Gör-det-själv-baldakin (46 Bilder): Att Göra En Vacker Och Enkel Baldakin Nära Huset, Av Brädor Och Skrot, Från Plaströr Och Stockar

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-baldakin (46 Bilder): Att Göra En Vacker Och Enkel Baldakin Nära Huset, Av Brädor Och Skrot, Från Plaströr Och Stockar

Video: Gör-det-själv-baldakin (46 Bilder): Att Göra En Vacker Och Enkel Baldakin Nära Huset, Av Brädor Och Skrot, Från Plaströr Och Stockar
Video: Bygga hus med brädor....!! 2024, April
Gör-det-själv-baldakin (46 Bilder): Att Göra En Vacker Och Enkel Baldakin Nära Huset, Av Brädor Och Skrot, Från Plaströr Och Stockar
Gör-det-själv-baldakin (46 Bilder): Att Göra En Vacker Och Enkel Baldakin Nära Huset, Av Brädor Och Skrot, Från Plaströr Och Stockar
Anonim

Tak - en funktionell struktur som ofta installeras i privata hus eller i sommarstugor. Ofta blir det ett dekorativt tillskott till innergården, vilket ger nya färger till atmosfären. Du kan bygga en högkvalitativ och attraktiv baldakin med dina egna händer efter alla nödvändiga regler. I denna artikel kommer vi att lära oss hur man gör en sådan design själv.

Bild
Bild

Design

Som är fallet med många andra överbyggnader i ett privat hus, när du reser en baldakin, måste du först göra en detaljerad projekt plan … Ägarna måste ägna stor uppmärksamhet åt designen så att de senare inte möter onödiga problem och förändringar.

Vid utvecklingen av ett detaljerat projekt av den framtida baldakinen måste ägarna ta hänsyn till flera grundläggande parametrar, som inkluderar:

  • platsens egenskaper och själva utformningen av den framtida överbyggnaden;
  • nederbörd som faller årligen, möjliga belastningar på baldakinen från vindbyar, snö;
  • direkt syfte och dimensioner av den framtida byggnaden.
Bild
Bild

Ett kompetent och noggrant utformat projekt låter dig exakt beräkna mängden material för att bygga en baldakin. Dessutom, med en detaljerad plan och ritningar till hands, är det mycket lättare att korrekt tänka över konstruktionen och strukturen.

Som nämnts ovan, det är nödvändigt att ta hänsyn till syftet med den framtida baldakinen . Till exempel, om denna gatuöverbyggnad är utformad för att skydda en bil som står parkerad på innergården, kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till passagen av en bil med en last under en baldakin. Detta gäller särskilt när ägarna har stora bilar till sitt förfogande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapellet kan också täcka poolen, installeras över en brunn eller en plattform där ägarna har tilldelat en plats för förvaring av ved. I varje fall kommer det att vara nödvändigt att ta hänsyn till alla nyanser och funktioner i det framtida projektet för att få bra resultat av arbetet.

En baldakin som är fäst vid en av de befintliga strukturerna på platsen kommer att ha flera funktioner , som ägarna kommer att behöva ta hänsyn till i sin preliminära design. Parameter för höjd sådana överbyggnader kommer att begränsas av takhöjden på byggnaden som de är fästa vid. På grund av detta kommer det inte att vara möjligt att bygga en fullvärdig vacker båge Är en populär typ av tak. Som regel, genom att fästa en struktur till en annan struktur, kan den bara göras mycket liten på grund av det begränsade omgivande utrymmet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Materialval

Design - ett av de viktigaste stadierna i konstruktionen av en baldakin, men det är lika viktigt att välja värdiga material som det kan tillverkas av. Högkvalitativa överbyggnader av den aktuella typen är gjorda av olika råvaror. Låt oss överväga vilka material som används oftast.

Skiffer … Billigt, men ganska robust material. Flera olika typer av skiffer kan användas för att bygga en baldakin. Så, fibercementversionen kan skryta med slitstyrka, eftersom den lätt kan tåla även mycket starka belastningar. Men i inhemsk konstruktion används sådant material extremt sällan. Det finns en annan typ av skiffer - asbestcement. Detta material säljs i form av korrugerade eller platta ark och är mycket populärt. Asbestskiffer används i stor utsträckning vid konstruktion av bostadshus, tvättstugor och för tillverkning av staket.

Bild
Bild

Polykarbonat … Inte mindre populärt, multifunktionellt material. Det används på många områden. Det kan vara cellulärt eller gjutet. Experter rekommenderar starkt att använda polykarbonat -bikakeplattor, eftersom de uppvisar högre hållfasthet och slitstyrka än sina platta motsvarigheter. Polykarbonatark kan också ha en matt, transparent eller färgad yta - det finns många alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallplatta / wellpapp … Material med utmärkta hållfasthetsegenskaper. Deras bas är täckt med en speciell pulverfärg som inte lider av aggressiva UV -strålar. Materialen i fråga är konstruerade för en lång livslängd och har också ett attraktivt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Metallisk profil … Många ägare av privata hus väljer en metallprofil för att göra en baldakin. Det är ett ihåligt material som har ett rektangulärt, cirkulärt eller fyrkantigt tvärsnitt. Baserat på de dimensionella parametrarna kan metallprofilen användas för att bygga stöddelar och takbjälkar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Virke … Vid tillverkning av en högkvalitativ baldakin kan material som plywoodskivor, brädor, träblock, OSB användas. Stöd, takar, balkar och stänger är ofta gjorda av trä. Plywood- och OSB -plåtar används oftast som arkivering under takmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjukt kakel, takmaterial … Själva takmaterialet används i sällsynta fall. I grunden fungerar det som ett tätskikt. Mycket oftare väljer människor ljusa och mjuka plattor för att ordna en baldakin, som är utformade för en lång livslängd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Markis, fuktresistent tyg . Sådana material används sällan. Det är lämpligt att bara använda dem som ett tillfälligt eller endast säsongsbetonat alternativ. Ofta är det tygbeklädnader eller markiser som används för att utrusta ett litet fällbart tak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla material måste vara av hög kvalitet, fria från defekter eller skador.

Först då blir det möjligt att göra en riktigt stark och hållbar baldakin . Om du sparar mycket på material kan du inte få de bästa och mest hållbara strukturerna som ofta måste repareras och göras i ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Efter att ha gjort ett detaljerat projekt om den framtida konstruktionen, liksom att ha köpt alla nödvändiga material, kan du gradvis gå vidare för förberedande verksamhet . Detta är ett lika viktigt arbetsskede som kvaliteten på resultatet kommer att bero på.

Först och främst måste befälhavaren bestämma vilken typ av grund för den framtida baldakinen. Grunden måste väljas utifrån avlastningen och egenskaperna hos terrängen som byggnadsarbete kommer att utföras på.

Om det finns backar är det lämpligt att lägga pålarna - det här kommer att vara det bästa alternativet. Om platsen där baldakinen kommer att byggas är platt, kan en bandfundament också byggas här. Antalet stödkomponenter beror direkt på konstruktionens massa och svårighetsgrad. För att strukturen ska visa sig vara ganska stark måste grunden för den göras lika stark.

Bild
Bild

I förberedelseskedet är det också värt att överväga några av nyanserna i ytterligare byggnadsarbete för att undvika misstag. Så på de platser där stöddelarna kommer att installeras kan du inte genast gräva hål för dem.

Först måste du fixa pinnarna för att markera territoriet . Först efter att ha gjort de nödvändiga markeringarna kan du gräva hål under pelarna, så du behöver inte skynda dig.

Om det är planerat att bygga lutad mot konstruktion , då bör pelarna bakom vara längre än de framför - detta måste förutses när du förbereder allt nödvändigt material. Skillnaden ska vara cirka 30 cm. Ytornas jämnhetsgrad måste kontrolleras med hjälp av en byggnadsnivå … De bästa resultaten kommer att visa sig laserinstrument , men du kan använda det vanliga bubbla -det här är de mest populära och lättanvända enheterna. I förberedande skede rekommenderas det förbered alla verktyg och material du kommer att arbeta med när du bygger en baldakin. Det är lämpligt att placera alla verktyg på ett ställe så att du vid behov inte behöver leta efter rätt verktyg länge och slösa bort din tid.

Bild
Bild

Byggnad

Att göra en bra och stark baldakin med egna händer är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. Befälhavaren behöver bara arbeta strikt enligt instruktionerna och i enlighet med den färdiga planen. Låt oss överväga hur vi ska agera korrekt med exemplet med att göra en baldakin för att skydda en bil.

fundament

Tillverkningen av baldakinen börjar med konstruktionen av fundamentet. Det har redan angetts ovan vad du kommer att behöva vara uppmärksam på i förberedelseskedet, och nu kommer vi att överväga mer detaljerat hur man bygger fundamentet korrekt.

  1. Området under taket måste frigöras från allt skräp och växter. Det är lämpligt att ta bort det övre jordlagret med cirka 15 cm och sedan jämna ut det odlade området på rätt sätt.
  2. Därefter måste du ange platsen (till exempel 6, 5x4 m), som måste hällas med betongbruk. Inuti detta avsnitt är en annan kvadrat markerad med en storlek på 4, 33x3, 15 m. Stödelement installeras i dess hörn.
  3. Monteringen av stöddelarna kommer att utföras genom att de betongas direkt i marken.
  4. Först måste du gräva 2 hål på ett ungefärligt avstånd av 4, 33 och 2 m, samt 2 hål på ett annat avstånd - 3, 15 m. Deras djup bör vara 1 m.
  5. Vidare hälls grus på botten av groparna. Ett häll betong hälls där.
  6. Ett rör måste installeras i betong och sedan säkras med distanser. Idealisk vertikal inriktning måste tillhandahållas.
  7. Detta följs av steget att hälla betong. Efter det måste du vänta tills det hårdnar till slutet och blir ganska hållbart.
Bild
Bild

Efter installationen av stöden kan du börja betala hela det tilldelade området … Detta är vanligtvis inte svårt alls. För detta ändamål bör en tomt med en storlek på 4x6, 5 m inhägnas med en bräda - detta kommer att vara en slags formning. Sedan ska marken strös med sand, krossad sten och en 5 cm betonglösning ska hällas över den. Utan att vänta på att betongen torkar helt, bör ett speciellt armerat nät läggas ut. Sedan hälls ytterligare ett lager betong 5 cm. Sedan måste du vänta tills lösningen stelnar.

Bild
Bild

Ram

Efter att ha slutfört konstruktionen av en stark grund är det värt att gå vidare till konstruktionen av baldakets rambas. En hemgjord ram kan endast göras korrekt med en svetsmaskin. Det kommer att bli svårt för en oerfaren mästare att bygga en sådan struktur, därför är det i detta fall lämpligt att vända sig till proffs.

  1. Det första steget är att svetsa förstyvningarna. De kommer att ansluta benen på ramen längs längden. För dessa ändamål är ett 50x50 cm rör lämpligt. Det bör läggas ut på ställen så att ändarna på cirka 1 m blir kvar vid kanterna.
  2. Sedan svetsas bågar till förstyvningen. Mellan dem måste du lämna luckor på 106 m, utan att ta hänsyn till parametern för bågens tjocklek.
  3. Vidare, längs topparna på insidan av bågarna, för ytterligare styvhet, kommer det att vara nödvändigt att svetsa ett 40x40 cm profilrör.
  4. Efter avslutad montering av ramen måste dess stöddelar täckas med en speciell primer för att skydda mot korrosion och sedan måla.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Nästa steg i att bygga en baldakin är takkonstruktion . Detta steg är inte mindre ansvarsfullt och betydande. Du kan också göra taket själv. Om du är fast besluten att bygga den här delen av taket själv, bör du först bestämma vilket material du ska använda för golv på ramens bas.

Lämplig för att ordna en carport över bilen polykarbonat … Det måste delas upp i 3 delar med en längd av 3,65 m. Detta material måste fästas på metallbågens delar med hjälp av bultar installerade i de borrade hålen. En bultad termisk bricka kommer att behövas så att fukt inte kan komma in i materialet och leda till ytterligare sprickbildning. Dra inte åt fästelementen för hårt, men de ska inte vara för svaga heller.

Polykarbonatark bör fogas med en speciell profil. Fogen måste nödvändigtvis passera längs en metallrambåge. Vid polykarbonatets kanter måste du avslöja en speciell ändprofil. Om allt görs korrekt får du en mycket pålitlig och hållbar baldakin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avslutningsskede

Om en carport byggs för en bil kan du stanna vid takets konstruktion. Om vi pratar om att ordna ett rekreationsområde på platsen, då det är också lämpligt att förbereda golven och göra ett litet mysigt lusthus under en helt ny baldakin.

Om taket var av trä behöver golven under kanske inte förberedas . Om denna grund är nödvändig, är det enklaste och snabbast uppställda alternativet, som i föregående fall, gjutning av betongbruk. Det är tillåtet att dekorera lusthuset under en baldakin med konstgjorda växter.

I det sista stadiet av att bygga en baldakin är det nödvändigt leda el . Det är värt att installera flera lampor. De kommer att vara användbara i alla fall, oavsett om det är ett rekreationsområde eller en plats att parkera din bil.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Att göra en bra baldakin med egna händer är inte så svårt. Det viktigaste är att korrekt designa det och välja material av hög kvalitet. Du kan också ta med dig några användbara tips och tricks för att utföra sådant arbete.

  1. Det rekommenderas att designa den framtida baldakinen själv om du vet hur du gör det korrekt. Om du inte har rätt erfarenhet och är rädd för att göra allvarliga misstag är det bättre att leta efter ett färdigt projekt / byggnadsteckning eller kontakta specialister.
  2. Stödkomponenter kan tillverkas inte bara av trä eller metall. Bra hållfasthetsegenskaper demonstreras av stöd av tegel eller sten. Pelare av natursten ser särskilt dyra och presentabla ut. Om du vill förändra webbplatsen är detta den bästa lösningen. Men vi måste komma ihåg att stenstrukturer kommer att kosta mer och för dem kommer det att vara nödvändigt att bygga mycket starka fundament.
  3. Om baldakinen är gjord av brädor, stockar, träpallar eller trä i någon annan form, måste den behandlas med en skyddande förening - ett antiseptiskt medel. En sådan blandning kommer att skydda naturmaterial från regn och annan nederbörd, förhindra dess försämring och förfall. Om detta inte görs kommer trästrukturen snabbt att sluta vara lika vacker, det börjar torka ut och ruttna.
  4. Ett bra bärbart skjul kan byggas av formade rör. Detta är en modern och intressant idé som många husägare har tyckt om.
  5. Om stödet är planerat att inte vara av metall, utan av trä, rekommenderas att man föredrar extremt hårda, höghållfasta arter som tål tung belastning. Så de mest prisvärda är enkla tallbjälkar.
  6. Om golvet under baldakinen är av trä, kan du inte sätta en brännare på det utan att ta hand om att installera en extra skyddande beläggning. På den plats där det finns en direkt brandkälla kan du lägga en kakel eller installera en metallplåt och säkra den med självgängande skruvar.
  7. Om du vill att området under taket ska vara ganska ljust är det lämpligt att använda färglöst polykarbonat som tak. Om tvärtom denna zon behöver mörkas, bör takmaterialet också vara mörkt.
  8. Du kan göra markiser med dina egna händer även av skrotmaterial. Intressanta byggnader erhålls från runda plast (PVC) eller polypropenrör. Innan du bygger en struktur av sådana ovanliga material är det värt att se till att de tål de belastningar som kommer att läggas på dem. Om frekvent och kraftig nederbörd är vanligt i ditt bostadsområde är det vettigt att överväga andra, mer hållbara och pålitliga alternativ.
  9. Om du är rädd för att bygga en baldakin på din egen webbplats eller inte vill lägga mycket tid på det, är det vettigt att kontakta en specialist. Naturligtvis kommer detta att leda till ytterligare kostnader, men du får bra resultat, gör inga allvarliga misstag och översätt inte det inköpta materialet förgäves.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

En välgjord baldakin kan inte bara bli en funktionell utan också en estetisk komponent i ett hem. En vackert utformad struktur kan försköna ett lokalt område. Låt oss titta på några bra exempel.

Enkelt, men snyggt och presentabelt kommer att se ut hög baldakin på en massiv svartmålad metallram . Det är lämpligt att placera en sådan struktur vid ingången till huset. Golvytan ska läggas ut med vackra beläggningsplattor och polykarbonatplåtar ska användas som takmaterial.

Bild
Bild

Om du vill utrusta ett mysigt rekreationsområde och ordna bord, stolar och en grill där, kan du installera hög fristående baldakin på 4 starka stöd , målad mörkbrun. Plattor med mörk färg är perfekta som takmaterial. Enheten för en sådan baldakin kommer att visa sig vara ganska enkel, men också snygg. Det är bättre att dekorera golven här med vanliga ljusgrå beläggningsplattor. Kombinationen av ett mörkt tak och sådana golv kommer att se harmoniskt ut.

Bild
Bild

Du kan bygga med dina egna händer en baldakin som mer liknar ett tält . Stödet för en sådan struktur kan vara gjord av metall eller smide med dekorativa detaljer. Sådana byggnader ser särskilt imponerande ut om de är gjorda i ljusa färger och har ett beige eller ljusgrått golv. Här kan du sätta smidda bord och stolar, samt en grill - den här kombinationen kommer att se lyxig ut.

Bild
Bild

De visar sig vara väldigt mysiga och gästvänliga. markiser av trä … Det finns massor av idéer om hur man gör dem. Det kan till exempel vara en pålitlig konstruktion som ligger nära ingången till huset. Det är lämpligt att bevara den naturliga trästrukturen på balkarna - det kommer att skapa en speciell atmosfär. I ett sådant särskilt område kan du ordna stolar och bord och lägga kakel eller sten på golvet.

Bild
Bild

Det kommer att visa sig vara underbart en baldakin med gaveltak, fäst direkt vid ingången till ett privat hus … Stödbalkarna i en sådan struktur kan vara tillverkade av robust trä med en stenbas. Spektakulär erektion blir ännu ljusare och rikare med dekorationer i form av smidda mönster i ändarna. Under sådana förhållanden kan du parkera bilen.

Rekommenderad: