Kolumnfundament (71 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Du Skapar Det Själv, Beräkning Av Stödstrukturen Från Plaströr Och Alternativ Från Block 20 X 20 X 40

Innehållsförteckning:

Video: Kolumnfundament (71 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Du Skapar Det Själv, Beräkning Av Stödstrukturen Från Plaströr Och Alternativ Från Block 20 X 20 X 40

Video: Kolumnfundament (71 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Du Skapar Det Själv, Beräkning Av Stödstrukturen Från Plaströr Och Alternativ Från Block 20 X 20 X 40
Video: Design of column footing 2024, Maj
Kolumnfundament (71 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Du Skapar Det Själv, Beräkning Av Stödstrukturen Från Plaströr Och Alternativ Från Block 20 X 20 X 40
Kolumnfundament (71 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner Om Hur Du Skapar Det Själv, Beräkning Av Stödstrukturen Från Plaströr Och Alternativ Från Block 20 X 20 X 40
Anonim

Byggets början är uppförandet av en stödkonstruktion under huset. Ofta fungerar fundamentet på pelarna som det. Varje ansvarig utvecklare måste veta exakt hur sådant arbete utförs - åtminstone för full kontroll över arbetet i de inhyrda teamen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Intuitivt är det klart att den pelarformade grunden är en uppsättning stöd som står separat från varandra under strukturen. Det blir lättare att förstå vad denna typ av grundkonstruktioner är om du jämför dess egenskaper med högtypen av stöd för ett hus, som är närmast utseende. I båda fallen finns det i stället för en monolitisk bas isolerade förankringspunkter.

Men det är fortfarande en skillnad:

  • högen kan gå ner i jorden upp till 5 m, medan pelaren inte är begravd så mycket;
  • pelarna stöds endast på sulan, och högarna hålls fortfarande i sidoytorna;
  • nästan alltid, för en struktur med jämförbara parametrar, är staplarnas tvärsnitt sämre än pelarnas diameter;
  • det finns en viss skillnad i sfären för deras användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Gemensamma drag är sektionens geometri (cirkel eller kvadrat), tilldelning av isolerade stöd och (valfritt) grillen. De viktigaste användningsområdena för de pelarrekvisita är:

  • envåningshus av industriell och offentlig karaktär (de mest massiva pelarna krävs);
  • ramhus;
  • hus där en ram och en sköld kombineras;
  • virke och stockstrukturer;
  • olika omslutande element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

För att fundamentet på pelarna verkligen ska klara uppgiften måste du ta hand om ett antal viktiga punkter, inklusive formen. Enligt officiella föreskrifter, istället för panelformning kan ett urval av rör av hållbar plast eller asbestcement användas … Denna lösning är ofta bekvämare. Trots den yttre likheten med uttråkade högar, det är kategoriskt omöjligt att använda takmaterial för formning.

Eftersom utloppet under fryslinjen inte är garanterat, är det nödvändigt att fylla pelarna med icke-metalliska ämnen. Takmaterialrullar kan inte ge erforderlig styvhet och skydd mot vatteninträngning. I vilket fall som helst bör du organisera obehindrad åtkomst till platsen där inlägget expanderar. Skyttegravarna som ska förberedas måste täckas med sand och grus; grunden måste också hällas.

För att expandera den yta som används för stöd expanderar pelarblocket på grund av plattor som måste ha formning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När polyetenrör används som formning för en byggnads bas är det tillåtet att använda uttråkad teknik utan markutveckling. Brunnar förbereds, sulan expanderas med ett specialverktyg. Men den klassiska strukturen hos den pelarformade grunden innebär fortfarande en fasad förberedelse av plattansula.

Hydraulisk isolering utförs i 2 eller 3 lager , kompletteras med att täta sömmarna med mastik. Traditionell panelformning anses vara den mest praktiska och pålitliga lösningen. Under alla omständigheter måste formen fixeras så att den inte rör sig i sidled. Brunnen är 200 mm bredare än rörens ytterdiameter.

För att kompensera för instabiliteten hos pelarnas geometri görs i det sista steget i nollcykeln en stel bandning. Grillen kan göras ovan mark, hängande eller begravd. Bjälkar ska vara 70-150 mm avlägsna från marken, den exakta siffran bestäms av koncentrationen av lera i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man tänker på enheten till en pelargrund, är det mycket viktigt att inte glömma rekommendationerna i GOST och SNiP. Den statliga standarden tillåter konstruktion av sådana fundament med och utan grill. Den fördjupade sorten anses vara mer stabil och stabil, eftersom stödens nedre delar går djupare än marken vanligtvis fryser. Därför kommer kolumnerna inte att uppleva tryck under frosthöjning.

Grunt fördjupning är tillåtet under byggnadsarbeten i ryska federationens mittzon

Enligt officiella föreskrifter rekommenderas det att man tar bort jorden 0,2 m djupare än fryszonen när man bygger grunda grunder på mark med ett lerlager.

Från botten av utgrävningen är utrymmet täckt med sand av en grov fraktion, vilket leder massan till pelarens lägsta punkt. Sandmassan måste tampas ordentligt efter fuktning. Tekniken föreskriver att en grund med en grund fördjupning byggs med hänsyn till konstruktionens massa och pelarsektionen. Dessa indikatorer påverkar avståndet mellan stolparna. Men ändå, mindre än 150 och mer än 300 cm bör inte vara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om formen är gjord av plaströr eller av rullar av takmaterial kan du spara mycket. Det kommer bara att vara nödvändigt att göra påfyllningen i etapper och utföra parallell återfyllning av det formade röret. Denna teknik undviker expansion av diametern under drift. Förstärkning av rundformning bör inte vara mindre försiktig än vid användning av fyrkantiga strukturer eller paneler.

Omkretsen av det förstärkande bältet i strukturen kan inte gå utöver konturen, dessutom är metallen nedsänkt i betong med 15-20 mm.

Förberedelse av pelarfundament med grillverk görs nödvändigtvis med borttagning av längsgående armeringsstavar bortom de övre delarna av pelarna med 0,25 - 0,35 m. Kolumner är klara tidigast fem dagar (i torrt och varmt väder). Om det finns nederbörd eller om det är relativt kallt ute, rekommenderas det att vänta 20-25 dagar innan du tar bort formen. Det rekommenderas att endast använda stålstavar för härdning. I längdsektionen måste de motsvara klass AIII och ha en diameter på 1, 2 - 1, 6 cm. Om tvärsnittet ska förstärkas är det lämpligt att ta en stång med en slät yttre sida med ett tvärsnitt 0,6 till 0,8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar ett förstärkningsband rekommenderas att du endast använder speciell ståltråd. Även det mest professionella svetsarbetet försämrar metallens egenskaper och sänker hållfastheten.

Vid installation runda pelare, förstärkning bör installeras från 3 längsgående stavar , vars kanter är placerade tvärs på ett avstånd från 0,15 till 0,2 cm. De fyrkantiga stöden är redan förstärkta med fyra stavar . Enligt GOST -standarder måste basplattans yta vara större än kolumnens basyta.

Det är kategoriskt inte tillåtet att fördjupa grillarna i jorden eller utföra dem på samma nivå som ytan.

Så snart den säsongsmässiga markrörelsen börjar kommer hela strukturen, oavsett hur stark betongen används, oavsett vilken typ av armeringsstål, att deformeras. För hus på sand bör avståndet mellan marken och bandbandet vara minst 50 mm och på stenar som är benägna att aktivt röra sig - minst 150 mm. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt sådana detaljer som att hämta. Det finns bara i pelargrunder, och därför kommer erfarenheten av att bygga andra strukturer inte hjälpa det minsta för att fatta rätt beslut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anledningen är enkel: gapet som separerar stöden från golvet i den första våningen på ena sidan, från marken på den andra, har ingen isolering, som om det hänger i ett tomrum. Detta skapar en av de mest obehagliga situationerna för någon designer. Om en upphämtning görs minskar värmeförlusterna omedelbart och förhindrandet av nederbörd av nederbörd och markvatten säkerställs … De specifika parametrarna för pickupen kan vara mycket olika, men i alla fall är det minimalt höjden är 50 cm över marken … Kompetent utförande av arbetet låter dig skapa inte bara ännu ett värmeisolerande block, utan också en estetiskt elegant design.

Tillräckligt upphämtningar från DSP är utbredda , som är bildade av block av en förplanerad storlek, utförs installationen av huvuddelarna på i förväg arrangerade styrningar. Fördelen med detta tillvägagångssätt är den ökade arbetshastigheten. Men i stor utsträckning överskuggas det av en minskning av termiska egenskaper, vilket kräver användning av isoleringsmaterial.

Om fyllningen är gjord av betong med sten gräver de en dike där sand hälls. Därefter hälls en betongplatta som fungerar som ett stöd för stenelementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana manipulationer kräver stor skicklighet och noggrann genomförande av konstruktionsregler. Därför måste du vända dig till professionella murare om du inte har dina egna färdigheter på den nödvändiga nivån. Om du planerar att bara använda betong är det också omöjligt att göra utan att lägga till sand. Upphämtningen görs 0,3 m tjock … En sådan design skapas med dina egna händer ganska snabbt, men du måste vara försiktig och uppmärksam när du arbetar.

Uppvärmning av pelare med en höjd av 0,7 m utförs särskilt noggrant. Inledningsvis förbereds en ram baserad på en metallprofil. Plåtisoleringsmaterialet fästs på ramarnas insida, ett profilerat golv placeras utanför, som täcker det termiska skyddet mot destruktiva påverkan. För att mätta gapet från markytan till husets nedre kant används löst isolerande material.

Ett profilblad används runt omkretsen oftare än andra alternativ på grund av dess yttre nåd, snabb installation och tillförlitlighet av strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Även en kort bekantskap med pelarstiftets anordning visar att den kan vara mycket varierande i design. Men förutom kreativa läckerheter och föreskrifter för officiella standarder finns det en gemensam byggnadspraxis. Det bör också beaktas vid arbete, inklusive vid användning av plaströr.

Fördelarna med denna design är:

  • lång användningstid;
  • utmärkt motståndskraft mot kyla;
  • kombination av lätthet med styrka och mekanisk styvhet;
  • ett brett spektrum av dimensioner;
  • glidande av den svällande jorden över ytan (detta borde vara så teoretiskt).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller användningen av grå rör avsedda för att lägga interna avloppssystem kan de spara lite, men få kommer att tillfredsställa livslängden i marken. Alla polymerrör är dyrare än lösningar baserade på takmaterial.

När det är planerat att sätta en stolpe som expanderar underifrån placeras en sopsäck på rätt plats, fäst med tejp … Det kommer att bli den konkreta behållaren som bildar pelarens häl. Breddningen förstärks i form av bokstaven L.

När du formar en stångformad nedre bandning, kommer ankartappar, som hälls i själva stolpen, att hjälpa till att ansluta den till pelaren.

PVC -formen görs permanent och därefter förbereds expansionen bara. Varje stolpe måste läggas på samma nivå som de andra. Den horisontella bestäms med hjälp av en laser eller hydraulisk nivå, repet dras längs den markerade linjen.

Bild
Bild
Bild
Bild

I grunden annorlunda än den beskrivna typen av fundament för kolumnstöd. Det är värt att notera att det bara anses lämpligt för tillfälliga eller mycket lätta strukturer. Men du kan få en liknande design på bara 2-3 dagar även när du arbetar med dina egna händer. Och börja sätta väggar kan göras på 10-14 dagar I de flesta fallen. Om arbetet är organiserat korrekt och de grundläggande tekniska kraven beaktas kan kostnaderna minskas med 50% jämfört med pål-skruvversionen eller den grunda tejpen. En annan tveklös fördel är värmebesparingen, skillnaden är särskilt märkbar i byggnader där människor bara är ibland.

Det bör komma ihåg att det avgörande svaret om grunddesignen kommer att vara tillförlitlig bara kan erhållas från erfarenhet inom ett specifikt område. I det här fallet, om det också finns en byggnad med en skruvbas där, måste du kontrollera tillståndet för dess stöd i 3 eller 4 år efter driftstart. Även de mest avancerade och tekniskt förstärkta pelargrunderna kommer inte att kunna stödja tunga tegelhus med asymmetriska belastningar .… Dessutom är den mekaniska hållfastheten hos jordlagren närmast ytan otillräcklig; de blir alltid mättade med fukt även på relativt torra platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

I alla fall innebär valet av pelare att vägra att skapa en källare, halvkällare eller andra alternativ för att behärska källaren. Oavsett hur hårt du försöker ordna själva pelarna, kommer det att bli omöjligt att gräva ett hål som uppfyller de tekniska kraven och lägga ut en stabil låda.

För att utföra en stödkolumngrund används ett av fyra scheman:

  • skapande av pelare baserade på spillror eller tegel;
  • användningen av fabriksbetongblock av standardiserad storlek;
  • gjutning av stympade pyramider med alla detaljer bundna till marken på grund av ytterligare tekniska lösningar;
  • hälla betong i formen som är ansluten till grusbädden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den grunda fördjupningen av pelarna gör det möjligt att uppnå utmärkt skydd mot vatten, organisera fullfjädrad dränering och i viss mån förenkla arbetet med isolering.

Hur djupt grundgropen ska vara bestäms av jordens totala densitet och bärhållfasthet. Så, ovanpå fin sand eller stenig sten, finns det tillräckligt med fyllning av krossad sten över ett extra sandskikt, vars tjocklek är 100-150 mm. Det är nödvändigt att sträva efter att se till att andelen av kolonnens höjd till dess tvärsnitt är minimal ., detta kommer omedelbart att öka byggnadens stabilitet. Användningen av skärmade grusbarriärer och geologiska textilier hjälper till att förhindra att vatten tränger in även på mycket fuktiga eller vattnade jordar.

Det slutgiltiga beslutet om hur djup och kraftfull kudden ska vara fattas med hänsyn till de nedre fälgarnas styvhet och styrs också av den potentiella sidoskjuven. De längsta tunna pelarna som bildas av asbestcementrör förs in på djupet. Men när färdiga armerade betongblock används uppfyller ytdumpningen alla krav. Om du behöver välja det enklaste och mest tekniskt avancerade alternativet kommer stöd baserat på röda keramiska tegel att föredra … Under dem grävs en grop med ett djup av högst 250 mm, en kudde hälls och betong av stödytan under en tegelpelare utförs; ytan bör ha 30 eller 40% större yta än stödets tvärsnitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pelaren-stödfundamenten som erhålls genom gjutning gör att du kan minska kostnaderna, men samtidigt måste du anstränga dig mer och vänta längre på resultatet. Kolonnen är gjord med demonterad formning, för vilken brädor eller spånskivor används. Formen som används när man häller pelarkroppen placeras på en sandkudde med tillsats av grus med en total tjocklek av 0, 1-0, 15 m. … Både formen och armeringen måste vara ordentligt inriktade vertikalt med hjälp av dragkablar , sedan hälls de med tunga betongkvaliteter.

Under proceduren komprimeras den inkommande massan med manuella ramare. När pelarstödet är mättat med betong till det övre planet införs omedelbart gängade stänger eller trådarmering. Stopparnas toppar är täckta med ett obetydligt lager av våt sand och täckta med en film, vilket ger sprickor vid stelning. Dag 2-3 kommer pelarens yttre yta att nå huvudfästningen, när ytterligare 5-7 dagar har gått tar formen bort , trimma och jämna ut stödytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under de första 24 timmarna efter demontering av formen måste du:

  • applicera vattentät beläggning;
  • använd rullmaterial för att täcka den sänkta delen av stödet;
  • fyll gapet från betongmassan till gropen, först med expanderad lera, och sedan med en kombination av lera och sand.

Om du behöver bygga ett lätt eller måttligt tungt hus av skummande betong, en ramtypsbyggnad, rekommenderas en pelare av armerad betong med grill. Rollen för detta element är följande: spridning och överföring av laster som faller på väggarna till pålarna, genom vilka energin överförs till jorden.

En sådan lösning låter dig radikalt öka stabiliteten och säkerställa en stabil drift av lådan hemma i många år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom grillningen, utom i fall med en nedgrävd konstruktion, inte kommer i kontakt med jorden, är hotet om fuktskador och korrosion extremt litet. Men samtidigt måste du fortfarande ta hand om vattentätning. Grillformen har en avtagbar botten, på grund av vilken bottenytan är plan hela.

Det prefabricerade monolitiska grillverket bildas med hjälp av en metall-I-balk eller svetsade kanalstänger. Monteringen av en sådan struktur visar sig vara mycket svår, och i bokstavlig mening, eftersom balkarna är mycket massiva. Dessutom måste vi stå ut med försvagningen av de svetsade lederna jämfört med balkenas huvuddel. Därför, i låga byggnader, är inte denna typ att föredra, och inte ett mer komplext strukturellt prefabricerat, utan ett monolitiskt grillformat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att bygga en träbyggnad ovanpå, rekommenderas att du använder en grundpelare.

Fördelarna med detta val är:

  • minimikostnader för organisering av markarbeten (inklusive på grund av frånvaron av behovet av anläggningsutrustning);
  • enkelheten i själva verket;
  • spara på metallarmeringsstavar (de används, men i relativt små mängder);
  • konstruktionshastighet även på jordar som är benägna att höja sig;
  • utmärkta parametrar i frysande jord.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller svagheterna är en sådan lösning oförenlig med mycket lös jord, och den fungerar inte heller i våtmarker.

Dessutom, om endast mindre defekter uppstår, måste allvarliga reparationer utföras omedelbart för att undvika ytterligare förstörelse av byggnaden. För att skjuta upp problemens utseende utförs förstärkning av monolitiska delar av fundamentet. Detta är den enda lösningen som är tillgänglig för privata utvecklare eftersom de inte kan producera förspänd betong eller andra komplexa understrukturer.

Till följd av användning av beslag:

  • betydande påfrestningar överförs från ytan till de djupa skikten;
  • förutsatt, i närvaro av en grill, dess oklanderliga bunt med pelarna;
  • konstruktionens totala livslängd ökar många gånger jämfört med produkter som inte är utrustade med beslag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör inte försöka använda färdiga beräkningsformler för att bestämma de rationella parametrarna för armeringsnätet och dess individuella element. Även kvalificerade ingenjörer kommer att överge detta tillvägagångssätt och använda specialiserad programvara, eftersom det finns för många parametrar att ta hänsyn till och högre matematik involverad. I alla fall, Innan kontakt med betong måste armeringsstängerna rengöras från alla färger och lacker, från spår av skalning och korrosion. Dessutom utförs anti-korrosionsbehandling med blandningar inklusive fosforsyra.

Men allt som sägs ovan avser främst betongpelare. Och tillsammans med dem kan tegelkonstruktioner användas. Med rätt utförande av arbetet kommer en sådan grund med säkerhet att tjäna 30 och till och med 50 år. För stiftelserna väljs ett exceptionellt fullvärdigt keramiskt material i röd ton. Det är han som absorberar vatten minst av allt och visar sig vara en mycket stark produkt.

Det rekommenderas att ta hänsyn till informationen om antalet frysnings- och avfrostningscykler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är oacceptabelt att använda tegel med även små sprickor. För murverk används strikt en lösning av 1 del cement och 3 delar sand med införandet av hydrofoba tillsatser. För basens sula görs gjutgjutning med betong och fyllning, vilket hjälper till att förbättra den efterföljande användningen och stärka tegelfundamentet.

Tegelstenar bör inte placeras på försvagade jordar med uttalad horisontell rörlighet och där höjden har skillnader från 2 m.

Det är värt att slutföra berättelsen om typerna av pelargrunder genom att beskriva glastypens baser. Dess struktur inkluderar:

  • grop med sand- eller grusfyllning;
  • tallrik;
  • kolumnstödselement;
  • kolumnerna själva.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När allt är monterat visas ett grundblock med en bred bas - 15-50 m² i de flesta fall. Kolumnmunstycken är indelade i prefabricerade (byggda på plats) och monolitiska (installerade som en enda struktur). Oavsett denna gradering, installation av glasögon på marken utsatt för svullnad och nedsänkning är inte tillåtet.

Eftersom alla delar är förberedda i en industriell produktion uppfyller de fullt ut de fastställda normerna och standarderna. Installationen är mycket förenklad och tillförlitligheten ökar. Men som alla serieprodukter är en sådan grund ganska dyr och kan inte levereras utan specialutrustning.

Bild
Bild

Dimensioner

Dimensionerna på det pelarformade fundamentet från block 20x20x40 beräknas:

  • För avstånden mellan stolparna i de vertikala och horisontella planen.
  • För armeringens längd.
  • För att bestämma volymen av betong i själva fundamentet och grillar. När alla parametrar är bestämda behöver du bara ange dem i ett speciellt program och göra en snabb beräkning.

Dimensionerna bestäms på ett sådant sätt att det finns en säkerhetsmarginal på 20-40%. Det ökade lagret tas för byggnader på svällande mark.

Det rekommenderas att sänka grunden under markens frysningslinje, vilket direkt påverkar dess storlek. Gropens nedre gräns för varje stolpe är 0,2 m lägre än själva stolpens fot - detta är viktigt för återfyllning av sand. Monolitiska armerade betongstöd är från 0,3 m stora, från keramiska tegelstenar - minst 0,38 m, utlagda av sten - från 0,6 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Men innan du bestämmer blockens storlek och materialförbrukning är det viktigt att ta reda på om det är värt att välja en sådan grund alls. Den pelarformade basen är relativt billig, men detta är inte den enda fördelen. Byggnaden kommer att ha ett grunt drag och kommer att minska marktrycket med 20% eller till och med något mer. Därför reduceras den totala ytan av strukturen, vilket minskar installationskostnaderna. Med alla fördelar med ett stolpstöd kommer det inte att vara möjligt att lägga det under ett tungt hus, och mottaglighet för horisontella skift kräver användning av fasta grillar.

Om vi pratar om stödkolumngrunden måste det betonas att den har samma positiva och negativa sidor som andra strukturer, även i större utsträckning.

Även med hög effektivitet kan ett sådant stöd inte placeras under en tvåvåningshus. Det är också oförenligt med de minsta störningarna i markstabiliteten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av grill kan du öka styrkan och stabiliteten i fundamentet, minska behovet av markarbeten, men du måste betala mer än när du väljer ett stödpelarsystem. Många positiva och negativa aspekter beror direkt på de material som används.

Så asbestcementrör är lätta att transportera och installera, men dessa billiga strukturer kommer att kräva borrningsbrunnar i förväg. Trä är det billigaste, men samtidigt tjänar det väldigt lite, det är lätt mottagligt för eld, förfall, utrotning av gnagande insekter och gnagare. Teglet visar sig vara mer hållbart, det används väl, erfarenheten av dess användning är väl genomarbetad. Samtidigt är bristerna i tegelstenar oförenliga med den svällande jorden och höga kostnader. Armerad betong är starkare än alla andra alternativ det är dock dyrare än dem, det är mycket svårt att installera och kräver en betydande tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Den praxis som allmänt accepteras i byggsamhället föreskriver att beräkningen av grunden för pelarfundamenten utförs i enlighet med sedimentära gränsläget (2: a kategorin), och själva byggnaden beräknas enligt den första kategorin. Först bedöms konstruktions- och geologiska parametrar för byggarbetsplatsen, grunddjupet tilldelas. Då kommer det att vara nödvändigt att bedöma sulans storlek och strukturens totala massa, beräkna belastningen och bestämma mängden motstånd.

Det är absolut nödvändigt att kontrollera om villkoren för att beräkna deformationer är uppfyllda; om det behövs korrigeras sulans storlek. Dessutom kontrolleras hur hårt grunden kommer att pressa på den övre raden av det svaga jordlagret.

Redan innan ritningar och diagram upprättas är det nödvändigt att fastställa vad det genomsnittliga utkastet är, hur mycket arbete som ska vara.

Alla planerade arbeten och strukturer jämförs med ett typfall, en slutsats görs om det är lämpligt att använda ett enskilt projekt. Förklarande anmärkningar måste bifogas ritningarna som visar alla nyanser av framtida konstruktion och motiverar de fattade besluten. Avståndet från pelarens fot till grundvattnet kan vara minst 50 cm , eftersom brott mot denna regel hotar att skada huvudstrukturerna. För enkelhetens skull är det uppskattade djupet av fundamentet avrundat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Gör-det-själv steg-för-steg-instruktioner för att bygga en pelarfundament för att borra hål för varje enhet som stöder byggnaden. Istället för permanent formning fylld med betong används ofta tegel eller prefabricerade betongkonstruktioner. Valet av denna eller den lösningen bestäms i förväg, även i beräkningsstadiet. I närvaro av ett grillage installeras en struktur för att säkerställa fördelningen av laster. Den är gjord av armerad betong, trä eller ståldelar. Därefter utförs vattentätning, för vilken ett profilark eller sidospår används.

Under ett privat hus, oavsett vilken grill som görs, förs högar under fryslinjen. Markeringen av terrängen i enlighet med de skisserade planerna görs med stavar. Det vanliga stödgapet är 150-250 cm … De placeras inte bara under korsningarna mellan innerväggar, utan också under alla spisar och öppen spis. Det finns inget komplicerat i alla dessa verk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparera

Det räcker inte att bara hälla pelarna under huset - ibland försvagas de med tiden och visar sig vara mindre tillförlitliga, särskilt asbestcementrör förlorar sina egenskaper snabbt. De förstärks ofta genom att omvandla ett tidigare uppfört pelarunderlag till en spetsstruktur med ett grundt djup. Block som håller själva huset läggs, lägg dem i 2 eller 3 rader, hål grävs i botten ca 150 mm djup, 2/3 av deras höjd är fylld med sand. Från de övre blocken till husets nedre punkt bildas vattentätning av takmaterial av ett godtyckligt märke.

När du utför alla operationer måste du vara extremt försiktig för att utesluta att arbetare kläms och andra olyckor.

Förlusten av dess kvaliteter av den pelarformade stammen framgår av:

  • utseende av sprickor;
  • svårigheter att använda fönster och dörrar;
  • sönderfall eller korrosion i de nedre delarna av väggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Isoleringen av den pelarformade grunden förtjänar ett särskilt samtal. Om han fick det tillsammans med ett hus som redan byggts tidigare eller har varit i drift under en längre tid, är det nödvändigt att klargöra uppgifterna om frysning med geologerna. De flesta proffs tror att extern isolering är att föredra framför intern isolering, eftersom den skyddar byggmaterialet från skadliga mekaniska påverkan och överdriven fukt.

När du väljer en värmare måste du inte bara fokusera på värmeledningsförmågan, utan också på den specifika tyngdkraften, på tendensen att suga i vatten.

Oavsett om grunden byggdes under tegel, trä eller annat hus, är den fortfarande isolerad med en enda teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

När en pelargrund läggs ut från block, utsätts sömmarna för obligatorisk förbandning. För att öka styrkan är tomrummen mättade med stålstavar och murbruk mellan dem. Med ett penetrationsdjup av stöd upp till 1 m är det möjligt att inte stärka hålens väggar. Om du planerar att bygga ett relativt tungt hus ökar rörens diameter, mellanrummen mellan dem minskar. Ett grillverk av stålbalkar måste bearbetas mycket noggrant, annars kommer korrosion att förstöra det.

Rekommenderad: