Foundation FBS-block (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Att Använda För Fundamentet, Produktdimensioner Och Krav Enligt GOST, Steg-för-steg-installationsinstruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Foundation FBS-block (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Att Använda För Fundamentet, Produktdimensioner Och Krav Enligt GOST, Steg-för-steg-installationsinstruktioner

Video: Foundation FBS-block (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Att Använda För Fundamentet, Produktdimensioner Och Krav Enligt GOST, Steg-för-steg-installationsinstruktioner
Video: Entity Relationship Diagram (ERD) Tutorial - Part 1 2024, Maj
Foundation FBS-block (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Att Använda För Fundamentet, Produktdimensioner Och Krav Enligt GOST, Steg-för-steg-installationsinstruktioner
Foundation FBS-block (42 Bilder): Fördelar Och Nackdelar Med Att Använda För Fundamentet, Produktdimensioner Och Krav Enligt GOST, Steg-för-steg-installationsinstruktioner
Anonim

Fundamentblock låter dig bygga starka och hållbara fundament för olika strukturer. De sticker ut positivt mot bakgrunden av monolitiska strukturer med sin praktiska och arrangemangshastighet. Tänk på de positiva och negativa sidorna av grundblocken, liksom den oberoende installationen av denna struktur.

Särdrag

FBS -block används för konstruktion av fundament och källarväggar, liksom för att hålla kvar strukturer (övergångar, broar, ramper). För att grundblocken ska ha ett höghållfasthetsindex och tjäna länge måste de ha specifika tekniska egenskaper.

Byggmaterialets densitet måste vara minst 1800 kg / cu. m, och inuti bör materialet inte innehålla luftrum . Grundblocken inuti kan vara antingen härdade eller icke-härdade. Den senare variationen är ganska vanlig. Förstärkta produkter tillverkas på beställning.

FBS fungerar som en permanent formning, armering installeras i hålrummen och fylls med betong. De har avstängningar för det praktiska att installera olika kommunikationer. I enlighet med GOST används alla typer av sådana block för konstruktion av väggar, delfält och fasta strukturer används för konstruktion av fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under produktionsprocessen komprimeras blocken på vibrerande bord; för gjutning används specialiserade formar som gör det möjligt att noggrant observera strukturens geometri. Material med störd geometri kan inte bilda tätt murverk, och för stora sömmar i framtiden kommer att vara en källa till fuktträngning in i strukturen. För snabbare härdning och styrka ökar ångan. Med denna tillverkningsprocess kan betong uppnå 70% stabilitet på 24 timmar.

När det gäller styvhet och styrka är grundblockstrukturer sämre än monolitiska fundament, men de är billigare och mer praktiska. Grundblock är bäst för jordar med hög sandhalt.

På platser med smulig och mjuk jord är det bättre att överge konstruktionen av en sådan grund, eftersom strukturen kan sjunka, vilket kommer att leda till ytterligare förstörelse av byggnaden.

Bild
Bild

Blockstrukturer är resistenta mot påverkan av markhöjande krafter. I miljöer där betongbältsystem kan spricka böjer blocken bara. Denna kvalitet hos den prefabricerade grunden säkerställs på grund av den icke-monolitiska strukturen.

fördelar

Grundkonstruktion med FBS är mycket efterfrågad bland konsumenterna på grund av de befintliga fördelarna som detta byggmaterial har.

  • Högt frostbeständighetsindex. Dessa byggmaterial kan installeras vid alla temperaturförhållanden, eftersom produkten innehåller speciella frostbeständiga tillsatser. Strukturen hos den armerade betongkonstruktionen förblir oförändrad under påverkan av låga grader.
  • Hög motståndskraft mot aggressiva miljöer.
  • Godtagbar kostnad för produkter.
  • Brett utbud av blockstorlekar. Detta gör det möjligt att utföra byggandet av mycket små lokaler, samt stora specialproduktionsanläggningar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

Arrangemang av en blockfundament kräver specialiserad lyftutrustning, vilket innebär att du måste göra vissa ekonomiska kostnader för att hyra specialutrustning.

Blockfundamentet är starkt och hållbart, men dess konstruktion är förknippat med vissa olägenheter

  • Materialkostnader för uthyrning av lyftutrustning.
  • När blocken installeras en-mot-en bildas ärr i strukturen, vilket kräver ytterligare vattentätning och värmeisolering. Annars kommer fukt att tränga in i rummet, och även genom dem kommer all värmeenergi att gå ut. I framtiden kommer sådana faktorer att leda till förstörelsen av strukturen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

GOST, som fastställer reglerna för tillverkning av FBS, tillhandahåller produkter av följande dimensioner:

  • längd - 2380, 1180, 880 mm (extra);
  • bredd - 300, 400, 500, 600 mm;
  • höjd - 280, 580 mm.
Bild
Bild

Det finns 3 typer av grundblock för konstruktion av källare och underjordiska väggar

  • FBS . Märkningen betecknar fasta byggmaterial. Styrkaindikatorerna för denna produkt är högre än för andra sorter. Endast denna typ kan användas för att bygga en grund för ett hus.
  • FBV . Sådana produkter skiljer sig från den tidigare typen genom att de har en längsgående avstängning, som är avsedd för att lägga verktygsledningar.
  • FBP Är ihåliga byggmaterial gjorda av betong. Lätta blockprodukter har fyrkantiga hålrum nedåt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också små konstruktioner, till exempel 600x600x600 mm och 400 mm i storlek. Varje struktur är en rektangulär parallellpiped med spår i ändarna för tät läggning, fylld med en speciell blandning under konstruktionen av fundamentet eller väggen, och konstruktionsselar, för vilka de är anslutna för transponering.

FBS -strukturer är gjorda av silikat eller expanderad lerbetong. Styrkan i betong bör vara:

  • minst 7, 5 för betong märkt M100;
  • inte mindre än B 12, 5 för betong märkt M150;
  • för tung betong - från B 3, 5 (M50) till B15 (M200).
Bild
Bild
Bild
Bild

Frostmotståndet hos grundblocken bör vara minst 50 frysnings- och tinningscykler och vattenresistensen - W2.

I artens beteckning är dess mått markerade i decimeter, avrundade uppåt. Definitionen specificerar också den konkreta modellen:

  • T - tung;
  • P - på cellulära fyllmedel;
  • C - silikat.

Tänk på ett exempel, FBS -24-4-6 t är ett betongblock med dimensioner 2380x400x580 mm, som består av tung betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blockens vikt är 260 kg och mer, därför krävs specialiserad lyftutrustning för konstruktionen av fundamentet. För konstruktion av bostäder används huvudsakligen block, vars tjocklek är 60 cm. Den mest populära blockmassan är 1960 kg.

När det gäller storlek bör parametrarnas avvikelse inte vara mer än 13 mm, i höjd och bredd 8 mm, i parametern för urskärningen 5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

2 typer av ramar kan byggas av grundläggande blockprodukter:

tejp

Bild
Bild

pelar

Den pelarformade strukturen är idealisk för konstruktion av små strukturer på slingrande, sandiga jordar, liksom på jordar med ett högt grundvattenindex. Tejp prefabricerad ram är lämplig för olika stenstrukturer i en rad.

Bild
Bild

Båda typerna av baser läggs enligt samma teknik för block. Blockprodukter läggs på samma sätt som tegelläggning (en-mot-en) med hjälp av cementbruk. I detta fall är det nödvändigt att observera att cementmassan innehåller en rimlig mängd vätska. För mycket vatten kommer att förstöra hela strukturen.

För att öka styrkan hos fundamentet läggs förstärkning mellan väggarna i horisontella och vertikala rader av blockprodukter. Som ett resultat, efter att ha hällt cementblandningen och lagt nästa rad med block, kommer fundamentet att ha styrkan av en monolitisk grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om byggnadsplanen innehåller ett underjordiskt garage, källare eller källare, måste en grundgrop göras i marken, där grunden kommer att ordnas. Betongplattor installeras som golv för källaren, eller så hälls en monolitisk screed.

Installation

Steg-för-steg-instruktioner för självinstallation av blockprodukter inkluderar:

  • förarbete;
  • utgrävning;
  • arrangemang av sulan;
  • installation av formning och armering;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • fyllning av kudden;
  • läggning av block;
  • impregnering;
  • installation av ett förstärkt bälte.

Förarbete

Det bör noteras att ramen för blockprodukter, till skillnad från monolitiska strukturer, uppförs på ganska kort tid. Och efter installationen kan du fortsätta bygga väggarna. Den viktigaste förutsättningen för detta är korrekt beräkning av parametrarna för grundbandet.

  • Bredden på den framtida grunden bör vara större än konstruktionstjockleken på byggnadens väggar.
  • Blockprodukter ska fritt passera in i det förberedda diket, men samtidigt bör det finnas ledigt utrymme för byggarnas arbete.
  • Grävdjupet under basens omkrets beräknas beroende på den framtida byggnadens totala vikt, på markens frysnivå samt på markens egenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du fortsätter med installationen är det nödvändigt att ta fram ett diagram över den framtida grunden . För en sådan uppgift måste du rita layouten för blockprodukter. Således blir det möjligt att förstå ordningen för installation av material och bandage.

Ofta hålls bredden på den ursprungliga raden i blockbasen på 40 cm. För de kommande två raderna reduceras denna koefficient till 30 centimeter. Genom att känna till de nödvändiga designparametrarna och antalet grundläggande block kan du gå till en järnaffär för att köpa byggmaterial.

Utgrävning

Det första steget är att undersöka byggarbetsplatsen. Planera var specialutrustningen ska placeras. Och du måste också ta hand om att det på byggarbetsplatsen kan störa arbetet, störningen elimineras.

  • Hörnen på den framtida strukturen bestäms, i vilka insatserna sätts in . Ett rep eller rep dras mellan dem, och sedan installeras mellanliggande speciella markeringselement på sektionerna av den framtida strukturen på de inre och yttre väggarna.
  • Grävning av grundgropen pågår . Enligt reglerna bör gropens djup vara lika med jordens frysdjup med tillsats av 20-25 centimeter. Men i vissa områden kan jordens frysdjup vara cirka 2 meter, kostnaden för ett sådant arrangemang blir irrationellt. Därför togs medeldjupet till ett värde av 80-100 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av en kudde

Det finns 2 varianter av blockbasarrangemanget: på en sanddyna eller på en betongbotten. Den andra varianten är lämplig för instabil jord, men betonghällning kräver extra kostnader och ansträngningar. Innan du ordnar kudden är installationsproceduren för båda alternativen densamma. Proceduren för att bygga en grund på en betongbas börjar med installation av formning och armering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Krossad sten med 20-40 fraktioner, sand, beslag förbereds i förväg. Sedan utförs följande arbetsfaser:

  • väggarna och botten av gropen är planade;
  • botten av gropen är täckt med ett lager sand i 10-25 centimeter, vattnas med vatten och försiktigt komprimeras;
  • sandkudden är täckt med ett lager grus (10 cm) och komprimeras.

Forminstallation och armering

För montering av formen är en kantad bräda lämplig, vars tjocklek bör vara 2,5 cm. Formbrädorna fästs med en lämplig metod. Oftast används självgängande skruvar för detta ändamål. Formen installeras längs väggarna i gropen; en sådan installation måste kontrolleras med en byggnivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förstärka strukturen används metallstavar med en diameter på 1, 2-1, 4 cm. De är bundna i ett nät med celler på 10x10 centimeter med hjälp av en flexibel tråd. I grund och botten utförs armeringen i 2 lager, medan de nedre och övre näten läggs på samma avstånd från den krossade stenen och efterföljande hällning. För att fixera gallren är vinkelräta förstärkningsstänger fördrivna i basen.

Om du planerar att bygga en stor och tung byggnad måste antalet förstärkta lager ökas.

Hällkudde

Hela strukturen hälls med betong. Bruket måste hällas långsamt i ett jämnt lager. Fyllningen är genomborrad i flera områden med beslag, detta är nödvändigt för att ta bort överflödig luft. Ytan på kudden är jämn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha slutfört alla procedurer lämnas strukturen i 3-4 veckor för att den ska få tillräcklig styrka. Under varma dagar fuktas betongen då och då med vatten så att den inte spricker.

Block murverk

För att lägga grundblocken krävs en kran för att lyfta den massiva strukturen. Du och din assistent måste korrigera blockprodukter och installera dem på anvisade platser. För installation behöver du betongmärkning M100. I genomsnitt kräver installationen av 1 block 10-15 liter betongblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungligen installeras blocken i hörnen, för bättre orientering dras ett rep mellan produkterna och FBS -spännen fylls omväxlande i nivå. Efterföljande blockrader läggs på bruket i motsatt riktning.

Impregnering

För att utföra vattentätning är det bäst att använda flytande mastik, som försiktigt appliceras på grundens inre och yttre väggar. I områden med kraftig nederbörd rekommenderar experter att installera ett extra lager av takmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av ett förstärkt bälte

För att eliminera risken för förstörelse av hela strukturen i framtiden måste den förstärkas. Ofta, för styrkan i basstrukturen, gjuts ett armerat betongbälte längs ytraden, vars tjocklek är 20-30 centimeter. För härdning används förstärkning (10 mm). I framtiden kommer golvplattor att installeras på detta band.

Erfarna hantverkare kan bestrida behovet av ett förstärkt bälte, eftersom de tror att plattorna fördelar lasterna tillräckligt, är det bara nödvändigt att installera dem korrekt. Men enligt recensioner av specialister som redan arbetar med denna design är det bättre att inte ignorera installationen av ett pansarbälte.

Designen utförs på följande sätt:

  • formen monteras längs konturen av de grundläggande väggarna;
  • ett armeringsnät placeras i formen;
  • betonglösning hälls.
Bild
Bild
Bild
Bild

I detta skede är installationen av fundamentet från blockprodukter klar. Exekveringstekniken är mödosam, men okomplicerad, du kan bygga den med dina egna händer, även utan viss erfarenhet. Genom att göra allt enligt instruktionerna kommer du att bygga en säker och solid grund som kommer att tjäna en lång livslängd.

Tips

Tänk på rekommendationer från specialister för att lägga grundläggande block.

  • Ignorera inte genomförandet av vattentätning, eftersom det skyddar strukturen från nederbörd.
  • För värmeisolering av strukturen är det bättre att använda polystyren eller expanderad polystyren, som är monterad på utsidan och insidan av rummet.
  • Om storleken på de betongblocket inte motsvarar basens omkrets bildas tomrum mellan blockprodukterna. För att fylla dem, använd monolitiska skärelement eller specialiserade ytterligare block. Det är viktigt att dessa aggregat har samma styrka som de grundläggande blockmaterialen.
  • I processen att montera fundamentet är det nödvändigt att lämna ett tekniskt hål genom vilket kommunikationselement kommer att hållas i framtiden.
  • I stället för en cementblandning kan du använda en specialiserad limbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • När du bygger en bandfundament måste du lämna hål för ventilation.
  • Efter att installationsarbetet har slutförts, för hundraprocentig inställning av materialet, måste du vänta cirka 30 dagar.
  • Efter beredning av cementmassan är det förbjudet att tillsätta vatten till det, eftersom detta leder till förlust av bindande egenskaper.
  • Det är bäst att bygga en grund av block på sommaren. Detta hjälper till att undvika vissa svårigheter med den geometriska noggrannheten vid grävning av grundgropen. Efter regnet måste du vänta tills jorden har torkat helt, varefter det är tillåtet att fortsätta med installationen.
  • Om betongen redan har hällts och det har börjat regna måste hela strukturen täckas med plastfolie. Annars kommer betongen att spricka.

Rekommenderad: