Veranda Formning: Hur Man Gör Halvcirkelformad Och Rund Veranda Formning Av Betong Med Steg Med Egna Händer? Formanordning

Innehållsförteckning:

Video: Veranda Formning: Hur Man Gör Halvcirkelformad Och Rund Veranda Formning Av Betong Med Steg Med Egna Händer? Formanordning

Video: Veranda Formning: Hur Man Gör Halvcirkelformad Och Rund Veranda Formning Av Betong Med Steg Med Egna Händer? Formanordning
Video: Björn bygger bo – Gjuten stödmur 2024, Maj
Veranda Formning: Hur Man Gör Halvcirkelformad Och Rund Veranda Formning Av Betong Med Steg Med Egna Händer? Formanordning
Veranda Formning: Hur Man Gör Halvcirkelformad Och Rund Veranda Formning Av Betong Med Steg Med Egna Händer? Formanordning
Anonim

En viktig del av byggandet av alla privata hus är byggandet av en veranda. Samtidigt bör stor uppmärksamhet ägnas åt vilka åtgärder som bör vidtas. För en solid betongversion av stegen måste du använda formning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Formen för verandan är en slags monterad struktur gjord av olika material. Det behövs för steg av betong, armerad betong och andra lösningar som härdar med tiden och behöver stöd.

Formen ger murbruk rätt geometrisk form, rumslig position, önskat ytutseende. Det kommer att främja härdning av betong i form av steg för verandan i vilken form som helst.

Skilj mellan avtagbar och icke-avtagbar formning . Löstagbar används på platser där stöd av redan härdad betong inte krävs.

För de fall då formen kommer att vara stöd av betong under hela tiden eller en del av inredningen, används ett fast alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga material

Ett viktigt steg i tillverkningen av formar är val av material. Det är tillräckligt brett och låter dig skapa strukturer från alla tillgängliga element: kantade eller okantade brädor, plywood, OSB och andra plåttyper, metallplåtar, plastpaneler. Alla används för specifika fall och varje typ av material är bra på sitt eget sätt.

Så, det vanligaste materialet är vanliga brädor . De tål en bra belastning, men deras tjocklek måste vara minst 20 mm. Av dem är det ganska enkelt och billigt att göra vanliga rektangulära steg. Det största pluset är prisvärdhet. Som regel kan det avfall som finns kvar från annat arbete vara utmärkt för att göra stommens ram.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plywood används vanligtvis för konstruktion av sidoväggar . Dess särdrag är att för att ge den önskad form måste du använda en sticksåg, medan du för brädor bara behöver klippa av önskad bit. Plywood används fuktresistent, med en tjocklek på 10-12 mm och mer.

Metall eller plast är bra för att bygga halvcirkelformade steg . Faktum är att för att skapa en sådan formning från brädor måste du göra mycket komplexa geometriska strukturer. Metall, plast och till och med plywood behöver bara böjas och säkras med något.

Det är bättre att ta tjockleken på metallplåtar från 1 mm. Valet bör falla på rostfria alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man installerar?

Efter att ha valt materialet från vilket formen kommer att göras kan du gå vidare direkt till byggprocessen. För att korrekt bygga en formstruktur med dina egna händer bör du följa följande instruktioner.

  • Det första du ska göra är att markera platsen . Här används begrepp som slitbanan, stigaren och dess höjd. De kan vara helt olika. När du väljer storlek är det värt att förstå hur många personer som kommer att vara på trappan samtidigt, hur gamla dessa människor kommer att vara, hur ofta du kommer att behöva gå upp och ner för trappan.
  • Därefter övervägs dörrens bredd, och verandan görs 30-50 cm bredare . Baserat på dessa siffror kan du beräkna hur mycket yta som ska tilldelas för trappan och verandan.
  • Hörnen på den framtida formen är markerad med pinnar och tråden dras mellan dem . Därefter skärs växtjorden in i detta område och grävs dessutom 20 cm ner. En sand- och grusblandning hälls på platsen för den utgrävda jorden med cirka 15 cm. Krossad sten läggs ovanpå och en geomembran sprids.
  • Vid tillverkning av rektangulära steg används brädskivor . Den första av dem drivs i marken och fixerar sig därmed. För ytterligare styvhet kan du sätta stödpinnar på alla sidor. Ett annat alternativ är att använda en sträng som sträcker sig uppifrån och håller skölden. Inuti dem är en ram gjord av armering, som används för att hälla och underhålla betong.
  • Det andra och efterföljande stadiet görs på samma sätt som det första, men deras storlek kommer att minska .
  • Sidoväggarna är bäst gjorda av plywood . Med hjälp av dem kommer träsköldar att fästas. Det är bättre att fixa brädorna och plywooden med självgängande skruvar, med förväntan att allt detta kommer att redas ut. Spikar är knappast lämpliga för en sådan uppgift.
  • För tillverkning av en rund veranda med steg används plast- eller metallformning . Denna process liknar att göra en ram av brädor. Men i det här fallet kommer den böjda metallen att spela rollen som "sköldar". För att den inte ska böjas under gjutning och härdning av betong bör den vara väl fixerad.
  • Du kan också göra en halvcirkelformad veranda från brädor . I det här fallet blir halvcirkeln ett slags polyhedron, vid vart och ett av hörnen som det kommer att finnas en pinne. Mellan dem, det vill säga på kanterna, kommer en liten bräda att ligga. Enheten för en sådan formning kommer att vara en stor uppgift, uppdelad i flera små. Faktum är att varje del är konstruktionen av den enklaste formen av rektangulära steg, vars anslutning gör det möjligt att få en halvcirkelformad formning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Genom att vara uppmärksam på några knep och tips när du bygger verandaformar kan många små men otäcka misstag undvikas

  • Om det finns en stor mängd arbete med den här typen av uppgifter, är det vettigt att köpa en färdig återanvändbar form. En sådan sak är inte billig, men med tiden kommer det att löna sig på den sparade tiden.
  • Tillverkningsmaterialen är ganska dyra, och konstruktionen av hela verandan är inte alls billig. För att spara pengar är det bäst att använda skrot - bitar av plywood eller metall kvar från annat arbete.
  • Se till att brädorna inte är ruttna eller spruckna innan du häller betong. Vatten från betongen kommer att sippra in i dem, vilket inte borde vara.
  • Det är bättre att använda en mellanliggande nivå i form av takmaterial eller film. De kommer att förhindra att brädorna torkar ut, vilket hjälper dem att lätt tas bort senare.
  • Vid rundformning är det bäst att inte använda plywood om möjligt. För att böja den och ge den önskad form utan problem måste plywooden fuktas, och det tar mycket tid.
  • Formning och efterföljande gjutning av betong bör ske ungefär samtidigt. Detta bör göras i torrt väder så att betongen torkar snabbare och strukturen inte ruttnar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra formen till verandan med egna händer är ganska enkelt om du följer ett antal enkla regler och tips.

Här är det värt att välja rätt tillverkningsmaterial, innan vi har bestämt det med typen av veranda. Därefter är det värt att börja tillverka strukturen och den efterföljande hällningen.

Rekommenderad: