Gräsklipparmotor: Egenskaper Hos De Asynkrona Vertikala Axelmotorerna. Hur Väljer Jag En Direktdriven Elmotor För Din Gräsklippare?

Innehållsförteckning:

Video: Gräsklipparmotor: Egenskaper Hos De Asynkrona Vertikala Axelmotorerna. Hur Väljer Jag En Direktdriven Elmotor För Din Gräsklippare?

Video: Gräsklipparmotor: Egenskaper Hos De Asynkrona Vertikala Axelmotorerna. Hur Väljer Jag En Direktdriven Elmotor För Din Gräsklippare?
Video: Tips & Råd: Välj rätt gräsklippare 2024, Maj
Gräsklipparmotor: Egenskaper Hos De Asynkrona Vertikala Axelmotorerna. Hur Väljer Jag En Direktdriven Elmotor För Din Gräsklippare?
Gräsklipparmotor: Egenskaper Hos De Asynkrona Vertikala Axelmotorerna. Hur Väljer Jag En Direktdriven Elmotor För Din Gräsklippare?
Anonim

Om motorn i gräsklipparen är ur funktion och detta faktum är tveksamt, är det dags att byta ut motorn mot en ny. Du kommer inte att kunna fortsätta arbeta förrän motorn har bytts ut. Och för att byta motor själv, ta reda på vilken typ och typ det är på den här enheten.

Bild
Bild

Typer av motorer för gräsklippare

Numera används motoriserade gräsklippare i stor utsträckning. El- och bensinmotorer används på maskiner av denna typ och klass . Bland de tidigare är synkrona och asynkrona, kollektor- och borstlösa, och till och med stegmotorer utbredda här. Bland de senare finns två- och fyrtakt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensin

En bensinmotor omvandlar bränslets inre energi till termisk energi och sedan till mekanisk energi. Gasmotorns kontinuitet säkerställs genom en konstant och långsam tillförsel av bränsle och olja till förbränningskammaren (förgasaren), där de blandas med luft och antänds från gnistor som genereras av tändstift . Antalet cylindrar i bensinmotorn på gräsklipparen är bara 1. Detta skiljer gräsklippare från bilar som använder 4-8-cylindriga motorer. Faktum är att en cylinder räcker inte bara för att klippa gräset, utan till exempel för att åka skoter ensam.

På pensel- och mototrimmare används en tvåtakts- eller fyrtaktsmotor. Den andra av dem är den mest effektiva, det är lätt att tanka - bensin och olja hälls i olika tankar separat. För det första är det nödvändigt att blanda bensin med olja och hälla det resulterande bränslet i en gemensam tank. Tvåtaktsmotorn bränner den inte till slutet - lite oförbränd bensin finns kvar i avgaserna.

För bensinmotorer är effekten inte begränsad till två kilowatt . Om du översätter hästkrafterna till den mest kraftfulla gräsklipparen i kilowatt, ökar effekten till 5 eller fler kilowatt. Bensinmotorn kan fungera utan problem i en timme eller mer, utan att stanna för en paus. De betalar också för den ökade effekten med buller-inte 30-45 decibel, utan 55-80.

För en lång klippning på bensin behöver du hörlurar som dämpar motorns vrål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner hos elektriska motorer

En elmotor omvandlar elektrisk energi till mekanisk energi och producerar vridmoment. Genom växellådan överförs denna rörelseenergi till knivarna eller en trumma med linje (eller sladd), som skär gräset.

Elmotorn i sig är ekonomisk. Det finns inget behov av att välja om du vill bränna bensin, varav en liter år 2019 väljs i Ryssland till 50 rubel, eller att konsumera 10-15 kilowatt från utloppet för samma pengar . Och priset på en elmotor motsvarande samma 5 "hästar" är mycket lägre. Elmotorn kan drivas från ett uttag och från ett batteri. Den är idealisk för ägare av små sommarstugor med en tomt på högst några hundra kvadratmeter.

Elmotorn måste stängas av var 15-20: e minut i minst 20 minuter - detta låter den svalna. Det värms upp mycket snabbare under belastning från det klippta gräset än utan det . Om du ignorerar rasterna kommer en sådan motor inte att fungera på länge. Överhettning av motorlindningar kommer gradvis att brinna ut.

Bild
Bild

Synkron motor

Namnet på denna typ av motor talar för sig själv, och driftsprincipen är följande: den roterande strukturen - rotorn - kommer exakt in i svängningarna av induktionsfältet som genereras av lindningarna av statordelen. Fältets hastighet är densamma som rotorhastigheten.

Strömförbrukningen för en synkronmotor är mer än en kilowatt, vilket förklaras av dess komplicerade krets . Rotorlindningen är konstruerad för enfas. Själva lindningen drivs av en likströmskälla och glidkontakter - ringar och borstar - är anslutna till den. Även med en betydande belastning på rotoraxeln minskar inte denna motor rotorhastigheten (antal varv per minut).

I gräsklippare är motoraxeln placerad vertikalt - detta gör att den kan överföra maximalt vridmoment genom en växellåda eller remdrivning till arbetstrumman.

Vid start växlar synkronmotorn inte omedelbart från asynkron till normalt läge, men den motiverar sina verkliga egenskaper med 100 procent.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Asynkron vertikal axelmotor

Asynkronmotor, i jämförelse med den tidigare typen, är mycket enklare. Rotorn är också utrustad med externa excitationslindningar. I allmänhet är motorns funktion inte knuten till förändringar i det induktionsfält som genereras av statorn. Rotorhastigheten sammanfaller inte med magnetfältets förändring.

Fördelen med en asynkron motor med vertikal axel är frånvaron av en växellåda eller remdrift. Knivar eller en trumma med en linje är fästa på en axel som är fast ansluten till motorrotorn.

Asynkrona nackdelar:

  • själva motorn saktar ner med en betydande ökning av belastningen;
  • dess effekt och effektivitet är märkbart lägre än för en synkronmotor.
Bild
Bild

Hastighetskontrollen vid gräsklippning med asynkronmotor sker inte bara med hjälp av naturlig retardation under belastning, utan också med hjälp av en elektronisk avdelare som producerar olika matningsspänningar. Vissa modeller har en steglös ratt eller flerlägesbrytare.

Detta hjälper till att förlänga drifttiden för den elektriska gräsklipparen där gräset är glest och höga varvtal inte behövs.

Bild
Bild

Vad ska man välja?

För stora - 20-60 tunnland - är en gräsklippare lämplig för bensin eller diesel, och inte el. Om valet fortfarande föll på en elektrisk gräsklippare är gräsklippare med asynkron motor billigare än liknande modeller där en synkronmotor är inbyggd. Asynkrona gräsklippare är huvudsakligen utrustade med direktdrivning.

De mest populära elektriska gräsklipparna från följande företag:

  • Honda;
  • Briggs & Stratton;
  • Lifan;
  • DDE;
  • Patriot;
  • Mitsubishi;
  • Kajman;
  • Mästare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Så, Honda motorer dyr - själva motorn kostar från 5 till 30 tusen rubel, beroende på kraften. Amerikansk Briggs & Stratton -motorer , som inte är sämre än motorer från samma "Honda", installeras i enheter från Snapper, Ferris, Simplicity och Murray.

Om du till exempel byter motor på en gräsklippare som använder en asynkron motor med direktdrivning, kontrollera om det finns modeller som är kompatibla med din som använder en liknande motor och enhet. Denna metod är bra när din modell redan är 5 år eller mer, den har avbrutits. Du kan försöka återställa din gamla enhet utan att köpa en ny . Självgående gräsklippare kräver kraftfullare motorer än icke-självgående-en del av energin går åt till att gräsklipparen”driver sig själv” under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem och byte av motor

Till exempel, i stället för standard 3000 rpm, ger motorn, säg, 2200, 1700 - en sådan minskning är gradvis. Borst DC -motorer med nästan slitna borstar lider ofta av denna nackdel. Faktum är att grafitstången på borsten sakta men säkert avtar.

Till sist den exponerade terminalen, förskjuten av den expanderande borstfjädern, förstör kopparspåren på rotorn - en av ändarna på en eller annan lindning passar till var och en av spåren. Motorn stannar allt oftare och startar inte ens efter att den har svalnat helt. För att motorn ska fungera korrekt byter användarna borstar för nya.

Köp en modell av en gräsklippare med en borstlös motor, vars resurs är tiotals och hundratals gånger längre.

Bild
Bild

De främsta orsakerna till motorfel:

  • kollision av en bil med en övergiven enhet;
  • förvara gräsklipparen i ett fuktigt, smutsigt rum eller utomhus på vintern, i regnet;
  • tidig rengöring och smörjning av motor och drivning;
  • lång - mer än 20 minuter - arbete utan avbrott;
  • skräp och stenar på territoriet, markens ojämnhet;
  • oxidation av kontakter, slitage av borstar och andra mindre skador på motorn.

I servicecentret för reparation av el- och motorutrustning kommer mästarna att byta ut motorn. De kommer att hämta exakt samma eller kompatibla från en annan modell.

Rekommenderad: