Fundamentbultar: Krav Enligt GOST, Böjda Ankaralternativ, Finesser I Produktionen, Beräkning Och Installation I Fundamentet

Innehållsförteckning:

Video: Fundamentbultar: Krav Enligt GOST, Böjda Ankaralternativ, Finesser I Produktionen, Beräkning Och Installation I Fundamentet

Video: Fundamentbultar: Krav Enligt GOST, Böjda Ankaralternativ, Finesser I Produktionen, Beräkning Och Installation I Fundamentet
Video: Sebastian Lindström - Höst vind i juli 2024, Maj
Fundamentbultar: Krav Enligt GOST, Böjda Ankaralternativ, Finesser I Produktionen, Beräkning Och Installation I Fundamentet
Fundamentbultar: Krav Enligt GOST, Böjda Ankaralternativ, Finesser I Produktionen, Beräkning Och Installation I Fundamentet
Anonim

I byggprocessen eller större reparationer är styrkan och stabiliteten hos konstruktionen under konstruktion grundläggande. Tack vare användningen av fundamentbultar är det möjligt att fixera stödpelarna i byggnaden såväl som att fixera nödvändig utrustning. Principen för användning av sådana ankarfästen är baserad på "ankaren".

Trots att varje typ av fundament är ett solidt och pålitligt system, rekommenderas det att ansluta det till väggarna med specialdesignade fästelement. Dessa är fundamentbultar. De förs in i strukturen redan innan betonglösningen hälls eller efter den. I den här artikeln kommer vi att berätta i detalj om nyanser av installationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

I konstruktion, för fastsättning av armerad betong eller stålkonstruktioner till basen, används speciella fästelement - ankarbultar. Deras användning gör det möjligt att avsevärt öka stabiliteten i själva byggnadsstrukturen. Men också fundamentbultar gör att du på ett tillförlitligt sätt kan fästa stödpelarna och andra nödvändiga element i objektet som byggs. Deras arbetsprincip är baserad på den typ av ankare som är monterad i själva byggnadsmaterialets struktur, ordentligt fastsatt på den. Det är mycket viktigt att välja rätt förankringselement på fästelementen korrekt.

Bild
Bild

Tillverkningen av dessa fästelement utförs enligt ett särskilt dokument - detta är GOST 24379.1-80 känt för alla professionella byggare. Genom att skära i byggnadens fundament skapar ankarbultarna en stark anslutning som tål tung belastning (dynamisk och statisk). Men detta är föremål för konstruktionstekniken. För att säkerställa allt detta används endast material av hög kvalitet vid tillverkningen. Ovanifrån är bultarna dessutom täckta med ett lager zink, vilket skyddar dem från miljöpåverkan.

Bild
Bild

Vyer

Förankring används för konstruktion av olika typer av fundament. Därför kan sådana produkter vara olika: storlek, stålkvalitet, vikt och längd. Idag på hemmamarknaden i detta segment presenteras dessa produkter från 15 centimeter till 5 meter.

När det gäller typerna av fundamentbultar, är de klassificerade i flera typer

  • Böjd . De är gjorda i form av en metallstav, varav ena änden har en krökt form. Utåt ser det ut som en krok. Designad för installation i armerad betongfundament och för sammanfogning av stor utrustning.
  • Sammansatt . Deras längd kan vara upp till flera meter. Strukturen består av element som gängstång, ankarfäste, hylsa, mutter och metallstift. Dessa fästelement används när det blir nödvändigt att binda två strukturelement. Ena änden är i betong, och den andra skruvas fast i hylsan. Diameteren på den sammansatta bulten är annorlunda (M16, M20, M24, M28, M30, M36 och andra). Du kan välja det från ett speciellt bord.
  • Hetero . Bultkonstruktionen liknar en vanlig metallnål. Det finns en tråd i ena änden. Dess längd kan vara 140 centimeter. Ett särdrag här är det faktum att den raka bulten kan monteras i ett färdigt fundament. För deras pålitliga fixering används en speciell limkomposition eller cement.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Med speciell förankringsplatta . Tillverkningen av sådana fästelement utförs baserat på nuvarande GOST 24379.1-80. En del av bulten är fixerad redan innan själva fundamentet är underbyggt. Detta görs genom svetsning eller gängad anslutning. Det säregna med sådana fästelement är storleken. Den kan gå upp till 5 meter.
  • Avtagbar typ . Det finns ett speciellt ankarsystem här. Med sin hjälp utförs en pålitlig fixering i en armerad betong, tegel eller stenfundament. Tack vare detta fästelement är det möjligt att installera olika konstruktioner. Den nedre bultringen läggs i fundamentet, och den övre gängade tappen monteras efter betong.
  • Med avsmalnande spets . Spännhylsan monteras direkt i fundamentet. Syftet är att fästa pannor på väggen, möbler och mycket mer. Tack vare en speciell spännhylsa av expanderande typ, fastklämd vid vridning, säkerställs en stark och pålitlig fixering.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation

Innan du fortsätter med installationen av denna typ av fästelement är det nödvändigt att beräkna de nödvändiga bultarna i enlighet med projektdokumentationen. Detta görs för att bestämma deras prestandaegenskaper. Det är värt att överväga avståndet från fundamentets kant, liksom djupet av hålet. Ankerskruvar hålls på plats på grund av funktioner som vidhäftning, stopp och friktion. När det gäller stoppet är detta belastningen som fästelementen tar på sig och kompenserar för på grund av deras konstruktionsegenskaper. Lasten tillhandahålls genom friktion. Men limning är kompensationen för dessa laster på grund av "skjuvspänningar".

Bild
Bild
Bild
Bild

Men det är också värt att fokusera på det faktum att ankarets storlek, tillsammans med inbäddningsdjupet, inte bör vara större än själva fundamentets höjd. Detta är mycket viktigt, annars kommer det att uppstå ett brott mot fixeringen vid bulten själv. Du kommer inte att uppnå den tillförlitlighet som krävs för en sådan bilaga. Anslutningen till hällen måste vara fast och hållbar.

Innan bulten installeras i fundamentet måste den visuellt inspekteras för eventuella defekter i konstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att installera ankare är inte ett komplicerat förfarande. Det kan göras självständigt utan att involvera ett team av proffs.

Men för att göra detta måste du följa ett antal grundläggande regler

  • Studera noggrant planen för byggarbetsplatsen och bestäm de exakta platserna för installation av ankarbultar.
  • Kontrollera djupet av nedsänkning av denna infästning i den redan bildade grunden. Det bör inte vara mer än dess tjocklek.
  • Var noga med att överväga avståndet mellan intilliggande fästelement. Beräkningen är ganska enkel: det här är två värden för själva inbäddningsdjupet.
  • Grundbultarna måste vara helt vertikala.
  • Bildande av ett block av denna typ av bilagor. Efter att betongen är helt torr måste du fästa alla ändar på bultarna med en järnplatta eller bräda med förborrade hål. Tack vare detta kommer tillförlitligheten för hela strukturen att vara hög.
  • Om du fixar ankarfästena redan innan fundamentet hälls, är det också värt att beräkna i förväg deras mest exakta plats enligt byggnadens design.
Bild
Bild

Tips

Om du tvivlar på dina förmågor är det bäst att anförtro installationen av ankarbultar till verkliga proffs inom sitt område. Detta kommer inte bara att spara dina ansträngningar, nerver, tid, utan också pengar för reparation av hela strukturen.

Om du vill välja förankring av högsta kvalitet, bör du ta hänsyn till följande huvudkarakteristika för detta:

  • belastningen som bulten tål;
  • erforderlig längd;
  • typ av infästning, baserat på fundamentets designfunktioner;
  • typ, styrka och själva basens struktur;
  • avståndet mellan hålen;
  • volym och volym av strukturen som du behöver hänga.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du har en löstagbar struktur monteras förankringsarmeringen redan innan betong . Tapparna installeras när grundhällningen är klar. När det gäller detta fästelement väljs det baserat på vikten och dimensionerna av själva strukturen. Ju större den är, desto längre måste ankarbulten vara. Dess storlek kan alltid bestämmas utifrån märkningen. Den första siffran här visar ytterdiametern, den andra - insidan och den tredje motsvarar den totala längden.

När det gäller installation av ankarbultar är det samma överallt. Ett undantag från detta är tryckknappar. Här behöver du inte vrida muttern, utan hammra ankaret med en hammare.

Rekommenderad: