Column-strip Foundation: Steg-för-steg-instruktioner För Att Bygga Från Början Med Egna Händer, Ett Kombinerat Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Column-strip Foundation: Steg-för-steg-instruktioner För Att Bygga Från Början Med Egna Händer, Ett Kombinerat Alternativ

Video: Column-strip Foundation: Steg-för-steg-instruktioner För Att Bygga Från Början Med Egna Händer, Ett Kombinerat Alternativ
Video: Back to Earth festmakeup steg för steg 2024, Maj
Column-strip Foundation: Steg-för-steg-instruktioner För Att Bygga Från Början Med Egna Händer, Ett Kombinerat Alternativ
Column-strip Foundation: Steg-för-steg-instruktioner För Att Bygga Från Början Med Egna Händer, Ett Kombinerat Alternativ
Anonim

Valet av grundtyp bestäms först och främst av markens egenskaper. Om det på grund av dess instabilitet inte är möjligt att använda den klassiska bandbasen, använder de ofta kombinerade system. Det här alternativet är en pelarformad grund.

Särdrag

Columnar -strip foundation kombinerar de främsta egenskaperna hos två typer av baser - pelare och band. Detta kombinerade alternativ låter dig bygga upp ganska tunga föremål på instabila jordar.

Stödelementen i detta system är högar som grävs ner i marken under markens frysning och vilar på hårda jordlager och kringgår de mjuka. Bandets betongbas tar på föremålets last och fördelar det jämnt mellan pålarna. Tejpen ansluter pelarna utan att utöva tryck på marken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa typer av substrat är lämpliga för instabila jordar som är benägna att höja. Först och främst är dessa lera och fina sandjordar, organiska jordar (träsk, torv), tidigare dränerade och dränerade. Dessutom möjliggör användning av pålar konstruktion i områden med höjdskillnader. Med andra ord gör det möjligt att göra nästan vilken plats som helst som är lämplig för konstruktion genom att använda en buntfundament.

En bandfundament med pelare enligt dess princip för organisation liknar en analog på högar, men för att installera stöd behöver du inte locka till specialutrustning och borra djupa brunnar. Detta gör att du kan göra installationen själv och minska uppskattningens storlek.

Fördelen med pelarfundament är förmågan att utföra konstruktion på "problem" jordar, liksom i områden med höjdskillnader. Emellertid kräver utformningen av ett sådant system noggranna beräkningar.

I avsaknad av färdigheter i sådant arbete är det bättre att anförtro frågan åt proffs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Implementeringen av en bandbas på stolpar innebär inte en stor mängd jordarbeten och är billigare än pålmotstycken. För att minimera effekten av markhöjningsprocessen på fundamentet måste det finnas ett mellanrum mellan pelaren med basen och det monolitiska underlaget.

Skapandet av en grund baserad på pelare är inte lämplig för fuktmättade jordar (områden i lågland eller nära vattenförekomster, jordar med grundvatten) . För sådana områden är det bättre att välja en högfundament med en remsbotten.

Redan från början bör du bestämma om byggnadens funktioner - dess storlek, antal våningar, teknik som används. Materialet för tillverkning av pelarna, deras antal och diameter beror på detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis används stolpfundament i kombination med en tejp på instabila jordar och är avsedda för små envåningshus med vind eller tvåvåningsföremål gjorda av lätta material. Lämpliga väggmaterial är skumblock och träkonstruktioner (timmerstugor), liksom "ramramar", för konstruktion av vilka kanadensisk och finsk teknik används.

Betonghus kan också använda en grund grund. Men tegelstenar kräver fördjupning av pelarna och ökning av pelarnas styrka och diameter.

Material (redigera)

Stödposter kan tillverkas av flera typer av material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

Det är ett prisvärt och lättinstallerat material, som dock har lägst bärighet och kort livslängd. Detta alternativ kan användas som grund för små terrasser, tillfälliga byggnader, hus på landet.

Den optimala diametern för trästolpar är 120-200 mm. Före användning bör stöden torkas, täckas med fuktavvisande och antiseptisk impregnering. Detta kommer att öka tjänsternas livslängd . Bituminös mastik används som tätskikt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Tegelstenar blev utbredda. Grunt nedgrävda pelarbaser av en fyrkantig sektion med en sidobredd på 40-50 cm läggs ut från dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

Betongelement är monolitiska eller demonterbara betongbaserade baser, förstärkta med stålstavar. Standarddelen i detta fall är 400 mm. Detta alternativ är lämpligt som grund för kapitalbyggande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rör

Rörformiga element är metallrör installerade i marken och fyllda med betong inifrån. Armering används som armering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningar

Bestämning av antalet högar och deras längd utförs enligt beräkningsdokumentationen. För områden med tillräckligt stabil mark räcker det med stöd med en längd på 2500 mm. Vid uppförande av ett föremål på ojämn terräng tar stödets höjd hänsyn till skillnaderna i markens höjd. När man bygger på mycket rörliga jordar bör stödets höjd vara sådan att den når fasta jordlager plus 15-20 cm.

Du kan beräkna antalet pelare genom att lägga till alla belastningar på fundamentet. För att göra detta, beräkna belastningen (vikt) på 1 m3 väggmaterial och multiplicera denna indikator med antalet kuber i hela rummet. Denna koefficient sammanfattas med golvets vikt, tak, fönster och dörrar, takläggning samt intern utrustning (möbler, efterbehandlingsmaterial, utrustning, kommunikation).

Vidare multipliceras belastningsfaktorn med säkerhetsfaktorn (detta är ett konstant värde enligt SNiP). Det resulterande antalet ska divideras med värdet på bärarens bärighet.

Man bör komma ihåg att det är absolut nödvändigt att montera pelarna i hörnen, skärningspunkterna mellan skiljeväggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet mellan stolparna hålls inom intervallet 100-250 cm . Ju tyngre objektet är desto mindre avstånd upprätthålls mellan stöden. Det rekommenderas inte att öka steget med mer än 250 cm, eftersom styrkan hos den färdiga byggnaden i detta fall minskar.

För träbyggnader rekommenderas att sätta pelare med ett steg på 3 m, i strukturer gjorda av skum och luftbetong - 2 m För tegelhus är denna siffra 1, 5-1, 7 m. Med andra ord, grunden för ett hus av skumblock som mäter 9x8 m i genomsnitt kräver minst 16 pelare, och en trä motsvarighet av samma storlek kräver 12-14 pelare.

Bild
Bild

Installationssteg

I allmänhet är konstruktionen av en pelarformad grund uppdelad i 2 stora steg: skapandet av ett system av pelare och hällningen av ett grunt bandfundament.

Projektskapande

Konstruktionen av alla typer av fundament börjar med skapandet av designdokumentation. Detta arbete föregås av geologiska undersökningar (observation och analys av marken för att hitta den optimala typen av fundament). Projektet innehåller information om pelarnas bärighet, deras storlek, antal.

Den funderade typen av grund kan vara grund och begravd. I det första fallet är pelarna nedsänkta i marken 40 cm, i det andra - 50-70 cm under jordens frysning. Valet av en specifik teknik beror på typen av jord, förekomst eller frånvaro av grundvatten och egenskaperna hos anläggningen under uppbyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktionerna för installation av stolpar är inte alltför komplicerade.

Platsförberedelse

I detta skede avlägsnas skräpet från platsen, bollen i det fertila skiktet tas bort och platsen jämnas ut. På lerjord avlägsnas det översta lagret och ett lager sand fylls i, vilket komprimeras och jämnas ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Webbplatsmärkning

För att göra detta, använd pinnar och ett sned av märkbart rep eller tråd. Trådarna ska dras på ett avstånd som motsvarar bredden på det framtida grundbandet. Det är viktigt att övervaka skärningspunkten mellan trådarna i hörnen, det ska vara strikt vinkelrätt. Markeringarna görs vid passagen och skärningspunkten mellan interna skiljeväggar, i hörnen, liksom i områden som utsätts för maximal belastning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande av skyttegravar och fördjupningar för inlägg

Vid remsans fundament bör en gräv grävas cirka 400 mm djupt. Bredden på diket bör vara 70-100 mm större än djupet.

På platser med ökad belastning (enligt konstruktionsdokumentationen) görs urtag, där stödpelarna sedan kommer att gå ner. Deras diameter beräknas baserat på belastningen på fundamentet. Ju högre den är, desto större bör stolparnas diameter vara . En borr används för att skapa en depression. Om urtaget är tillräckligt långt, utförs det först med en borr, sedan med en skruv.

När du lägger pelarna till ett djup av mer än 100 cm är det nödvändigt att bygga stöd från fasta brädor som förhindrar att jorden går sönder. Om fundamentets djup är mindre än 100 cm kan användning av rekvisita undvikas.

Sand 10 cm tjockt hälls i botten av varje fördjupning. Med ett större djup att lägga basen når tjockleken på sandkudden 30-40 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av stöd

I detta skede sänks pelarna ner i de förberedda urtagningarna. Oftast används rör som hälls med betong. Rör är vattentäta till exempel genom att klistra in med ett dubbelskikt av takmaterial. Därefter sänks rören ända in i urtagen, varefter deras vertikala orientering kontrolleras.

Nästa steg är rörförstärkning. För detta används en ram gjord av armeringsstavar med en diameter på 12-14 mm och stickningstråd. Den resulterande ramen ska sticka ut 12-20 cm från röret.

Därefter bereds en betonglösning, som först hälls i det fria utrymmet mellan urtagets väggar och rören. Fyllningshöjden är ca 20 cm. Sedan fylls hålrummet inuti rören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att lösningen fått den nödvändiga styrkan börjar de installera tejpdelen. Först måste ramen av armeringsstavar och stickningstråd svetsas till förstärkningselementen som sticker ut från rören. Därefter monteras en formning bestående av brädor ca 150 cm breda och högst 40 mm tjocka. Istället för brädor kan du använda plywood, spånskiva eller plåt.

Den inre delen av formen är fodrad med polyetenfilm eller ett speciellt membran, som fungerar som ett tätskikt, och gör det också möjligt att erhålla jämna och släta ytor på bandfundamentet efter strippning.

Efter det kan du börja hälla betong. Gjutning bör utföras i ett steg (maximal arbetsavbrott - 2 timmar) strikt i horisontell riktning. Vertikal fyllning av formen kommer att leda till att skarvar och sprickor uppstår i betongen redan innan murbruk stelnar.

Vid hällning är det viktigt att utesluta utseendet på luftbubblor i lösningen, vilket kan påverka dess styrka negativt. För detta används vibratorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter bör betongen ges tid att få styrka, efter att tidigare ha skyddat den med ett täckmaterial. Som regel hälls grunden på sommaren, så det är möjligt att det torkar ut. Periodisk vätning av betongytan under de första 1, 5-2 veckorna av härdning hjälper till att förhindra detta. Under den kalla årstiden rekommenderas att värmekabeln läggs över hela betongytan under hela härdningsperioden.

Efter att den angivna tiden har gått, avlägsnas fundamentet, dess hydro- och värmeisolering. Det återstående utrymmet i diket är fyllt med jord, varefter du kan fortsätta till resten av arbetet.

Rekommenderad: