Logg Splitter På En Traktor: Hur Man Väljer En Monterad Modell För MTZ? Funktioner Hos Traktors Vedklyvar För Dragkrok. Egenskaper Hos Den Vertikala Skruvmodellen

Innehållsförteckning:

Video: Logg Splitter På En Traktor: Hur Man Väljer En Monterad Modell För MTZ? Funktioner Hos Traktors Vedklyvar För Dragkrok. Egenskaper Hos Den Vertikala Skruvmodellen

Video: Logg Splitter På En Traktor: Hur Man Väljer En Monterad Modell För MTZ? Funktioner Hos Traktors Vedklyvar För Dragkrok. Egenskaper Hos Den Vertikala Skruvmodellen
Video: Hur du byter drivmatta på din Lynx eller Ski-Doo! Vi tipsar och visar! 2024, April
Logg Splitter På En Traktor: Hur Man Väljer En Monterad Modell För MTZ? Funktioner Hos Traktors Vedklyvar För Dragkrok. Egenskaper Hos Den Vertikala Skruvmodellen
Logg Splitter På En Traktor: Hur Man Väljer En Monterad Modell För MTZ? Funktioner Hos Traktors Vedklyvar För Dragkrok. Egenskaper Hos Den Vertikala Skruvmodellen
Anonim

Träskörd är mest förknippad med yxor och motorsågar. Men annan utrustning kan också användas för detta ändamål. Till exempel en monterad vedklyva på en MTZ -traktor.

Särdrag

Hydrauliska vedklyvar drivs framgångsrikt på traktorer av inte bara detta, utan också av något annat märke. Denna typ av infästning är mycket bekvämare än handverktyg.

Funktionsprincipen är ungefär densamma:

  • stocken placeras i rännan exakt mitt emot kniven;
  • det hydrauliska systemet driver kolven;
  • trycket som utövas av kolven skjuter stocken eller kniven framåt;
  • som ett resultat delas träet i bitar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varianter av system

Huvudindelningen är efter användningsområde. Vissa versioner är tillräckligt kraftfulla för att de ska kunna användas vid industriell avverkning. Andra är endast lämpliga för hushållsbruk. Det finns också en uppdelning enligt metoden för att placera stockar.

Det kan sägas:

  • vågrätt;
  • vertikalt;
  • på båda sätten (beroende på konsumentens önskemål).

Mycket viktigare är emellertid uppdelningen efter vilken typ av motor som används. I hushållsförhållanden används ofta traktors vedklyvar med bensin- eller dieselmotorer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska mönster är relativt sällsynta. Professionella föredrar i allmänhet enheter med kombinerad dragkraft. Klyvning av stockar sker också på olika sätt: i ett antal strukturer används en inskruvningskon istället för en kniv som utför skärning.

Hur väljer man rätt armatur?

Fokus bör ligga på den hydrauliska pressen. Kraften som genereras av en sådan press varierar från 3000 till 8000 kg. Naturligtvis, ju större den är, desto större och hårdare kan arbetsstyckena delas upp i bitar. Men en mycket kraftfull press kan bara drivas av en tillräckligt seriös motor. Det är också användbart att överväga vilka extra redskap som kan användas.

Uralets skruvvedklyva kan ge mycket bra resultat . Enligt tillverkaren skapades denna utveckling med innovativ teknik. Även när man skördar en stor mängd ved spenderas relativt lite ansträngning.

Rackdelare, notera, är enklare än skruv, men också farligare när de används. Vi måste också ta hänsyn till enhetens massa och typen av dess fastsättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller trycknivån på arbetsstycket, i hushållsförhållanden, är en kraft från 4000 till 6000 kg ganska tillräcklig. Märkbart mer tryck krävs endast vid stora avverkningsoperationer. Klyvans horisontella slag är att föredra framför den vertikala på grund av dess större praktiska och säkerhet. En sådan enhet tar emellertid helt klart mer plats .… Det är värt att komma ihåg om begränsningen för den maximala storleken på delade stockar, som observeras även när du installerar en vedklyvare på MTZ 80/82.

Du kan också välja en monterad stock klyver för en minitraktor. Som praktiken visar är denna kombination mycket mer effektiv än en enkel klyv .… En uppsättning fästelement som medföljer vedklyven sitter på gångjärnet. Efter installationen är det bara att sätta den avsmalnande skruven på kraftuttagsaxeln. Den här skruven är bultad … och enheten är redo att gå.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men om du fortfarande återvänder till valet av en vedklyva för en fullfjädrad traktor, är det värt att åter fokusera på konmodellerna. Det är ingen idé att köpa industriella enheter för daglig användning. De är bara effektiva där det finns mycket arbete att göra.

För att spara så mycket som möjligt köps vanligtvis mekaniska strukturer. De separerar stockarna, tidigare exponerade på en stålram.

Arbetstakten är flera gånger högre än vid skärning med yxa. Men i jämförelse med andra modeller av vedklyvare är dessa system de minst produktiva. De enda positiva aspekterna av att använda dem är deras låga kostnad och enkel montering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den koniska skruvapparaten (i genomsnitt mer produktiv) fick sitt namn från den specifika konfigurationen av huvudarbetsdelen.

Högkvalitativa klyvskärare har följande parametrar:

  • gapet från kilen till kolven är 50 cm;
  • klyvkraft - från 5000 till 7000 kg;
  • torsionshastighet för arbetsdelen - minst 400 och högst 600 varv per minut;
  • obligatorisk begränsning av stroke (gör det möjligt att öka produktiviteten och samtidigt minska energikostnaderna);
  • genomarbetad splittskruvgeometri.

Dessa egenskaper måste naturligtvis också observeras på självmonterade vedklyvningsmaskiner. Viktigt: en klyvskruv kan inte göras hemma - det nödvändiga metallhärdningsläget kan implementeras uteslutande på metallurgiska anläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom traktorerna har kraftfulla motorer kan förbättrade vedklyvar användas. De kompletteras med mekaniska trämatningsanordningar och ibland med försågningskomplex.

Eftersom traktors vedklyvar ofta används vid stora avverkningar är det värt att titta närmare på modeller med en arbetslängd på 100 cm. Men diametern på arbetsstyckena som ska bearbetas i konsystemet begränsas endast av sängens storlek. I hydrauliska anordningar är det oftast 30 cm. Det är viktigt att komma ihåg att kolvens returslag inte får överstiga 7 eller 8 cm per sekund. Och ytterligare en rekommendation: när du väljer en färdig modell måste du definitivt kontrollera recensionerna om den.

Rekommenderad: