv-installation, Finesser I Installationen, Hur Man Gör Det Rätt
Video: Så här väljer du en solpanel och gör installationen 2024, Maj
Formning För Bandfundament: Enhet Och Tillverkning, Gör-det-själv-installation, Finesser I Installationen, Hur Man Gör Det Rätt
Formning För Bandfundament: Enhet Och Tillverkning, Gör-det-själv-installation, Finesser I Installationen, Hur Man Gör Det Rätt
Anonim

Byggandet av ett privat hus är omöjligt utan byggandet av dess huvudsakliga del - grunden. Oftast, för små en- och tvåvåningshus, väljer de den billigaste och lättaste att bygga bandbasstrukturen, vars installation är omöjlig utan formning.

Bild
Bild

Vad är det för?

Formen för bandfundamentet är en stödsköldkonstruktion som ger den flytande betonglösningen den nödvändiga formen. Dess huvudsakliga uppgift är att säkerställa hela byggnadens styrka.

En korrekt installerad struktur måste uppfylla följande krav:

  • behåll den ursprungliga formen;
  • fördela trycket i lösningen över hela basen;
  • vara lufttät och upprätt snabbt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar strukturen?

Murbrukformen kan byggas av olika material. Dessa inkluderar trä, metall, armerad betong och till och med expanderad polystyren. Formen av varje sådant material har sina egna fördelar och nackdelar.

Trä

Detta alternativ är det mest ekonomiska - det kräver ingen särskild professionell utrustning. Sådan formning kan tillverkas av kantade brädor eller plywoodskivor. Skivans tjocklek bör variera från 19 till 50 mm, beroende på brädans erforderliga hållfasthet. Det är dock ganska svårt att installera trädet på ett sådant sätt att inga sprickor och luckor uppstår under betongtrycket, därför kräver detta material ytterligare fixering med hjälpstopp för armering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Denna design är ett hållbart och pålitligt alternativ som kräver stålplåtar upp till 2 mm tjocka. Det finns vissa fördelar med denna design. För det första, på grund av stålplåtens flexibilitet, kan komplexa element uppföras, och de förblir lufttäta, dessutom har de hög vattentäthet. För det andra är metallen lämplig inte bara för tejp utan även för andra typer av formverk. Och slutligen kan den del av formen som sticker ut över marken dekoreras på olika sätt.

Bland nackdelarna med denna design, förutom arrangemangets komplexitet och de höga materialkostnaderna, är det värt att notera den höga värmeledningsförmågan och den betydande specifika tyngdkraften, liksom arbetskraften i dess reparation (argonsvetsning kommer att krävas).

Bild
Bild

Förstärkt betong

Den dyraste och tungaste konstruktionen är den armerade betongformen. Det är också nödvändigt att köpa eller hyra professionell utrustning och fästelement. Detta material är dock inte så sällsynt på grund av dess styrka och livslängd, liksom möjligheten att spara på konsumtionen av betongbruk.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från EPS (extruderat polystyrenskum)

Materialet kommer också från en hög priskategori, men det blir mer och mer populärt på grund av en mängd olika former och storlekar, låg vikt och höga termiska och vattentäta egenskaper. Det är enkelt att installera det med egna händer, och även en nybörjare kan hantera sådant arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också ett alternativ för att sätta upp formen från en korrugerad skiffer . Detta alternativ är dock svårt att isolera och stärka ordentligt, så det används ganska sällan och bara om det inte finns något annat material till hands. Och användningen av dyra plastsköldar, som tas bort och överförs till en ny plats, är motiverad endast om det är planerat att bygga minst ett dussin olika fundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av en liten panelformning är ganska standard för alla material och består av flera grundläggande element:

  • sköldar av en viss vikt och storlek;
  • ytterligare klämmor (fjäderben, distanser);
  • fästelement (fackverk, lås, sammandragningar);
  • olika stegar, tvärstänger och fjäderben.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För storformning som uppförs under konstruktionen av tunga flervåningsstrukturer krävs förutom ovanstående följande ytterligare element:

  • stöter på en domkraft för att jämna ut sköldarna;
  • ställningar där arbetare kommer att stå;
  • bultar för skridsköldar;
  • olika ramar, stag och hängslen - för stabiliteten hos en tung struktur i upprätt läge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också klätterformar som används för höga torn och rör, samt balkar och balksköldalternativ, olika komplexa strukturer för konstruktion av tunnlar och långa horisontella strukturer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på designfunktionerna är formen också indelad i flera typer

  • Avtagbar. I detta fall demonteras brädorna efter att murbruk stelnat.
  • Ej avtagbar. Sköldar förblir en del av grunden och utför ytterligare funktioner. Till exempel isolerar polystyrenskumblock betong.
  • Kombinerad. Detta alternativ är gjord av två material, varav det ena tas bort vid arbetets slut, och det andra kvarstår.
  • Glidande. Genom att höja brädorna vertikalt monteras källarväggen.
  • Fällbar och bärbar. Det används av professionella byggnadsbesättningar. Sådan formning av metall- eller plastskivor kan användas upp till flera tiotals gånger.
  • Lager. Består av plywoodskivor på en metallram.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkning

För att beräkna och installera formen med egna händer är det först och främst nödvändigt att upprätta ett diagram över den framtida grunden. Baserat på den resulterande ritningen kan du beräkna hela mängden material som krävs för installationen av strukturen. Till exempel, om standardkantade brädor av viss längd och bredd kommer att användas, är det nödvändigt att dela omkretsen av den framtida basen med deras längd och basens höjd med deras bredd. De resulterande värdena multipliceras med varandra och antalet kubikmeter material som krävs för arbete erhålls. Kostnaderna för fästelement och armering läggs till kostnaden för alla brädor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men det räcker inte att beräkna allt - det är nödvändigt att korrekt montera hela strukturen på ett sådant sätt att inte en enda sköld faller och betongen inte rinner ut ur den.

Denna process är ganska mödosam och utförs i flera steg (till exempel panelformning)

  • Förberedelse av verktyg och material . Efter beräkningarna köper de trä, fästelement och alla verktyg som saknas. De kontrollerar deras kvalitet och beredskap för arbete.
  • Utgrävning . Platsen där arbetet planeras rensas för skräp och växtlighet, matjorden tas bort och jämnas ut. Dimensionerna på den framtida grunden överförs till den färdiga platsen med hjälp av rep och stavar och en gräv grävs längs dem. Dess djup beror på typen av fundament: för den nedgrävda versionen behövs en dike djupare än jordens frysning, för den grunda - cirka 50 cm och för den icke -begravda - några centimeter räcker att helt enkelt markera gränserna. Själva diket bör vara 8-12 cm bredare än den framtida betongtejpen, och dess botten ska vara komprimerad och jämn. En "kudde" av sand och grus upp till 40 cm tjockt görs längst ner i urtaget.
  • Formningstillverkning . Panelformen för bandtypens fundament bör något överstiga höjden på den framtida remsan, och längden på ett av dess element varierar från 1, 2 till 3 m. Panelerna ska inte böjas under betongtrycket och låta det passera vid lederna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Först skärs materialet i brädor av lika längd. Sedan fästs de med hjälp av balkar, som hamras i dem från fundamentets sida. Samma staplar fästs på ett avstånd av 20 cm från skärmens sidokanter och varje meter. Flera stavar görs längre i botten och deras ändar slipas så att du kan fästa strukturen i marken.

I stället för spikar kan du göra skärmar med självgängande skruvar - det blir ännu starkare och behöver inte böjas. Istället för brädor kan du använda ark av OSB eller plywood förstärkt med metallhörn på en trästomme. Enligt denna algoritm görs alla andra sköldar tills det erforderliga antalet element samlas in.

Bild
Bild

Montering . Själva processen med att montera hela formen börjar med att fixera sköldarna inuti diket genom att driva spetsiga balkar in i den. De måste köras in tills sköldens nedre kant berör marken. Om sådana spetsiga stavar inte är gjorda måste du fixa en extra bas från en stång i botten av diket och fästa sköldarna på den.

Med hjälp av en nivå sätts skölden i en plan horisontal, för vilken den slås ut med hammarslag från höger sida. Sköldens vertikal är jämn. Följande element monteras enligt markeringen av det första så att de alla står i samma plan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stärker strukturen . Innan murbruk hälls i formen är det nödvändigt att fixa alla installerade och verifierade element i ett enda system både utifrån och inifrån. Genom varje mätare installeras speciella stöd från utsidan, och båda sidor av strukturen stöds i hörnen. Om formen är mer än två meter hög installeras hängslen i två rader.

Så att de motsatta skärmarna är på ett fast avstånd monteras metallbultar med gängor från 8 till 12 mm tjocka på brickor och muttrar. Sådana stift i längd bör överstiga tjockleken på den framtida betongtejpen med 10 centimeter - de placeras i två rader på ett avstånd av 13-17 cm från kanterna. Hål borras i sköldarna, en bit plaströr sätts in och en hårnål placeras genom den, varefter muttrarna på båda sidor av den dras åt med en skiftnyckel. Efter avslutad förstärkning av strukturen kan du lägga vattentätning, förstärka ligatur i den och hälla lösningen i den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Demontering av formen . Du kan ta bort träpaneler först när betongen har härdat tillräckligt - det beror på väderförhållandena och kan ta från 2 till 15 dagar. När lösningen har nått minst hälften av styrkan, behövs det ingen ytterligare retention.

Först och främst lossas alla hörnstag, yttre stöd och insatser tas bort. Sedan kan du börja demontera sköldarna. Muttrarna som skruvas över tapparna tas bort, metallnålarna tas bort och själva plaströret förblir på plats. Skärmar med fästelement på spikarna är svårare att ta bort än på självgängande skruvar.

Efter att hela trädet har tagits bort är det nödvändigt att noggrant inspektera hela grundremsan för överflödig betong eller hålrum och eliminera dem och sedan lämna det tills det stelnar och krymper helt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Även om den oberoende tillverkningen av avtagbara träformar för en betongfundament är det bästa alternativet när det gäller pris och kvalitet, är en sådan struktur inte det billigaste köpet i alla byggstadier, eftersom materialförbrukningen för det med ett stort grunddjup är stort är mycket hög. Det finns en möjlighet att spara lite pengar, inte hälla hela grunden på en gång, men i delar.

Bild
Bild

Fyll med lager

Med ett grunddjup större än 1,5 meter kan hällningen delas in i 2 eller till och med 3 steg. En låg formning placeras i botten av diket, och betong hälls till maximal möjlig höjd. Efter några timmar (6-8 - beroende på vädret) är det nödvändigt att ta bort det översta lagret av lösningen, där cementmjölken som har stigit kommer att råda. Betongens yta måste vara grov - detta förbättrar vidhäftningen till nästa lager. Efter några dagar avlägsnas formen och placeras högre, varefter hela proceduren upprepas.

När man häller det andra och det tredje lagret bör formen få något tag i det redan stelnade skiktet längs överkanten. Eftersom det på detta sätt inte finns några raster i grunden i längd, kommer detta inte att påverka dess styrka på något sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal fyllning

Med denna metod är fundamentet uppdelat i flera delar, vars leder är åtskilda med ett visst avstånd. I en av delarna är en formningssektion med slutna ändar installerad, och armeringsstängerna måste sträcka sig bortom sidopropparna. Efter att betongen stelnat och formen har tagits bort kommer nästa avsnitt av slipsen att knytas till sådana förstärkande utsprång. Formen demonteras och installeras på nästa sektion, som i ena änden gränsar till den färdiga delen av fundamentet. I korsningen med halvhärdad betong behövs inte sidokontakten på formen.

Ett annat sätt att spara pengar är att återanvända virket från den löstagbara formen för hushållsbehov . Så att den inte är mättad med cementbruk och inte blir till en oförstörbar monolit, kan insidan av en sådan formning täckas med tät polyeten. Denna formning gör också ytan på grundremsan nästan spegelliknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika misstag under den första erfarenheten av tillverkning och installation av formar på egen hand är det nödvändigt att välja lämpliga material och fixa alla elementen väl.

En korrekt uppförd struktur kommer att skapa en solid grund som håller i många decennier.

Rekommenderad: