Bultstyrka: Klasser Enligt GOST Och En Tabell, Avkodning Av Märkning Och Beräkning Av Skjuv- Och Draghållfasthet

Innehållsförteckning:

Video: Bultstyrka: Klasser Enligt GOST Och En Tabell, Avkodning Av Märkning Och Beräkning Av Skjuv- Och Draghållfasthet

Video: Bultstyrka: Klasser Enligt GOST Och En Tabell, Avkodning Av Märkning Och Beräkning Av Skjuv- Och Draghållfasthet
Video: what is bolt grade? | How to calculate bolt strength | Bolt grade ISO 898 | Bolt head marking 2024, April
Bultstyrka: Klasser Enligt GOST Och En Tabell, Avkodning Av Märkning Och Beräkning Av Skjuv- Och Draghållfasthet
Bultstyrka: Klasser Enligt GOST Och En Tabell, Avkodning Av Märkning Och Beräkning Av Skjuv- Och Draghållfasthet
Anonim

Fästelement representerar ett stort sortiment på marknaden. De kan användas både för den vanliga anslutningen av olika delar av strukturer, och för att systemet ska klara ökade belastningar, för att vara mer tillförlitligt.

Valet av bultstyrka kategori beror direkt på syftet för vilket strukturen ska användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudklasser

Bulten är ett cylindriskt fästelement med en gänga på utsidan . Har vanligtvis ett insexhuvud för en skiftnyckel. Anslutningen görs med en mutter eller annat gängat hål. Före skapandet av skruvfästen kallades bultar för alla produkter i form av en stång.

Bultens utformning är enligt följande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvud

Med dess hjälp överförs resten av fästelementet vridmoment … Den kan ha en sexkantig, halvcirkelformad, halvcirkelformad med en skruv, cylindrisk, cylindrisk med en sexkantig urtagning, försänkt och försänkt med en skruv.

Bild
Bild

Cylindrisk stång

Det är uppdelat i flera typer:

  • standard;
  • för installation i ett hål med ett gap;
  • för montering i ett reamerhål;
  • med skaft med reducerad diameter utan gänga.
Bild
Bild

skruva

Det kan vara av följande former:

  • runda;
  • vingmutter;
  • hex (med fasning låg / hög / normal, krona och slitsad).

Det finns många typer av bultar, allt beror på vilka egenskaper strukturen ska ha under drift. Bultarnas hållfasthetsklass beskriver deras mekaniska egenskaper.

Baserat på de mest populära tabellerna kan du förstå att denna klass är den viktigaste.

Bild
Bild

Styrka är en egenskap hos en produkt som kännetecknas av motståndskraft mot förstörelse från yttre faktorer . Varje tillverkare måste ange produktens styrka så att det under installation eller montering är klart om fästelementen är lämpliga för vissa fall. Styrka mäts i två siffror, separerade med en prick, eller ett tvåsiffrigt och enkelsiffrigt tal, även separerade med en punkt:

  • 3.6 - anslutningselement av olegerat stål, ytterligare härdning appliceras inte;
  • 4.6 - används för tillverkning av kolstål;
  • 5.6 - är tillverkade av stål utan slutlig härdning;
  • 6.6, 6.8 - hårdvara av kolstål, utan föroreningar;
  • 8.8 - komponenter som krom, mangan eller bor tillsätts till stålet. Dessutom härdas den färdiga metallen vid temperaturer över 400 ° C;
  • 9.8 - har ett minimum av skillnader från den tidigare klassen och en högre hållfasthet;
  • 10.9 - för tillverkning av sådana bultar tas stål med ytterligare tillsatser och härdning vid 340-425 ° C;
  • 12.9 - rostfritt eller legerat stål används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första talet betyder draghållfasthet (1/100 N / mm2 eller 1/10 kg / mm2) , det vill säga 1 millimeter av en fyrkantig bult 3.6 tål ett avbrott på 30 kilo. Det andra talet är procentandelen sträckgräns till draghållfasthet. Det vill säga att 3,6 -bulten inte deformeras upp till en kraft på 180 N / mm2 eller 18 kg / mm2 (60% av den slutliga styrkan).

Baserat på hållfasthetsvärdena är anslutningsbultarna indelade i följande alternativ

  • Dragbrott på bultens innerdiameter. Ju högre hållarens hållfasthet, desto mer sannolikt är det att bulten kommer att deformeras under belastning, det vill säga att den kommer att sträcka sig.
  • Fungerar för att skära bulten i två plan. Ju lägre styrka desto större är sannolikheten för att fästet misslyckas.
  • Drag och skjuvning - Klipper bulthuvudet.
  • Friktion - här finns det en krossning av materialet under fästelementen, det vill säga de fungerar för ett snitt, men med en hög spänning av fästelementen.
Bild
Bild

Sträckgräns - detta är den största belastningen, med en ökning i vilken deformation uppstår, som inte kan återställas i framtiden, det vill säga skruvförbindelsen kommer att öka i längd efter vissa åtgärder. Ju tyngre strukturen tål desto högre flödeshastighet. Vid beräkning av lasten, brukar du ta 1/2 eller 1/3 av sträckgränsen. Tänk på en kökssked som ett exempel - att böja den åt sidan skapar ett annat föremål. Fluiditeten bröts - detta ledde till deformation, men själva materialet gick inte sönder. Man kan dra slutsatsen att stålets elasticitet är högre än dess utbyte.

Ett annat föremål är en kniv som går sönder när den böjs. Följaktligen är styrkan i styrka och utbyte densamma. Produkter med sådana egenskaper kallas också ömtåliga. Draggräns - en förändring av materialets storlek och form under påverkan av yttre faktorer, medan produkten inte förstörs. Med andra ord är det procentandelen förlängning av materialet jämfört med det ursprungliga provet. Denna egenskap visar längden på bulten innan den går sönder. Storleksklassificering - ju större area desto större vridmotstånd.

Bultens längd väljs beroende på tjockleken på de delar som ska anslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fästelement delas också med en sådan indikator som noggrannhet. Olika metoder för trådning och ytbehandling används vid produktionen. Det kan vara förhöjt, normalt och grovt.

  • C är grov noggrannhet . Dessa fästelement är lämpliga för hål 2-3 mm större än själva stången. Med en sådan skillnad i diametrar kan lederna röra sig.
  • B är normal noggrannhet . Anslutningselementen installeras i hål 1-1,5 mm bredare än stången. De ger efter för mindre deformation jämfört med föregående klass.
  • A - hög noggrannhet … Hålen för denna bultgrupp kan vara 0,25-0,3 mm bredare. Fästelement har en ganska hög kostnad, eftersom de produceras genom svarvning.

För fästelement av rostfritt stål anger de inte klassen, utan draghållfastheten, deras beteckning är annorlunda - A2 och A4, där:

  • A är den austenitiska strukturen av stål (högtemperaturjärn med ett kristallint GCC-gitter);
  • siffrorna 2 och 4 är beteckningen på materialets kemiska sammansättning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Rostfria bultar har tre hållfasthetsindikatorer - 50, 70, 80 . Vid tillverkning av höghållfasta bultar används legeringar med högre hårdhet och styrka. Sådana material är dyrare än kolstål. Styrka klassen varierar - 6,6, 8,8, 9,8, 10,9, 12,9. För att öka prestanda utförs också ett skede av värmebehandling, som ändrar materialets kemiska sammansättning och struktur. Möjlig drift vid temperaturer under 40 ° C - har beteckningen U. 40-65 ° C är märkt som HL.

Bulthårdhet är ett materials förmåga att motstå penetrering av en annan kropp i dess yta. Bolthårdhet mäts av Brinell, Rockwell och Vickers. Brinell -hårdhetstester utförs på en hårdhetstestare, en härdad boll med en diameter på 2,5, 5 eller 10 millimeter fungerar som en indeter (pressat föremål). Storleken beror på tjockleken på det material som testas. Inryckningen sker inom 10-30 sekunder, tiden beror också på det testade materialet. Det resulterande trycket mäts sedan med ett Brinell -förstoringsglas i två riktningar. Förhållandet mellan den applicerade belastningen och ytan på fördjupningen är definitionen av hårdhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rockwells metod bygger också på indrag . En diamantkotte fungerar som en indragare för hårda legeringar och en stålkula med en diameter på 1,6 millimeter för mjukare legeringar. I denna metod utförs testet i två faser. Först appliceras en förspänning för att få materialet och spetsen att komma i nära kontakt. Sedan fortsätter huvudlasten en kort tid. Efter att arbetsbelastningen har tagits bort mäts hårdheten. Det vill säga beräkningarna kommer att utföras enligt det djup på vilket indetern förblir, med den applicerade förspänningen. I denna metod utmärks 3 grupper av hårdhet:

  • HRA - för extra hårda metaller;
  • HRB - för relativt mjuka metaller;
  • HRC - för relativt hårda metaller.

Vickers hårdhet bestäms av utskriftens bredd . Den inpressade spetsen är en diamantpyramid med fyra ytor. Mätt genom att beräkna förhållandet mellan belastningen och området för det resulterande märket. Mätningar görs under ett mikroskop monterat på utrustningen. Denna metod kännetecknas av ökad noggrannhet och överkänslighet. De mätmetoder som användes i enlighet med GOST under sovjettiden gjorde det inte möjligt att bestämma alla högsta tillåtna belastningar på fästelement, därför var de producerade materialen av dålig kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

De viktigaste typerna av bultar

Lemeshny … Med sin hjälp fästs upphängda tunga strukturer. Används oftast för jordbruk.

Bild
Bild

Möbel . Den största skillnaden är att tråden inte appliceras över hela stången. Huvudet är slätt - detta görs så att bulten inte sticker ut ovanför planet. Förutom tillverkning av möbler har detta fästelement funnit sin tillämpning i konstruktion.

Bild
Bild

Väg . Används vid installation av staket. Det kännetecknas av ett halvcirkelformat huvud, under vilket det finns ett fyrkantigt nackstöd. Tack vare denna design är elementen stadigt fixerade.

Bild
Bild

Maskinteknik … Den mest populära typen som används vid biltillverkning.

Hjulbultarna är mycket hållbara och motståndskraftiga mot negativa faktorer.

Bild
Bild

Resa . Används vid konstruktion av järnvägar, det används vanligtvis för att ansluta skendelar. Tråden appliceras på mindre än hälften av skaftet.

Bild
Bild

Märkning

Alla fästelement är märkta enligt standarderna:

  • GOST;
  • ISO är ett system som har införts i de flesta stater sedan 1964;
  • DIN är ett system som skapats i Tyskland.

Med hänsyn till alla krav och standarder tillämpas följande beteckningar på bulthuvudet:

  • hållfasthetsklassen för råvaran från vilken fästelementen gjordes;
  • tillverkarens växtskylt;
  • trådriktning (vanligtvis anges endast vänster riktning, den högra är inte markerad).

De applicerade märkena kan vara antingen djupgående eller konvexa. Deras storlek bestäms av tillverkaren själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

I enlighet med GOST -standarder tillämpas följande beteckningar på bultarna

  • Bult - namnet på fästelementet.
  • Bultprecision. Den har en bokstav som avkodar A, B, C.
  • Det tredje är prestationsnumret. Det kan vara 1, 2, 3 eller 4. Den första föreställningen anges inte alltid.
  • Bokstavsbeteckning av typen av tråd. Metrisk - M, konisk - K, trapetsformad - Tr.
  • Storleken på tråddiametern anges vanligtvis i millimeter.
  • Gänghöjd i millimeter. Den kan vara stor eller enkel (1,75 millimeter) och liten (1,25 millimeter).
  • LH-trådriktningen är vänsterhänt, den högra tråden indikeras inte på något sätt.
  • Precisionssnidning. Det kan vara fint - 4, medium - 6, grovt - 8.
  • Fästelängd.
  • Styrka klass - 3,6; 4,6; 4,8; 5,6; 5,8; 6,6; 6,8; 8,8; 9,8; 10,9; 12.9.
  • Bokstavsbeteckning C eller A, det vill säga användningen av lugnt eller fristående stål. Denna beteckning är endast lämplig för bultar med styrka upp till 6,8. Om styrkan är högre än 8,8, kommer stålkvaliteten att appliceras istället för denna märkning.
  • Nummer från 01 till 13 - dessa nummer anger typen av beläggning.
  • Den sista är också den digitala beteckningen på beläggningstjockleken.
Bild
Bild

Hur får man reda på det?

De viktigaste parametrarna för att mäta fästelementens dimensioner är längd, tjocklek och höjd . För att bestämma dessa parametrar måste du först visuellt förstå vilken typ av bult som är tillgänglig. Fästelementets diameter kan mätas med en kaliber eller linjal. Noggrannhetsmätning utförs med PR-NOT-kalibreringssatsen-pass-not-pass, det vill säga en komponent skruvas på ankaret, den andra inte. Längd mäts också med en tjocklek eller linjal.

Skruvmått anges:

  • M - tråd;
  • D är tråddiametern;
  • P - trådhöjd;
  • L - bultstorlek (längd).
Bild
Bild
Bild
Bild

Gängdiametern mäts på samma sätt som för bultmätningar . Gängdiametern på muttrarna är svårare att bestämma. Vanligtvis karakteriserar märkningen den yttre diametern på bulten, som kommer att skruvas in i muttern, det vill säga mutterhålet blir mindre. Diameterns noggrannhet kan också mätas med PR-NOT-satsen. Det är värt att komma ihåg här att mutterens storlek kan reduceras, normal och ökas.

Under konstruktionen utförs anslutningen av strukturer huvudsakligen med hjälp av bultade anslutningar. Deras främsta fördel är enkel installation, särskilt om vi tar svetsfogar för jämförelse . Formlerna som används för att beräkna dragförband beror på basmaterialet (betong, stål, murbruk och materialkombinationer).

Beräkning av ankarfästen för bristning sker redan vid anläggningen, i enlighet med bifogade dokument.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudvillkoret för att installera fästelement är att hålla bultarna i den allmänna strukturen … Högsta bärighet för ankare av legerat stål av hängande kvalitet. Kraften hos ytterligare påverkan kan vara dynamisk, statisk och maximal. Den extra lastmassan överstiger inte 25% av bultskaftets brytkraft.

Bultningsmetoden har blivit mycket populär i den moderna världen. Baserat på alla egenskaper kan du markera de punkter som du bör vara särskilt uppmärksam på när du väljer:

  • verksamhetsområdet där fästet kommer att tillämpas;
  • huvud design;
  • använt material;
  • styrka;
  • finns det en extra skyddande beläggning;
  • märkning enligt GOST.

Rekommenderad: